Despre rezistența la șocuri

Publicat în Dilema Veche nr. 1014 din 14 septembrie – 20 septembrie 2023
image

 Algiers, Shook, Matador Records, 2023.

„Niggas don’t know how to act. / What is this?/ This ain’t hip-hop, / This ain’t punk rock. / You ain’t punk rock, / You ain’t hip-hop. / What is this? / What style of music do you play? / What kind of music do you play? / What do you call that music? / What genre is this? / How do you mix all these genres together? / Why do you mix all these genres together? / How do you do that? / Yeah, yeah, I see, it’s kinda like gospel-punk, / Soul-punk, soul-rock, doom-soul / What is this fusion? / Man, it’s more like confusion! / I like the punk but I don’t like the soul, / I like the soul but I don’t really like the punk. / It’s soulful, but why do you have to make it ugly? / Oh, you don’t even know what your sound is. / Nah nigga, you don’t know how to act!” Nu mai este nevoie s-o spun eu, Franklin James Fisher și-a punctat poziția într-un single din 2019, „Can the Sub_Bass Speak?”, în care formația americano-britanică Algiers se răfuia, citînd-o, cu o cronică deloc măgulitoare apărută în publicația Pitchfork, dar, mai important, își restatua poziția ideologică, parafrazînd un textemblematic al lui G.C. Spivak. Nu că ar fi fost vreun dubiu – cele două albume de pînă atunci, Algiers (2015) și The Underside of Power (2017), livrau și ele un mesaj amprentat politic –, dar piesa amintită mai devreme venea să contextualizeze definitiv și să întărească suportul estetic și identitar al grupului. Iar, după mine, puntea pe care a creat-o atunci nu s-a agățat integral de conținutul lui There Is No Year, LP-ul din 2020, ci parcă definitiv în această a patra operă de studio, numită Shook și lansată anul acesta, în luna februarie. 

Apelul la colaborări artistice diverse – cu Zach de la Rocha, vocalistul din Rage Against the Machine, Big Rube, Backxwash, Nadah El Shazly, Samuel T. Harring, vocalist în Future Islands, printre alții – aduce un polisemantism și mai brizant noii muzici a formației Algiers. Intervențiile și vocile astea îi adaugă structurii albumului propriile materialități și tonuri, fragmentîndu-i și conturbîndu-i o liniaritate oricum fragilă în interpretarea dintotdeauna a grupului cu rădăcini în Atlanta – iar ăsta e, la rîndul lui, un gest încărcat politic. Paradigmatic, într-o strofă și un refren, pe o cavalcadă technopunk în care chitara imprimă modulații orientale, De la Rocha își scuipă ficații – „This is a relapse, what it be God? / No rehab for my jihad, a rapture in a grief storm, / Time on my neck and it be gone and my peace torn in an alley, / Abandoned and murdered than reborn in a beat form” – într-o repriză care nu poate fi frînată nici măcar de ecoul teribil al lui Fisher. „Time is over”, spune el, și aproape că nu știi dacă apocalipsa e pe cale să se sfîrșească sau să înceapă dacă n-ai fi sigur că asta e din nou o muzică a rezistenței, a protestului, a reacției cu adrese clare, injustiția socială, brutalitatea poliției („Bite Back”), patriarhatul ca sistem social („A Good Man”), rasismul instituționalizat. o denunțare a violenței produse de imperialism asupra marginalilor, oprimaților, „subalternilor” („Cleanse Your Guilt Here”„Momentary”), ca să folosesc formula lui Antonio Gramsci, cea care l-a și inspirat pe Spivak în textul amintit mai devreme. 

Algiers va concerta pe 4 octombrie la Control Club, în contextul aniversării a cincisprezece ani de existență a clubului bucureștean. În programul evenimentului vor mai performa, în zilele de 5, 6 și 7 ale aceleiași luni, The Wedding Present (Marea Britanie), La Femme (Franța) și YIN YIN (Olanda).

Paul Breazu este jurnalist.

foto Corneliu Cazacu jpg
Ben Wendel la București
Trebuie menționată și felicitată echipa de sunet care a asigurat un sound extrem de bun pe tot parcursul festivalului.
1015 16 Anagaia jpg
Pagini bizare
N-aș fi aflat de acest eseu (sau, în tot cazul, nu în timp util pentru a-l recenza) dacă n-ar fi adus vorba de el Dan Gulea, chiar aici, într-un dosar recent al Dilemei vechi.
p 17 2 jpg
Melodramă pentru mileniali
În fond, între lacrimi (manipulare emoțională) și nostalgie (patină retro) nu trebuie neapărat ales.
1015 21 iamandi biblioteca lui stalin geoffrey roberts editura corint istorie 01 jpg
Bibliotecile dictatorilor
Este un fapt clar: Hitler și Stalin pozau în oameni citiți. Hitler, la propriu, a făcut o ședință foto în biblioteca sa, la începuturile carierei politice.
03 Annie Lennox POSTER 370x545 jpg
DokStation no. 7
Ajuns la a șaptea ediție, DokStation Music Documentary Film Festival – singurul festival din țară dedicat documentarelor muzicale – revine.
1014 16 Horia David Munteanu coperta jpg
Literatura și hărțile sufletelor
Precauția empatiei, cuvînt folosit explicit în aceeași mărturisire, e justificată de acest veritabil mozaic sociologic și psihologic pe care-l desfășoară volumul.
p 17 jpg
Dincolo de Cortina de Fier
Cineastul John Scheinfeld are totuși bunul-simț să prezinte și urmarea acestui tur, care se va fi dovedit pînă la urmă o falsă bună idee
Bernardine Evaristo Photo Wikimedia Commons jpg
Despre cum să nu renunți niciodată, Bernardine EVARISTO
Am schimbat și forma poetică, spărgînd calupurile de poezie lungi de pagini întregi în dublete de versuri mai ușor de citit.
1013 5b Abecedarul gandirii jpg
Un filosof creștin
În aforismele sale, Ioan Miclea se răfuiește la rîndul lui cu filosofia oficială marxistă.
Regozul documentarului Alexandru Solomon Credit foto Sabina Costinel
„Complicitatea clasei politice cu instituția Bisericii nu s-a schimbat” – interviu cu regizorul Alexandru SOLOMON
„Noi avem monopolul reprezentării lui Arsenie Boca și orice reprezentare „civilă“, lumească a lui este iconoclastă și nepermisă.”
1013 16 Coperta jpg
Literatura vinovăției
„Literatura vinovăției”: produsă de „marginalizați” pentru consumul „privilegiaților”.
p 17 jpg
Infern TV
S-au împlinit, de curînd, 29 de ani de la lansarea lui Natural Born Killers.
p 17 (1) jpg
Cel mai vechi
Prefer oricînd festivalurile de provincie față de megaconcertele bucureștene cu presiune socială.
banner Ana Blandiana  Mai mult ca trecutul Jurnal 11080x1080px V2 jpg
Ana Blandiana, Mai-mult-ca-trecutul: Jurnal. 31 august 1988–12 decembrie 1989 (fragment)
„Pentru ca să fie spălată vreodată mocirla de vorbe depusă pe istoria noastră, ca să se mai nască generații pentru care istoria noastră să fie prilej de emoție și de mîndrie, va fi nevoie de o exorcizare fără egal.”
Lunga scurtime a vietii jpg
Lunga scurtime a vieții, Antonio Lobo Antunes - fragment
Publicată de Fialho de Almeida în 1881, povestirea Ruiva („Roș­cata“) vorbește despre fiica unui gropar care descoperă sexualitatea și viciul.
Enescu 7 sept FB cover event 1920 x1005px jpg
Două seri de muzică barocă în programarea Festivalului Internațional George Enescu.
„Sempre Vivaldi” (7 Septembrie) și „Rameau. Le musicien des rois” (14 Septembrie) programate în cadrul Festivalului Internațional George Enescu
1012 16 adio fratele meu jpg
O seară cu regi în haine aurite
La Cheever, stranietatea vine dintr-o sciziune profundă și radicală aflată în inima fiecărei povestiri.
1012 17 foto1 Andrei Gindac jpg
#metoo de la Shakespeare citire
Măsură pentru măsură este un spectacol viu și contemporan prin modul în care narațiunea clasică devine expresia unor probleme actuale.
MBA09160 01 jpeg
Lansare de carte: DUSÎNTORS de Mihai și Vladimir Barbu
DUSÎNTORS conține două jurnale de călătorie spre Mongolia, spate în spate, din 2009 și 2017, al unui tată și al fiului său.
image png
1011 5b IIamandi jpg
Banalitatea absurdului
Dar ar fi putut să nu fie, pentru că și absurdul, și răul sînt evitabile dacă societatea are la timp o reacție comună de respingere.
1011 16 Coperta jpg
Literatura after life
Dar cea mai importantă în Kaddish e încărcătura emoțională a poemului.
p 17 2 jpeg
Lumea de dincolo
Cu alte cuvinte, Godland pare că începe ca o a nu știu cîta variațiune pe un concept comod.

Adevarul.ro

image
Ultima petrochimie „comunistă” din România, greu de vândut: niciun cumpărător, deși prețul a scăzut foarte mult | EXCLUSIV
Rafinăria Arpechim Piteşti va fi demolată în următorii ani, iar partea de petrochimie, ce aparține Oltchim S.A., a fost scoasă la licitație. Niciun cumpărător nu a venit la primele șase licitații, iar prețul a scăzut extrem de mult.
image
Categoria B nu va mai fi suficientă pentru a conduce orice autoturism. De ce ar putea fi nevoiți șoferii să dea un alt examen
Pentru a putea urca la volanul autoturismelor pe care le dețin, șoferii ar fi nevoiți să obțină un alt tip de permis de conducere.
image
Tânăr cu handicap grav, umilit de Comisia de Evaluare: „Ar putea pune marfa pe raft la un magazin”. Ce a decis instanța
Un tânăr cu o problemă locomotorie gravă a fost umilit de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Alba, în timpul unei examinări pentru emiterea unui nou certificat care să îi permită să aibă și însoțitor permanent.

HIstoria.ro

image
Povesti din Bucureștii de altădată - AUDIO
Povestea ne duce într-un București de altă dată, de la cel cu străzi de pământ, până la cel care a căpătat denumirea de Micul Paris. Căutăm urmele scriitorilor prin cafenele de odinioară, circulăm cu tramvaiul tras de cai și ne distrăm în grădinile de vară. Poveș
image
Morțile spectaculoase ale împăraților bizantini

Reflectând la moartea împăraților bizantini, cronicarul Nikita Choniates scrie că lui Dumnezeu nu Îi place să intervină în viața oamenilor în același mod, ci preferă diversitatea, așadar, un împărat este înecat, altul decapitat, altul omorât de dușmani, în timp ce unii trec din această lume în cea d