Drum and bass-ul și cu toba mare

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

 Enter Shikari, A Kiss for the Whole World, So Recordings, 2023.

Take to the Skies, albumul de debut al unei formații apărute în St Albans, un orășel aflat la vreo doisprezece kilometri de Londra, încerca, în 2007, să-și facă loc în valul acela masiv de trupe britanice al deceniului. Dar nu pe calea bătătorită de atîția alții, de recuperare și regenerare a energiei post-punk locale; el părea parcă adus de vîntul emo care bătea dinspre Atlantic: cuplajul acela dintre sound-ul post-hardcore – ha! tot post-punk, dar în siajul hardcore punk-ului de extracție americană – și niște curioase inserturi electronice progressive, probabil pentru a nu arăta fix ca The Chemical Romance. Cineva spunea că Enter Shikari reprezenta pentru post-hardcore ceea ce era Klaxons pentru indie, și nu era deloc departe de adevăr. 

Veniți din locul care i-a dat pe The Zombies la începutul anilor ’60, Enter Shikari devenea la mijlocul anilor 2000 un fel de știre senzaționalistă a MySpace-ului cu un număr de followers care astăzi i-ar provoca un zîmbet ironic oricărui influencer debutant – aproape 190.000 –, refuzau contracte cu case de discuri mari și serioase, umpleau cît ai clipi cele 2.000 de locuri ale London Astoria și primeau, de la revista New Musical ExpressThe John Peel Award for Innovation. Mai mult, în acel îndepărtat an 2007 o făcea pe serioasa publicație The Guardian să exclame plăcut alarmată: „Mai mult discutată decît ascultată, această formație de metal din St Albans ar putea reprezenta sfîrșitul modelului actual de business din industria muzicală!”. (Parcă-parcă îmi vine să pun acel emoticon la care vă gîndiți și voi.) 

Au trecut de atunci destui ani și o salbă de încă șase albume de studio, ultimul dintre ele lansat în aprilie anul acesta și botezat A Kiss for the Whole World. Între timp, cîteva contracte cu major-uri tot au fost semnate, MySpace-ul a sucombat pentru a fi înlocuit de o mînă de rețele sociale și platforme de streaming ultradominante și manipulative, modelul de business din industria muzicală s-a schimbat, dar nu neapărat în sensul dorit cîndva de cîteva trupe, Enter Shikari printre ele. Ce nu s-a modificat radical sînt componența și însuși sound-ul grupului din St Albans – el doar s-a rafinat și adaptat cumva unui model de dezvoltare (personală?) în acord cu anumite trend-uri. Să zicem că de la The Mindsweep (2015) încoace, elementele electronice ale muzicii ES au devenit din ce în ce mai prevalente, capturînd și mai consistent estetica muzicii făcute de Rou Reynolds & Co. Iar acest AKftWW devine corolarul metodei, augmentînd chiar acea teatralitate pe care formația o avea încă de la începuturi. 

Enter Shiktari nu vrea să fie doar post-hardcore, ci să se și anexeze acelui hardcore continuum din muzica britanică – la urma urmei, pînă la Bristol e doar un drum de două ore cu mașina – invocat cîndva de criticul Simon Reynolds. În doar 34 de minute, fragmente de dubstep, drum and bass, 2-step și techno sînt anturate în magma asta bombastică, în care din cînd în cînd Orchestra Filarmonicii din Praga picură romanță.       

Formația engleză Enter Shikari va concerta la Arenele Romane din București pe data de 9 noiembrie 2023, cu începere de la ora 20. Concertul face parte din turneul de promovare a noului album, A Kiss for the Whole World, în deschidere urmînd a performa grupul Lake Malice, de asemenea din Marea Britanie. Evenimentul este organizat de agenția Honeycomb Live România, informații despre achiziționarea biletelor – cu prețul de 175 de lei – putînd fi găsite pe site-ul acesteia, la adresa https://honeycomb-live.com/entershikari.  

Paul Breazu este jurnalist.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.