Muzici cu tronc

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
image

 Gianluca Petrellas Cosmic Renaissance, Universal Language, Schema records, 2022.

 Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022.

Concertul meu favorit de la ediția de avarie-pandemie Smida Jazz (2021) a fost al lui Gianluca Petrella în fruntea proiectului Cosmic Renaissance care recontextualizează în cheie bombastic-psihedelică un instrument căruia nu i-am prea dat atenție – trombonul. Ce a făcut Miles Davis cu trompeta i se întîmplă trombonului lui Petrella, instrument ce necesită însă mai mult spațiu de manevră a culisantei și, prin urmare, cu totul alt joc de scenă. L-aș vedea mai degrabă aliniat într-un pluton de instrumente de suflat al vreunei archestre (sic!) decît să gliseze înghesuit între kraut-rock, electro-ambientale și reminiscențe Sun Ra. Acum, la resuscitarea industriei concertistice, mă bucur că Petrella se întoarce în cadrul mai intim de club unde trombonul său are o prezență chiar mai impunătoare.

Turneul promovează primul album post-pandemie al proiectului. Interesant, e albumul pe care Petrella se aude cel mai puțin, lăsînd frecvent loc invitaților și ambianței, ori contribuind doar discret la ambianță cu micromelodii sporadice; nu e, în consecință, cea mai potrivită ocazie de familiarizare cu imprevizibilul experiment trombonistic, dar e un capitol natural în istoria proiectului Cosmic Renaissance și va cădea cu tronc boemilor pasionați de intersecția dintre jazz și yoga, dintre ezoteric, intelectual și terapeutic.

Spre deosebire de ce am văzut la Smida, noul material are contribuții vocale – din zonele soul și rap, Anna Bassy și jazz-rapper-ul Soweto Kinch – și instrumentiști exotici precum harpista Vanja Contu ori beatmaker-ul DJ Gruff. Asta îl face cel mai eteric material Cosmic Renaissance, subtil afro-futurist și mai puțin jazz. Pare un album planificat în pandemie drept o celebrare post-apocaliptică a vieții; celebrarea se dovedește pripită, sound-ul terapeutic vine în contratimp cu spiritul vremurilor – totuși, cu două pahare de vin la bord va fi primit drept o experiență escapist-optimistă de care avem nevoie ca de aer.

image

Mark Lettieri provine și el dintr-un soi de archestră post-Sun Ra, acel ansamblu muzical Snarky Puppy cu relații bune la Premiile Grammy. De data asta, Lettieri a obținut o nominalizare Grammy pe cont propriu cu al doilea capitol al unei serii de albume subintitulată The Baritone Sessons. Esența albumului este o chitară bariton spasmodică ce întinde punți între acea nișă rock reprezentată de trupe ca Primus și jazz-ul de fuziune al proiectului Snarky Puppy. Titlurile sînt referințe cosmice similare cu ale proiectul lui Petrella, dar nu prea se leagă de oferta sonoră, albumul fiind mai degrabă antiambiental, dominat de solo-uri de chitară cu propulsie și dueluri chitară-clape dătătoare de vertij. Ar putea fi coloană sonoră pentru un festival de skater-i, dacă skater-ii ar asculta jazz; perfecțiunea granulară a compozițiilor e jazz neîndoielnic, dar miza energizării și adrenalinei nu ține de această scenă. Aceasta e probabil și tactica lui Lettieri de a se diferenția de alte proiecte ale sale, exploatînd chitara bariton ca pe un bas funk avînd acest zvîc aparte, riff-uri smucite și corzi pălmuite.

Colegii de la Snarky Puppy îi acordă ajutor pe unele piese, fantoma lui Prince bîntuie și ea pe acolo (prin trupa de suflători The NPG Hornz, dar poate cea mai mare surpriză e prezența chitaristului Toto, Steve Lukather. Altora ar putea să le atragă atenția și numele lui Phillip Lassiter, Adam Deitch sau Keith Anderson.

Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?

Gianluca Petrellas Cosmic Renaissance vor concerta în Clubul Control din București pe 5 decembrie. Mai multe detalii pe pagina de FB Jazz Nouveau.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

Afis 9 dec Sala Radio jpg
CHRISTIAN BADEA DIRIJEAZĂ SIMFONIA „DIN LUMEA NOUĂ” LA SALA RADIO
Vineri, 9 decembrie 2022 (de la 19.00), veți asculta lucrarea compozitorului ceh în interpretareaORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.
973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.