Manevre noi pentru vechi epigoni

Publicat în Dilema Veche nr. 990 din 30 martie – 5 aprilie 2023
image

 And Also The Trees, The Bone Carver, AATT, 2022.

 The Veils, ...And Out of the Void Came Love, Ba Da Bing Records, 2023.

Nick Cave se ocupă cu alte lucruri de o vreme încoace. Se fac zece ani de la ultimul album reprezentativ pentru proiectul Nick Cave and the Bad Seeds, restul realizărilor artistului de atunci încoace fiind personal-lirice, literare ori cinematografice, uneori motivaționale, cu sfaturi și confidențe învăluite într-o oarecare ambianță muzicală pusă la cale de colaboratorul său intim Warren Ellis.

Personalitatea sa rock’n’roll a pierit însă, odată cu pierderi personale și reconsiderări ale rostului artistului pe lume, iar valoarea de entertainment a producției sale muzicale a fost extirpată poate pentru totdeauna. Vidul de putere rămas în urma sa lasă spațiu de manevră pentru epigoni, ori pentru contemporani care nu au avut parte de același succes cîtă vreme Nick Cave a dominat scena rock-ului liric de esență întunecată. Așadar cui îi surîde ideea unor Nick Cave and the Bad Seeds veniți dintr-un univers paralel, unul mai puțin încercat de succese și tragedii, recomandările de mai jos ar trebui să le fie pe plac.

And Also The Trees îi sînt contemporani, dar vin mai de la țară – frații Jones au ajuns mai greu din Worcestershire la Londra decît Nick Cave venind din Australia. Au fost cît de cît băgați în seamă prin anii ’80 de John Peele și Robert Smith, dar altfel au fost considerați prea romantici și de modă veche chiar și pentru scena respectivă, evitînd și energia post-punk, și influența fredonabilă a lui Leonard Cohen asupra vremurilor respective. Noul material e deschis de titlul „In a Bed in Yugoslavia”, indiciu că poate trupa chiar l-a compus într-un univers paralel. Albumele lor s-au rărit cu trecerea timpului, dar iată că sînt încă activi, după șase ani de absență. Or fi fost încurajați și de relansarea Madrugada, care lucrează cu mijloace melodice asemănătoare; aici e un plus de autenticitate dată de contextul romanti(ci)smului englezesc și încăpățînarea de a se prezenta drept trupă de la țară, mai ușor de prins în festivaluri rurale și cluburi gotice din Franța decît în evenimente de largă popularitate. Albumul a fost de altfel înregistrat parțial într-un hambar în perioada pandemiei, iar odată ce afli asta parcă îți vine să pui sonorizarea pe seama căpițelor de fîn. Cei care au urmărit trupa vor sesiza ca element de noutate clarinetul noului membru, Colin Ozanne, însă nu e un ingredient disruptiv, ci unul menit să le consolideze postura consacrată potențînd versurile scrise la opaiț.

990 17 Biro coperta1 jpg

Cealaltă recomandare e The Veils, un proiect britanic-neozeelandez mai tînăr și mai lipsit de rușine în a apropria linii melodice Cave-iste – primul single al albumului pare o preluare cu versuri modificate de pe „No More Shall We Part”. Totuși, după iritarea dată de primul contact și de unele similarități în pronunție se pot ierta lipsa ghilimelelor și a notelor de subsol. Discografia grupului și noul album sînt suficient de bogate în cîntece plăcute și proaspete, cu influențe care se diversifică treptat și spre Bowie, și spre Dylan. Protagonistul Finn Andrews are relații în industrie (prin tatăl său, membru XTC), iar trupa a avut parte de vizibilitate și promovare largă încă de la debut, și chiar de o apariție în noul Twin Peaks. Asemănările cu un Cave al anilor ’90, semnalate de avertizorii de integritate de la bun început, au mai tras în jos punctajul unor recenzii, și totuși Finn Andrews se ține cu dinții de ele glumind că se consideră un Nick Cave „la reducere”. O ține așa de aproape două decenii și ne-am obișnuit cu asta, albumele sînt tot mai bune și onorează moștenirea pe care și-o asumă. Oricum, alternativele care să acopere acest cîmp liric/stilistic se împuținează.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.
995 17 Biro coperta1 jpg
Live în Control
Mai interesant decît limbajul sărac al versurilor, care ar fi familiare unui psihoterapeut de liceu.
995 21 Iamandi jpg
Ordinea închisorilor
În cele mai multe situații, acești intelectuali au făcut mai întîi o închisoare fascistă și apoi una comunistă.
Vizual general Conferințele Despre lumea în care trăim jpg

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.