Cel mai vechi

Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
image

Festivalul Posada Rock, Cîmpulung Muscel, 1-3 septembrie 2023.

Scrisoarea lui Neacșu de la Cîmpulung îl avertiza pe judele Brașovului asupra trecerii turcilor prin Țara Românească, rămînînd pe vecie în manualele noastre școlare. Chiar dacă rîndurile de față nu vor avea același destin, avertizez prin această epistolă asupra nivelului de colesterol pe care îl provoacă pizza musceleană pe care încerc să o diger într-o tavernă din Cîmpulung plină de rockeri flămînzi – cei care n-au încăput se vor mulțumi cu merdenele de la cofetăria „Iepurașul“, o aruncătură de băț mai încolo. Ne-am strecurat și unguri, și turci, și alte nații la Posada Rock, de data asta întîmpinați cu ospitalitate și bulz, nu cu bolovani ca pe vremuri. Fălcile de metaliști forjate de cele mai puternice refrene mușcă direct din bulz întinzînd fire elastice de brînză fierbinte, substanța vitală a regiunii.

E unul dintre festivalurile rock din țară la care n-ajunsesem, deși e cel mai vechi – atestat istoric drept concurs muzical încă de pe vremea comunismului, incluzînd de cîțiva ani un program de recitaluri internaționale cu grupuri care se întorc amintindu-și de locuri și de ce or fi mîncat pe aici. Din ce s-a vociferat pe scenă, cel puțin suedezii Soen, danezii Royal Hunt și bulgarii Last Hope și-au amintit vizitele precedente la Cîmpulung și au salutat caracterul inimos al evenimentului – nici prea mic, nici prea mare, confortabil sub aspect logistic, bine strunit sub aspect tehnic, cu un public cu preferințe clasiciste, în consecință implicat emoțional și răsplătit cu bis-uri interminabile.

Programul a fost întotdeauna dominat de trupe consacrate în anii de glorie ai revistei Heavy Metal Magazine – pe lîngă sus-pomeniții, anul acesta i-am mai prins pe Carcass, Sodom, Crematory, Cryptosis (cui îi pasă de aceste nume le cunoaște deja), unii veterani ai scenei românești (L.O.S.T.) și tradiționalul concurs de tinere talente, din care m-am limitat totuși la a urmări premianții. Au avut parte de lauri redneck-metalul oltenesc al craiovenilor Crimena, jucăușenia funk a proaspeților The Groovy Bastards, rebeliunea de inspirație optzecistă a Leather Brigade și, în fine, confirmarea că Timișoara a fost mereu cu un pas în față, marele premiu – Diluvian Collapse, care s-ar descurca onorabil în deschiderea oricărei trupe americane de metalcore modern. Sigur, încă ne luăm după alții, dar ne luăm după mai mulți, nu mai sîntem în situația de a avea zece versiuni Paradise Lost românești, ci o competiție autentică în a surprinde și a combina influențe.

Concursul a fost generos premiat, inclusiv cu oportunități de înregistrare-promovare altfel dificil de accesat de către debutanți – El Studio, continuator al studioului regretaților Goodbye to Gravity, au devenit parteneri-cheie pentru astfel de burse de creație. Ediția a fost rotunjită și cu lecții de chitară oferite de Cristi Gram (Pasărea Rock, Phoenix), în cadrul unui proaspăt lansat proiect cultural-educativ, „Școala de Rock Cîmpulung”.

Prefer oricînd festivalurile de provincie (geografică și stilistică) față de megaconcertele bucureștene cu presiune socială (Guns’n Roses, Bon Jovi etc.). Ca să parafrazez o idee (neo)marxistă, nimeni nu merită să se îmbogățească din muzică. Totuși, numărul festivalurilor rock/metal de la noi a explodat – în această vară, rockerii aveau posibilitatea să dedice fiecare week-end unui astfel de eveniment, competiția pentru atenția acestui segment de public se ascute. Unele festivaluri își definesc un contur ideologic-tematic (pentru motocicliști, pentru daci liberi, pentru firile gotice ori blues), Posada Rock nu arată încă o opțiune în acest sens, însă probabil cel mai important lucru pe care îl oferă e concursul-rampă de lansare cu recompense tot mai motivante pentru scena autohtonă.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic