Beatleși și Stoneși în 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

 The Rolling Stones, Hackney Diamonds, Polydor Records, 2023.

 The Beatles, „Now and Then“, Apple Music, 2023.

S-a potrivit cum nu se putea mai bine. Întîi, pe 20 octombrie, Polydor Records lansa cel de-al 26-lea album al inepuizabilei formații The Rolling Stones, după o pauză discografică foarte-foarte lungă – 16 ani. Nu că asta ar fi ceva nemaipomenit pentru un grup muzical pornit la drum în 1962, deci acum 61 de ani, nu-i așa?! Apoi, ca prin farmec, pe 2 noiembrie, Apple Music împingea pe piață un nou single The Beatles, Now and Then pe numele lui, în fapt un fel de restaurare mediată de Inteligența Artificială a unui demo neterminat și imposibil de refăcut cu mijloacele studioului lui John Lennon din 1977 – an cînd grupul din Liverpool era doar o dulce sau, eventual, amară amintire –, cvasicompletat ulterior de intervențiile celorlalți trei membri ai legendarului cvartet britanic. Asta a fost o coincidență (sau nu!) de-a dreptul hazlie, să trăim pe viu filmul (pop-)antagonic șaizecist. Spirite înalte s-au inflamat, s-au arătat florete simbolice, iar Facebook-ul, teritoriul predilect al boomer-ilor și X-erilor, s-a înecat în lacrimi emoționale. Dar dacă reificarea AI a schiței lui Lennon e mai degrabă un joc de deturnare a realului, de recompunere post deep fake a unui obiect, dar și a unor ființe din trecut, LP-ul Stoneșilor, botezat Hackney Diamonds – formulă argotică ce desemnează resturile unei ferestre sparte în urma unui gest violent , este un item care se vede nevoit să se susțină tocmai prin apelul la o realitate foarte concretă, prin demonstrația de vitalitate și relevanță în raport cu prezentul, iar nu cu un trecut regenerabil prin intervenția tehnologiei.

image

The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților – bine, exagerez, poate cîndva pe la sfîrșitul anilor ’80, Mick Jagger și Keith Richards au avut cîte ceva de spus unul despre celălalt, dar lucrurile n-au luat-o razna de tot –, niciodată supusă recosmetizărilor artificiale. Iar HD chiar asta vrea să fie: TRS sună pur și simplu a TRS în toată banalitatea cu rotunjimi neînțepătoare a muzicii ei actuale. Blues-ul e blues, dar merge prea mult pe mijlocul drumului, chitara lui Richards sună prea optim, vocea lui Jagger nu are nici măcar o volută a vîrstei reale, de parcă ea însăși ar fi restaurată de AI, colaborările aduc plusurile predictibile – ai acolo vocea lui Lady Gaga, pianul lui Elton John, clapele lui Stevie Wonder, basul lui Bill Wyman și, surpriză, al lui Paul McCartney, ba chiar și tobele defunctului Charlie Watts, venite din sesiuni de înregistrare mai vechi. Hackney Diamonds vrea să ne spună că e nefisurabil, că formația însăși, dincolo de pierderea lui Watts, funcționează ireproșabil. Dincolo, ceea ce n-au reușit McCartney, Harrison și Starr în 1995, anul primei încercări de remixare a demo-ului lui Lennon pentru proiectul The Beatles Anthology, a reușit tehnologia AI folosită de regizorul Peter Jackson pentru realizarea filmului The Beatles: Get Back„Now and Then” – „ultimul cîntec al formației The Beatles”, cum l-a indexat campania de marketing – are un aer vag distopic. În fond, nimeni, nici măcar o instanță AI, n-ar putea să certifice faptul că este o piesă a The Beatles.        

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Elon Musk la un miting de campanie al lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia. Ar pune în pericol securitatea SUA
Senatorii democraţi Jeanne Shaheen şi Jack Reed au solicitat o anchetă federală privind discuţiile lui Elon Musk cu oficiali ruşi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin, citând riscuri pentru securitatea naţională.
Reacția lui Mircea Lucescu, după ce Kosovo s a retras de pe teren Foto Captură video Prima Sport jpg
Reacția lui Mircea Lucescu după ce kosovarii au părăsit terenul: „Nu e normal, au premeditat”
Mircea Lucescu, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, a afirmat la finalul partidei cu Kosovo, din Liga Naţiunilor, că oaspeţii au premeditat să iasă de pe teren înainte de fluierul final al partidei.
 "Când n-o să mai am emoții, o să mă las de televiziune", ne-a spus Dan Negru
Dan Negru, mesaj emoționant despre eroul român care și-a salvat studenții în cel mai sângeros masacru de la o universitate din SUA. „Știm atât de puține lucruri despre oameni atât de mari!"
Dan Negru, într-o postare pe pagina sa de Instagram, a vorbit despre faptul că puțini știu cine a fost Liviu Librescu, fiind vorba despre profesorul care a salvat cu prețul vieții zeci de studenți.
Trump si Tulsi Gabbard, foto GettyImages jpg
Ce ascunde alegerea lui Tulsi Gabbardei pentru funcția de director al serviciilor de informații americane. Legăturile misterioase cu un cult hinduist
Tulsi Gabbard și soțul ei, Abe Williams, nu sunt tipul de cuplu politic la care te-ai aștepta să-i vezi într-o poziție de putere. Alegerea lui Donald Trump pentru funcția de director al serviciilor de informații naționale a surprins pe mulți.
Marian Godina. FOTO
Cum și-a îndeplinit polițistul Godină misiunea specială dată de soția sa. „I-am zis sa stea liniștită, oricum știam toate lucrurile astea”
Marian Godină a povestit cu umor cum a reușit să ducă la bun sfârșit o misiune specială cum mulți bărbați primesc de la soțiile lor, dar practica le dă mari bătăi de cap.
BeFunky collage jpg
Ce mare regret are Horia Moculescu atunci când vine vorba de Fuego. Legătura neștiută dintre cei doi. „Se întâmplă cu el ce s-a întâmplat și cu Sergiu Nicolaescu”
Horia Moculescu are numai cuvinte de laudă la adresa lui Fuego, pe care îl consideră un fenomen. Compozitorul și-a amintit despre un episod care a avut loc la Festivalul Mamaia în anii 2000 și mărturisește că are un singur regret în privința artistului, despre care vorbește adesea la superlativ.
image png
De ce dispar celebrele case cu turnulețe: „Lumea pleacă prin Franța, Italia și cred că vin și de acolo cu tot felul de idei”
Turnulețele din „Paradisul de la Zanea”, o zonă locuită de romi în județul Iași au fost înlocuite de balcoane largi și acoperișuri colorate.
12627830 jpg
Mersul pe sârmă al Ucrainei în privința lui Trump. Strategia prin care Kievul poate fi convingător pentru viitoarea administrație americană
În dimineața de după alegerile din SUA, rețelele de socializare ucrainene se umpluseră de glume, inclusiv soldații cementând că „se pregătesc să meargă acasă în curând, de vreme ce războiul se va încheia in 24 de ore”, o referință la afirmația președintelui american ales Donald Trump în acest sens.
George Simion jpg
Portret de candidat la alegerile prezidenţiale: George Simion
George Simion are şanse reale să ajungă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, şi chiar să le câştige, dacă şansele lui Marcel Ciolacu vor fi grav afectate de scandalurile în care este târât el şi familia sa.