Beatleși și Stoneși în 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 1022 din 9 noiembrie – 15 noiembrie 2023
image

 The Rolling Stones, Hackney Diamonds, Polydor Records, 2023.

 The Beatles, „Now and Then“, Apple Music, 2023.

S-a potrivit cum nu se putea mai bine. Întîi, pe 20 octombrie, Polydor Records lansa cel de-al 26-lea album al inepuizabilei formații The Rolling Stones, după o pauză discografică foarte-foarte lungă – 16 ani. Nu că asta ar fi ceva nemaipomenit pentru un grup muzical pornit la drum în 1962, deci acum 61 de ani, nu-i așa?! Apoi, ca prin farmec, pe 2 noiembrie, Apple Music împingea pe piață un nou single The Beatles, Now and Then pe numele lui, în fapt un fel de restaurare mediată de Inteligența Artificială a unui demo neterminat și imposibil de refăcut cu mijloacele studioului lui John Lennon din 1977 – an cînd grupul din Liverpool era doar o dulce sau, eventual, amară amintire –, cvasicompletat ulterior de intervențiile celorlalți trei membri ai legendarului cvartet britanic. Asta a fost o coincidență (sau nu!) de-a dreptul hazlie, să trăim pe viu filmul (pop-)antagonic șaizecist. Spirite înalte s-au inflamat, s-au arătat florete simbolice, iar Facebook-ul, teritoriul predilect al boomer-ilor și X-erilor, s-a înecat în lacrimi emoționale. Dar dacă reificarea AI a schiței lui Lennon e mai degrabă un joc de deturnare a realului, de recompunere post deep fake a unui obiect, dar și a unor ființe din trecut, LP-ul Stoneșilor, botezat Hackney Diamonds – formulă argotică ce desemnează resturile unei ferestre sparte în urma unui gest violent , este un item care se vede nevoit să se susțină tocmai prin apelul la o realitate foarte concretă, prin demonstrația de vitalitate și relevanță în raport cu prezentul, iar nu cu un trecut regenerabil prin intervenția tehnologiei.

image

The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților – bine, exagerez, poate cîndva pe la sfîrșitul anilor ’80, Mick Jagger și Keith Richards au avut cîte ceva de spus unul despre celălalt, dar lucrurile n-au luat-o razna de tot –, niciodată supusă recosmetizărilor artificiale. Iar HD chiar asta vrea să fie: TRS sună pur și simplu a TRS în toată banalitatea cu rotunjimi neînțepătoare a muzicii ei actuale. Blues-ul e blues, dar merge prea mult pe mijlocul drumului, chitara lui Richards sună prea optim, vocea lui Jagger nu are nici măcar o volută a vîrstei reale, de parcă ea însăși ar fi restaurată de AI, colaborările aduc plusurile predictibile – ai acolo vocea lui Lady Gaga, pianul lui Elton John, clapele lui Stevie Wonder, basul lui Bill Wyman și, surpriză, al lui Paul McCartney, ba chiar și tobele defunctului Charlie Watts, venite din sesiuni de înregistrare mai vechi. Hackney Diamonds vrea să ne spună că e nefisurabil, că formația însăși, dincolo de pierderea lui Watts, funcționează ireproșabil. Dincolo, ceea ce n-au reușit McCartney, Harrison și Starr în 1995, anul primei încercări de remixare a demo-ului lui Lennon pentru proiectul The Beatles Anthology, a reușit tehnologia AI folosită de regizorul Peter Jackson pentru realizarea filmului The Beatles: Get Back„Now and Then” – „ultimul cîntec al formației The Beatles”, cum l-a indexat campania de marketing – are un aer vag distopic. În fond, nimeni, nici măcar o instanță AI, n-ar putea să certifice faptul că este o piesă a The Beatles.        

Paul Breazu este jurnalist.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.