Smida 2

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
image

 Girls in Airports, How It Is Now, Kaja Records, 2023.

 Håkon Kornstad Trio, For You Alone, Jazzland Recordings, 2021.

Tot din programul SmidaJazz 2023 am ales și cîțiva reprezentanți ai nordului, unde jazzul a fost răstălmăcit și inovat în mai multe accepțiuni ale etichetei post-jazz.

La danezii Girls in Airports, un aspect al inovării stă în simplitatea/monotonia ritmică, o inversare a așteptărilor și cerințelor de sofisticare a percuției cu care întîmpinăm de obicei jazzul. Grupul urmărește să producă senzații onirice oferind conținut muzical cu contur imprecis, din subgenul de jazz contemporan electrificat și dens în ambianță pe care SmidaJazz l-a promovat în mod special, invitînd în trecut grupuri ca Mammal Hands ori Portico Quartet – probabil fiecare ediție a avut un reprezentant al acestui jazz de tatonare. La trupele menționate, percuția avea încă funcție tradițională, cu o prezență antrenantă, în timp ce danezii par a se fi inspirat de la Brian Eno și coloanele sale sonore pentru aeroporturi, dar sună mai organic datorită folosirii instrumentarului jazz. Grupul a asigurat adesea acompaniament pentru sesiunile live ale scriitorului Jens Blendstrup, devenind versați așadar în acest rol de cadrare a imaginației publicului, creîndu-i spațiu de joacă mai degrabă decît să-i ofere jucăriile.

Ritmul nu lipsește – sînt chiar doi toboșari/percuționiști pe album (Anders Vestergaard, Victor Dybbroe) care uneori se iau la întrecere într-un trap-duet –, dar nu prea se aud schimbări de tempo ori acrobații structurale, percuția e doar decor și tact pentru saxofoanele și clarinetele lui Martin Stender, cu unele contribuții de pian și orgă de la Mathias Holm.

Albumul are o natură participativă, materialele fiind distribuite fanilor în versiuni pre-mixate, supuse unui vot de popularitate în urma căruia grupul a decis bucățile pe care să se concentreze – asta explică și accesibilitatea generală a muzicii, fără aspecte bruște, cu melodii plăcute ce ar putea fi adoptate chiar în contexte pop sau post-rock. Membrii grupului sînt de altfel implicați și în proiecte ceva mai orientate spre divertisment pop-rock, pare că în Girls in Airports se adună pentru reculegere și decantare spirituală.

image

A doua recomandare e Håkon Kornstad, un saxofonist norvegian la care am descoperit, în For You Alone, o bizară colecție de arii de operă și operetă regîndite ca un jazz întunecat, unele cîntate chiar cu vocea lui Kornstad care se nimerește să fie și un tenor de operă (cu o tehnică decentă, dar o italiană bizară). Tot el s-a ocupat și de copertă, și de producție, experimentul i-a fost aproape de suflet – ideea i-a venit cînd salva de la casare o colecție de viniluri vechi, în timpul unei campanii de golire de rafturi la biblioteca centrală din Oslo. Un duh al muzicii l-a posedat și însărcinat cu acest proiect de modificare genetică a unor compoziții criogenizate – de la Richard Strauss, Gustav Mahler, Henry Geehl, Francesco Paolo Tosti, Anton Webern și alții.

Ariile alese au fost reformatate pentru un trio jazz cu instrumente capabile să inducă patina timpului – pe lîngă saxofonul protagonistului mai contribuie un contrabas (Mats Eilertsen) și un acordeon (Frode Haltli). Se migrează subtil, chiar în cadrul aceleiași piese, dinspre sound-ul prăfuit menit să certifice vechimea de peste un secol a compozițiilor înspre o zonă de avangardă, cînd duetul contrabas-saxofon intră pe terenul Bohren & der Club of Gore.

Kornstad are o bogată discografie de albume solo de saxofon cu efecte năstrușnice aplicate live și probabil acela va fi formatul în care va putea fi văzut la SmidaJazz 2023, dar albumul de jazzoperete al trio-ului său e ceva ce puțini muzicieni îndrăznesc să încerce.

Girls in Airports & Håkon Kornstad vor concerta la Festivalul Internațional de Jazz de la Smida (18-20 august). Mai multe la smidajazz.ro.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.