Metaliste (și) feministe

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

 Burning Witches, The Dark Tower, Napalm Records, 2023.

 Crypta, Shades of Sorrow, Napalm Records, 2023.

Remarcînd faptul că toate cronicile filmului Barbie de la noi sînt scrise de bărbați, am îngroșat și eu rîndurile publicului inadecvat pentru blockbuster-ul roz-feminist, iar sub angoasa vizionării m-a revizitat o dilemă mai veche: feminismul își propune să fie un factor civilizator sau e doar încurajarea femeilor să se ocupe cu aceleași prostii ca bărbații, o ambiție mai degrabă mimetică? Nu e nimic civilizator în variantele feministe ale unor filme ca Avengers, Predator ș.a.m.d. – ce fel de idealuri sînt telekinezia, proiectarea de raze laser prin ochi și fel de fel de superputeri care nu funcționează nici măcar ca metafore?

Totuși, avem în cultura pop recentă, sub camuflajul feminismului, o modă a supereroinelor fetișizate, iar oportunitatea nu putea scăpa genului muzical cel mai predispus la fetiș, heavy-metal. Nu mai avem doar „female-fronted metal”, acum vorbim de „all-female metal” – echivalentul muzical al noilor filme Mad Max ori Ghostbusters. S-a avansat dincolo de proiecte artificiale precum Babymetal (japonezii au avut totuși o contribuție semnificativă la fenomen).

Am cules dintre aparițiile recente două recomandări care se detașează – prima prin atenția acordată ambalajului, a doua prin priceperea tehnică într-o nișă muzicală pe care o credeam apanajul bărbaților. 

Grupul elvețian Burning Witches proiectează o imagine de „Barbie în iad”, ar putea contribui la o eventuală continuare horror a filmului. Elveția nu e tocmai o țară preocupată de excese și nici de heavy-metal, cam tot ce iese muzical de acolo sînt experimente cu mize tehnice, așa că lumea a fost luată prin surprindere de exuberanța și petulanța unor fete care în România ar fi sfătuite să își facă un grup de tipul Blondy. Vocea Laura Guldemond are ceva din Andreea Bănică a noastră, dar și colți, gheare, pentagrame, dîre de sînge la colțul gurii. Vîrtejul chitaristic pe care se bazează muzica grupului e inspirat de W.A.S.P. ori King Diamond, de shock-rock-ul sperietoare al anilor ’80 care atrăgea în epoca Reagan/Thatcher amenzi legate de bunele moravuri – o epocă în care tocmai intrăm și noi tardiv, de cînd Jandarmeria se ocupă cu monitorizarea și amendarea versurilor și gusturilor muzicale.

image

A doua recomandare e Crypta din São Paulo, alternativa feminină la Sepultura și numele cu care vom asocia metal-ul brazilian acum, că Sepultura au ajuns să cînte la Bistrița. Deși abia la al doilea album, Crypta nu sînt la început de drum, s-au desprins din Nervosa – prima tentativă de a detrona și spulbera Sepultura cea patriarhală. În cei zece ani de activitate au trecut și prin cluburile noastre, înainte să se separe în două facțiuni – o vulnerabilitate importantă a proiectelor feministe e riscul de gîlceavă internă, așa că în cercurile metal acesta e anul rivalității între fetele care au rămas în Nervosa și cele care au format Crypta, un fel de Metallica vs. Megadeth la scară mai mică. Ambele părți beneficiază de sprijin internațional puternic, avînd producători prestigioși.

Am preferat pentru această recomandare albumul Crypta, căci e un sound care n-a prea cunoscut atingere feminină de-a lungul istoriei, mai brutal, dar mai imprevizibil și mai tehnic – secțiunea ritmică ar putea fără ezitare să preia rolurile respective chiar în Sepultura, iar adesea se fac trimiteri și la alte legende ale metal-ului extrem, Death ori Morbid Angel. E și grupul cu șanse să asigure tranziția fenomenului „all-female metal” dinspre fetiș spre modele autentice pentru adolescentele întunecate ale vremurilor care vin – cele care acum torturează păpuși Barbie și le desenează simbolul anarhiei cu cariocă neagră pe frunte.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic