Spirite naturiste

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image

The Flower Kings, Look at You Now, InsideOut Music, 2023.

Ozric Tentacles, Lotus Unfolding, Kscope, 2023.

Concertele prog-rock din România anului 2024 vor fi The Flower Kings la ARTmania și Ozric Tentacles în Control Club. Ambele sînt grupuri cu trei decenii de activitate în CV, adică generația Dream Theater, însă conduse de muzicieni cu mai largă experiență care s-au format în anii ’70 și au asimilat manierismele epocii – primii de la Yes, ceilalți de la Krautrock și începuturile progresivului electronic.

The Flower Kings la ARTmania nu e o surpriză. Liderul grupului, chitaristul Roine Stolt, a fost prezent acolo în urmă cu doi ani cu supergrupul Transatlantic, alături de membri Spock’s Beard și Dream Theater. Festivalul are de mulți ani relații cu vîrfurile scenei prog-rock moderne, iar Roine Stolt e o legendă vie a scenei scandinave, unde și-a clădit renumele începînd cu anii ’70 în grupul Kaipa. În ultimii ani s-a implicat în supergrupuri alături de Jon Anderson, Steve Hackett, membri Kansas ori Pain of Salvation, dar n-a renunțat niciodată la The Flower Kings; el însuși e poreclit pe la colțuri the flower king”, etichetă dată de cămășile pe care le poartă și de cel mai de succes album solo al său.

În buna tradiție a genului pe care îl reprezintă, noul album oferă piese interminabile, structurate lax și fără refrene care să prindă din mers un ascultător de ocazie. The Flower Kings se studiază înainte să se asculte. Nu distrează și nici nu generează energii colective, a fost dintotdeauna un grup didactic cu conotații dramaturgice și ambiții de „masterclass” – muzicieni pe care îi ascultă cineva care are măcar un instrument în casă. E pentru cei care și-au format gusturile înainte ca rock-ul progresiv să fi fost contaminat cu riffuri metal ori cu sintetizator modern. Alături de chitară, noul album e dominat de orgă cu ambiții simfonice; tematic, materialul e axat pe imnuri ecologiste și idealismul science-fiction care au constituit poate dintotdeauna esența ideologică pentru rock-ul progresiv. Grupul promovează un spirit penticostal în relația cu natura, prin piese dense și solo-uri festive dominînd voci masculine fragile – energia muzicii vine mai mult din clorofilă decît din testosteron și e important să te apropii de grup cu perspectiva asta; nu e pentru rockerii care consideră că vîrfurile rock-ului modern sînt Imagine Dragons ori Metallica.

image

Reprezentînd același spirit naturist însă din alt unghi, Ozric Tentacles vin din scena britanică și au îmbibat rock-ul progresiv cu multiple straturi de muzică ambientală și electronică. Unele amintesc de Tangerine Dream, altele de scena Krautrock germană și de ceea ce mai recent numim space-rock ori motorik – în esență, tot sortimente Krautrock, însă îmbogățite de progresul tehnologic al sculelor (sintetizatoarelor) moderne, și probabil de evoluția substanțelor psihotrope folosite de artiștii „psihedelici”. 

Istoria proiectului e o istorie a evoluției muzicii electronice grefată peste o fundație de rock psihedelic derivat din Jimi Hendrix și Hawkwind. E și o istorie a autodidactului Ed Wynne care a navigat prin imprecisa intersecție dintre comunitățile psy și prog-rock, profitînd de o tradițională ignorare reciprocă între cele două comunități autosuficiente. Asta i-a permis să fie pionier în propria nișă – solo-uri incisive de tip Steve Vai / Joe Satriani se transformă subtil în artificii electronice ori în ambianța homeopată a lui Kitaro, ridicate apoi pe valul unui bas hipnotic ce invită ascultătorul să somatizeze. Titlul primei piese – „Storm in a Teacup” – e cel mai sugestiv pentru ce se întîmplă în alchimia sonoră practicată de longevivul proiect al lui Ed Wynne, pe care avem privilegiul să-l vedem la noi în vîrf de formă și nu după ce i-a apus steaua.

Ozric Tentacles vor concerta în Control Club din București pe 17 aprilie (www.control-club.ro), iar The Flower Kingsîn cadrul festivalului ARTmania, desfășurat la Sibiu în perioada 26-28 iulie (www.artmaniafestival.ro).

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Catedrala Sf Mihail din Alba Iulia  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (3) jpg
Enigmele nedescifrate din mormintele Huniazilor. Oamenii de știință sunt în fața unor descoperiri epocale
La peste cinci secole de la dispariția dinastiei Huniazilor, mormintele celor mai de seamă reprezentanți ai faimoasei familii medievale au rămas o temă de interes pentru oamenii de știință, iar rezultatele celor mai recente cercetări ar putea aduce descoperiri uimitoare.
front 1 jpg
„Locuiesc în buncăr cu 500 $ pe lună”. Adăpostul are peste 100 metri pătrați
O femeie din California locuieşte într-un buncăr subteran de aproximativ 110 metri pătraţi şi susţine că experienţa „merită pe deplin”, deoarece reuşeşte să economisească 1.500 de dolari lunar la chirie. Caitlin Johnson (44 de ani) s-a mutat în aprilie 2024 din New York în oraşul Bakersfield şi a pr
papusa barbie shutterstock jpg
Controversa Barbie cu inteligență artificială. Un psiholog explică momentul în care apare pericolul
În timp ce faptul că Mattel intenționează să introducă inteligența artificială în păpușile Barbie alarmează părinții, psihologul clinician Ana Postelnicu oferă o perspectivă diferită: adevărata amenințare nu e jucăria care vorbește cu copilul, ci părintele care nu o mai face.
ceaiuri jpeg
Cele 2 ceaiuri care îți fac tenul de porțelan, ca al japonezelor. Dacă le consumi, vei arăta mereu impecabil
Ceaiul este a doua cea mai populară băutură din întreaga lume, după apa potabilă. Iar această popularitate impresionantă nu se datorează numai gustului său, ci și numeroaselor beneficii pentru sănătate pe care ceaiul le are.
ensemble 619260 1280 jpg
Cât ne costă ignoranța față de artă? „Și totuși la Sibiu se întâmplă asta. Este o situație halucinantă”
În timp ce orașe precum Oradea sau Pitești investesc în consolidarea instituțiilor culturale, în altele, precum Sibiu, artiștii sunt concediați, iar orchestrele reduse la tăcere. Situația atrage reacții puternice din partea managerilor și profesorilor.
Paradontoza paradontita Foto Sunstar gum dms jpg
Gingiile care se retrag pot semnala o problemă gravă - nu le ignora. Alte semne ascunse. Cum să-ți salvezi oasele
Află semnele ascunse ale osteoporozei, cum ar fi gingiile care se retrag, și metode simple de prevenire a pierderii osoase.
rosii pexels jpg
Motivul pentru care roșiile din grădină încep să se înmoaie. Ce trebuie să știi pentru a salva recolta
Este o greșeală destul de comună, însă atunci când nu este depistată la timp, ea va distruge întreaga voastră cultură de roșii. Mai precis, este vorba despre motivul pentru care încep să se înmoaie tomatele din grădină.
Mesajul localnicilor antiturism Foto carribean loopnews com
Coșmarul din vacanță: topul orașelor unde turiștii depășesc localnicii. Recordul: 36 la 1
Află ce orașe ar trebui să eviți vara asta din cauza aglomerației, prețurilor mari și a experiențelor care pot transforma vacanța în coșmar.
baza jos 1 jpg
Refuzată de dentişti din cauza operaţiilor estetice! Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume
Andrea Ivanova (28 de ani), cunoscută drept femeia cu cele mai mari buze din lume, a declarat că doi stomatologi i-au refuzat repararea unui dinte spart din cauza mărimii exagerate a buzelor sale.