Plictis & angoasă

Publicat în Dilema Veche nr. 973 din 1 decembrie – 7 decembrie 2022
image

The Lovecraft Sextet, In Memoriam / Nights of Lust / Miserere, Denovali/Debemur Morti Records, 2021-2022.

 Lustmord,  The Other, Pelagic Records, 2022.

Astăzi, despre doi „grei” (cum se spune în jurnalismul intersecționalității fotbalistico-politice) ai muzicii electronice-ambientale, ocazional interferînd cu sferele jazz, metal și mai ales cu cea cinematografică – e vorba de Jason Köhnen și Brian Williams, pomeniți ocazional în această rubrică drept referințe. Noile lor materiale pot acompania împodobirea bradului pentru Crăciun.

Olandezului Jason Köhnen i-am dedicat o cronică pe vremea cînd ne vizita și făcea coloane sonore pentru filme mute (ori inexistente) cu proiectele The Killimanjaro Darkjazz Ensemble și The Mount Fuji Doomjazz Corporation. Între timp și-a extins portofoliul la zece proiecte solo și 18 trupe lansate și părăsite, majoritatea oscilînd între muzică pentru meditație în beznă și jazz pentru separeul ocult din Twin Peaks. Din toamna trecută încoace a publicat o rafală de trei albume sub numele The Lovecraft Sextet, aparent asociate unui mai larg proiect mixed-media ce include primele aventuri literare ale artistului și niște scurtmetraje care ni-l arată încă ros de ambiția de a face muzică de film.

Proiectul e o avalanșă de sentimente care virează brusc de la un material la următorul – deocamdată ordinea tematică e: moarte, sex, căință și cine știe ce mai urmează. Dacă e să rămînă trilogie, surprinde prin caracterul distinctiv al fiecărei părți: un saxofon în maniera Bohren & der Club of Gore și vocalizele solemne sînt esența albumului In Memoriam;urmează erotismul din Nights of Lust infestat nu doar de Badalamenti, ci și de John Carpenter; iar Miserere s-ar apropia de zona operatic-ecleziastică dacă muzica n-ar fi perforată uneori de răbufniri vocale din alt film (de groază).

image

Galezul Brian Williams/Lustmord e rațiunea pentru care există Jason Köhnen și întreaga scenă dark ambient cu tot ce a derivat de acolo (dungeon synth etc.) Crescut în scena proto-electro britanică a anilor ’70, în anii tumultuoși ai experimentelor psiho-sexualo-muzicale ale lui Coil ori Throbbing Gristle, e unul dintre puținii supraviețuitori ai scenei respective. S-a evidențiat la Hollywood cu coloana sonoră a finalistului la Oscar First Reformed, după o lungă activitate în departamentele sonore ale unor diverse filme și jocuri video. Aniversarea a 40 de ani de activitate îi este marcată prin acest set festiv de cinci CD-uri: albumul The Other rămîne pînă azi singurul album cu chitară al artistului (contribuții ale unor invitați de la Tool, Isis și Melvins); urmează versiuni remixate ale sale pentru cei care nu au văzut cu ochi buni gestul respectiv; partea cea mai interesantă e antologia Lustmord Deconstructed (publicată recent și ca album separat) pe care materialul e reconceptualizat și reformatat de către artiști care consideră că au ceva de dat înapoi lui Brian Williams (Ulver, Alexander Hacke, Steve von Till ș.a.m.d.), alături de unii care s-au nimerit la casa de discuri care publică materialul (MONO, The Ocean ș.a.m.d.). O parte își asumă metoda minimalistă Lustmord inserînd doar discret propria marcă de identitate (saxofonul din Bohren & der Club of Gore, violoncelul lui Jo Quail), alții mai pornesc chitarele ori vocea – totuși înăbușite și încastrate, conservînd ceva metodologic din materialul original, erodant și anti-instrumental.

Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină. „Ascultă tare sau deloc”, se spune despre acest soi de experimente sonore care urmăresc alte obiective decît ale muzicii structurate, dar și decît ale celei de improvizație. Cum spuneam la început, poate merge cu împodobirea bradului.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.