„Lumea asta nătîngă / E tot ce avem”

Publicat în Dilema Veche nr. 986 din 2 martie – 8 martie 2023
image

 Yo La Tengo, This Stupid World, Matador Records, 2023.

Acum vreo trei ani, într-un interviu pentru publicația engleză Uncut, Georgia Hubley, una dintre treimile artistice din interiorul Yo La Tengo, remarca, vorbind despre unul dintre albumele mai vechi ale formației din Hoboken, New Jersey: „Cred că Painful (LP-ul din 1993, n.a.) este cel pe care balaurul a început să gîndească în sfîrșit cu un singur cap. E momentul în care am decis cu adevărat să facem exact ceea ce vrem, în care ne-am eliberat creativ pentru a face lucruri pe care nu le mai făcuserăm pînă atunci. Iar faptul că am avut succes cu asta ne-a dat curajul să actăm și mai bizar”. Este o afirmație pe care o poți auzi, de exemplu, și în motorik-ul care împinge constant și calm înainte, vreme de șapte minute și jumătate, o mixtură noise, subtilă și sensibilă, precum „Sinatra Drive Breakdown”opener-ul celui mai nou album Yo La Tengo, intitulat This Stupid World și lansat la mijloc de februarie: „I see white silence, I see stones and trees, / I sit here far from you. / I see something regained and lost again”. La fel de bine, e și una care repercutează în piesa și mantra ce dă titlul albumului, o repriză foarte derivativă, o repriză à la The Velvet Underground – istoric vorbind, sursa unui curent indie atît de american –, dar pînă la urmă o repriză foarte Yo La Tengo: „This stupid world / Is killing me, / This stupid world / Is all we have”. Din interiorul acestui zgomot deliberat, acestui noise foarte persistent și politic răzbat, ca printr-un fel de pîclă sonoră, niște acorduri armonice. Drone-ul delicat, hauntologic pînă la Broadcast și înapoi, și sintetizatorul ăsta lo-fi cuplează la vocea difuză, reverberantă, vulnerabilă și intenționat neșlefuită a Georgiei Hubley: „You feel alone, / Friends are all gone, / Keep wiping the dust from your eyes. / So many signs, / I must be blind, / How few of them I see...”. Produs de înșiși membrii trupei, TSW sună a reîntoarcere la o stilistică cumva abandonată în ultima decadă, și ea mai nestudiată, mai nefasonată de studioul de înregistrări, mai spontană, mai abrazivă, mai întunecată, fără a se fi renunțat totuși la părțile soft – bastarzi de dream pop și noise folk ca „Aselestine”„Until It Happens” sau „Apology Letter”domesticesc tonul și pictează miezul LP-ului într-un fel de intermezzo și mai romantic: „One day walking, / Walking upon leaves / Then snow”. Pentru toate astea, cel de-al șaptesprezecelea album al grupului compus astăzi din deja menționata Hubley, Ira Kaplan și James McNew, editat și lansat de aceeași esențială casă independentă Matador Records, se aliniază impecabil și imperturbabil în discografia unei trupe care n-a dat rateuri niciodată și care, în pofida unei discreții admirabile, a influențat major sound-ul indie al, să zicem, ultimilor douăzeci de ani.          

This Stupid World, noul album al formației americane Yo La Tengo, poate fi ascultat parțial și achiziționat integral, în format digital, pe disc de vinil și pe CD, pe pagina de Bandcamp a grupului din New Jersey, la adresa yolatengo.bandcamp.com/album/this-stupid-world

Paul Breazu este jurnalist.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.