O stea pop nepoliticoasă și indocilă

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
image

 RAYE, My 21st Century Blues, Human Re Sources, 2023.

O voce cam dezabuzată, un beat atît de plin de sine, o poveste cît un clișeu, dar narată cum trebuie – „Just a heart broke bitch, high heels six inch / In the back of the nightclub, sippin’ champagne / I don’t trust any of these bitches I’m with, / In the back of the taxi sniffin’ cocaine, / Drunk calls, drunk texts, drunk tears, drunk sex, / I was lookin’ for a man who was on the same page, / Now it’s back to the intro, back to the bar, / To the Bentley, to the hotel, to my old ways…”„Escapism”, unul dintre single-urile celui mai nou album al unei artiste numite RAYE, are calitatea aceea prin care poți recunoaște un cîntec pop bun de la distanță: e memorabil, derivativ, relevant și cumva autoironic. Rachel Agatha Keen, artista despre care vorbesc aici, născută în 1997 la Londra într-o familie anglo-ghaneză, are și ea un traseu interesant: la aproape 17 ani semna un contract cu Polydor Records, parte din conglomeratul Universal Music Group, pentru a înțelege opt ani mai tîrziu – după o dispută publică – că asta nu dusese niciunde din punct de vedere creativ, dincolo de colaborările cu ceva nume importante și cîntece ajunse deloc întîmplător prin partea superioară a topurilor britanice. „Am semnat pentru patru albume și nu m-au lăsat să lansez nici măcar unul. (...) Am făcut tot ce mi-au cerut, am schimbat genurile muzicale ca pe șosete, am muncit șapte zile pe săptămînă… M-am săturat să fiu un fel de viitor pop star politicos și docil. Vreau să scot propriul album acum, vă rog!”, arunca ea săgeți pe Twitter în 2021, anul despărțirii de casa de discuri. Iar My 21st Century Blues, LP-ul lansat pe 3 februarie anul acesta, este mai mult despre asta, el venind să întărească și să facă și mai multă lumină în vechea povestea: „On my way, figured a way, figured a way out, / My pen is a gun, pen is a gun, I’m finna spray now, / He said I was out, said I was done, look at his face now. / Tell them boys, feeling them boys, meet at the stake house, / I been a mess, so I’m in a dress and I got my cakes out, / Sleeping on her, sleeping on me, I’m in your face now”. Aici, pe „Hard Out Here”, RAYE își varsă frustrarea într-un număr în care „Give It Away”, bătrînul hit al Red Hot Chilli Peppers, este o aluzie care funcționează. Industria muzicală și experiențele personale din interiorul ei, relațiile sentimentale, tabloul sociopolitic global și luptele cu propriile probleme sînt temele predilecte ale muzicienei londoneze. Cu toate că uneori lasă senzația că, muzical, e prea încărcat, că alteori RAYE însăși încearcă să plonjeze în teritorii neconvingătoare, că din cînd în cînd apar pasaje cam autoindulgente, My 21st Century Blues este unul dintre cele mai reconfortante, dramatice, cathartice, versatile și entertaining albume de pop din ultimii ani.        

My 21st Century Blues, noul album al artistei RAYE, poate fi ascultat parțial și achiziționat, în format digital, pe pagina de Bandcamp a britanicei, la adresa rayeband.bandcamp.com/album/my-21st-century-blues.

Paul Breazu este jurnalist.

Poster Orizontal   29 Martie 2023   Cimarosa si Salieri jpg
Baritonul italian RICCARDO NOVARO, aplaudat la Théître des Champs-Elysées – Paris, invitat la Sala Radio
Miercuri, 29 martie 2023 (19:00), îl veți asculta alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK.
989 16 coperta jpg
Imprevizibila ușurătate a vieții și a morții
Definitiv. O trilogie chiar marchează un punct notabil în proza românească de azi.
p 17 1 jpg
Burta balenei
Luat mai cu seamă în contextul particular al cinema-ului românesc, Spre Nord constituie o mare ocazie ratată.
989 17 Breazu jpg
Despre mizeria din dulceață
Să fie cam opt ani de cînd Laura Les și Dylan Brady și-au numit duo-ul după o întîmplare involuntar amuzantă.
989 23 Iamandi jpg
Un exercițiu de imaginație
Prima știre dintre cele douăzeci incluse în acest top este greva generală din 1926.
copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.
José Gallegos y Arnosa, El zapatero jpg
IIC BUC VISUALI ITALIANE AFFICHE 230222 jpg
Festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”
Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume.
986 16sus coperta jpg
Călătoria fluturelui monarh
Într-un restaurant li se strigă „Go back to Russia!”, iar viața le e punctată de atacurile de panică legate de identitatea lor fluctuantă.
986 16jos coperta jpg
Avataruri ale iubirii
Amestec de Pascal Bruckner, Julian Barnes și David Lodge, pasional, ironic și simultan intelectual, noul roman al lui François-Henri Désérable e o bijuterie literară care merită admirată.
p 17 2 jpg
Cu ușile închise
E vorba, în definitiv, despre caractere. Adică despre lucruri care nu se confundă niciodată cu viața, care e mult mai flexibilă și mai nuanțată.
986 17 coperta audio jpeg
„Lumea asta nătîngă / E tot ce avem”
Acum vreo trei ani, într-un interviu pentru publicația engleză Uncut, Georgia Hubley, una dintre treimile artistice din interiorul Yo La Tengo

Adevarul.ro

image
Se întâmplă la Aeroportul din Iaşi. Cozi infernale de maşini şi oameni care fug pe stradă şi prin pădure VIDEO
Drumul către Aeroportul Internaţional Iaşi a devenit un adevărat coşmar pentru cei care încearcă să ajungă la aerogară. Trecerea la orarul de vară a complicat foarte tare situaţia, iar traficul rutier este vizibil îngreunat.
image
Curiosul caz al unei ucrainence i-a împărțit pe români. „Dar ucrainenii plini de bănet de pe aici de ce nu-și ajută compatrioții?“
O refugiată din Ucraina a solicitat ajutoare pe Facebook. Femeia spune că are nevoie de bani, mâncare, produse de igienă și de scutece, dar oamenii spun că ea acceptă să comunice doar cu cei care îi dau bani.
image
Prețurile la noul aquapark al Timișoarei, piperate pentru mulți. „E mai ieftin la Mako și Gyula”
Noul aquapark din Timișoara, care poate fi comparat cu celebrele băi din Ungaria, va fi deschis vineri, în 31 martie 2023. Au fost afișate și prețurile de bilete.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.