Încredere

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

 Byron, Efemeride, Overground Music, 2023.

 The Mono Jacks, Norul Nouă, Overground Music, 2023.

Rock-ul românesc are tot mai multă încredere în a fi românesc, în a urmări perfecționarea la locul de baștină în locul ambiției de a cuceri zări internaționale – care oricum sînt tot mai deschise spre diversitate lingvistică și etnică. Față de vremurile în care rockerii de la noi se străduiau sa cînte în engleză, văzînd în asta o cale spre internaționalizare, trăim acum o epocă a naturaleței, a rock-ului organic lipsit de sforțări, a liricii scrise în limba ce le permite sofisticare. Văd în festivaluri mari tot mai multe grupuri cîntînd în maghiară, polonă, ucraineană pe aceeași scenă cu grupuri americane, se bucură și Estul Europei de un fel de exotism.

Iar publicul românesc rezonează, și-a ostoit setea de staruri internaționale, sînt intense pasiunile locale. La Electric Castle se îmbulzeau la scenele alor noștri lăsînd adesea cu buzele umflate invitați de peste Ocean. Recent am fost părtaș la un concert byron în care publicul cînta strofe întregi alături de trupă, o participare mult peste fredonarea uzuală cu care sînt îngînate trupele străine, o exuberantă ceremonie rock. Obstacolele tehnice s-au cam depășit, ingineri de sunet profesioniști și studiouri cu înaltă dotare se găsesc acum și la noi, astfel că rock-ul nostru se concentrează pe rafinarea conținutului și captivarea publicului.

Pomenitul concert byron a avut loc cu ocazia noului album, care întoarce puțin spatele promisiunii materialului precedent, că grupul ar urmări să domine scena prog-rock autohtonă. Deși continuă să apeleze la ingrediente-cheie (flautul andersonian), iar membrii grupului sînt versați în prog, s-au întors deocamdată în zona indie-alternativă, cu accent pe voce, refrene contagioase, versuri emotive ce pot stîrni ușor un public live; în consecință, e mai puțin spațiu lăsat aventurilor instrumentale, cu porțiuni întinse pe care corzile lipsesc ori asigură doar ambianță pentru voce și clape – protagoniștii noului album. Titlul materialului, de altfel, sugerează tema fragilității, iar sound-ul e aliniat la temă. 

Poate spațiile aerisite lasă loc pentru experimente cu orchestră precum concertul de pe HBO de acum cîțiva ani; pînă și piesa pe care mă bazam că voi da din cap, „În infern”, devine repede o baladă care-și așteaptă orchestra și corurile într-o configurație live à la Yes. Și prog-rock-ul internațional (în special britanic) a apucat pe o cale similară, cu structuri flexibile reconfigurabile pentru multiple formate de prezentare. În epoca experienței efemere de streaming, accentul se mută pe tactici de interacțiune intensivă cu publicul.

Albumul The Mono Jacks are mai degrabă ancore în nostalgii post-grunge, trimițînd cu gîndul la grupuri ce au împinsgrunge-ul spre puntea dintre secole și pînă la urmă au tras obloanele genului (Live, Bush). Albumul începe cu riff-uri aspre, dar pe parcurs se potolesc; cîteva piese cochetează cu post-rock-ul, menținînd un filon melancolic-anxios pînă la capăt deși nu sînt balade propriu-zise aici. Piesele energice sînt infectate de angoase, nu neapărat și structurate instrumental pentru a proiecta angoasă; unde e energie nu prea sînt motive de energizare, versurile par a transpune o ședință de psihoterapie, una îmbibată cu dor și regrete. 

Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă și, deși prog-rock-ul e la The Mono Jacks mai mult ingredient de intersecționalitate, grupul e la fel de înclinat ca și byron să experimenteze cu desfășurări orchestrale-corale. Nirvana n-au apucat să își închipuie așa ceva, dar grunge-ul românesc îndrăznește. Din generația originală cred că doar Alice in Chains au avut o tentativă simfonică, însă cred că le-a ieșit mai slab decît celor de la The Mono Jacks.

byron vor concerta la Arenele Romane din București pe 18 noiembrie.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Stațiunea mamaia   Sursa Visit Mamaia  Facebook (1) jpg
Revolta unui turist care a plătit 50 de lei pe alune, un corn și un suc: „Cum să mai mergi pe litoral la asemenea prețuri?”
Un turist ajuns pe litoralul românesc de 1 Mai a stârnit o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale după ce a publicat o fotografie cu bonul fiscal de la un butic din Constanța: 23 de lei pentru o pungă mică de alune și 18 lei pentru o sticlă de suc.
piran slovenia jpeg
Cea mai favorabilă țară din UE din punct de vedere fiscal. Uită de Elveția. Acesta este paradisul pentru profiturile tale
Într-o Europă în care dezbaterea despre taxare ajunge uneori la 45% impozit pe profit și la o birocrație care îți poate dizolva spiritul antreprenorial, există o mână de state care văd în antreprenoriat o oportunitate, nu o amenințare.
Banner Georgescu Șoșoacă
Șapte luni de șocuri politice în România: interdicții de candidaturi, anularea alegerilor și demisia președintelui țării
Ultimele șapte luni au fost cele mai complicate și imprevizibile în peisajul politic românesc din ultimele decenii, cu decizii ce au reprezentat tot atâte șocuri politice, de la interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă până la anularea alegerilor prezidențiale și demisia lui Klaus Iohannis.
656x440 peste cu glazura de mustar 403352 (1) jpg
Nutriționiștii dezvăluie: acești 4 pești sunt cei mai sănătoși – și mult mai ieftini decât somonul!
Somonul este adesea considerat „regele” peștelui, un simbol al alimentației sănătoase și al unui stil de viață echilibrat.
albine stup   foto pixabay jpg
Victorie pentru albine: Justiția interzice folosirea pesticidelor controversate în agricultură
În anul 2025, folosirea semințelor de floarea-soarelui și porumb tratate cu trei substanțe interzise în Uniunea Europeană, dar pentru care fermierii români au primit succesiv derogări din partea Ministerului Agriculturii, este ilegală. Decizia a venit pe cale judecătorească.
conopida jpg
Șase beneficii surprinzătoare ale conopidei pentru sănătate
Versatilitatea conopidei face să poată fi amestecată în blaturi de pizza sau combinată cu piure de cartofi. Este vedeta aripioarelor de conopidă vegane și a clasicului aloo gobi din curry house și chiar își face loc în smoothie-uri pentru un plus de fibre.
migrena jpg
Te trezești des cu dureri de cap și fără energie? Vinovatul se ascunde în dormitorul tău – și aproape nimeni nu-l observă!
Dimineața ar trebui să înceapă cu o cafea bună și energie, nu cu o durere de cap care îți strică toată ziua. Dacă te trezești frecvent amețit, obosit și cu o presiune enervantă în cap, nu e doar „o întâmplare”.
luxemburg istock jpg
Țara europeană în care se trăiește cel mai bine în 2025. Prețurile sunt cu 72% mai mari decât în București
Luxemburg se află pe primul loc în Europa privind calitatea vieții. Conform statitisticilor internaționale, marele ducat oferă un standard decent de viață și este a zecea cea mai fericită țară din lume. Cu toate acestea mulți europeni preferă țările mediteraneene.
Cetatea Devei noaptea  Foto Daniel Guță (8) JPG
Cele mai puternice forturi medievale din România. Au rezistat marilor asedii, iar acum sunt cucerite de turiști
Cele mai puternice fortărețe medievale din România au rezistat numeroaselor asedii și trecerii timpului și deși și-au pierdut de secole rolul inițial, au devenit repere ale turismului istoric și locuri legendare pentru români.