Încredere

Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

 Byron, Efemeride, Overground Music, 2023.

 The Mono Jacks, Norul Nouă, Overground Music, 2023.

Rock-ul românesc are tot mai multă încredere în a fi românesc, în a urmări perfecționarea la locul de baștină în locul ambiției de a cuceri zări internaționale – care oricum sînt tot mai deschise spre diversitate lingvistică și etnică. Față de vremurile în care rockerii de la noi se străduiau sa cînte în engleză, văzînd în asta o cale spre internaționalizare, trăim acum o epocă a naturaleței, a rock-ului organic lipsit de sforțări, a liricii scrise în limba ce le permite sofisticare. Văd în festivaluri mari tot mai multe grupuri cîntînd în maghiară, polonă, ucraineană pe aceeași scenă cu grupuri americane, se bucură și Estul Europei de un fel de exotism.

Iar publicul românesc rezonează, și-a ostoit setea de staruri internaționale, sînt intense pasiunile locale. La Electric Castle se îmbulzeau la scenele alor noștri lăsînd adesea cu buzele umflate invitați de peste Ocean. Recent am fost părtaș la un concert byron în care publicul cînta strofe întregi alături de trupă, o participare mult peste fredonarea uzuală cu care sînt îngînate trupele străine, o exuberantă ceremonie rock. Obstacolele tehnice s-au cam depășit, ingineri de sunet profesioniști și studiouri cu înaltă dotare se găsesc acum și la noi, astfel că rock-ul nostru se concentrează pe rafinarea conținutului și captivarea publicului.

Pomenitul concert byron a avut loc cu ocazia noului album, care întoarce puțin spatele promisiunii materialului precedent, că grupul ar urmări să domine scena prog-rock autohtonă. Deși continuă să apeleze la ingrediente-cheie (flautul andersonian), iar membrii grupului sînt versați în prog, s-au întors deocamdată în zona indie-alternativă, cu accent pe voce, refrene contagioase, versuri emotive ce pot stîrni ușor un public live; în consecință, e mai puțin spațiu lăsat aventurilor instrumentale, cu porțiuni întinse pe care corzile lipsesc ori asigură doar ambianță pentru voce și clape – protagoniștii noului album. Titlul materialului, de altfel, sugerează tema fragilității, iar sound-ul e aliniat la temă. 

Poate spațiile aerisite lasă loc pentru experimente cu orchestră precum concertul de pe HBO de acum cîțiva ani; pînă și piesa pe care mă bazam că voi da din cap, „În infern”, devine repede o baladă care-și așteaptă orchestra și corurile într-o configurație live à la Yes. Și prog-rock-ul internațional (în special britanic) a apucat pe o cale similară, cu structuri flexibile reconfigurabile pentru multiple formate de prezentare. În epoca experienței efemere de streaming, accentul se mută pe tactici de interacțiune intensivă cu publicul.

Albumul The Mono Jacks are mai degrabă ancore în nostalgii post-grunge, trimițînd cu gîndul la grupuri ce au împinsgrunge-ul spre puntea dintre secole și pînă la urmă au tras obloanele genului (Live, Bush). Albumul începe cu riff-uri aspre, dar pe parcurs se potolesc; cîteva piese cochetează cu post-rock-ul, menținînd un filon melancolic-anxios pînă la capăt deși nu sînt balade propriu-zise aici. Piesele energice sînt infectate de angoase, nu neapărat și structurate instrumental pentru a proiecta angoasă; unde e energie nu prea sînt motive de energizare, versurile par a transpune o ședință de psihoterapie, una îmbibată cu dor și regrete. 

Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă și, deși prog-rock-ul e la The Mono Jacks mai mult ingredient de intersecționalitate, grupul e la fel de înclinat ca și byron să experimenteze cu desfășurări orchestrale-corale. Nirvana n-au apucat să își închipuie așa ceva, dar grunge-ul românesc îndrăznește. Din generația originală cred că doar Alice in Chains au avut o tentativă simfonică, însă cred că le-a ieșit mai slab decît celor de la The Mono Jacks.

byron vor concerta la Arenele Romane din București pe 18 noiembrie.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

Poster orizontal 14 12 2023 Craciun jpg
4 CONCERTE SPECIALE DE CRĂCIUN, LA SALA RADIO
„Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, în aranjamentul inedit în ritmuri de jazz conceput de Dave Wolpe.
1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.