O paradă de sunete

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image

 Róisín Murphy, Hit Parade, Ninja Tune, 2023.

„C’mon move, I’m ready now, / C’mon, I’m really ready now, / C’mon, I’m ready like Rock Steady Freddy, / C’mon / Let’s have it” – prologul ăsta, „What Not to Do”, pare mai degrabă un remix al piesei unei cîntărețe numite Róisín Murphy. La urma urmei,  Murphy însăși pare varianta remixată a unei stele pop douămiiste cu același nume, pe care, pînă la urmă, America n-a prea iubit-o. Vă mai amintiți: „Your data, my data, / The chromosomes match / Exact as in matter, / A matter of fact, / These amaranth feelings, / A cognitive state, / Need the love object / To reciprocate, / When I think that Im over you, / Im overpowered”? Era vremea cînd o flamboaiantă Róisín devenea, culmea, invizibilă deși îmbrăcată în capa-mozaic-tablă-de-șah făcută de Sandra Backlund – era, parcă, un fel de personaj dintr-un balet de Oskar Schlemmer, pornit să se confunde/confrunte cu lumea într-un double-decker londonez. A trecut totuși niște timp de-atunci, în care Murphy și-a văzut de viață cu o grație foarte-foarte normală: a resimțit și ea cutremurul de la major-ul cu care semnase, EMI, a făcut copii, a mai dispărut din peisaj à la Kate Bush, a mai reapărut, a scos un EP în italiană, cîteva albume minunate și deloc egolatre, s-a mutat pe Ibiza și s-a lăsat apucată și ea, ca noi toți, de nostalgia după cultura rave nouăzecistă – cine a urmărit-o pe rețelele de socializare în timpul pandemiei știe ce spun. Cu Róisín Machine, LP-ul din 2020, a mers pînă-ntr-acolo încît ni i-a băgat pe Kant, Baudrillard, J.G. Ballard și Mark Fisher într-o mașină de tocat din care a scos un technopop chiar tonifiant. 

Mă întorc la senzația de care vorbeam la început – muzica-ei-ca-remix-al-muzicii-ei, Róisín-remixată-de-Róisín. Totul începe să capete sens dacă o asculți pe Murphy undeva, de exemplu în revista The Fader: „Îmi întoarce toate cîntecele pe dos. Să zicem că lucrez o piesă în Ableton, i-o trimit, o încarcă în Ableton-ul de pe computerul lui și peste noapte face două cîntece din ce i-am trimis eu. Se poate întîmpla orice cu un producător precum Koze. Koze este Stefan Kozalla, un DJ și producător din Hamburg, trecut pînă acum de la hip-hop la electro, de la electro la house, de la house la techno și înapoi, omul pe care Murphy l-a angajat să-i producă cel mai nou album. Iar dexteritatea asta relaxată a germanului a reușit să capteze și proceseze în arhitectura eclectică a LP-ului o Róisín Murphy cu totul nouă. Hit Parade, lansat la începutul lui septembrie de label-ul independent britanic Ninja Tune, și-a găsit poziția corectă între personalitatea lui Kozalla, un producător versat, cu simțul umorului și al muzicii, și exuberanța performativă a artistei irlandeze. Din această întîlnire a ieșit, după vreo șase ani, o operă inegală, dar total adictivă, pe care ciocnirile astea dintre genuri și trucurile vocale – nicicînd n-a fost mai procesată vocea lui Murphy, și nicicînd n-a fost atît de soul – o fac plauzibilă și acasă, și la club, și la bîlci.

        Paul Breazu este jurnalist.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.