Între borealism și boring

Publicat în Dilema Veche nr. 1002 din 22 iunie – 28 iunie 2023
image

 Sigur Rós, Átta, Von Dur/BMG Rights Management, 2023.

Mult din muzica formației Sigur Rós, spunea într-un articol muzicologul norvegian Tore Størvold, ar putea fi legat de ideea de „borealism” – o trimitere directă la „orientalismul” lui Edward Said –, termen plasat de antropologul Kristinn H.M. Schram în proiecția unui anumit tipar de exotizare a Nordului. În esență, sound-ul islandezilor, ca să iau ca referent albumul care i-a emancipat global, Ágætis byrjun, s-a plasat într-o zonă ambientală hiperboliza(n)tă, monolitică, melancolică prin reverberanță, supraprodusă și razantă unui kitsch aproape digerabil, asumat organică și presupus conectată – măcar prin amprenta pe care a lăsat-o percepției asupra ei – la spațiul natal. LP-ul din 1999 etala un post-rock care deja nu prea mai avea legătură nici cu primul lor disc, imprudentul și de aceea interesantul Von (1997), nici cu Hex-ul seminalilor Bark Psychosis, lucrarea care îl făcuse pe Simon Reynolds să inventeze termenul cîndva în 1994. 

În 2007, Heima, un film care aduna 15 concerte, unele neanunțate, întîmplate în diverse locuri din Islanda – pe o scenă din Reykjavik, într-o cafenea oarecare, într-o pescărie abandonată, într-o peșteră, în mijlocul pustietății etc. – devenea corolarul presupoziției lui Størvold. Prin gestul acesta, Sigur Rós, participînd la construcția stereotipului, reușea să livreze poate cea mai coerentă și puternică operă, asociind peisajul cu propria muzică. Secvențe intermediare relevînd acelteritoriu special și interviuri cu membrii formației vorbind despre acel „acasă” din titlul filmului îngroașă definitiv tabloul. „Heima poate fi privit ca o biblie alternativă a Islandei, țara care se dezvăluie astfel mai puțin ca o destinație turistică obișnuită, ci ca un tărîm magic, nelocuit, pe care ființele umane nu au întotdeauna dreptul să-l traverseze”, spunea textul care însoțea lansarea filmului și nici că se putea s-o spună mai bine în contextul despre care am vorbit puțin mai sus. Fără această proiecție, muzica trupei ar/va „arăta” convențional, chiar și în cazul unor detururi stilistice și de componență, precum cele produse pe unele dintre următoarele albume de studio, șase la număr. 

Cel mai nou LP al Sigur Rós, Átta, lansat recent, după o lungă pauză discografică de zece ani, nu face, evident, excepție în toată această listă începută cu Ágætis byrjun. Chiar dacă se situează la celălalt pol față de turbulentului Kveikur (2013) – poate și pentru că trupa l-a reprimit în 2022 pe claviaturistul Kjartan Sveinsson, plecat în 2012 –, aerul acela familiar stagnează în atmosfera aplatizată a proaspătului album. Lipsită de contrast, aproape lipsită de drumming (tobarul Orri Páll Dýrason nu mai face parte din formație din anul 2018), lipsită chiar de curiozitate – tonul pare cît se poate de reținut, de controlat –, muzica de astăzi a Sigur Rós păstrează cîte ceva din fluxul acela emotiv și triumfalist al trecutului, dar nu mai pare deloc tentată să-i exploreze și marginile, nu mai vrea să accepte construcția, nu mai încearcă să se suprapună pe acea fotografie „originară” care să-i rezolve problemele cu publicul și cu ea însăși.                   

Sigur Rós va performa în această vară pentru a doua oară – formația din Islanda a mai fost prezentă la ediția din 2016 – la Electric Castle, sîmbătă, 22 iulie 2023. Mai multe informații despre eveniment găsiți pe pagina festivalului – electriccastle.ro.

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Chiftele in tigaie Foto Shutterstock jpeg
Ordinea în care se adaugă ingredientele în compoziția chiftelelor. Secretul pentru a fi gustoase, fragede și bine legate
Atunci când dorim să pregătim o mâncare delicioasă, cei mai mulți dintre noi credem că secretul constă în ingrediente secrete, pe care nu mulți bucătari le cunosc. Însă, de cele mai multe ori nu numai ce punem în mâncare contează, ci și ordinea în care o facem!
Sonda Kosmos 482 Foto X jpg
Nava spațială sovietică Kosmos 482 și-a încheiat călătoria de peste 50 de ani pe orbita Pământului. Unde s-ar fi prăbușit
Nava spațială rusească eșuată Kosmos 482 și-a încheiat călătoria de aproximativ 50 de ani pe orbita Pământului în acest weekend. Experții afirmă că aceasta s-ar fi prăbușit pe planeta noastră în dimineața zilei de 10 mai.
Katherina Reiche fb jpg
Planul noului ministru german al Economiei şi Energiei: risc, viteză şi investiţii masive
Ministrul german al Economiei şi Energiei, Katherina Reiche, spune că Germania trebuie să îşi asume mai multe riscuri şi să revigoreze economia stagnată printr-un deceniu de investiţii masive în infrastructură.
Biz Brasov accident png
Un microbuz în care se aflau 15 copii a fost implicat într-un accident în Brașov. Nouă persoane au ajuns la spital
Nouă persoane au ajuns la spital, sâmbătă, 10 mai, după ce un microbuz în care se aflau 15 copii a intrat în coliziune cu un autoturism, în municipiul Brașov.
Valentin Blândul, Oradea, foto Facebook jpg
Cum reușește un profesor din Oradea, nevăzător, să facă performanță în lumea academică. A scris peste 10 cărți: „Ce nu știi nu te deranjează”

Un profesor din Oradea demonstrează că și fără vedere poți face performanță în lumea academică. Valentin Blândul este specialist în psihopedagogie, profesor universitar, autor a zece cărți de specialitate și inclusiv realizator de emisiune.
George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (8) jpg
Pe cine va vota în turul doi omul de afaceri care a ieșit din AUR: „Sunt singurii care, teoretic, ar putea «întoarce masa»”
Octavian Bădescu, investitorul și consultantul în imobiliare care a părăsit partidul AUR în luna aprilie a acestui an, pentru a se concentra pe proiectele sale, a dezvăluit cu vine va vota în turul doi al prezidențialelor.
India acuză Pakistanul de „acțiuni de escaladare” după atacul din cursul nopții FOTO EPA EFE jpg
Pakistanul confirmă că a lansat operațiunea „Zidul de Fier” după atacuri ale Indiei asupra bazelor sale militare
Conflictul India și Pakistan s-a intensificat sâmbătă, după ce Islamabadul a lansat o operațiune militară drept represalii față de atacuri asupra bazelor sale militare în cursul nopții. Armata indiană a declarat că „a contracarat și a răspuns eficient” operațiunii Pakistanului.
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
Unde a fost primul „București” din România? Ce localitate a purtat acest nume
Astăzi, atunci când auzim numele de București, fiecare dintre noi ne gândim imediat la capitala țării. La urma urmei, este vorba despre cel mai mare oraș din țară, cât și cel mai important, din punct de vedere politic și economic. Însă, acesta nu a fost primul „București” din România!
Ilie Bolojan FOTO presidency.ro
Mesajul lui Ilie Bolojan de Ziua Independenței României. „Este nevoie de înțelepciunea fiecăruia dintre cetățenii țării”
Ilie Bolojan afirmă sâmbătă, 10 mai, de Ziua Independenței Naționale a României, că țara are nevoie de „înțelepciunea” cetățenilor săi pentru a trece „peste actuala perioadă complicată” și a continua parcursul european.