Metalele patriei

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image

Doomnezeu, Doomnezeu, self release, 2023.

Church of Cthulhu, Get Outta My Swamp!, self release, 2023.

Recent s-a produs o oarecare furoare pe seama unor fotografii din arhivele CNSAS cu rockeri ridicați de Securitatea comunistă, ceea ce conferea rock-ului un statut de simbol al „libertății pure”, majoritatea comentatorilor neglijînd totuși funcția de agent provocateur pe care genul îl are indiferent de context. Nu la noi s-a inventat abuzul de moralism autoritar – Rob Halford nu în fața autorităților noastre a trebuit să-și justifice versurile (abia Gheboasă a ajuns recent în situația respectivă), iar celebra listă de albume Filthy Fifteen nu a fost întocmită de Elena Ceaușescu, ci de Tipper Gore, a doua doamnă a SUA. Așa-numita „Panică satanică” a fost un fenomen instrumentalizat politic de republicanii americani pînă la finele anilor ’80, cînd Marilyn Manson a dat de pămînt cu respectiva agendă politică. Azi, rock-ul e în căutare de resurse meta-artistice pentru a-și menține funcția de agent provocateur – care riscă să îi fie confiscată de pop (vezi recentele isprăvi ale unor Sam Smith, Lady Gaga).

Un grup românesc care a găsit metode proaspete de a provoca poartă numele Doomnezeu și practică un doom-metalcreștinesc lipsit de ironie explicită (cu excepția denumirii trupei). Trăim într-o epocă pop post-ironie sau meta-ironie, tot mai multe experimente muzicale încercînd să scape de cerințe moral-educative ce par să se impună din toate părțile. Răsucirea muzicii metal dinspre cum era percepută în epoca Satanic Panic înspre rolul de potențator al simțămîntului creștin-ortodox poate fi o formă de traseism pervers – însă dacă abandonăm judecățile etice rămînem cu un experiment interesant, capabil să evidențieze locuri comune între ortodoxia răsăriteană și muzica doom-metal: gravitatea existențială, minunarea superstițioasă stimulată sonor sau ritualic înspre stări de transă. 

Nu e prima idee de acest tip – grupul polonez Batushka a cunoscut un larg succes mixînd recuzită și versuri în slavona bisericească cu fetișul metalist pentru cele oculte, chiar prezentînd concerte ca surogate de liturghii. Totuși, abordarea românească oferită de Doomnezeu se individualizează stilistic, cu voci clare în tonalități apropiate de autenticul liturgic, reușind să invoce spiritul românesc al ortodoxiei superstițioase, al „festivalurilor“ de venerare și practicilor de reziliență specifice, acum completate cu riffuri metal edificatoare.

image

În siajul aceluiași fetiș cultist, alt album înrudit stilistic, dar contaminat cu blues/country și mai pregătit pentru o infiltrare în scena sludge americană este cel al grupului Church of Cthulhu. Ajuns în pandemie la statut de cvartet, după ce a eclozat ca proiect solo al lui Ciprian Florea (ex-Kandaon) și pentru o scurtă perioadă ca duet de vibrații drone, grupul își închină explicit activitatea scriitorului H.P. Lovecraft și simțămîntului de oroare cosmică patentat de acesta. Pseudomitologia Cthulhu inventată de Lovecraft a dat de mîncare multora, e încă monetizat cu nesaț – pe Netflix (seriale de tipul Stranger Things), într-un segment important al scenei heavy-metal (în frunte cu Metallica), în anumite nișe literare, ajungînd și la transgresivi precum Houellebecq (care i-a dedicat o „antibiografie”) și acum la primul grup românesc care se adăpostește la umbra tematică aruncată de Lovecraft și la umbra stilistică a scenei sludge din New Orleans. 

Sub aspect sonor, albumul se organizează în jurul riffului vibrant, elefantin, acum ceva mai aerisit cu elemente acustice și blues. Grupul e parte din anturajul comunității Roadkill/SoundArt Festival (și deci al trupei Roadkillsoda) care se zbat să aclimatizeze tropi ai metalului modern american încă neglijați la noi.

Aron Biro este autorul blog-ului https://aronbiro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

prabusire bursa
Vin vremuri grele pentru cei „7 Magnifici”: doar Microsoft a înregistrat o creștere de numai 0,93%
Dintre cei “7 Magnifici” - Apple, Amazon, Microsoft, Tesla, Google, Meta și Nvidia - de la începutul anului, doar Microsoft înregistrează o performanță pozitivă a acțiunilor, de +0,93%, cea mai mare scădere fiind înregistrată de Tesla (-31%).
Inteligenta artificiala - holograma - robot - discutie FOTO Shutterstock
Companiile se plâng de lipsa de experiență a noilor angajați, dar atribuie AI posturile de începători
Două treimi (66%) dintre reprezentanții companiilor la nivel global spun că angajații recrutați recent sunt insuficient pregătiți pentru rolurile pe care le ocupă, iar lipsa de experiență este principala cauză a eșecului.
1 ileana sararoiu jpeg
Modul tragic în care s-a stins Ileana Sărăroiu, prima soție a lui Mircea Câmpeanu. De ce s-a spus că a fost îngropată de vie?
Ileana Sărăroiu a fost una dintre cele mai iubite și respectate interprete de muzică populară. A trăit o viață frumoasă alături de Mircea Câmpeanu, însă s-a stins din viață la nici 43 de ani. Acel episod a fost unul destul de comentat și chiar au apărut zvonuri cum că ar fi fost înmormântată de vie.
google 485611 1280 jpg
Google a apărut dintr-o greșeală de scriere. Cum trebuia să se numească și ce semnificație avea cuvântul
Motorul de căutare popular, cunoscut pentru modul în care a transformat internetul, este folosit de miliarde de oameni din întreaga lume încă de la lansarea sa, în 1998, însă puțini știu că numele Google a apărut dintr-o greșeală de scriere.
mario turist italian bucuresti foto youtube jpg
Bucureștiul l-a impresionat pe un turist italian: „E cea mai subestimată capitală a Europei”
Un vlogger italian pasionat de călătorii în toată Europa a stat mai multe zile în București, mergând inclusiv în zonele aflate departe de centrul Capitalei și fiind foarte încântat de tot ce a văzut pe parcursul sejurului său.
zodii norocoase jpg
Cele 3 zodii care aduc noroc celor din jur. Este o binecuvântare să le ai în viața ta
Unii oameni par să fie înzestrați cu o energie aparte: prezența lor luminează încăperea, gândurile lor inspiră și, cumva, viața celor din jur devine mai bună când ei sunt prin preajmă.
negociere banca clienti csalb
Credite ipotecare: Care sunt cele mai bune oferte și când merită făcută refinanțarea
Soldul total al creditelor ipotecare acordate populației a crescut cu 7,5% în martie anul acesta față de aceeași lună din 2024, potrivit datelor BNR. Anul trecut, peste 540.000 de români aveau credite ipotecare, iar numărul lor se majorează constant.
Plajă Neptun - Olimp FOTO Shutterstock
Proiectul celui mai mare parc de distracții din România, în stand-by. Care e motivul
Familia Movileanu, care controlează mai multe complexuri hoteliere din stațiunea Venus, vrea să construiască la Neptun cel mai mare parc de distracții de pe litoralul românesc. Deocamdată însă, din cauza volatilității economice din România, proiectul a fost oprit.
ue romania FOTO Shutterstock
De ce avem nevoie de UE? Un politolog explică pe înțelesul tuturor: „E adevărat că România nu prea vorbește, dar asta nu e vina Europei”
România s-a schimbat enorm în ultimii ani, mai ales de când a intrat în Uniunea Europeană, iar banii și sprijinul de la Bruxelles a contat și contează enorm. Tocmai din acest motiv, ar fi esențial ca România să continue acest curs, explică politiogul Andrei Tiut, care vine cu argumente