Free Pop

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Free Pop jpeg

Micachu and the Shapes, Good Sad Happy Bad, Rough Trade Records, 2015.

Mica Levi s-a născut în Surrey într-o familie de muzicieni, a frecventat Guidhall School of Music & Drama din Londra, de unde a ieșit cu o diplomă în compoziție, și a împlinit 28 de ani anul acesta. Ca fapt divers, are o bunică româncă. În 2009, lui Levi îi apărea primul album, Jewellery, semnat cu pseudonimul Micachu. În studio îi stătuseră alături Raisa Khan (sintetizatoare) și Marc Pell (tobe), foști colegi de școală, dar și mult mai celebrul Matthew Herbert, producător al discului și proprietar al label-ului la care a apărut acesta, Accidental Records. Jewellery a venit ca o bombă într-un moment în care indie pop-ul de școală nouă – categoria aceea muzicală care și-ar întinde orizonturile între John Peel, C86, New York City (își mai amintește cineva de pe-aici Is This It?), Franz Ferdinand și The XX, printre mulți alții – se pregătea să intre în comă. Sigur că pe undeva pe-acolo puteai întîlni și nume precum Beck sau Animal Collective, astfel încît Jewellery să‑și poată permite să fie progenitura lo-fi pop-punk a unei eventuale întîlniri dintre acești muzicieni. Primul LP al lui Micachu e un colaj încîntător, cu al său infinit balet între subgenuri muzicale și referințe, mai obscure sau nu, și cu cele mai surprinzătoare aranjamente din istoria recentă a muzicii. Al doilea album, Never, lansat de Rough Trade Records în 2012, îi alătura lui Micachu duo-ul The Shapes – compus din aceiași Khan și Pell, care, de aici înainte, aveau mai multe de spus în ceea ce privește compoziția – și continua pe linia lui Jewellery, fiind poate chiar mai îndrăzneț. În consecință, mai ermetic, mai intratabil, mai provocator, mai contrariant / dar la fel de seducător.

2014 a fost pentru Mica Levi anul muzicii din lungmetrajul Under the Skin, SF-ul regizat de unul dintre clipangiii cu ștaif ai industriei muzicale, Jonathan Glazer, iar 2015 a venit cu un nou album semnat Micachu and the Shapes. Good Sad Happy Bad, discul construit prin edit-ul ulterior aplicat unei unice sesiuni de înregistrări, duce sound-ul patentat de combo-ul britanic într-o zonă extremă. Materialul manipulat de Mica Levi pe propriul computer e unul de asamblaj, vocile fiind turnate la final deasupra instrumentației. Poate că din acest motiv sînt și foarte prezente, dar, în același timp, și foarte distante în arhitectura sonică a albumului. Capetele sînt tăiate cu o macetă invizibilă, piesele nu au nici început, nici sfîrșit, vărsîndu-se una în alta cu scrîșnet de dinți. Într-un peisaj rudimentar – spre deosebire de primele două LP-uri, mult mai diverse din punctul de vedere al surselor, GSHB este esențial un disc de chitară-tobe-clape –, vocea turmentată a lui Levi își găsește cu un efect comic drumul prin capcanele unei instrumentații de multe ori absurde: I’m stressed, I’m stressed! / Now, I’m relaxing…. Multe se întîmplă cu viteza a cincea, chiar dacă uneori muzica devine narcotică. „Oh Baby“, lead single-ul, are vocea procesată, un munte de reverb, ritmul blues-ului și beat-urile hip-hop-ului. „Relaxing“ miroase un pic a Orient, dar și a Futurama. „Unity“ e disonantă, adictivă și ironică, iar „Peach“ și-ar fi găsit loc pe soundtrack-ul unui Twin Peaks regizat de Vincent Gallo. Toate lucrurile astea dau un album mereu imprevizibil, uneori incomprehensibil și de multe ori frumos.

Paul Breazu este jurnalist.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.