Cioran, un aventurier nemişcat, Ferbonia, Nat Geo Wild

Publicat în Dilema Veche nr. 615 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2015
 Cioran, un aventurier nemişcat, Ferbonia, Nat Geo Wild jpeg

● Cioran, un aventurier nemişcat (apărut recent la Editura All), adună nu mai puţin de 30 de interviuri (dintre care cîteva au apărut iniţial în Dilema veche şi Dilemateca) dedicate vieţii, personalităţii şi operei acestui minunat, complex şi paradoxal scriitor filozof. Autorul, eseistul Ciprian Vălcan, el însuşi unul dintre cei mai noi şi proaspeţi exegeţi ai lui Cioran, a urmărit şi a intervievat ani de zile traducători, editori, filozofi, profesori şi interpreţi din toată lumea ai operei lui Cioran, de la românii Marta Petreu, Liviu Ciocârlie şi Dan C. Mihăilescu, prin francezi precum Jacques Le Rider şi Michael Finkenthal, pînă la brazilieni ca Flamarion Caldeira Ramos şi José Thomaz Brum. (Marius Chivu)

● Nat Geo Wild, un canal la care m-aș putea uita oricît, cu locuri senzaționale și, mai ales, puzderie de animale – care, e drept, mi-a zguduit imaginea idilică, Disney și de pluș asupra acestora: văd foarte bine cum se mănîncă unele pe altele ca să supraviețuiască, sau cum le lasă, deliberat, pe cele mai slabe în urmă... (Iaromira Popovici)

● Dintre cele mai noi cărți pentru copii (și nu numai) lansate la tîrg, de la Editura Arthur recomand: Ferbonia de Ioana Nicolaie – o lume prietenoasă și colorată, cu năzăreli, unde prima regulă este „Nu trece nepăsător pe lîngă celălalt”, Harry Potter și piatra filozofală, într-o nouă, excelentă traducere a lui Florin Bican, Cronicile din Narnia I. Nepotul magicianului, în traducerea Irinei Oprea și a lui Radu Paraschivescu, Acolo unde nu mai e trotuar de Shel Silverstein – o lume minunată în care îți speli umbra și poți planta diamante în grădină. (Adina Popescu)

● Am citit în ultima vreme tot felul de cărți/memorii despre Bucureștiul interbelic. Dincolo de mitologia unei epoci și de ordinea unei lumi care părea că se așezase bine, am descoperit niște personaje incredibile. Unul dintre ele este Ioana Bassarab, în cartea lui Barbu Olănescu-Orendi, Așa a fost să fie. Amintiri din anii mei buni și răi, Editura Humanitas, 2014: „Fiica lui Ludovic Bassarab, unul dintre pictorii noștri de seamă, a făcut parte dintre românii care au studiat la Paris în anii ’20-’30. A lucrat ani de zile, după întoarcerea de la studii, la Monetăria Națională, fiind una dintre cele mai bune graficiene ale noastre. Toate monedele comemorative, precum și monedele naționale puse în circulație poartă numele ei. Celebrul afiș: Fă-mă, mamă cu noroc și aruncă-mă și-n foc! al Loteriei de stat, din aii ’30-’40, care putea fi văzut pe toți pereții Bucureștiului interbelic, era opera ei. Refuzînd orice fel de colaborare cu noul regim, această artistă a fost scoasă de peste tot și a ajuns aproape să moară de foame. Pentru a reuși să supraviețuiască, ajunsese să meargă, o dată sau de două ori pe săptămînă, la Institutul Pasteur, de pe cheiul Dîmboviței, unde i se punea o plasă pe pulpe, hrănea puricii din crescătoria institutului, care erau folosiți la experimente.” (Ana Maria Sandu)

● Joi şi vineri, la Teatrul Act se joacă Apă de mină, de Csaba Székely, un proiect coordonat de Oana Stoica, cu participarea lui Alexandru Dabija. E a treia parte a unei trilogii – un amplu proiect mai amplu al autorului maghiar despre sărăcie, marginalizare şi disoluţia comunităţilor. (Matei Martin)

● Biserica Armenească din București își serbează Secolul Luminilor. Tot acum, același secol își comemorează Genocidul. Biserica ne invită maiestuos să-i trecem pragul, ca să refacem destinul ucis al unui popor, prin istoria lui, dar și prin credință și artă. Spre lumină. Construcția bisericii, începută în 1911 pe baza planurilor semnate de arhitecții Maimarolu și Grigore C. Cerchez, se încheie la 6 septembrie 1915 și este inspirată de Catedrala patriarhală din Echmiazdin, cel mai vechi lăcaș de cult din Armenia (301 – 303), considerat centrul spiritual al Armeniei. (Ruxandra Mihăilă)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Panică în Ploiești. Creșteri semnificative ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat și benzen în aer
Locuitorii Ploieștiului se confruntă cu o scădere semnificativă a calității aerului în ultimele zile, cauzată de creșteri alarmante ale concentrațiilor de hidrogen sulfurat (H2S) și benzen (C6H6).
image
De unde poate obține România un munte de bani în loc să crească taxe și impozite. Expert: „Ne-am permite tot ce avem nevoie”
România nu reușește să-și țină în frâu cheltuielile, iar deficitul crește de la o lună la alta spre cote amețitoare. Analistul economic Adrian Negrescu explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, cum ar putea fi rezolvată problema, fără să mai fie nevoie de taxe și impozite mai mari.
image
EXCLUSIV. David Petraeus, fost director CIA: „România e pregătită militar în cazul unui potențial atac al Rusiei”
Fost director CIA și comandant al Forțelor Armate ale SUA în Afganistan, generalul David Petraeus a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, despre importanța României în regiune și despre posibilitățile ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.