Din dragoste de vin, Hibernal de chitară, More than naked

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Din dragoste de vin, Hibernal de chitară, More than naked jpeg

● Expoziția Radu Florescu (13.XI.1931 – 7 IX 2003). Viața și opera, deschisă la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, în Sala „H.H. Stahl“, pînă la sfîrșitul anului. Expoziția pune în lumină activitatea uneia dintre personalitățile marcante ale culturii românești, cu contribuții de seamă pe multiple planuri. Arheolog, istoric de artă, profesor, muzeolog, Radu Florescu este un deschizător de drumuri, promovînd, într-o fructuoasă activitate de peste cinci decenii, inițiative și abordări deosebit de originale pe tărîmul cercetării științifice în varii domenii. Țelul constant urmărit și apărat – conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural. (Ruxandra Mihăilă)

● După mulți ani, a fost reeditat Cristian Popescu: Opere I – Familia Popescu, la Editura Tracus Arte (ediţie îngrijită de Dana Popescu-Jourdy şi Corina Ciocârlie, prefaţă de Mircea Martin, Bucureşti, 2015), care unește volumele Familia Popescu și Cuvînt înainte. E prima apariție dintr-un proiect editorial în care vor urma alte trei volume. Lumea Popescu va fi reconstituită, astfel, în toată splendoarea și ei. (Ana Maria Sandu)

● Două cărţi de la Baroque Books & Arts, numai bune de citit de sărbători (şi de făcut cadou, fireşte) – elegante grafic, scrise cu stil, deopotrivă amuzante şi culturale: pentru EL – Dicţionar din dragoste de vin de Bernard Pivot (traducere de Marius Constantinescu, prefaţă de Dan C. Mihăilescu), peste 400 de pagini cu poveşti şi istorii, reflecţii şi comentarii, citate şi liste despre toate vinurile lumii care merită să fie băute; pentru EA – Istoria parfumului de Mandy Aftel (traducere de Loredana Bucuroaia), istoria, secretele şi reţetele parfumului în 300 de pagini care vă vor solicita la maximum memoria şi, mai ales, imaginaţia olfactivă. (Marius Chivu)

● Între 3 și 13 decembrie, „Hibernal de chitară“ în studioul „Horia Bernea“ de la Muzeul Țăranului Român. Șase seri, 12 recitaluri, 15 artiști, epoci și stiluri variate: de la baroc la contemporan și de la clasic la tradițional. Concertele sînt gratuite. (Adina Popescu)

● Vineri, 11 decembrie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) se joacă More than naked, un spectacol de Doris Ulrich cu (şi despre) nuditate pe scenă. (Matei Martin)

● La Tîrgul de Crăciun de la Universitate, fata care vinde îngerașe de ceramică, la una din tarabe. În­ge­ra­șele au rochii meșteșugit colorate și fețe între războinice și șugubețe. (Iaromira Popovici)

● Începînd de miercuri, 9 decembrie 2015, puteţi vizita expoziţia Din atelierul lui Nicolae Tonitza, deschisă în sala dedicată artelor grafice, din Galeria de Artă Românească Modernă a Muzeului Naţional de Artă al României (Calea Victoriei 49-53). Selecţia cuprinde treizeci şi opt de lucrări reprezentative pentru cele aproape patru decenii de activitate a lui Nicolae Tonitza (1886-1940), de la interpretările după marii maeştri, pe care i-a descoperit în 1910 la Paris, la desenele create în 1938, în atelierul din Balcic. (Matei Pleşu)

● Mulţi ştim de multă vreme restaurantul Pescarul, cel mai central restaurant din Bucureşti. Ei bine, unele localuri bucureştene cunoscute pe vremea lui Ceauşescu nu mai sînt ce-au fost. Nu că erau cine ştie ce în acele vremuri de penurie, dar nici n-au ţinut pasul cu vremurile şi cu modele. Nu e cazul Pescarului, unde, în ciuda aerului uşor învechit, se poate mînca excepţional, la preţuri normale. Cumva, e opusul localurilor de fiţe. Nu trebuie ocolit. (Andrei Manolescu)

● Treceți pe lista cadourilor de Crăciun și noua ediție din Ivan Turbincă (Editura Vellant, 2015), ilustrată șugubăţ de George Roșu, „care trăiește și desenează sub observația atentă a pisicii sale Suzuka“. Ion Creangă ar fi de acord. (Luiza Vasiliu)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
Până să ajungă în fruntea țării, în 2021, Raisi a făcut prăpăd, ca judecător.
image
Dulcele gust al minciunii: cazul Ianis Hagi arată apetitul nostru pentru a ne păcăli singuri
„Prinț“ la noi, un „client“ al băncii de rezerve în străinătate. Cam așa se poate descrie fotbalistul Ianis Hagi în ultimii doi ani. Din păcate, cazul său denotă, de fapt, o problemă mult mai gravă și anume apetitul nostru de a ne păcăli singuri.
image
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Platforma chineză de comerț online Temu este acuzată de asociațiile europene de consumatori că își manipulează clienții prin diverse tehnici, iar aceștia ajung să cumpere produse despre care nu se știe dacă sunt în standarde UE.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi