Din dragoste de vin, Hibernal de chitară, More than naked
● Expoziția Radu Florescu (13.XI.1931 – 7 IX 2003). Viața și opera, deschisă la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti“, în Sala „H.H. Stahl“, pînă la sfîrșitul anului. Expoziția pune în lumină activitatea uneia dintre personalitățile marcante ale culturii românești, cu contribuții de seamă pe multiple planuri. Arheolog, istoric de artă, profesor, muzeolog, Radu Florescu este un deschizător de drumuri, promovînd, într-o fructuoasă activitate de peste cinci decenii, inițiative și abordări deosebit de originale pe tărîmul cercetării științifice în varii domenii. Țelul constant urmărit și apărat – conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural. (Ruxandra Mihăilă)
● După mulți ani, a fost reeditat Cristian Popescu: Opere I – Familia Popescu, la Editura Tracus Arte (ediţie îngrijită de Dana Popescu-Jourdy şi Corina Ciocârlie, prefaţă de Mircea Martin, Bucureşti, 2015), care unește volumele Familia Popescu și Cuvînt înainte. E prima apariție dintr-un proiect editorial în care vor urma alte trei volume. Lumea Popescu va fi reconstituită, astfel, în toată splendoarea și ei. (Ana Maria Sandu)
● Două cărţi de la Baroque Books & Arts, numai bune de citit de sărbători (şi de făcut cadou, fireşte) – elegante grafic, scrise cu stil, deopotrivă amuzante şi culturale: pentru EL – Dicţionar din dragoste de vin de Bernard Pivot (traducere de Marius Constantinescu, prefaţă de Dan C. Mihăilescu), peste 400 de pagini cu poveşti şi istorii, reflecţii şi comentarii, citate şi liste despre toate vinurile lumii care merită să fie băute; pentru EA – Istoria parfumului de Mandy Aftel (traducere de Loredana Bucuroaia), istoria, secretele şi reţetele parfumului în 300 de pagini care vă vor solicita la maximum memoria şi, mai ales, imaginaţia olfactivă. (Marius Chivu)
● Între 3 și 13 decembrie, „Hibernal de chitară“ în studioul „Horia Bernea“ de la Muzeul Țăranului Român. Șase seri, 12 recitaluri, 15 artiști, epoci și stiluri variate: de la baroc la contemporan și de la clasic la tradițional. Concertele sînt gratuite. (Adina Popescu)
● Vineri, 11 decembrie, la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) se joacă More than naked, un spectacol de Doris Ulrich cu (şi despre) nuditate pe scenă. (Matei Martin)
● La Tîrgul de Crăciun de la Universitate, fata care vinde îngerașe de ceramică, la una din tarabe. Îngerașele au rochii meșteșugit colorate și fețe între războinice și șugubețe. (Iaromira Popovici)
● Începînd de miercuri, 9 decembrie 2015, puteţi vizita expoziţia Din atelierul lui Nicolae Tonitza, deschisă în sala dedicată artelor grafice, din Galeria de Artă Românească Modernă a Muzeului Naţional de Artă al României (Calea Victoriei 49-53). Selecţia cuprinde treizeci şi opt de lucrări reprezentative pentru cele aproape patru decenii de activitate a lui Nicolae Tonitza (1886-1940), de la interpretările după marii maeştri, pe care i-a descoperit în 1910 la Paris, la desenele create în 1938, în atelierul din Balcic. (Matei Pleşu)
● Mulţi ştim de multă vreme restaurantul Pescarul, cel mai central restaurant din Bucureşti. Ei bine, unele localuri bucureştene cunoscute pe vremea lui Ceauşescu nu mai sînt ce-au fost. Nu că erau cine ştie ce în acele vremuri de penurie, dar nici n-au ţinut pasul cu vremurile şi cu modele. Nu e cazul Pescarului, unde, în ciuda aerului uşor învechit, se poate mînca excepţional, la preţuri normale. Cumva, e opusul localurilor de fiţe. Nu trebuie ocolit. (Andrei Manolescu)
● Treceți pe lista cadourilor de Crăciun și noua ediție din Ivan Turbincă (Editura Vellant, 2015), ilustrată șugubăţ de George Roșu, „care trăiește și desenează sub observația atentă a pisicii sale Suzuka“. Ion Creangă ar fi de acord. (Luiza Vasiliu)