Războiul mondial al fumătorilor, Festivalul de film rus, Apologia pîrleazului
● Între 19 și 22 noiembrie, Festivalul de film rus, la Cinema Studio. În deschidere va fi prezentat filmul Insolație al lui Nikita Mihalkov. Mai puteți vedea, printre altele, animația Ilia Muromeț și Solovei tîlharul, Misterul camerei ascunse, Week-end, Gagarin, primul om în cosmos, Legenda nr. 17. (Adina Popescu)
● Whittard Chelsea Romania, magazinul de ceaiuri de pe Magheru – desigur, cu ceaiuri variate și interesante, dar și cu căni și ceainice cu modele din Alice in Wonderland. (Iaromira Popovici).
● O carte apărută anul acesta la Editura Humanitas, Celibidache și Furtwängler – Marele conflict postbelic de la Filarmonica din Berlin, semnată de Klaus Lang, descrie relaţia dintre cei doi mari dirijori, în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial. Celibidache i-a ţinut locul cu mult succes lui Furtwängler în fruntea Filarmonicii berlineze, pînă cînd germanul a depăşit cele două procese ale sale de „denazificare“ şi s-a hotărît să revină la pupitrul orchestrei. La doi ani după revenire, Furtwängler a murit, dar Celibidache nu a fost ales să-i fie succesor, titlul acesta revenindu-i lui Herbert von Karajan. Cum s-au petrecut toate acestea şi ce credeau Furtwängler şi Celibidache despre Karajan sînt lucruri descrise în amănunt în cartea lui Lang, pe baza corespondenţei dintre cei doi dirijori şi a mărturiilor celor din preajma lor. E o carte care, dacă ai răbdare, devine tot mai interesantă pe măsură ce o parcurgi. (Andrei Manolescu)
● În timp ce în Parlament se discuta legea care interzice fumatul în locurile publice, Marin Mălaicu-Hondrari a pornit Războiul mondial al fumătorilor (Editura Polirom, 2015). Mai ales acum, cînd legea e scrisă, ba chiar pare să şi întrunească majoritatea, cartea asta devine de o subversivă actualitate. Citeşte şi dă mai departe! (Matei Martin)
● Pentru toate momentele în care cea mai bună dintre lumile posibile se îndepărtează, nu știu o lectură mai eficientă decît Candid sau Optimistul lui Voltaire. Mă întorc la ea fascinată, ca și cînd aș citi-o prima dată. (Ana Maria Sandu)
● A apărut, de curînd, volumul Apologia pîrleazului – o imagine a societăţii româneşti actuale, creionată de antropologul Vintilă Mihăilescu. Lansarea va avea loc pe 27 noiembrie, ora 18, la Clubul Ţăranului de la MŢR. (Cristina Ștefan)
● Dacă nu aveți Joc secund, ediția princeps din 1930 de la Cultura Națională, și nici nu știți unde ați pus ediția bibliofilă îngrijită de Romulus Vulpescu la Cartea Românească în 1986, atunci acordați‑vă măcar răgaz pentru aceste două versuri: „Ar trebui un cîntec încăpător, precum / Foșnirea mătăsoasă a mărilor cu sare.“ – Ion Barbu. Pentru vremi abisale și suflete hăituite. In memoriam. (Ruxandra Mihăilă)