Războiul mondial al fumătorilor, Festivalul de film rus, Apologia pîrleazului

Publicat în Dilema Veche nr. 614 din 18-25 noiembrie 2015
Războiul mondial al fumătorilor, Festivalul de film rus, Apologia pîrleazului jpeg

● Între 19 și 22 noiembrie, Festivalul de film rus, la Cinema Studio. În deschidere va fi prezentat filmul Insolație al lui Nikita Mihalkov. Mai puteți vedea, printre altele, animația Ilia Muromeț și Solovei tîlharul, Misterul camerei ascunse, Week-end, Gagarin, primul om în cosmos, Legenda nr. 17. (Adina Popescu)

● Whittard Chelsea Romania, magazinul de ceaiuri de pe Magheru – desigur, cu ceaiuri variate și interesante, dar și cu căni și ceainice cu modele din Alice in Wonderland. (Iaromira Popovici).

● O carte apărută anul acesta la Editura Humanitas, Celibidache și Furtwängler – Marele conflict postbelic de la Filarmonica din Berlin, semnată de  Klaus Lang, descrie relaţia dintre cei doi mari dirijori, în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial. Celibidache i-a ţinut locul cu mult succes lui  Furtwängler în fruntea Filarmonicii berlineze, pînă cînd germanul a depăşit cele două procese ale sale de „denazificare“ şi s-a hotărît să revină la pupitrul orchestrei. La doi ani după revenire, Furtwängler a murit, dar Celibidache nu a fost ales să-i fie succesor, titlul acesta revenindu-i lui Herbert von Karajan. Cum s-au petrecut toate acestea şi ce credeau Furtwängler şi Celibidache despre Karajan sînt lucruri descrise în amănunt în cartea lui Lang, pe baza corespondenţei dintre cei doi dirijori şi a mărturiilor celor din preajma lor. E o carte care, dacă ai răbdare, devine tot mai interesantă pe măsură ce o parcurgi. (Andrei Manolescu)

● În timp ce în Parlament se discuta legea care interzice fumatul în locurile publice, Marin Mălaicu-Hondrari a pornit Războiul mondial al fumătorilor (Editura Polirom, 2015). Mai ales acum, cînd legea e scrisă, ba chiar pare să şi întrunească majoritatea, cartea asta devine de o subversivă actualitate. Citeşte şi dă mai departe! (Matei Martin)

● Pentru toate momentele în care cea mai bună dintre lumile posibile se îndepărtează, nu știu o lectură mai eficientă decît Candid sau Optimistul lui Voltaire. Mă întorc la ea fascinată, ca și cînd aș citi-o prima dată. (Ana Maria Sandu)

● A apărut, de curînd, volumul Apologia pîrleazului – o imagine a societăţii româneşti actuale, creionată de antropologul Vintilă Mihăilescu. Lansarea va avea loc pe 27 noiembrie, ora 18, la Clubul Ţăranului de la MŢR. (Cristina Ștefan) 

● Dacă nu aveți Joc secund, ediția princeps din 1930 de la Cultura Națională, și nici nu știți unde ați pus ediția bibliofilă îngrijită de Romulus Vulpescu la Cartea Românească în 1986, atunci acordați‑vă măcar răgaz pentru aceste două versuri: „Ar trebui un cîntec încăpător, precum / Foșnirea mătăsoasă a mărilor cu sare.“ – Ion Barbu. Pentru vremi abisale și suflete hăituite. In memoriam.  (Ruxandra Mihăilă)

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.