Cultură & consultare

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Salutări de la Basel jpeg

Î n urmă cu ceva mai mult de o lună, pe 18 noiembrie, la puţin timp după învestirea noului Guvern, am lansat, dintr-un interes pur jurnalistic, o consultare pe Facebook cu privire la misiunea şi urgenţele Ministerului Culturii. Am invitat să răspundă cîțiva artiști și manageri culturali independenți, oameni activi, care se străduiesc să-și facă meseria în condiții destul de vitrege: un buget redus, condiții netransparente de acordare a fondurilor de către Minister și, în general, o instabilitate a politicilor culturale (numai în ultimii trei ani am avut șapte miniștri). Domnul Vlad Alexandrescu, de abia numit ministru, a reacţionat prompt la apelul meu, invi­tînd grupul constituit ad-hoc să formuleze propuneri concrete. A fost o surpriză plăcută și pentru mine, și pentru cei care se apucaseră între timp să reflecteze la cele cîteva întrebări lansate în eter. Evident, sensul inițiativei s-a schimbat odată cu intervenția neașteptată a ministrului: demersul jurnalistic s-a transformat pe nesimțite într-un soi de consultare publică pe tema măsurilor urgente pe care ar trebui să le adopte Ministerul.

Grupul format din oameni activi în diverse domenii s-a întîlnit de trei ori într-o sală pusă la dispoziție de Minister. Fără a avea o agendă bine precizată de la început, s-au conturat niște direcții majore de acțiune: e vorba despre chestiuni deja cunoscute și semnalate reprezentanţilor Ministerului în ultimii ani prin diverse scrisori deschise („Manifestul pentru cultură vie“, „Apelul pentru competenţe în instituţiile publice de cultură“, dar și altele): transparenţă decizională, simplificarea procedurilor, debirocratizare, competiţie deschisă pentru posturile din Minister și din instituțiile subordonate etc. Sînt chestiuni de principiu, care țin de buna guvernare și care privesc comunitatea culturală în ansamblu, dincolo de interesele specifice. A rezultat un document de poziție intitulat (poate prea pompos) „Agenda de priorități pentru Ministerul Culturii. Propuneri realizate de un grup informal de operatori culturali și artiști“. Grupul care a înaintat această scrisoare poate nu e reprezentativ, dar propunerile avansate sînt, cu siguranță, reprezentative. 

P rintre altele, e vorba de: asumarea de către Ministerul Culturii a strategiei 2014-2020 şi asigurarea bazei sale legale de aplicare printr-o Hotărîre de Guvern; corectarea menţiunilor din noul cod fiscal, aplicabil din ianuarie 2016, prin care contractele de drepturi de autor sînt asimilate la nivelul contractelor de muncă din punctul de vedere fiscal, fără a oferi aceleaşi drepturi (diurnă, cheltuieli de cazare şi transport etc.); statutul artistului; crearea unei linii de cofinanţare transparente multi-anuale pentru proiectele europene care au obţinut deja o cofinanţate prin programele Uniunii Europene (Europa Creativă, Orizont 2020); creşterea gradului de transparenţă a Ministerului Culturii şi a instituţiilor subordonate; reducerea birocraţiei la nivelul sectorului cultural; dezvoltarea infrastructurii sectorului cultural printr-un program special de achiziţii de spaţii; creșterea graduală a bugetului Culturii astfel încît în anul 2021 (în care România va avea o Capitală europeană a culturii) să ajungă la 1% din PIB. Și altele.

A m participat şi eu, săptămîna trecută, alături de o parte a grupului care a formulat aceste revendicări, la o primă întîlnire cu dl Vlad Alexandrescu şi cu echipa lui de consilieri. A fost o întîlnire bună – animată, uneori polemică, dar, una peste alta, constructivă. Am apreciat deschiderea dlui ministru şi preocuparea sa pentru a schimba lucrurile. Cu unele dintre problemele semnalate era deja la curent. Ne-a asigurat, totodată, că anumite chestiuni cuprinse în document sînt deja în lucru. Nu ştiu cît poate face un ministru tehnocrat al culturii într-un guvern tehnocrat, dar, oricum, chiar şi numai faptul că are această disponibilitate pentru dialog e un semn bun. Şi nu e doar o chestiune de conjunctură: a spus că vrea să permanentizeze cumva acest dialog, să-l structureze, să-l oficializeze printr-un soi de Forum al culturii vii – ceea ce sună deja foarte bine. Dar aproape la fel de util ca acest Forum al culturii vii mi se pare instituirea unui mecanism de monitorizare (și raportare) cu privire la acțiunea Ministerului. 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.