Scaunele goale din jurul mesei de şah

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Scaunele goale din jurul mesei de şah jpeg

Barca motorizată, alungită și veche, în care m-am urcat de la Luang Prabang, în iarna lui 2012, ca să străbat Mekongul pînă la peștera celor o mie de Buddha, Pak Ou, era periculos de aproape de nivelul apei. Era primul detaliu mai neobișnuit dintr-o călătorie care, pînă în acel moment, se dovedise a fi exact așa cum o imaginasem, a unor lucruri simple. Barca aluneca totuși sigur, liniștit, cel care o conducea părea să aibă experiență cu angoasele pasagerilor.

Nu eram singurii care se îndreptau spre acel loc, cîteva alte ambarcațiuni străbăteau apa noroioasă a fluviului ca niște suveici colorate, într-un ritm alert. Drumul dura vreo două ore, așa că trebuia să-mi dresez concentrarea pe marginile domoale ale fluviului, cu mangrove, resturi de construcții și mici altare improvizate lîngă plaje strîmte. Drumul pe Mekong, cu multele sale coturi, cu munții aflați într‑un plan secund destul de așezat, dădea un sentiment ireal de drum printre insule.

Prima oprire a fost într-un sat. Nu-i mai rețin numele, dar îi rețin foarte bine intrarea. De‑o parte și de alta a unei cărărui prăfuite se aflau cîteva tarabe cu alambicuri improvizate în niște vase de lut mari, în care clocoteau niște licori bizare, trecute apoi în tot felul de sticle, nici una de plastic. În unele bălteau tot felul de lighioane, șerpi, tarantule ale căror pînze fuseseră înecate de alcoolul incolor, ceva oricum neinvitant. Nu am cumpărat nimic de la ei, am gustat turistic dintr-un pahar și m-am îndreptat spre standurile cu eșarfe foarte colorate țesute de către cîteva femei chiar acolo. E o imagine pe care am să o duc mult timp cu mine. Colorate intens, din bumbac sau mătase, eșarfele laoțiene întinse pe frînghii anodine sau pe războaie de țesut rimau foarte bine cu motivele călătoriei în Asia de Sud-Est, înainte de a mă întoarce acasă, în România, după anii coreeni. Am cumpărat vreo șapte-opt, unele le-am făcut cadou, altele le port și azi, în zilele mai friguroase.

Ne-am îndreptat apoi spre peștera cu o mie de Buddha. De fapt, sînt două peșteri, una apropiată de malul apei, în care sînt îngrămădite foarte multe statui de diferite dimensiuni ale lui Buddha, așezate acolo de-a lungul mai multor secole, și una în munte, un wat, un templu improvizat în peșteră, formă religioasă primară comună și altor spații. Ca să ajungi la peștera din munte, se urcă destul de abrupt și ai putea lesne zice că te afli într-un loc în care localnicii merg în pelerinaje, iar turiștii mai bifează un obiectiv. E de ajuns să te uiți la oamenii locului, la atenția prefăcută cu care se mișcă printre statuile înghesuite, la graba abia stăpînită. Nu mă simțeam prea confortabil în fojgăiala amețitoare, prins între trepte abrupte, între turiști care se opreau aiurea-n drum, într-o tăcere pioasă, lucrată, care mi-a fost dintotdeauna respingătoare.

Locul cu adevărat Zen al spațiului mi s-a părut o masă de șah, din piatră, peste care era aruncată o mantie oranj de călugăr budist. Era așezată într-o terasă deasupra fluviului, la care trebuia să cobori abătîndu-te puțin de la drum, la mijlocul distanței dintre cele două peșteri. M-am mirat, pentru că nimeni nu cobora să vadă locul, cu toții erau prinși ca teleghidați de traseul bătătorit, de amestecul indistinct de turism și pelerinaj. Cîteva scaune răzlețe în jurul ei erau încă acolo, goale, așteptînd răgazul vizitatorilor. Mantii ale călugărilor budiști mai văzusem legate de cîte un trunchi de copac sau în jurul unor pietre, dar nu lăsate peste un semn de citadinism răzleț.

M-am așezat acolo, lîngă acea masă, și m-am gîndit la drumul mai lung pe care‑l aveam de făcut după excursia în Asia de Sud-Est. Trebuia să mă întorc acasă, în România, știam că nu o să-mi fie deloc ușor să mă readaptez și alesesem această excursie ca pe un pod cald între două lumi, cea coreeană, din care tocmai ieșeam cu amintiri încărcate, și cea românească, din care plecasem cu ani în urmă, într-un soi de fugă de o lume care devenise pentru mine prea apăsătoare. Atunci, lîngă acea masă, mi-am dorit ca în România să ajung să nu mai port eșarfele colorate ale țesătoarelor din Laos în momentul în care voi fi învățat povestea readaptării. Și că semnul că am deprins-o va fi acela că voi întîlni și în România oameni care vor vedea Zen-ul meselor de șah din afara traseelor. Port încă eșarfele doar pentru că îmi plac culorile lor, sau cel puțin așa îmi place să cred, acum, de sărbători.

Foto: B. Tănase

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Frumoasa plantă de interior care înflorește pe tot parcursul anului, este ușor de întreținut și îți înfrumusețează casa
Dacă visezi să adaugi un strop de culoare și eleganță casei tale fără să îți dedici mult timp îngrijirii plantelor, violeta africană (Saintpaulia) este alegerea perfectă.
Atracțiile fascinante ale zonei Van din Turcia Colaj Daciana Stoica pentru Adevărul
Marea Moartă a Turciei: civilizații pierdute, animale spectaculoase și legende fascinante, pe Drumul Mătăsii
Într-un peisaj vulcanic impresionant, aproape de granițele Turciei cu Iranul și Armenia, se află Lacul Van, remarcabil prin salinitatea și alcalinitatea ridicate, precum și prin vasta sa suprafață, fiind adesea comparat cu Marea Moartă. Acesta este un lac tectonic cu o istorie geologică unică.
Vladimir Putin si Donald Trump FOTO AFP
„Trump este prea slab pentru a dicta Rusiei ce fel de lume trebuie să construiască“, susține o publicație apropiată Kremlinului
Într-o perioadă de înrăutățire a situației economice și politice din Statele Unite, administrația Trump riscă să adâncească diviziunile interne, oferind Rusiei oportunitatea de a-și consolida poziția pe scena internațională și de a avansa în direcția unei noi „Ialta”.
Samyuktha Narayanan guinness jpg
La 7 ani, predă arte marțiale! Ea e cea mai tânără instructoare de Taekwondo
Samyuktha Narayanan este o sursă de inspirație pentru copiii din Madurai, India, încurajându-i să se apuce de sport. La doar 7 ani, ea este cea mai tânără instructoare de Taekwondo din lume. Samyuktha calcă pe urmele părinților săi, Shruthy și Narayanan, care conduc Academia de Taekwondo Madurai.