Cum face Google petrecerea de Cr─âciun

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Cum face Google petrecerea de Cr─âciun jpeg

N-am o mare experien╚Ť─â ├«n petreceri de corpora╚Ťie (nelucr├«nd vreodat─â ├«ntr-una), deci nici termeni de compor╚Ťie prea exac╚Ťi. Cele c├«teva la care am ajuns ├«n Rom├ónia au fost de-o plictiseal─â absolut─â, cu muzic─â proast─â ╚Öi eventual discursuri ale ╚Öefilor despre m─âre╚Ťele realiz─âri, iar nici pove╚Ötile prietenilor care muncesc de la 9 la ÔÇ×5 plus c├«t o fiÔÇť ├«n companii mari n-au fost mai pu╚Ťin triste. M-am dus deci cu curiozitate la petrecerea de Cr─âciun de la Google New York, mai ales c─â auzisem c─â e, scuza╚Ťi expresia, ÔÇ×the shitÔÇť. Deloc departe de adev─âr. Dup─â alte edi╚Ťii la MoMA (muzeul de art─â contemporan─â din New York unde, cum spun b─âie╚Ťii programatori, Picasso se ├«n╚Ťelegea mai bine dup─â c├«teva cocktailuri) sau la Biblioteca Na╚Ťional─â, anul ─âsta party-ul a fost la Waldorf Astoria. Cu toate scenele din filme ce au loc acolo ╚Öi cu toate pove╚Ötile legate de celebrul hotel, m-a apucat, a╚Öa, o anxietate frivol─â c─â n-am la ce s─â-mi asortez auriul din pantofii cu toc. Lini╚Ötit─â c─â m─âcar Al Pacino nu e acolo, nici Don Draper, ╚Öi probabil nici Larry Page, am purces regulamentar la shopping, e╚Öu├«nd dup─â c├«teva ore de alergat direct ├«n MacyÔÇÖs, pierdut─â printre decora╚Ťiunile de Cr─âciun ╚Öi rochiile cu paiete din jur. S-a rezolvat.

Tema petrecerii e una literar─â, aflu cu o foarte pl─âcut─â surprindere. C─â po╚Ťi s─â te ├«mbraci ├«n personajul preferat (cu excep╚Ťia c├«torva, asta nu s-a prea ├«nt├«mplat) ╚Öi c─â ai tot felul de gimmicks cu tent─â literar─â. De exemplu, erau camere cu ma╚Öini de scris unde erai ├«ndemnat s─â compui haiku-uri sau mini-proze scurte ├«n lan╚Ť, camere ale autorilor sau locuri unde personajele din c─âr╚Ťi te ├«ndrumau spre diverse zone ale petrecerii. Cel mai spectaculos era ├«ns─â ├«n ballroom, decorat livresc, cu c─âr╚Ťi uria╚Öe, tematice, de unde ie╚Öea ba o coad─â de balen─â, ba un pantofior sau unde se plimba un dragon sau o femeie pe picioroange. Personajele din Alice ├«n ╚Üara Minunilor erau peste tot, nu lipsea nici Harry Potter ╚Öi nici clasicii, bine reprezenta╚Ťi acolo unde te a╚Öteptai mai pu╚Ťin. Era ╚Öi o camer─â gen speakeasy, conspirativ─â, ├«ntunecat─â, cu cocktailuri Sherlock Rums, un arcade room u╚Öor psihedelic-retro, cu jocuri gen Pacman sau ping-pong cu neoane sau paintball-uri mecanice, un disco room futurist, cu personaje SF care dansau printre lumini, o alt─â camer─â supravegheat─â de un imens ochi al lui Sauron ╚Öi cu un domn c├«nt├«nd elegant la pian, cu domni╚Öoare suave c├«nt├«nd pe hol la harp─â, sau un thriller room, cu feti╚Ťele din Shining sau tablouri cu Dorian Gray. ╚śi multe, multe decora╚Ťiuni simpatice, care te trimiteau direct ├«ntr-o poveste, literar─â sau nu, de la televizoare retro la m─â╚Öti de faraoni cu care te puteai fotografia. ╚śi dulciurile aveau povestea lor, cu pr─âjiturelele din Alice, ├«n form─â de pantofiori, la fel ╚Öi cocktailurile sau chiar felurile de m├«ncare, toate tematice, ├«n func╚Ťie de locul unde se aflau.

Cu at├«tea detalii de descoperit, cu at├«tea ├«nc─âperi labirintice prin hotel pe care le descopereai, cu muzica de toate felurile, de la live-uri hip-hop la oldies but goldies sau techno dement, cu o diversitate mai mare de b─âutur─â ╚Öi m├«ncare dec├«t ╚ŤiÔÇĹai fi putut imagina ╚Öi cu tot felul de personaje care populau spa╚Ťiul, era imposibil s─â nu te sim╚Ťi bine la petrecerea Google, unde nici un detaliu nu p─ârea l─âsat la o parte. Distrac╚Ťie ╚Öi at├«t, f─âr─â discursuri motiva╚Ťionale, f─âr─â ╚Öefi scor╚Ťo╚Öi ╚Öi f─âr─â prea multe conversa╚Ťii artificial-amabile. Ar fi fost ╚Öi imposibil, erau at├«tea lucruri de f─âcut ╚Öi de v─âzut, cam greu ├«n cele c├«teva ore p├«n─â s─â se dea, la 12 punct, stingerea. A╚Öa c─â, dac─â mai zice cineva ceva de petrecerile corporatiste, acum ╚Ötiu c─â m─âcar unele corpora╚Ťii ╚Ötiu s─â se organizeze frumos.

952 15 1 jpeg
T─âcerea capodoperei ╚Öi fo╚Önetul vie╚Ťii
Teribila absen╚Ť─â a emo╚Ťiei, am ├«n╚Ťeles, ├«╚Öi avea sursa ├«n faptul c─â aceste monumente exemplare le port ├«n mine, c─â ele s-au cristalizat ca diamante intangibile.
952 16 Pdac jpg
Cartea-jungl─â
Mozaicul referen╚Ťial al c─âr╚Ťii lui Alexandru N. Stermin poate p─ârea deconcertant, dac─â n-ar fi subsumat unei idei centrale: aceea c─â s├«ntem efectiv ÔÇ×c─âzu╚Ťi din jungl─âÔÇŁ ╚Öi c─â dinamica biologic─â ╚Öi social─â a junglei poate da seama de ceea ce am fost ╚Öi de ceea ce am devenit, ├«n prezent.
952 17 foto Oana Monica Nae jpg
C├«nt─â, zei╚Ť─â, m├«nia ce-aprinse pe Venus Actri╚Ťa
ÔÇ×FurÔÇŁ este un spectacol despre rela╚Ťia de putere dintre b─ârba╚Ťi ╚Öi femei ├«n mediul artistic ╚Öi are la baz─â un roman, ÔÇ×Venus im PelzÔÇŁ (1870), al scriitorului austriac Leopold Ritter von Sacher-Masoch,
Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.