Carne tremula

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Carne tremula jpeg

Premiile CNDB (11 decembrie 2015).

Aflate la a doua ediţie, Premiile CNDB s-au constituit într-un moment de recunoaştere a comunităţii dansului, de afirmare a identităţii dansului contemporan în context românesc, în ciuda (sau din cauza) eternei crize în care se află acesta. Premiile au oferit ocazia reîntoarcerii, pentru o seară, a Centrului „la adresa din buletin“, după cum a remarcat amfitrionul Paul Dunca, adică în Teatrul Naţional din Bucureşti, renovat şi dotat cu șase săli, în care însă dansul contemporan nu are loc. Hotărîrea Guvernului nr. 1123 din 2004, prin care se înfiinţa Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, cu domiciliul în TNB, nu a fost abrogată, deşi CNDB a fost evacuat în 2011, din cauza renovării teatrului, cu precizarea că nu va putea reveni după terminarea lucrărilor. Ceea ce s-a şi întîmplat fără justificare şi fără ca Ministerul Culturii şi mulţii săi miniştri să găsească o soluţie. Noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a participat la festivitatea din 11 decembrie şi a înmînat un premiu, ocazie cu care şi-a exprimat intenţia de căuta o soluţie la problema Centrului şi a artiştilor din dansul contemporan care „au înţeles că libertatea nu se cîştigă, ci se proclamă“. Frumos spus, dar libertatea proclamată de nenumărate ori de coregrafi nu a adus pînă acum un sediu CNDB-ului. Declaraţia noului ministru al Culturii a reînviat speranţele ca Centrul să încheie perioada nomadă, anormală pentru o instituţie publică, să iasă din minimalismul financiar în care „se lăfăie“ de cîţiva ani, din boemia underground în care şi-a petrecut „efemeritatea“. Combinaţia între statutul de instituţie naţională şi precaritatea materială este păguboasă pentru toată lumea. Nu întîmplător trofeul CNDB reprezintă cărămizi îmbrăcate în foiţă de aur, inscripţionate cu numele cîştigătorilor, în dublu exemplar, unul la posesor şi altul la Centru, astfel încît, în timp, din aceste premii să se poată ridica o casă a dansului. Desigur, metafora funcţionează puternic, dar realitatea ar trebui să o facă inadecvată prin atribuirea unui spaţiu CNDB-ului cît de curînd (altfel, ar mai dura vreo două sute de ani pînă să se adune cărămizile necesare).

CNDB şi-a onorat memoria prin premiul acordat Lianei Tugearu, critic de dans care a înregistrat şi a analizat evoluţia acestei arte de-a lungul a 40 ani. Cele două volume din

constituie o arhivă, unică, a dansului din România. CNDB şi-a onorat istoria prin premiul acordat lui Miriam Răducanu, personalitate fabuloasă, cu o gîndire geometric-poetică, excelînd în improvizaţia coregrafică (mulţi o cunosc din înregistrările cu Johnny Răducanu şi Gigi Căciuleanu). CNDB şi-a onorat prezentul prin premierea Mădălinei Dan, una dintre cele mai active şi surprinzătoare coregrafe (a realizat un maraton de opt ore, Hematopoesis, inspirat de boala pe care a învins-o), a lui Eduard Gabia, al cărui spirit inventiv a marcat evoluţia dansului contemporan autohton, şi a lui Florin Fieroiu, personalitate vizionară a dansului, coregraf, dansator, pedagog, vîrf de atac în insinuarea dansului în teatru şi în dezvoltarea limbajelor performative pentru actori prin folosirea conştientă a corpului pe scenă. 

More than naked. Coregrafia: Doris Uhlich. Cu: Eyal Bromberg, Zinzi Buchanan, Neil Callaghan, Mihaela Alexandra Dancs, Andreea Maria David, Lucia Di Pietro, Ewa Dziarnowska, Stefanie Eisl-Wechselberger, Aleksandar Georgiev, Lotta Maaria Halinen, Katharina Hölzl, Ofelia Jarl Otega, Costas Kekis, Petros Konnaris, Lilach Livne, Milan Loviska, Aloun Marchal, Raul Marquez-Gaitan, Andrius Mulokas, Katarzyna Szugajew, Doris Uhlich.

Invitat la Premiile CNDB, spectacolul

a încheiat efervescent seara. Rezultat în urma unui atelier al coregrafei austriece Doris Uhlich, show-ul cu distribuţie internaţională (din care fac parte două românce, Mihaela ­Dancs, cîştigătoarea unui premiu CNDB anul trecut, şi Andreea David) pune în discuţie corpul ca vehicul pentru memorie, personală şi comunitară. 20 de corpuri goale formează o comunitate diversă, cu forţa şi fragilităţile ei, cu umori şi rateuri, o societate imperfectă şi conştientă de asta. 20 de corpuri activează pe scenă memoria lumii regăsită în carne, în muşchii moi sau în ţesuturile adipoase. 20 de dansatori (plus coregrafa-DJ,  îmbrăcată doar într-o geacă argintie), cu trupuri mai aproape sau mai departe de tiparul de frumuseţe promovat de societate, îşi tremură carnea, îşi scutură membrele, fesele şi sînii, se agită reciproc într-o resuscitare a corpului. Spectacolul porneşte de la un grup eterogen de individualităţi care se tatonează reciproc, cu inocenţă aproape animalică, şi se complică geometric în formule de patru, cinci sau mai mulţi dansatori care îşi folosesc corpurile în arhitecturi imperfecte, determinîndu‑le să se audă, să plescăie, să lipăie, să fîsîie. Sînt sunete comice ale trupurilor care se izbesc unele de altele, dansează, sar, se aruncă şi cad, cu toată carnea bălăngănindu-se (într-un episod din sitcom-ul

nuditatea iubitei exhibată cotidian – chiar şi cînd desface un borcan, cu un efort resimţit inestetic în muşchii abdominali – îl deranjează şi, ca să înceteze, apelează la propria sa nuditate „civilă“, la fel de inconfortabilă pentru privitor). Definitoriu pentru spectacol este refuzul tiparelor de frumuseţe şi al eroticului. Graţia şi  perfecţiunea corpului sînt rejectate. Eroticul este anulat. Nu există senzualitate. După cîteva minute, corpul gol devine costum, se banalizează. Şi aici intervine specificul local, căci publicurile reprezintă segmente din mentalul autohton. În Occident, corpul gol este folosit uzual pe scenă, ca în artele vizuale, în timp ce Europa de Est este încă pudibondă. Astfel, reprezentaţia de la Bucureşti

a reliefat modul în care se raportează spectatorul la nuditate, cît de agresiv sau de comic o resimte, care sînt limitele de toleranţă şi de înţelegere. Zburătăcind multe minţi opace,

a ridicat în picioare un public care a trecut peste propriile reţineri. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: A. Bulboacă

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.