Stela GIURGEANU
Ce înseamnă să fii uman?
Stela GIURGEANU„Trezirea” a lovit pe neașteptate. Căci spectacolul de la Replika, „Toată liniștea din lume”, este unul dintre cele mai puternice și grele spectacole de teatru pe care le-am văzut în ultima vreme.
» Citește totBoema Pieței Romane
Stela GIURGEANUAre peste 200 de ani. Deși peste ea au trecut un comunism, un cutremur și o tranziție, Piața Romană păstrează totuși un aer de boemă.
» Citește totAsumarea răspunderii ca mod de viață – interviu cu Zenobia NICULIȚĂ
Stela GIURGEANUCînd este vorba despre o situație, un rezultat sau un eșec din istoria personală, a‑ți asuma ceea ce s-a întîmplat înseamnă, într-o primă etapă, să recunoști rolul pe care l-ai jucat în momentul respectiv, să fii onest fără să justifici, să admiți că n‑ai știut, n-ai putut sau n-ai ales să faci mai bine. Cea de a doua etapă a asumării este aceea în care faci toate eforturile să‑ți dovedești capacitatea, responsabilitatea de a repara, de a remedia sau de a suporta consecințele care decurg din respectivul moment.
» Citește tot50% realitate. Restul e vis
Stela GIURGEANUCei doi sînt cînd sus, zburînd pe tavan, cînd jos, cînd pendulînd între cele două planuri – chinese pole-ul fiind cumva acel liant sănătos, indestructibil între interior și exterior.
» Citește totVirusul comunismului
Stela GIURGEANUÎn comunism, propaganda anticapitalism era prinsă în sintagma „exploatarea omului de către om“. Sub această deviză, „Vestul“ prindea patina unei plutocrații, în care, dacă nu ai bani (cum era cazul majorității oamenilor care trăiau în comunism), ajungi sclavul unei elite favorizate economic.
» Citește totMama Rusia, EU & Unchiul Sam
Stela GIURGEANURecent, în siajul protestelor de la Hong Kong, guvernul Chinei a lansat un „ghid al moralității“ pentru reeducarea cetățenilor care, „în contextul unor schimbări profunde în situația internă și internațională“, riscă să-și „piardă“ identitatea. Cu alte cuvinte, cînd politicile și guvernanța socială se clatină, recurgem la propagandă – cetățenii vor „învăța“, de pildă, prin acest „manual“ să fie onești, politicoși și, cel mai important, să-și respecte liderii politici – prin „respect“ înțelegîndu-se, bineînțeles, supușenie.
» Citește tot„Acest tip de discurs a lăsat România pentru mulți ani în afara lumii occidentale“ - interviu cu Ileana RACHERU
Stela GIURGEANUActorii politici locali (care se regăsesc în aproape toate partidele parlamentare) folosesc discursul anti-Occident pentru a motiva demersurile legislative menite să fragilizeze statul de drept, a-și prezerva libertatea și securiza averile dobîndite în circumstanțe obscure.
» Citește totCum îți asumi meseria?
Stela GIURGEANUDacă un pantofar vinde pantofi, jurnalistul „vinde“ informație. Iar calitatea produsului vîndut, fie că vorbim despre pantofi, fie despre informație, are întotdeauna impact. Extrapolînd, dacă alegi, de pildă, dintr-un motiv sau altul, să vinzi știri false sau să manipulezi publicul, pentru bani, vei constata că banii cîștigați astfel îi poți da unui pantofar care, la rîndul să
» Citește tot„O societate sănătoasă nu poate funcționa fără dialog“ – interviu cu Marina CONSTANTINESCU
Stela GIURGEANUBineînțeles, nu e normal ca în fiecare an să fiu nevoită să reiau același traseu, să fiu și să fim supuși, întreaga echipă, la aceleași necunoscute financiare. Indiferent de cine ar fi la putere, este inadmisibil să nu existe, pînă azi, o lege de finanţare multianuală, prin care proiecte precum Festivalul Național de Teatru, de pildă, care și-au dovedit robustețea și valoa
» Citește totDiscursul anti-Occident – interviu cu jurnalistul Cătălin PRISACARIU
Cătălin PRISACARIUPropaganda antioccidentală de azi se desparte fundamental de cea de dinainte de Revoluție. Dacă în anii ’80 vedeam, de pildă, la știri, cum în SUA oamenii dorm pe străzi, scopul ideologic era clar: aveam de-a face cu o cortină de fier care separa lu
» Citește tot