Secretele întunecate ale poveștilor

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Azi, Albă-ca-Zăpada nu mai poate fi chiar albă, pentru că ar putea intra în serioase controverse pe teme rasiale. Și nici nu mai poate avea „șapte pitici”, pentru că persoanele scunde s-ar putea simți jignite de acest apelativ răuvoitor. Scufița Roșie nu mai are nici o nevoie de Vînător, ca să nu întrețină stereotipurile patriarhale, drept urmare se va descurca singură, cu propriile puteri, ca o tînără independentă și autonomă. Cu Frumoasa Adormită e puțin mai complicat. Căci trebuie să găsească o modalitate, chiar cufundată în comă profundă, de a-i transmite Prințului consimțămîntul de a o săruta. Altfel, salvatorul ei s-ar putea alege cu acuze de viol. 

Totuși, deși azi condamnăm mutilarea corect politică a poveștile copilăriei noastre, adevărul e că, în mare parte, nici noi nu am cunoscut, de fapt, originalul acestora: bestialitate, canibalism, concubinaj și nu întotdeauna un final fericit – primele lor versiuni nu erau chiar pentru adormirea copiilor.

Bunăoară, în versiunea originală a Scufiței Roșii, care datează din secolul al XIV-lea, Lupul o ucide pe Bunică și o mănîncă doar parțial. Din resturi face o tocană pentru Scufiță, pentru a o converti la canibalism. În unele versiuni există chiar și o scenă deloc gurmandă, în care Scufița întreabă cu inocență ce e cu dinții găsiți în tocană. Lupul o drege, spunîndu-i că e vorba de boabe de fasole. După ce o ospătează, o pune să-și ardă hainele și să se bage în pat cu el, unde o leagă cu o sfoară, ca să nu-l mai poată părăsi și să-i îndeplinească toate nevoile animalice.

Povestea, care a circulat oral printre țăranii din Franța, a fost preluată de Charles Perrault și publicată, pentru prima oară, în Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités la 11 ianuarie 1697. Eroina este o fetiță bine crescută, dar mult prea credulă. Lupul, care se ascunde de tăietorii de lemne, obține indicațiile spre căsuța bunicii, unde ajunge înaintea ei și o mănîncă pe bătrînă. Apoi îi întinde o capcană și Scufiței Roșii, ajungînd s-o mănînce și pe aceasta. Povestea se termină așa, cu victoria lupului.

În secolul al XIX-lea, Jacob și Wilhelm Grimm au scris două versiuni distincte ale poveștii Rotkäppchen (Gluga roșie).Prima este povestea principală, la care au adăugat finalul fericit al Vînătorului salvator. A doua este o continuare în care Scufița și Bunica se lansează într-o vînătoare de lupi, devenind niște răzbunătoare sadice.

În ceea ce privește versiunea originală a Frumoasei din Pădurea Adormită, aici avem de-a face aproape cu o saga, mult mai bogată în acțiune, cu personaje mult mai complicate. În versiunea orală, Prințul nu o salvează cu un sărut inocent, ci cu un viol, în urma căruia i se naște primul copil. Acesta îi va smulge prințesei acul otrăvit din deget și o va trezi. 

Abia în versiunea culeasă și publicată de Charles Perrault, Frumoasa se trezește datorită sărutului Prințului, care, deși vrăjit de frumusețea ei, nu poate să nu-i reproșeze hainele demodate, făcînd aluzie la vîrsta ei incertă – o referință care revine pe parcursul poveștii. 

Frumoasa Adormită devine amanta prințului care o ascunde timp de doi ani, de frică să nu fie dezmoștenit de tatăl său, reticent de a avea o noră de peste o sută de ani. Totuși, după moartea Regelui, Prințul o pune pe Frumoasă în legalitate, căsătorindu-se cu ea, recunoscîndu-și cei doi copii și ducînd-o la palat. Aici, însă, apar alte probleme, de vreme ce se dovedește că Regina-mamă este, de fapt, o canibală nesățioasă care vrea să-și mănînce nepoții și nora. 

Cu toate că Perrault oferă un final (oarecum) fericit – Prințul salvîndu-și atît soția, cît și copiii, omorîndu-și mama căpcăună –, morala este una care ar strepezi azi pînă în măduvă corectitudinea politică: femeile așteaptă oricît, îndură și acceptă orice, doar-doar s-or mărita.

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.