Secretele întunecate ale poveștilor

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Azi, Albă-ca-Zăpada nu mai poate fi chiar albă, pentru că ar putea intra în serioase controverse pe teme rasiale. Și nici nu mai poate avea „șapte pitici”, pentru că persoanele scunde s-ar putea simți jignite de acest apelativ răuvoitor. Scufița Roșie nu mai are nici o nevoie de Vînător, ca să nu întrețină stereotipurile patriarhale, drept urmare se va descurca singură, cu propriile puteri, ca o tînără independentă și autonomă. Cu Frumoasa Adormită e puțin mai complicat. Căci trebuie să găsească o modalitate, chiar cufundată în comă profundă, de a-i transmite Prințului consimțămîntul de a o săruta. Altfel, salvatorul ei s-ar putea alege cu acuze de viol. 

Totuși, deși azi condamnăm mutilarea corect politică a poveștile copilăriei noastre, adevărul e că, în mare parte, nici noi nu am cunoscut, de fapt, originalul acestora: bestialitate, canibalism, concubinaj și nu întotdeauna un final fericit – primele lor versiuni nu erau chiar pentru adormirea copiilor.

Bunăoară, în versiunea originală a Scufiței Roșii, care datează din secolul al XIV-lea, Lupul o ucide pe Bunică și o mănîncă doar parțial. Din resturi face o tocană pentru Scufiță, pentru a o converti la canibalism. În unele versiuni există chiar și o scenă deloc gurmandă, în care Scufița întreabă cu inocență ce e cu dinții găsiți în tocană. Lupul o drege, spunîndu-i că e vorba de boabe de fasole. După ce o ospătează, o pune să-și ardă hainele și să se bage în pat cu el, unde o leagă cu o sfoară, ca să nu-l mai poată părăsi și să-i îndeplinească toate nevoile animalice.

Povestea, care a circulat oral printre țăranii din Franța, a fost preluată de Charles Perrault și publicată, pentru prima oară, în Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités la 11 ianuarie 1697. Eroina este o fetiță bine crescută, dar mult prea credulă. Lupul, care se ascunde de tăietorii de lemne, obține indicațiile spre căsuța bunicii, unde ajunge înaintea ei și o mănîncă pe bătrînă. Apoi îi întinde o capcană și Scufiței Roșii, ajungînd s-o mănînce și pe aceasta. Povestea se termină așa, cu victoria lupului.

În secolul al XIX-lea, Jacob și Wilhelm Grimm au scris două versiuni distincte ale poveștii Rotkäppchen (Gluga roșie).Prima este povestea principală, la care au adăugat finalul fericit al Vînătorului salvator. A doua este o continuare în care Scufița și Bunica se lansează într-o vînătoare de lupi, devenind niște răzbunătoare sadice.

În ceea ce privește versiunea originală a Frumoasei din Pădurea Adormită, aici avem de-a face aproape cu o saga, mult mai bogată în acțiune, cu personaje mult mai complicate. În versiunea orală, Prințul nu o salvează cu un sărut inocent, ci cu un viol, în urma căruia i se naște primul copil. Acesta îi va smulge prințesei acul otrăvit din deget și o va trezi. 

Abia în versiunea culeasă și publicată de Charles Perrault, Frumoasa se trezește datorită sărutului Prințului, care, deși vrăjit de frumusețea ei, nu poate să nu-i reproșeze hainele demodate, făcînd aluzie la vîrsta ei incertă – o referință care revine pe parcursul poveștii. 

Frumoasa Adormită devine amanta prințului care o ascunde timp de doi ani, de frică să nu fie dezmoștenit de tatăl său, reticent de a avea o noră de peste o sută de ani. Totuși, după moartea Regelui, Prințul o pune pe Frumoasă în legalitate, căsătorindu-se cu ea, recunoscîndu-și cei doi copii și ducînd-o la palat. Aici, însă, apar alte probleme, de vreme ce se dovedește că Regina-mamă este, de fapt, o canibală nesățioasă care vrea să-și mănînce nepoții și nora. 

Cu toate că Perrault oferă un final (oarecum) fericit – Prințul salvîndu-și atît soția, cît și copiii, omorîndu-și mama căpcăună –, morala este una care ar strepezi azi pînă în măduvă corectitudinea politică: femeile așteaptă oricît, îndură și acceptă orice, doar-doar s-or mărita.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.