Dalí la București

Publicat în Dilema Veche nr. 1036 din 15 februarie – 21 februarie 2024
image png

Încă din decembrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni, în Centrul Istoric al Bu­cureștiului (str. Lipscani nr. 84‑90) se poate vedea expoziția ◊Universul lui Salvador Dalí“. Expoziția conține 170 de obiecte de artă ale marelui suprarealist. Este însă o expoziție care ne arată o parte mai puțin cunoscută, poate, a operei sale: sculptură, obiecte din bronz și sticlă, bijuterii, dar și desene și ilustrații de carte. Veți recunoaște imediat imaginile iconice ale lumii dalíniene, ceasurile topindu‑se, siluetele feminine, sertarele și cîrjele, melcii – dar le veți vedea declinate în alt gen de limbaj, în alt gen de substanță, în altă expresie. Acest Dalí genial, capabil să‑și pună talentul în indiferent ce materie, este cu adevărat copleșitor. Și spre deosebire de multe dintre pînzele lui, care copleșesc (și) prin dimensiuni, exponatele de la ARCUB nu sînt neapărat mari, nu sînt strivitoare, multe dintre ele sînt chiar miniaturale, dar produc vizitatorului aceleași emoții, aceeași uimire, aceeași încîntare. Un spectacol al uneia dintre cele mai luxuriante imaginații pe care Dumnezeu a pus‑o vreodată într‑un om! 

Modul în care Dalí se potrivește cu Bucu­reștiul este, iarăși, o descoperire pentru oricine știe, cît de cît, ceva despre arta acestui veritabil prinț al suprarealismului. Curatorul acestei expoziții, Jasmine Merli, îmi spune în interviul publicat în acest Dosar că e convinsă că lui Dalí i‑ar fi plăcut să‑și vadă lucrările expuse în Centrul Istoric al Capitalei noastre. M‑am gîndit și eu după ce, inițial, am luat această afirmație ca pe o elegantă politețe. Excesul de imaginație dalíniană care depășește limitele legilor fizice ale lumii noastre cade perfect peste excesul de realitate bucureșteană, care subminează adesea orice imaginație. Disonanțele misterios armonizate, totuși, ale lui Dalí sînt un fel de oglindă inversă a ascunselor frumuseți fățiș desfigurate de stridențe ale Bucureștiului. Și, în fond, vocația universală a lui Dalí se vede și în faptul cert, de istorie a artei, al atîtor pictori români care au pictat în maniera lui Dalí o întreagă viață sau doar într‑un segment al carierei. Articolul Dalinei Bădescu este un argument nu doar că Dalí este un maestru universal, ci și că noi, românii, știm să tragem roade din stupoarea admirativă pe care arta acestui geniu o produce oricărui spirit.

Aș spune că, prin plasarea acestei expoziții atît de speciale la ARCUB – Hanul Gabroveni, Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.  

Expoziția ◊Universul lui Salvador Dalí“ este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu Hadran Events. 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg
p 13 jpg

Parteneri

Secretarul apărării Pete Hegseth a rămas fără trei dintre consilieri FOTO EPA EFE jpg
Tumult la Pentagon. Probleme tot mai mari pentru secretarul apărării: „Instituția este în completă neorânduială sub conducerea lui Hegseth”
Cercul apropiat al secretarului american al apărării este în dezordine, în timp ce sentimentul de neîncredere față de funcționarii publici și înalții oficiali militari de la Pentagon se amplifică, relatează New York Times.
Colaj candidati alegeri prezidentiale FOTO Mediafax
Concluzia unui profesor după analiza sondajelor electorale: „Constanta e Simion în turul II, însă există o mare diferență față de ultimele alegeri”
Cele 14 sondaje date publicității începând din martie au o constantă: George Simion se califică în turul II, susține profesorul Sergiu Mișcoiu. În plus, sunt foarte mulți indeciși, însă ei sunt foarte diferiți față de „indecișii” din sondajele alegerilor de anul trecut.
index webp
Orașul din România unde prețul unei garsoniere cu duș în bucătărie i-a scos din minți pe toți. „Apartament înseamnă că poate să stea un hamster”
Un apartament de o cameră, situat într-o clădire istorică din centrul Clujului, a fost scos la vânzare pentru suma de 125.000 de euro. Locuința, cu o suprafață de 23 de metri pătrați, se remarcă printr-o amenajare atipică: dușul este amplasat în bucătărie, vis-a-vis de frigider și de ușa de intrare.
hora de pomana la desa, dolj   foto marian nicolae (1) jpeg
Cele mai triste hore organizate în zilele de Paște. „La final bradul este rupt şi împărţit creangă cu creangă” INTERVIU
În sudul țării, în localități din mai multe județe, se păstrează încă tradiția celor mai triste hore care se întind în zilele de Paște în vatra satului. Aproape date uitării în anumite perioade, horele de pomană au revenit în ultimii ani, alături de alte tradiții de Paște.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, susține declarații de presă referitoare la măsurile luate de guvern în cazul azilelor de bătrâni din Ilfov, la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cine sunt favoriții pentru funcția de prim-ministru după alegerile prezidențiale. Negocieri în culise
Ilie Bolojan e numele vehiculat de mai mulți candidați la alegerile prezidențiale pentru funcția de prim-ministru, însă șansele actualului președinte-interimar de a ajunge în fruntea Guvernului scad, în mod paradoxal, odată cu ascensiunea candidatului coaliției, Crin Antonescu.
Zapartan jpg
Istorioara despre românii de omenie care l-a impresionat pe Papa Francisc: „Încerc să vă înțeleg și vreau să vin la voi acasă”
„Papa Francisc a avut o atenție particulară pentru România”, susține unul dintre românii cei mai apropiați de Suveranul Pontif, ex-ambasadorul României la Vatican, Liviu Zăpârțan. El vorbește despre interacțiunile pe care le-a avut cu Papa și ce a însemnat acesta pentru România.
Cursuri pentru elevi / Foto: World Vision Romania
E pregătită România pentru săptămâna de școală de 4 zile? Studiu de caz la Oradea| ANALIZA
În România, reformele în educație succesive au deja o tradiție. Cel mai recent experiment se desfășoară la Colegiul „Mihai Eminescu” din Oradea, unde elevii de clasa a XII-a au un program de 4 zile pe săptămână, dedicat materiilor de bacalaureat. Restul disciplinelor sunt studiate de acasă.
razboi foto pixabay jpg
Țara care poate salva România, dacă SUA ne-ar întoarce spatele. Adevărul spus de un diplomat român format la Harvard
Diplomat de carieră cu studii la Harvard, Ovidiu Dranga explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, beneficiile parteneriatului strategic dintre România și Japonia. În plan economic și politic, relațiile celor două state sunt importante.
sacel video mp4 thumbnail png
A lucrat un deceniu în Germania pentru a păstra un meșteșug dacic unic: „Am spălat vase până îmi curgea sânge din unghii”
Tănase Burnar, absolvent de facultate de turism, a lucrat un deceniu în restaurante din Germania pentru a nu lăsa să piară un meșteșug dacic de 12 generații: ceramica nesmălțuită de Săcel. Olarul se luptă să supraviețuiască concurenței neloiale a chinezăriilor care au ajuns de la Horezu la Săpânța.