Groapa, cazul și centenarul

Publicat în Dilema Veche nr. 1037 din 22 februarie – 28 februarie 2024
image

Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.

Imediat după căderea comunismului, denunțat drept „cel mai mare gangster” literar din perioada ceaușistă, „terorist cultural” și, nu în ultimul rînd, plagiator, a fost exclus din Uniunea Scriitorilor, dispărînd apoi fizic destul de repede (nu înainte de a fonda publicația România Mare și a cofonda, împreună cu Corneliu Vadim Tudor, partidul naționalist cu același nume) și lăsînd în urma lui o moștenire obscură, dificil de evaluat chiar și astăzi, la trei decenii de la moartea sa.

Spirit coleric și agresiv, lipsit de scrupule, oportunist literar și carierist politic (a fost membru supleant în CC al PCR, apoi membru corespondent al Academiei, apoi deputat în Marea Adunare Națională), Eugen Barbu a devenit, după faimoasele Teze din iulie 1971, „ștabul scriitorilor încolonați la comanda Partidului”, după cum îl numește unul dintre colaboratorii acestui Dosar, denunțînd politic, hărțuind și terfelind jurnalistic în numele ideologiei de partid, în paginile revistelor Luceafărul și Săptămîna (oficiosul Partidului și al Securității), adevărații scriitori ai perioadei, pe cei independenți sau critici față de regim, dedicați „autonomiei esteticului”, de la discipolii lui Constantin Noica și figurile diasporei (Monica Lovinescu, în principal) la tinerii poeți optzeciști (Mircea Cărtărescu ș.cl.). 

Plagiator, pamfletar și polemist imund, naționalist și protocronist, antisemit și xenofob în deceniile ’70-’90, Eugen Barbu a fost însă (și) un scriitor harnic și talentat (prozator, poet, traducător, diarist, reporter, eseist, publicist, dramaturg și scenarist – a co-creat seria filmelor cu haiducii lui Mărgelatu, o contribuție semnificativă la cultura pop românească), care a dat o mînă de povestiri și două romane (dintr-un total de 12) considerate, aproape unanim, relevante literar și azi: Groapa (1957) și Săptămîna nebunilor (1981).

Romanul frescă a periferiei bucureștene Groapa, publicat la doi ani după Moromeții, este capodopera sa, deși părerile criticii sînt destul de nuanțate, de la a fi pus în descendența unor Arghezi și Mateiu Caragiale, superior lui G.M. Zamfirescu etc., pînă la a fi considerat epigonul acestora și, de fapt, al multor altor înaintași. „Numărul creditorilor lui Barbu este balzacian”, afirmă Nicolae Manolescu în Istoria… sa, și continuă: „originalitatea celui mai original roman al său, Groapa, care a părut incotestabilă la apariție, se cuvine privită cu circumspecție”, criticul amintind de plagiatele dovedite în cel puțin două dintre romanele sale: Princepele (1969) și Incognito (4 volume, 1975-1980).

Ce rămîne valoros din opera literară a lui Eugen Barbu, cum o judecăm, inclusiv d.p.d.v. etic și moral, și, în general, ce facem, cu „moștenirea” sa cultural-politică? Pornind de la aceste întrebări, puse cu ocazia centenarului scriitorului, am conturat Dosarul de față, care are o extensie în pagina 16. (Marius Chivu)

P.S. O expoziție dedicată scrierilor fotbalistice ale lui Eugen Barbu este deschisă la Muzeul Național al Literaturii Române din București (Calea Griviței 64-66), în perioada 20 februarie – 2 martie a.c.

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg
p 13 jpg

Parteneri

Marocani facebook jpg
România „inventează“ scandal la JO 2024: ce s-a întâmplat la Argentina – Maroc și ce am „văzut“ noi
Apetitul nostru feroce pentru senzațional dă naștere la situații regretabile.
dino park bucuresti jpg
Dino Park din Piața Victoriei București, închis de Protecția Consumatorilor. Locuri de joacă fără nici o autorizație
Parcul tematic din curtea Muzeului Geologic Național din Piața Victoriei a fost închis în urma unui control al comisarilor de la Protecția Consumatorilor. Urmare a neregulilor descoperite reprezentanții Dino Park București au fost amendați cu 11.000 de lei.
image png
Totul despre recalcularea pensiilor! Cine primește mai mulți bani de la 1 septembrie? Pragul de impozitare va crește la 3.000 de lei
Noua lege a pensiilor prevede recalcularea pensiilor în două etape, una în care pensionarii vor primi puncte de stabilitate în funcție de vechimea în muncă și o a doua în care se calculează și veniturile de care nu s-a ținut cont până acum, de exemplu bonusuri, prime etc.
panouri fotovoltaice
Casa Verde fotovoltaice: crește plafonul la 30.000 de lei. Când încep înscrierile
AFM va lansa curând o nouă sesiune de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice, a anunțat Laurențiu Neculaescu, președintele instituției, precizând că finanțarea este de maximum 30.000 de lei.
cub miki k pital png
Miki de la K-apital, dezvăluiri neștiute despre carieră. Cine a susținut-o la început de drum și ce legătură exista între ea și regretata Mihaela Runceanu
Miki de la K-apital (51 de ani) s-a numărat printre cele mai îndrăgite artiste de după anii 90. Au trecut mai bine de 2 decenii de atunci, însă a rămas la fel de tonică și plină de viață. Recent, aceasta a dezvăluit cine a susținut-o în carieră, dar și ce amintiri are cu regretata Mihaela Runceanu.
Cum sa ti ingrijesti parul vara  Sursa foto shutterstock 1222503409 jpg
Cum să-ţi îngrijești părul vopsit vara
Să ai grijă de părul tău vara este o provocare. Așa cum ai grijă de pielea ta și o protejezi prin protecție solară, şi părul tău are nevoie de același răsfăț, altfel îşi pierde din strălucire.
proprietarii de oi din comuna bihoreana sannicolau roman sunt terorizati de hoti foto laura gal 03 jpg
Alertă. Noi focare de pesta micilor rumegătoare
În urma confirmării focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în județele Tulcea și Constanța, ANSVSA a anunțat că exporturile de ovine în țări terțe nu vor fi oprite. Autoritatea subliniază necesitatea colaborării strânse între autorități și agenții economici pentru respectarea reglementărilor
Donald Trump împușcat  GettyImages jpg
Directorul FBI se îndoiește că rana de la urechea lui Trump a fost provocată de glonț: „există unele întrebări”
Directorul FBI a pus la îndoială dacă Donald Trump a fost lovit de un glonț în timpul tentativei de asasinat asupra sa la un miting politic din Pennsylvania, transmite Daily Mail.
Suporteri Facebook jpg
România, pedepsită dur din cauza fanilor la Euro 2024: UEFA ne lasă fără suporteri la debutul în Liga Națiunilor
Forul european a tăiat în carne vie printr-o serie de decizii aspre împotriva noastră.
image
Cum a reușit un hacker din Coreea de Nord să se infiltreze într-un furnizor de securitate din SUA?
Un hacker nord-coreean a reușit să se infiltreze într-un furnizor de securitate digitală din SUA.
image
Arsenie Todiraș, ex O-Zone, a devenit tată. Agnes Matoko a născut. Prima poză cu bebelușul
Arsenie Todiraș (41 de ani) a devenit tată pentru prima dată. Iubita lui, Agnes Matoko, a născut, astfel că a adus pe lume primul copil al cuplului. De fericire, artistul a făcut publică și prima imagine cu bebelușul.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.