Mințile înfierbîntate

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

„Prostia și fanatismul sînt greu de combătut”, afirmă Alexandru Călinescu în cea mai recentă carte a sa, O lume care a luat-o razna, apărută, la sfîrșitul anului trecut, la Editura Humanitas. Cartea, care s-a impus deja în topurile vînzărilor, este pe de o parte un caleidoscop al fanatismelor care ne bîntuie societățile, iar pe de alta, un decodor fin al naturii umane, care se lasă uneori prea lesne sedusă de ideile primite de-a gata, înzorzonate cu pretenții nobile. Grupate în această colecție de derapaje de la logică și bun-simț, noile forme ale fanatismului, fie că vorbim despre curente ale corectitudinii politice, precum moda woke, abrutizările neofeminismului sau ale ideologiei de gen, activismul ecologic dus la extrem, dau cititorului reala dimensiune a raznei care ne-a cuprins lumea. 

Mințile par atît de înfierbîntate încît nu mai dau dovadă doar de vehemență, ci și de o incoerență amețitoare: mișcarea woke promovează de fapt, în ciuda denumirii, „adormirea”. Nu impune doar cenzura și autocenzura, ci și o uniformă pentru gîndire – dacă nu ești cu noi, dacă nu gîndești cum îți spunem noi că trebuie să gîndești, vei fi renegat, scos în afara societății. Ideologia decolonială este îndreptată către statele occidentale care nu mai au de mult colonii. Antirasismul a devenit o formă nouă de rasism, îndreptată contra omului alb. Unul dintre exemplele date de autor este cel al siderantei declarații a președintei sindicatului UNEF (sindicat studențesc din Franța), Hafsa Askar. Potrivit acesteia, toți albii, „această rasă inferioară”, ar trebui gazați. 

Feminismul a uitat să lupte pentru drepturile femeilor în părți ale lumii unde acestea sînt încă ostracizate, și s-a instalat în confortabilul context occidental, de unde perorează discursuri contra bărbaților. Sandrine Rousseau este unul dintre multele exemplele enunțate în carte (pe care nu mă pot abține să-l amintesc): politiciana a declarat că are o căsnicie fericită, dar asta pentru că și-a „deconstruit” soțul. Această noțiune de deconstruire vizează și biologia umană. Ideologia de gen, care luptă sub stindardul „sexul este un construct social”, nu doar că dă apă la moară homofobiei (homofobii susțin că homosexualitatea este, de fapt, un viciu, un „construct social”, nu un fapt biologic), ci și-a pus deja amprenta în mod îngrijorător asupra noii generații. Potrivit mai multor anchete și sondaje, citate de autor, tinerii care se simt ceea ce sînt, adică fete sau băieți, au devenit „disperați” că sînt „prea normali”.

Pe de altă parte, deși este o colecție înspăimîntătoare de anomalii cerebrale, umorul fin și tăios al autorului exorcizează, salutar, acești demoni. Căci rigiditatea gîndirii, care a dus în timp la aceste derapaje ilogice și ideologice, devine extrem de fragilă în fața rațiunii, se fisurează și explodează în fața unei dezbateri de bun-simț.

Și tocmai pentru că este o carte care îndeamnă la reflecție și la dezbatere, O lume care a luat-o razna a devenit și motorul acestui Dosar. Politic, istoric, psihologic și social, autorii disecă noile forme ale fanatismului, scoțîndu-le din bîrlogul mult prea încins al obsesiilor. Căci dacă un admirator călătorește pe o mare, învață, crește și se dezvoltă prin obiectul admirației, fanaticul transformă admirația în obsesie și rămîne închistat în băltoaca ideilor fixe.

Bineînțeles, o dezbatere poate fi doar o picătură într-un ocean. Să nu uităm însă că orice picătură face cercuri concentrice. Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut? Care este amploarea fanatismului la nivel social? Cum este afectat psihicul noilor generații expuse la derapajele gîndirii? Și care este cea mai gravă formă de fanatism care bîntuie România? 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg
p 13 jpg

Parteneri

ninsoare bucuresti jpeg
Prognoză meteo joi, 21 noiembrie. Ninsori viscolite la munte și temperaturi scăzute în toată țara
Vremea se schimbă brusc, iar ninsorile își fac simțită prezența în Moldova, Transilvania și Maramureș. La munte, vântul puternic va viscoli zăpada, cu rafale de peste 100 km/h, iar în restul țării se așteaptă precipitații mixte, a transmis Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
12615392 jpg
Putin e conștient că acordul lui Trump va eșua și își face planuri să-l ucidă pe Zelenski, spune un expert
Președintele rus Vladimir Putin este conștient de faptul că metoda lui Donald Trump nu va funționa astfel ă își fae planuri să cucerească Ucraina și să-l ucidă pe președintele Volodimir Zelenski, ca să se asigure că țara lui nu va fi învinsă în război.
Living  Foto Lemon Interior Design jpg
Lucrul neașteptat pe care trebuie să-l pui în fața ferestrelor pentru a menține căldura în casă
Ferestrele reprezintă unul dintre principalele puncte prin care căldura se pierde din locuințe. Pentru cei care caută soluții accesibile și eficiente, un truc ingenios ar putea fi salvarea. O față de masă din PVC (clorură de polivinil) poate reduce semnificativ pierderile de căldură
Soldati rusi in transee FOTO Profimedia jpg
Cât de mult contează în soarta războiului ultimele arme date de americani ucrainenilor. General: „Au apărut primele fisuri pe front”
Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, ce urmări va avea în războiul din Ucraina decizia SUA de a furniza mine antipersonal nepersistente Kievului, la scurt timp după ce dăduseră undă verde pentru utilizarea ATACMS.
violet jessop jpg
Femeia care a supraviețuit atât scufundării Titanicului, cât și navei HMHS Britannic și RMS Olympic. Cine a fost „Domnișoara de Nescufundat”
De trei ori supraviețuitoare! Violet Jessop, însoțitoare de bord pe Titanic și asistentă medicală pe vasul Britannic, a fost una dintre cei 706 supraviețuitori ai tragediei din noaptea de 14-15 aprilie 1912. De fapt, Violet a lucrat pe toate cele trei nave din clasa Olympic și a supraviețuit tuturor
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
De ce s-a aliat România cu Germania Nazistă în Al Doilea Război Mondial. Cum a justificat mareșalul Antonescu decizia și care au fost urmările
Acum 84 de ani, pe data de 23 noiembrie, mareșalul Antonescu semna aderarea României la Pactul Tripartit și implicit oficializarea alianței României cu Germania Nazistă. Este unul dintre cele mai controversate episoade din istoria românilor care a avut multiple implicații.
colaj cadouri proiect CJRAE olt   foto arhiva speranta mihalcea jpeg
Dramele copiilor care urcă pe scenă, la serbarea de sfârșit de an, în papuci de gumă. „Sunt cele mai delicate 111 cazuri”
Sărăcia cruntă pe care n-o vedem și efortul consilierilor școlari de a micșora, măcar de Sărbători, povara unor familii greu încercate sunt elementele unui proiect sensibil. Consilierii CJRAE din Olt au schițat poveștile a 111 copii care au nevoie imediată de ajutor.
palatul artelor jpg
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
În București există nenumărate clădiri de patrimoniu care au în spate o istorie fascinantă, iar chiar și în ziua de astăzi impresionează datorită frumuseții estetice pe care o au.
Crin Antonescu voteaza pentru alegerile europarlamentare FOTO Mediafax
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la Putere după alegeri. "Competiție pentru medalia de bronz"
Crin Antonescu explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, ce coaliție am putea avea la putere după alegeri, cine va intra în durul doi la prezidențiale și cine a fost surprinzătoarea revalație în cadrul dezbaterii prezidențiabililor.