Mințile înfierbîntate

Publicat în Dilema Veche nr. 1035 din 8 februarie – 14 februarie 2024
image png

„Prostia și fanatismul sînt greu de combătut”, afirmă Alexandru Călinescu în cea mai recentă carte a sa, O lume care a luat-o razna, apărută, la sfîrșitul anului trecut, la Editura Humanitas. Cartea, care s-a impus deja în topurile vînzărilor, este pe de o parte un caleidoscop al fanatismelor care ne bîntuie societățile, iar pe de alta, un decodor fin al naturii umane, care se lasă uneori prea lesne sedusă de ideile primite de-a gata, înzorzonate cu pretenții nobile. Grupate în această colecție de derapaje de la logică și bun-simț, noile forme ale fanatismului, fie că vorbim despre curente ale corectitudinii politice, precum moda woke, abrutizările neofeminismului sau ale ideologiei de gen, activismul ecologic dus la extrem, dau cititorului reala dimensiune a raznei care ne-a cuprins lumea. 

Mințile par atît de înfierbîntate încît nu mai dau dovadă doar de vehemență, ci și de o incoerență amețitoare: mișcarea woke promovează de fapt, în ciuda denumirii, „adormirea”. Nu impune doar cenzura și autocenzura, ci și o uniformă pentru gîndire – dacă nu ești cu noi, dacă nu gîndești cum îți spunem noi că trebuie să gîndești, vei fi renegat, scos în afara societății. Ideologia decolonială este îndreptată către statele occidentale care nu mai au de mult colonii. Antirasismul a devenit o formă nouă de rasism, îndreptată contra omului alb. Unul dintre exemplele date de autor este cel al siderantei declarații a președintei sindicatului UNEF (sindicat studențesc din Franța), Hafsa Askar. Potrivit acesteia, toți albii, „această rasă inferioară”, ar trebui gazați. 

Feminismul a uitat să lupte pentru drepturile femeilor în părți ale lumii unde acestea sînt încă ostracizate, și s-a instalat în confortabilul context occidental, de unde perorează discursuri contra bărbaților. Sandrine Rousseau este unul dintre multele exemplele enunțate în carte (pe care nu mă pot abține să-l amintesc): politiciana a declarat că are o căsnicie fericită, dar asta pentru că și-a „deconstruit” soțul. Această noțiune de deconstruire vizează și biologia umană. Ideologia de gen, care luptă sub stindardul „sexul este un construct social”, nu doar că dă apă la moară homofobiei (homofobii susțin că homosexualitatea este, de fapt, un viciu, un „construct social”, nu un fapt biologic), ci și-a pus deja amprenta în mod îngrijorător asupra noii generații. Potrivit mai multor anchete și sondaje, citate de autor, tinerii care se simt ceea ce sînt, adică fete sau băieți, au devenit „disperați” că sînt „prea normali”.

Pe de altă parte, deși este o colecție înspăimîntătoare de anomalii cerebrale, umorul fin și tăios al autorului exorcizează, salutar, acești demoni. Căci rigiditatea gîndirii, care a dus în timp la aceste derapaje ilogice și ideologice, devine extrem de fragilă în fața rațiunii, se fisurează și explodează în fața unei dezbateri de bun-simț.

Și tocmai pentru că este o carte care îndeamnă la reflecție și la dezbatere, O lume care a luat-o razna a devenit și motorul acestui Dosar. Politic, istoric, psihologic și social, autorii disecă noile forme ale fanatismului, scoțîndu-le din bîrlogul mult prea încins al obsesiilor. Căci dacă un admirator călătorește pe o mare, învață, crește și se dezvoltă prin obiectul admirației, fanaticul transformă admirația în obsesie și rămîne închistat în băltoaca ideilor fixe.

Bineînțeles, o dezbatere poate fi doar o picătură într-un ocean. Să nu uităm însă că orice picătură face cercuri concentrice. Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut? Care este amploarea fanatismului la nivel social? Cum este afectat psihicul noilor generații expuse la derapajele gîndirii? Și care este cea mai gravă formă de fanatism care bîntuie România? 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg
p 13 jpg

Parteneri

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, susțin declarații de presă la sediul ministerului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Noi tensiuni în coaliție din cauza declarațiilor ministrului de Finanțe. Ciolacu: „Boloș nu poate veni cu CNP-ul fiscal”
Premierul Marcel Ciolacu a lansat joi un atac la adresa ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, și a declarat că acesta nu poate veni cu proiecte, precum așa-zisul CNP fiscal, fără să se consulte cu societatea civilă și cu mediul privat.
cub adriana bahmuteanu png
George Restivan, despărțire cu scandal de Bahmuțeanca! „Nu vreau să mai aud de ea! Copilul ei îi cerea sa se întoarcă la Prigoană!“ Ce zice Bahmu?
Adriana Bahmuțeanu a anunțat, recent, că nu mai formează un cuplu cu americanul George Restivan, cu care făcuse doar o logodnă religioasă într-o biserică din Ucraina.
Agentul termic livrat de Elcen în Bucureşti s-a scumpit cu 9%
Burduja: Termoenergetica are datorii de 1 miliard de lei către ELCEN. Guvernul a aprobat fuziunea
Termoenergetica are datorii către ELCEN de peste 1 miliard de lei în prezent, a anunțat ministrul Energiei Sebastian Burduja, precizând că, pentru a nu se bloca activitatea a cerut plata acestora.
Soldat rus pe frontul din Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Rusia va avea nevoie de cinci ani pentru a cucerii regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Pierderile s-ar putea ridica la 1,8 milioane de soldaţi, morţi şi răniţi
Noul şef al armatei britanice, generalul Sir Roly Walker, a declarat că dacă Rusia îşi continuă în acelaşi mod atacurile asupra Ucrainei, este posibil ca forţele sale să aibă nevoie de cinci ani pentru a-şi „croi drum“ către obiectivul minim de a cuceri complet doar cele patru regiuni anexate.
Prințul Harry  GettyImages jpg
Ruptura dintre prințul Harry și familia regală! Războiul fiului regelui Charles cu presa tabloidă ar fi distrus totul
Prințul Harry spune că războiul cu presa tabloidă a fost principala cauză care a dus la îndepărtarea de familia regală. Ne amintim că la începutul anului 2024, Daily Mirror a fost de acord să-i plătească lui Harry despăgubiri de 400.000 de lire.
image png
Ploi torențiale și vijelii în peste jumătate din țară. Harta județelor vizate de avertizarea ANM
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi o avertizare meteo cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru pentru mai mult de jumătate din țară.
img jpg
Petrică Ciucă, „criminalul de copii” a comis un nou abuz la 7 ani după ce a ieșit din închisoare: ”Un om cu un anume retard”
Petrică Ciucă, criminalul de copii care a înspăimântat întreaga Românie la finalul anilor '90 a comis un alt abuz sexual, de curând. A fost dat în urmările generală și prins în seara zilei de 23 iulie, într-un cartier din Galați.
scadere prabusire actiuni bursa economie
Volatilitatea piețelor în fața deciziilor politice de anvergură
După eșecul dureros al partidului președintelui Macron la alegerile europarlamentare, piețele financiare au resimțit din plin decizia neașteptată a acestuia de a dizolva Parlamentul și de a organiza alegeri anticipate care a aruncat, practic, țara într-o stare generalizată de incertitudine.
Donald Trump la Convenția Republicană din Milwaukee FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump va cere statelor NATO să aloce 3% din PIB pentru apărare dacă recâștigă președinția SUA
Majoritatea statelor membre NATO au atins abia recent ținta de cheltuieli de 2% din PIB. Dar consilierii lui Donald Trump au avansat ideea de a cere membrilor NATO să cheltuiască 3% din produsul lor intern brut pentru apărare, ceea ce este mai mult decât obiectivul convenit de aliați.
image
„Inside Out 2” întrece „Frozen 2” și devine cel mai de succes film de animație din istorie
„Inside Out 2” a depășit „Frozen II” pentru a deveni cel mai de succes film de animație din istorie, conform incasărilor după lansare.
image
Apple Maps debutează pe web în Beta pentru a concură cu Google Maps
Apple Maps și-a făcut debut pe web, vizând să ofere o alternativă robustă la Google Maps.
image
Cum a reușit un hacker din Coreea de Nord să se infiltreze într-un furnizor de securitate din SUA?
Un hacker nord-coreean a reușit să se infiltreze într-un furnizor de securitate digitală din SUA.