Balanța plictiselii

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image png

„Este îngrozitor să trăiești într-o o societate care nu se mai plictisește”, a afirmat recent Gérald Bronner, profesor de sociologie la Universitatea Sorbona, în cadrul conferințelor anuale Rencontres de l’avenir, organizate, anul acesta, în perioada 17-19 noiembrie, în orașul francez Saint-Raphaël. Sociologul se referea la nuanța „pozitivă” a plictiselii, detașarea și deconectarea, la răstimpuri, de societate, necesare pentru introspecție și pentru relaxarea creierului.

Afirmația a fost făcută în cadrul unei discuții mai ample despre viitorul educației, unul nu tocmai roz, după cum aveau să confirme, cîteva săptămîni mai tîrziu, și testele PISA. Potrivit acestora, în întreaga Europă, competențele elevilor, la toate materiile testate, matematică, lectură și științe, sînt în scădere dramatică.   

În timpul dezbaterii, sociologul Gérald Bronner a avansat ipoteza că notele din ce în ce mai slabe pe care le iau elevii sînt cauzate și de fascinația obsesivă pentru „ecran”, dar și de o dependență a tinerilor de a fi mereu „activi” social (mai ales în social media), de a interacționa în permanență cu ceilalți (cu societatea), prin intermediul Internetului. O dependență de socializare care, în fapt, îi desocializează.

Pe de o parte, sociologul a susținut că Internetul este un instrument extraordinar de educație și de comunicare, dar numai dacă știm să-l folosim și să-l dozăm. Însă, după cum cele mai multe studii arată, cea mai mare parte a elevilor se informează de pe rețele sociale și de pe platforme video, unde excelează nu profesori veritabili, ci influencer-i care fac bani din captarea atenției.

Internetul este folosit cu precădere nu pentru căutarea informațiilor veritabile, „nutriționale” pentru creier, ci pentru divertisment, un soi de fast-food pentru gîndire, căci dă o falsă senzație de sațietate și, prin urmare, dependență. Același divertisment (socializarea online) înlocuiește și interacțiunile reale, șubrezind calitatea relațiilor umane. 

Care este însă diferența între socializarea online și cea din lumea reală?

Sherry Turkle, psiholog clinician și profesor la Institute of Technology din Massachusetts, a studiat timp de peste zece ani impactul profund al tehnologiei moderne asupra relațiilor umane. În studiul său Alone Together („Singuri împreună”), cercetătoarea a chestionat modul în care rețelele sociale reunesc oamenii, una dintre concluziile sale fiind că în zilele noastre conversația s-a transformat în conexiune. 

Conversația nu este doar un simplu dialog, susține Sherry Turkle, și nu înseamnă doar un schimb de informații, ci este un mecanism social complex, care pune în mișcare un întreg sistem cognitiv. Ne concentrăm asupra persoanei cu care vorbim, nivelul de atenție este unul ridicat, dezvoltîndu-se, de asemenea, capacitatea de empatie. 

Pe de altă parte, conexiunea implică doar mici frînturi de informații. Cînd nu sîntem în aceeași cameră cu interlocutorul, comunicînd cu acesta online, sîntem tentați de a face mai multe lucruri în același timp. Mai răspundem unui e-mail, unui mesaj primit, facem curățenie, spălăm rufe, angajîndu-ne în diverse activități care diminuează semnificativ atît calitatea discuției, cît și a interacțiunii sociale. . 

Este ceea ce Robert Kraut, profesor de psihologie la Carnegie Mellon University, a numit „paradoxul Internetului”. Potrivit acestuia, deși Internetul crește semnificativ nivelul de conexiune, scade capacitatea de a avea conversații reale, profunde și semnificative. Consecințele: oamenii au ajuns din ce în ce mai izolați și mai neadaptați unei vieți sociale reale, deși au impresia că sînt extrem de activi social. 

Fugind de plictiseală, am ajuns să ne plictisim?

„În doze mici, plictiseala are multe virtuți”, a susținut sociologul Gérald Bronner. Una dintre cele  mai remarcabile virtuți ale plictiselii fiind dezvoltarea imaginației. Lucru confirmat și de Marie-Estelle Dupont, psiholog și psihoterapeut, citată de Le Point. „În societățile noastre, care pun preț pe «acțiune», ne este realmente frică să nu facem nimic”, a afirmat aceasta. 

Această frică se răsfrînge și asupra copiilor, îndemnați de mici să fie cît mai activi, să nu stea degeaba, să nu se plictisească. Uneori, însă, e bine pentru dezvoltarea intelectuală și emoțională a copilului să îl lăsăm în pace, cu gîndurile lui. 

Potrivit lui Philippe Meirieu, specialist în ştiinţele educaţiei, plictiseala se referă în mod direct la relația copilului cu timpul, un punct fundamental în dezvoltarea acestuia. „Ar trebui să primească totul, imediat ce își dorește un lucru, sau este capabil să aștepte ori chiar să se bucure de această așteptare? Dezvoltarea gîndirii necesită capacitatea de a amîna impulsurile imediate, de a pune sub semnul întrebării legitimitatea dorințelor și de a renunța la «totul, imediat»”, a afirmat acesta într-un interviu pentru Le Point. 

Astfel, acel soi de plictiseală indusă de lipsa mijloacelor de divertisment facil, precum televizorul sau telefonul, dezvoltă imaginația. „Un copil lipsit de un ecran se va plictisi cinci minute, însă, mai apoi, va începe să își folosească imaginația. Va inventa un joc, o poveste, va construi o cabană sau orice altceva”, susține  Marie-Estelle Dupont.

Un fapt demonstrat și de un experiment al Universității Central Lancashire, din Marea Britanie. Cercetătorii au cerut unui grup de oameni să copieze timp de un sfert de oră mai multe numere de telefon, în timp ce al doilea grup a fost scutit de această sarcină extrem de plictisitoare. Apoi, după cincisprezece minute, ambelor grupuri li s-a cerut să întocmească o listă cu ce ar putea face cu două căni. Primul grup a fost mult mai creativ. Explicația cercetătorilor a fost că, deși să copiezi niște numere de telefon poate părea o plictiseală de nesuportat, creierul ia o pauză, timp în care se relaxează, iar cînd întîlnește un stimul adevărat, va fi pregătit să răspundă mult mai bine. 

FoMO 

Conform World Journal of Clinical Cases, Fear of missing out (FoMO) sau „frica de a nu rata o informație” este un termen introdus în 2004 pentru a descrie un fenomen observat pe site-urile de socializare.

FoMO include două procese: în primul rînd, o stare de neliniște acută, percepția anticipată a unei frici de a pierde contactul cu ceea ce se petrece în jur, faptul că altcineva ar putea avea o experiență de care tu ai fi privat. Această frică dezvoltă un comportament compulsiv pentru a menține conexiunile sociale, menite să te țină la curent.

Potrivit analizelor făcute de cercetătoarea britanică Stacy Jo Dixon, citată de revista Forbes, o persoană petrece în medie 147 de minute pe zi pe rețelele sociale, un timp în care nu doar că își documentează viața în detaliu (de la postarea activităților zilnice la păreri și trăiri diverse), ci se documentează și asupra vieții celorlalți.

„Deși FoMO nu este o afecțiune psihologică diagnosticabilă – cel puțin nu încă –, acest fenomen poate avea un impact direct atît asupra sănătății mentale, cît și asupra sănătății fizice.” Natalie Christine Dattilo, Ph. D., fondatoarea Priority Wellness Group și profesoară de psihologie la Universitatea Harvard, susține că acest fenomen a atras din ce în ce mai mult atenția specialiștilor, mai ales din cauza simptomelor pe care le generează: dependența obsesivă de a verifica încontinuu rețelele sociale pentru a vedea ce fac alții, dezvoltarea unor sentimente negative de depresie atunci cînd îți compari viața cu viața aparentă a altora, epuizare mentală și fizică. Nevoia de conectare permanentă duce pînă la urmă la izolare, anxietate, dificultăți de concentrare. „FoMO este un fenomen strîns legat de frica de excluziune socială sau de ostracizare”, a afirmat Natalie Christine Dattilo.

Potrivit lui Erin Vogel, Ph. D, psiholog social și profesor asociat la Centrul de Științe ale Sănătății de la Universitatea din Oklahoma, citat de Forbes, acest sindrom, deși a existat dintotdeauna, a fost facilitat și acutizat de rețelele sociale. „De exemplu, s-ar putea să primești o invitație la o petrecere de week-end la care nu vrei neapărat să participi, dar mergi oricum pentru că nu vrei să te simți exclus cînd prietenii tăi vor posta despre asta în ziua următoare”, a susținut acesta. 

Plictiseala a fost, evident, repudiată din această societate agitată în care trăim. Cînd, de peste tot, sîntem îndemnați la acțiune, la mișcare, la implicare, la dinamism, cînd avem senzația că trebuie să fim la curent cu totul, ca să nu fim depășiți de evenimente, a te plictisi înseamnă, de fapt, a fi exclus. Bineînțeles, plictiseala mai înseamnă și lene, inactivitate, poate provoca stări de angoasă și depresie. Însă aceleași lucruri le poate declanșa și frica de plictiseală. 

În disperarea de a evita plictiseala, cădem deseori pradă unor substitute de acțiune. Hobby-urile au devenit desuete, cititul – plictisitor, mai ales că acestea se fac în intimitate, departe de „lumea dezlănțuită”. Așa că, pentru a fi în toiul acțiunii, navigăm, de multe ori, orbește pe Internet, ne verificăm obsesiv telefoanele, în căutare de mesaje noi, ne uităm la televizor, alegînd știri deja rumegate, ca să nu mai pierdem timp pentru verificarea și înțelegerea acestor știri.

Însă, fugind astfel de plictiseală, nu ajungem să fim din ce în ce mai plictisiți?

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

ciucă png
Nicolae Ciucă evită să vorbească despre maneaua dedicată lui de Dani Mocanu
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, spune că nu a văzut şi nici nu a ascultat maneau pe care i-a dedicat-o Dani Mocanu, pentru că nu a avut timp.
digitalizare-conexiune-internet Foto ACCENTURE
Europa între independența de Rusia și dependența de SUA
Toate războaiele s-au născut din nevoia de a controla resursele în momente de criză. Conflictul din Ucraina a generat acțiuni în care zeci de negocieri în anii de pace nu au avut nici un rezultat.
traian basescu
Băsescu, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: „Putin nu îmi dă impresia că are Alzheimer, știe că dacă lovește, va fi lovit”
Traian Băsescu, fostul președinte al României, susține că Vladimir Putin este foarte conștient de faptul că, dacă va folosi arma nucleară, va fi la rândul său lovit.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Portret de candidat. Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă și fost membru AUR, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an.
Adriana Bahmuțeanu divorț de Silviu Prigoană
Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu Prigoană. Vedeta spune că ar fi primit ameninţări cu moartea
Adriana Bahmuţeanu a organizat miercuri, 20 noiembrie, un parastas pentru Silviu Prigoană, după ce acesta a fost înmormântat „în secret”, fără preot și slujbă, prezenții fiind doar cei patru fii ai săi, doi dintr-o căsătorie anterioară şi doi din mariajul cu vedeta TV.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Unde se află stațiunea unde Nicolae Ceaușescu voia sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă. Acolo exista zăpadă și 8 luni pe ani
În perioada regimului comunist, România a avut planuri ambițioase de a deveni gazda unei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă, o realizare care, însă, nu a fost niciodată concretizată.
image png
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Adriana Bahmuțeanu nu are deloc o relație apropiată cu Honorius și Silvius Prigoană, băieții fostului soț din primul său mariaj. Cu toate acestea, acum mai bine de un deceniu, Honorius era prezent în cadrul emisiunii „Confidențial” și vorbea despre relația lui cu Adriana Bahmuțeanu, pe vremuri soția
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
De unde vine expresia „țâță de mâță”? Când este folosită și care sunt semnificațiile ei
Expresia „țâță de mâță” este o expresie care desemnează ceva excepțional, deosebit. Poate fi folosită pentru a exprima admirația față de o persoană, un lucru sau un eveniment, având și o notă ușor ironică.
Alexandra Pacuraru jpg
Portret de candidat. Cine e Alexandra Păcuraru
Alexandra Păcuraru, fostă vedetă de televiziune și acum reprezentantă a Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.