Fricile europenilor

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Încălzirea globală, criza financiară, pandemia de COVID-19, imigranții, războiul din Ucraina: în ultimii ani, acestea au fost crizele care au declanșat cele cinci frici majore ale europenilor. 

Un studiu recent, realizat de ECFR (European Council of Foreign Relations), un think-tank european, a relevat impactul acestor crize asupra cetățenilor europenilor și fricile care au luat naștere la nivel social. Studiul a fost realizat pe baza unor sondaje efectuate în 11 țări europene: Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania, România, Danemarca, Portugalia, Estonia și două țări din afara UE: Marea Britanie și Elveția.

Potrivit studiului, discursurile vehiculate în spațiul public în ceea ce privește schimbările climatice le-au inoculat europenilor imaginea unei lumi pe marginea prăpastiei. 

Criza financiară, determinată atît de pandemie, cît și de războiul din Ucraina, i-a făcut să se teamă, în primul rînd, pentru bunăstarea viitoare a copiilor. 

Valurile de imigranți și refugiați au declanșat o „panică identitară”, centrată în jurul noțiunii de multiculturalism, provocînd dezbateri asupra semnificației pe care o mai au statelor naționale.

Pandemia de COVID-19 a expus vulnerabilitatea sistemelor de sănătate. 

Războiul din Ucraina a spulberat iluzia că pe continentul european nu va mai exista un război major.

Însă aceste cinci frici majore, deși resimțite în toate țările europene, sînt trăite cu o intensitate diferită. Unii se tem de schimbările climatice, însă nu consideră războiul din Ucraina o amenințare. Alții sînt îngroziți de imigranți, ignorînd însă temerile economice ale altora. Există țări în care, deși imigranții și refugiații continuă să sosească, temerea principală este legată de pandemia de COVID-19.

La nivel politic, fricile naționale sînt valorificate, iar liderii politici își adaptează discursurile în funcție de acestea, lăsînd în plan secund ideologiile partidelor. 

Cinci triburi ale fricii

Potrivit studiului ECFR, Europa este divizată, în prezent, în cinci „triburi” ale fricilor.

În Germania, imigrația sperie cel mai mult.

În Franța și Danemarca, oamenii consideră că schimbările climatice sînt cele mai importante crize.

Italienii și portughezii se tem, în pricipal, de criza economică globală. 

Spaniolii și românii, de efectele pandemiei de COVID-19. 

Estonienii și polonezii consideră războiul din Ucraina drept cea mai mare amenințare.

În afara Uniunii, în Marea Britanie, cei mai mulți au desemnat frica provocată de pandemia de COVID-19 drept cea mai mare. 

În Elveția, schimbările climatice provoacă cele mai mari angoase.

Percepțiile diferitelor triburi ale fricii diferă și în ceea ce privește evaluarea performanței guvernelor în fața crizelor. De exemplu, membrii tribului celor care se tem de imigrație consideră că guvernele lor nu s-au implicat suficient pentru rezolvarea problemelor. Pe de altă parte, membrii tribului celor care se tem de războiul din Ucraina apreciază politica liderilor naționali.

„Dacă tribul ucrainean ar avea nevoie de o capitală, probabil că aceasta ar fi Tallinn”, menționează studiul, chiar dacă și Polonia, și Danemarca văd războiul în fruntea listelor fricilor dominatoare (în Danemarca, teama de război se află cam la același nivel cu angoasele provocate de schimbările climatice).

De ce diferă fricile?

Fricile națiunilor diferă în funcție de mai mulți factori, cei mai importanți fiind poziția geografică, starea economiei și memoria colectivă a unor episoade antecedente, similare prezentului

Memoria colectivă este o explicație pentru faptul că Germania este singura țară speriată de imigrație: valul recent de imigranți și refugiați a declanșat amintiri din 2015, cînd țara a primit un milion de oameni, inclusiv sirieni care fugeau de Bashar al-Assad. 

Tot memoria colectivă îi determină pe italieni și portughezi să se teamă în special de turbulenţele economice: criza euro din 2008 prin care au trecut a lăsat urme adînci. 

Geografia și economia sînt, de asemenea, factori care influențează temerile: dacă în Franța, doar 7% din cetățeni se simt amenințați de războiul din Ucraina, pentru estonieni și polonezi acesta este cel mai de temut. 

În Franța, una dintre țările europene cu cele mai întinse terenuri agricole, principala temere este îndreptată către schimbările climatice.  

Imigrația nu este o frică majoră pentru polonezi, estonieni, români și portughezi, chiar dacă un flux important de refugiați din Ucraina continuă să sosească în aceste țări.

Pe de altă parte, dacă germanii sînt speriați de imigrație, nu se simt amenințați de problemele economice.

Fricile îi mai împart pe europeni și în funcție de vîrstă, gen și educație.

Pentru tineri, frica principală este provocată de schimbările climatice. În Marea Britanie, Franța, Germania, Danemarca și Elveția, tinerii sînt cei care tind să acorde prioritate problemelor climatice. În schimb, persoanele de peste 70 de ani se tem în principal de războiul din Ucraina și de imigrație. „În timp ce tinerii sînt îngrijorați de viitor, putem înțelege de ce fricile generațiilor mai în vîrstă au legătură cu războiul din Ucraina, avînd în vedere experiențele din timpul comunismului și al Războiului Rece.”

Pandemia de COVID-19, deși este singura criză care, peste tot în Europa, nu pare să preocupe o generație mai mult decît oricare alta, este percepută însă în mod diferit de femei și bărbați. În special femeile sînt mai speriate de criza declanșată, considerînd că le-a afectat foarte mult viața.

Nivelul de educație intervine și el ca factor: persoanele cu studii superioare din toate cele 11 țări europene consideră schimbările climatice ca fiind cea mai mare criză a Europei, și ea este trecută cu puțin înaintea problemelor economice. În schimb, persoanele cu mai puține calificări educaționale se simt mai amenințate de imigrație.

Cum ar vota fricile?

Extrapolînd rezultatele sondajelor efectuate în cele nouă țări ale Uniunii Europene, (aproximativ 75% din alegători), studiul ECFR a făcut o hartă a voturilor determinate de frică, la viitoarele alegeri europarlamentare. 

Astfel, potrivit estimărilor, 74 de milioane de voturi ar fi motivate de teama de schimbările climatice. Un număr asemănător de voturi ar putea fi determinate de frica de pandemie. 71 de milioane de alegători ar vota în siajul fricii de criza economică, 58 de milioane de cetățeni ar fi motivați de frica de imigrație și 50 de milioane, de războiul din Ucraina. 

Aproximativ 47 de milioane de alegători nu ar vota, în baza fricilor.

Cum influențează fricile politica la nivel european?

Cele cinci crize majore ale Europei i-au îndepărtat pe oameni de diviziunile ideologice de stînga sau dreapta ale partidelor arată studiul, care menționează că un factor major pentru deciziile de vot este dezamăgirea față de reacțiile guvernelor în fața crizelor. O dezamăgire care se traduce prin teama suplimentară că aceste crize ar putea reveni sau s-ar putea acutiza.

„În prezent, cele două crize care domină mass-media și dezbaterea politică în preajma alegerilor sînt clima și imigrația. Iar lupta dintre cele două «triburi», care urmăresc cel mai îndeaproape aceste probleme, devine acerbă. În timp ce activiștii pentru climă se tem de distrugerea vieții umane și a altor vieți, activiștii anti-imigrație se tem de dispariția națiunilor lor și a identității lor culturale”, se menționează în studiu.

Cei care se tem de imigrație vor vota, cel mai probabil, pentru partide de centru-dreapta sau de extremă dreapta, formațiuni care au valorificat în programele lor aceste teme. 

De exemplu, în Germania, Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă dreapta, care militează contra imigrației, are din ce în ce mai multă susținere electorală. În Franța, Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale, își calibrează discursul politic acoperind un spectru mai larg de temeri: alternează subiectele economice, legate de puterea de cumpărare, cu cele legate de criza climatică, invocînd și teorii conspiraționiste anti-imigranți.

Potrivit cercetătorilor, liderii politici și-au calibrat foarte bine discursul, în funcție de angoasele votanților.

„Diviziunea stînga-dreapta nu mai este un predictor ca altădată. În numeroase țări, partidele din ambele părți ale spectrului politic converg către întrebări-cheie, de la migrație la cheltuieli sociale. Diviziunea dintre partidele pro și anti-europene a devenit, de asemenea, un ghid slab, spre deosebire de alegerile din 2019, care au avut loc în timp ce Brexit-ul era încă în negocieri. Majoritatea partidelor de extremă dreapta au renunțat la angajamentele lor de a părăsi Uniunea Europeană, în timp ce nici un lider nu vorbește despre o Europă federală.” 

Studiul conchide astfel că strategiile politice, care odinioară echilibrau speranța și frica, se îndreaptă în prezent înspre valorizarea electorală a fricilor – mai ales că majoritatea cetățenilor europeni consideră că țările lor se îndreaptă într-o direcție greșită.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

1743143143365 Foto  jpeg
Breaking Bad, în mansarda unui student pasionat de chimie: a creat un laborator clandestin pentru producerea de metamfetamină și droguri sintetice
Un student din Italia, pasionat de chimie și fan al serialul TV Breaking Bad, a fost arestat. Poliţiştii au decoperit acasă la el un laborator complet funcțional în care producea metamfetamină și droguri sintetice.
Donald Trump FOTO GettyImages
Trump, de neclintit în decizia privind creșterea taxelor auto. „Nu-mi pasă deloc dacă cresc prețurile”
Președintele american Donald Trump a declara sâmbătă, într-un interviu pentru NBC News, că „nu-i pasă deloc” dacă producătorii auto cresc prețurile din cauza noilor tarife impuse pe importurile de mașini fabricate în străinătate.
gara burdujeni din suceava jpg
Gara spectaculoasă din România construită în 1892 pe un teren mlăștinos cu izvoare subterane. A fost proiectată după modelul celei din Fribourg
Este o clădire de o frumusețe rară, care are în spate o istorie impresionantă. Turiștii care ajung în nordul țării cu siguranță au avut deja oportunitatea de a admira acest loc, însă el ar trebui vizitat de fiecare dintre noi.
supermarket atacat rachete harkov rusia 1024x768 webp
Rușii au atacat spitalul din Harkov cu drone Shahed: două persoane au murit, iar alte 27 sunt rănite
Armata rusă a lovit sâmbătă noapte un spital militar din Harkov (nord-est), a anunțat Kievul. Două persoane au murit, iar alte 27 sunt rănite.
csm bucuresti fb jpg
trump si MUsk, pe X captura Youtube png
Angajaţii Institutului pentru Pace din SUA, concediaţi printr-un e-mail trimis târziu în noapte. Casa Albă: „Nu au reușit să asigure pacea”
Aproape toți angajații de la Institutul de Pace al SUA, un thinktank creat și finanțat de Congres, au primit notificări prin e-mail privind concedierea lor în masă, cel mai recent pas în reducerea guvernului administrației Trump.
anvelope jpg
Producția de anvelope, cu impact de 2,5 miliarde de dolari în exportul României, vizată de regulamentul UE privind produsele din defrișări
România ar putea fi puternic afectată de noul regulament european privind produsele provenite din defrișări, având în vedere că exporturile țării noastre au însumat 2,5 miliarde de dolari în 2023, ultimul an pentru care există date statistice complete.
România harta în Europa FOTO Shutterstock
Greșeala colosală făcută de români în 1913. Ce repercusiuni a avut acest moment istoric important
Câteodată, o victorie se poate dovedi mai dezastruoasă decât o înfrângere. Iar potrivit unui renumit profesor de la Facultatea de Istorie din Capitală, de acest lucru s-a convins și țara noastră în secolul XX, după ce a preluat Cadrilaterul.
amsterdam shutterstock
Topul destinațiilor supraevaluate din Europa. Cu ce orașe mai puțin căutate ar putea fi înlocuite
Un tânăr care a vizitat deja 40 de state europene a întocmit o listă de sfaturi pentru turiști, recomandându-le să înlocuiască destinațiile populare și supraevaluate cu altele mai puțin cunoscute, care au însă un farmec aparte.