Fricile europenilor

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Încălzirea globală, criza financiară, pandemia de COVID-19, imigranții, războiul din Ucraina: în ultimii ani, acestea au fost crizele care au declanșat cele cinci frici majore ale europenilor. 

Un studiu recent, realizat de ECFR (European Council of Foreign Relations), un think-tank european, a relevat impactul acestor crize asupra cetățenilor europenilor și fricile care au luat naștere la nivel social. Studiul a fost realizat pe baza unor sondaje efectuate în 11 țări europene: Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania, România, Danemarca, Portugalia, Estonia și două țări din afara UE: Marea Britanie și Elveția.

Potrivit studiului, discursurile vehiculate în spațiul public în ceea ce privește schimbările climatice le-au inoculat europenilor imaginea unei lumi pe marginea prăpastiei. 

Criza financiară, determinată atît de pandemie, cît și de războiul din Ucraina, i-a făcut să se teamă, în primul rînd, pentru bunăstarea viitoare a copiilor. 

Valurile de imigranți și refugiați au declanșat o „panică identitară”, centrată în jurul noțiunii de multiculturalism, provocînd dezbateri asupra semnificației pe care o mai au statelor naționale.

Pandemia de COVID-19 a expus vulnerabilitatea sistemelor de sănătate. 

Războiul din Ucraina a spulberat iluzia că pe continentul european nu va mai exista un război major.

Însă aceste cinci frici majore, deși resimțite în toate țările europene, sînt trăite cu o intensitate diferită. Unii se tem de schimbările climatice, însă nu consideră războiul din Ucraina o amenințare. Alții sînt îngroziți de imigranți, ignorînd însă temerile economice ale altora. Există țări în care, deși imigranții și refugiații continuă să sosească, temerea principală este legată de pandemia de COVID-19.

La nivel politic, fricile naționale sînt valorificate, iar liderii politici își adaptează discursurile în funcție de acestea, lăsînd în plan secund ideologiile partidelor. 

Cinci triburi ale fricii

Potrivit studiului ECFR, Europa este divizată, în prezent, în cinci „triburi” ale fricilor.

În Germania, imigrația sperie cel mai mult.

În Franța și Danemarca, oamenii consideră că schimbările climatice sînt cele mai importante crize.

Italienii și portughezii se tem, în pricipal, de criza economică globală. 

Spaniolii și românii, de efectele pandemiei de COVID-19. 

Estonienii și polonezii consideră războiul din Ucraina drept cea mai mare amenințare.

În afara Uniunii, în Marea Britanie, cei mai mulți au desemnat frica provocată de pandemia de COVID-19 drept cea mai mare. 

În Elveția, schimbările climatice provoacă cele mai mari angoase.

Percepțiile diferitelor triburi ale fricii diferă și în ceea ce privește evaluarea performanței guvernelor în fața crizelor. De exemplu, membrii tribului celor care se tem de imigrație consideră că guvernele lor nu s-au implicat suficient pentru rezolvarea problemelor. Pe de altă parte, membrii tribului celor care se tem de războiul din Ucraina apreciază politica liderilor naționali.

„Dacă tribul ucrainean ar avea nevoie de o capitală, probabil că aceasta ar fi Tallinn”, menționează studiul, chiar dacă și Polonia, și Danemarca văd războiul în fruntea listelor fricilor dominatoare (în Danemarca, teama de război se află cam la același nivel cu angoasele provocate de schimbările climatice).

De ce diferă fricile?

Fricile națiunilor diferă în funcție de mai mulți factori, cei mai importanți fiind poziția geografică, starea economiei și memoria colectivă a unor episoade antecedente, similare prezentului

Memoria colectivă este o explicație pentru faptul că Germania este singura țară speriată de imigrație: valul recent de imigranți și refugiați a declanșat amintiri din 2015, cînd țara a primit un milion de oameni, inclusiv sirieni care fugeau de Bashar al-Assad. 

Tot memoria colectivă îi determină pe italieni și portughezi să se teamă în special de turbulenţele economice: criza euro din 2008 prin care au trecut a lăsat urme adînci. 

Geografia și economia sînt, de asemenea, factori care influențează temerile: dacă în Franța, doar 7% din cetățeni se simt amenințați de războiul din Ucraina, pentru estonieni și polonezi acesta este cel mai de temut. 

În Franța, una dintre țările europene cu cele mai întinse terenuri agricole, principala temere este îndreptată către schimbările climatice.  

Imigrația nu este o frică majoră pentru polonezi, estonieni, români și portughezi, chiar dacă un flux important de refugiați din Ucraina continuă să sosească în aceste țări.

Pe de altă parte, dacă germanii sînt speriați de imigrație, nu se simt amenințați de problemele economice.

Fricile îi mai împart pe europeni și în funcție de vîrstă, gen și educație.

Pentru tineri, frica principală este provocată de schimbările climatice. În Marea Britanie, Franța, Germania, Danemarca și Elveția, tinerii sînt cei care tind să acorde prioritate problemelor climatice. În schimb, persoanele de peste 70 de ani se tem în principal de războiul din Ucraina și de imigrație. „În timp ce tinerii sînt îngrijorați de viitor, putem înțelege de ce fricile generațiilor mai în vîrstă au legătură cu războiul din Ucraina, avînd în vedere experiențele din timpul comunismului și al Războiului Rece.”

Pandemia de COVID-19, deși este singura criză care, peste tot în Europa, nu pare să preocupe o generație mai mult decît oricare alta, este percepută însă în mod diferit de femei și bărbați. În special femeile sînt mai speriate de criza declanșată, considerînd că le-a afectat foarte mult viața.

Nivelul de educație intervine și el ca factor: persoanele cu studii superioare din toate cele 11 țări europene consideră schimbările climatice ca fiind cea mai mare criză a Europei, și ea este trecută cu puțin înaintea problemelor economice. În schimb, persoanele cu mai puține calificări educaționale se simt mai amenințate de imigrație.

Cum ar vota fricile?

Extrapolînd rezultatele sondajelor efectuate în cele nouă țări ale Uniunii Europene, (aproximativ 75% din alegători), studiul ECFR a făcut o hartă a voturilor determinate de frică, la viitoarele alegeri europarlamentare. 

Astfel, potrivit estimărilor, 74 de milioane de voturi ar fi motivate de teama de schimbările climatice. Un număr asemănător de voturi ar putea fi determinate de frica de pandemie. 71 de milioane de alegători ar vota în siajul fricii de criza economică, 58 de milioane de cetățeni ar fi motivați de frica de imigrație și 50 de milioane, de războiul din Ucraina. 

Aproximativ 47 de milioane de alegători nu ar vota, în baza fricilor.

Cum influențează fricile politica la nivel european?

Cele cinci crize majore ale Europei i-au îndepărtat pe oameni de diviziunile ideologice de stînga sau dreapta ale partidelor arată studiul, care menționează că un factor major pentru deciziile de vot este dezamăgirea față de reacțiile guvernelor în fața crizelor. O dezamăgire care se traduce prin teama suplimentară că aceste crize ar putea reveni sau s-ar putea acutiza.

„În prezent, cele două crize care domină mass-media și dezbaterea politică în preajma alegerilor sînt clima și imigrația. Iar lupta dintre cele două «triburi», care urmăresc cel mai îndeaproape aceste probleme, devine acerbă. În timp ce activiștii pentru climă se tem de distrugerea vieții umane și a altor vieți, activiștii anti-imigrație se tem de dispariția națiunilor lor și a identității lor culturale”, se menționează în studiu.

Cei care se tem de imigrație vor vota, cel mai probabil, pentru partide de centru-dreapta sau de extremă dreapta, formațiuni care au valorificat în programele lor aceste teme. 

De exemplu, în Germania, Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă dreapta, care militează contra imigrației, are din ce în ce mai multă susținere electorală. În Franța, Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale, își calibrează discursul politic acoperind un spectru mai larg de temeri: alternează subiectele economice, legate de puterea de cumpărare, cu cele legate de criza climatică, invocînd și teorii conspiraționiste anti-imigranți.

Potrivit cercetătorilor, liderii politici și-au calibrat foarte bine discursul, în funcție de angoasele votanților.

„Diviziunea stînga-dreapta nu mai este un predictor ca altădată. În numeroase țări, partidele din ambele părți ale spectrului politic converg către întrebări-cheie, de la migrație la cheltuieli sociale. Diviziunea dintre partidele pro și anti-europene a devenit, de asemenea, un ghid slab, spre deosebire de alegerile din 2019, care au avut loc în timp ce Brexit-ul era încă în negocieri. Majoritatea partidelor de extremă dreapta au renunțat la angajamentele lor de a părăsi Uniunea Europeană, în timp ce nici un lider nu vorbește despre o Europă federală.” 

Studiul conchide astfel că strategiile politice, care odinioară echilibrau speranța și frica, se îndreaptă în prezent înspre valorizarea electorală a fricilor – mai ales că majoritatea cetățenilor europeni consideră că țările lor se îndreaptă într-o direcție greșită.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

ambulanta Fb jpg
O bucureșteancă a născut în ger, la - 5 grade, într-un parc din Capitală. Bebelușul a murit
O tânără din București a născut în noaptea de marți spre miercuri în Parcul Tei, la o temperatură extrem de scăzută de -5 grade Celsius.
image00016 jpeg
Bella Santiago & Nicu Grigore: „Power Couple ne-a trecut prin toate stările. Stați să vedeți!‟
Bella Santiago și Nicu Grigore, doi dintre cei mai carismatici concurenți ai sezonului 2 al emisiunii Power Couple România, care a debutat luni, 13 ianuarie, au oferit în exclusivitate pentru revista „Click! pentru femei‟ un interviu captivant.
bataiecluj jpg
Lider de galerie atacat cu cuțitul la maginea Clujului. Martor ocular: n-am înțeles nimic
Șeful galeriei de la „U” Cluj, liderul Superligii, a fost implicat într-o altercație.
Conferinta de presa la sediul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 89 Petre Roman FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Roman, la Parchet, în dosarul Mineriadei din 1990: „Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor”
Fostul premier Petre Roman este audiat din nou miercuri, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei.
François Bayrou Foto Facebook jpg
Noul premier al Franței îl acuză pe Elon Musk că susține „o nouă dezordine mondială, care amenință orice echilibru și orice reguli de apărare”
François Bayrou, noul premier al Franței, a declarat că țara sa trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum Elon Musk, care reprezintă „o nouă dezordine mondială”.
cartofi jpg
Cum și unde să păstrăm corect cartofii iarna. Așa nu vor încolți și nu vor prinde gust de „vechi”
Cartofii sunt printre cele mai îndrăgite și versatile legume din gospodăriile românilor. Fie că sunt consumați fierți, prăjiți, copți sau în diverse combinații, cartofii sunt nelipsiți de la masa noastră.
televizor telecomanda poza poza d8abfe9070 jpg
Postul TV din România care se schimbă complet. Va avea un alt nume, iar din vară va difuza cu totul altceva
Un post de televiziune din țara noastră urmează să treacă printr-o schimbare majoră din această vară. Nu numai că urmează să își schimbe numele, dar conținutul pe care îl va oferi se va schimba total.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care ocupă locul 1 în preferințele românilor. A fost vizionat deja de milioane de oameni din întreaga lume
Deși s-a lansat cu numai câteva zile în umă, acest film de excepție a devenit rapid unul dintre cele mai populare de pe platfoma de steaming Netflix. „Ad Vitam” a reușit, în numai cinci zile, să urce pe locul 1, în topul preferințelor din țaa noastă.
img (3) jpg
Cine este bărbatul care a ucis o mamă și pe fiul ei, în Bihor. A încălzit mâncare în bucătăria victimelor şi a luat masa. Femeia i-a fost învățătoare
Detalii șocante ies la iveală în cazul dublei crime din județul Bihor. Un tânăr de 27 de ani și mama acestuia, o pensionară în vârstă de 63 de ani, au fost omorâți cu sânge rece.