Fricile europenilor

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Încălzirea globală, criza financiară, pandemia de COVID-19, imigranții, războiul din Ucraina: în ultimii ani, acestea au fost crizele care au declanșat cele cinci frici majore ale europenilor. 

Un studiu recent, realizat de ECFR (European Council of Foreign Relations), un think-tank european, a relevat impactul acestor crize asupra cetățenilor europenilor și fricile care au luat naștere la nivel social. Studiul a fost realizat pe baza unor sondaje efectuate în 11 țări europene: Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania, România, Danemarca, Portugalia, Estonia și două țări din afara UE: Marea Britanie și Elveția.

Potrivit studiului, discursurile vehiculate în spațiul public în ceea ce privește schimbările climatice le-au inoculat europenilor imaginea unei lumi pe marginea prăpastiei. 

Criza financiară, determinată atît de pandemie, cît și de războiul din Ucraina, i-a făcut să se teamă, în primul rînd, pentru bunăstarea viitoare a copiilor. 

Valurile de imigranți și refugiați au declanșat o „panică identitară”, centrată în jurul noțiunii de multiculturalism, provocînd dezbateri asupra semnificației pe care o mai au statelor naționale.

Pandemia de COVID-19 a expus vulnerabilitatea sistemelor de sănătate. 

Războiul din Ucraina a spulberat iluzia că pe continentul european nu va mai exista un război major.

Însă aceste cinci frici majore, deși resimțite în toate țările europene, sînt trăite cu o intensitate diferită. Unii se tem de schimbările climatice, însă nu consideră războiul din Ucraina o amenințare. Alții sînt îngroziți de imigranți, ignorînd însă temerile economice ale altora. Există țări în care, deși imigranții și refugiații continuă să sosească, temerea principală este legată de pandemia de COVID-19.

La nivel politic, fricile naționale sînt valorificate, iar liderii politici își adaptează discursurile în funcție de acestea, lăsînd în plan secund ideologiile partidelor. 

Cinci triburi ale fricii

Potrivit studiului ECFR, Europa este divizată, în prezent, în cinci „triburi” ale fricilor.

În Germania, imigrația sperie cel mai mult.

În Franța și Danemarca, oamenii consideră că schimbările climatice sînt cele mai importante crize.

Italienii și portughezii se tem, în pricipal, de criza economică globală. 

Spaniolii și românii, de efectele pandemiei de COVID-19. 

Estonienii și polonezii consideră războiul din Ucraina drept cea mai mare amenințare.

În afara Uniunii, în Marea Britanie, cei mai mulți au desemnat frica provocată de pandemia de COVID-19 drept cea mai mare. 

În Elveția, schimbările climatice provoacă cele mai mari angoase.

Percepțiile diferitelor triburi ale fricii diferă și în ceea ce privește evaluarea performanței guvernelor în fața crizelor. De exemplu, membrii tribului celor care se tem de imigrație consideră că guvernele lor nu s-au implicat suficient pentru rezolvarea problemelor. Pe de altă parte, membrii tribului celor care se tem de războiul din Ucraina apreciază politica liderilor naționali.

„Dacă tribul ucrainean ar avea nevoie de o capitală, probabil că aceasta ar fi Tallinn”, menționează studiul, chiar dacă și Polonia, și Danemarca văd războiul în fruntea listelor fricilor dominatoare (în Danemarca, teama de război se află cam la același nivel cu angoasele provocate de schimbările climatice).

De ce diferă fricile?

Fricile națiunilor diferă în funcție de mai mulți factori, cei mai importanți fiind poziția geografică, starea economiei și memoria colectivă a unor episoade antecedente, similare prezentului

Memoria colectivă este o explicație pentru faptul că Germania este singura țară speriată de imigrație: valul recent de imigranți și refugiați a declanșat amintiri din 2015, cînd țara a primit un milion de oameni, inclusiv sirieni care fugeau de Bashar al-Assad. 

Tot memoria colectivă îi determină pe italieni și portughezi să se teamă în special de turbulenţele economice: criza euro din 2008 prin care au trecut a lăsat urme adînci. 

Geografia și economia sînt, de asemenea, factori care influențează temerile: dacă în Franța, doar 7% din cetățeni se simt amenințați de războiul din Ucraina, pentru estonieni și polonezi acesta este cel mai de temut. 

În Franța, una dintre țările europene cu cele mai întinse terenuri agricole, principala temere este îndreptată către schimbările climatice.  

Imigrația nu este o frică majoră pentru polonezi, estonieni, români și portughezi, chiar dacă un flux important de refugiați din Ucraina continuă să sosească în aceste țări.

Pe de altă parte, dacă germanii sînt speriați de imigrație, nu se simt amenințați de problemele economice.

Fricile îi mai împart pe europeni și în funcție de vîrstă, gen și educație.

Pentru tineri, frica principală este provocată de schimbările climatice. În Marea Britanie, Franța, Germania, Danemarca și Elveția, tinerii sînt cei care tind să acorde prioritate problemelor climatice. În schimb, persoanele de peste 70 de ani se tem în principal de războiul din Ucraina și de imigrație. „În timp ce tinerii sînt îngrijorați de viitor, putem înțelege de ce fricile generațiilor mai în vîrstă au legătură cu războiul din Ucraina, avînd în vedere experiențele din timpul comunismului și al Războiului Rece.”

Pandemia de COVID-19, deși este singura criză care, peste tot în Europa, nu pare să preocupe o generație mai mult decît oricare alta, este percepută însă în mod diferit de femei și bărbați. În special femeile sînt mai speriate de criza declanșată, considerînd că le-a afectat foarte mult viața.

Nivelul de educație intervine și el ca factor: persoanele cu studii superioare din toate cele 11 țări europene consideră schimbările climatice ca fiind cea mai mare criză a Europei, și ea este trecută cu puțin înaintea problemelor economice. În schimb, persoanele cu mai puține calificări educaționale se simt mai amenințate de imigrație.

Cum ar vota fricile?

Extrapolînd rezultatele sondajelor efectuate în cele nouă țări ale Uniunii Europene, (aproximativ 75% din alegători), studiul ECFR a făcut o hartă a voturilor determinate de frică, la viitoarele alegeri europarlamentare. 

Astfel, potrivit estimărilor, 74 de milioane de voturi ar fi motivate de teama de schimbările climatice. Un număr asemănător de voturi ar putea fi determinate de frica de pandemie. 71 de milioane de alegători ar vota în siajul fricii de criza economică, 58 de milioane de cetățeni ar fi motivați de frica de imigrație și 50 de milioane, de războiul din Ucraina. 

Aproximativ 47 de milioane de alegători nu ar vota, în baza fricilor.

Cum influențează fricile politica la nivel european?

Cele cinci crize majore ale Europei i-au îndepărtat pe oameni de diviziunile ideologice de stînga sau dreapta ale partidelor arată studiul, care menționează că un factor major pentru deciziile de vot este dezamăgirea față de reacțiile guvernelor în fața crizelor. O dezamăgire care se traduce prin teama suplimentară că aceste crize ar putea reveni sau s-ar putea acutiza.

„În prezent, cele două crize care domină mass-media și dezbaterea politică în preajma alegerilor sînt clima și imigrația. Iar lupta dintre cele două «triburi», care urmăresc cel mai îndeaproape aceste probleme, devine acerbă. În timp ce activiștii pentru climă se tem de distrugerea vieții umane și a altor vieți, activiștii anti-imigrație se tem de dispariția națiunilor lor și a identității lor culturale”, se menționează în studiu.

Cei care se tem de imigrație vor vota, cel mai probabil, pentru partide de centru-dreapta sau de extremă dreapta, formațiuni care au valorificat în programele lor aceste teme. 

De exemplu, în Germania, Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă dreapta, care militează contra imigrației, are din ce în ce mai multă susținere electorală. În Franța, Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale, își calibrează discursul politic acoperind un spectru mai larg de temeri: alternează subiectele economice, legate de puterea de cumpărare, cu cele legate de criza climatică, invocînd și teorii conspiraționiste anti-imigranți.

Potrivit cercetătorilor, liderii politici și-au calibrat foarte bine discursul, în funcție de angoasele votanților.

„Diviziunea stînga-dreapta nu mai este un predictor ca altădată. În numeroase țări, partidele din ambele părți ale spectrului politic converg către întrebări-cheie, de la migrație la cheltuieli sociale. Diviziunea dintre partidele pro și anti-europene a devenit, de asemenea, un ghid slab, spre deosebire de alegerile din 2019, care au avut loc în timp ce Brexit-ul era încă în negocieri. Majoritatea partidelor de extremă dreapta au renunțat la angajamentele lor de a părăsi Uniunea Europeană, în timp ce nici un lider nu vorbește despre o Europă federală.” 

Studiul conchide astfel că strategiile politice, care odinioară echilibrau speranța și frica, se îndreaptă în prezent înspre valorizarea electorală a fricilor – mai ales că majoritatea cetățenilor europeni consideră că țările lor se îndreaptă într-o direcție greșită.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Odiseea unui tun imobiliar de milioane de euro. Zeci de păgubiți au depus plângere la DIICOT
Agitație mare azi dimineață în fața sediului central DIICOT. Peste 20 de persoane au venit să depună plângere împotriva unui dezvoltator imobiliar pe care îl acuză că le-a dat o țeapă de zeci de mii de euro.
image
Virgil Ianțu, enervat și dezamăgit: „Punem oameni veniți din închisoare în funcții, lipsa de educație la asta duce!” VIDEO
Cunoscutul realizator de televiziune Virgil Ianțu susține că este „enervat și dezamăgit” de cei care merg la vot și pun în funcții politicieni cu probleme penale, veniți din închisoare.
image
Dezvăluirile unui fost director FBI despre ucigașii în serie deghizați în camionagii de cursă lungă: sute de omoruri violente rămase nerezolvate
Într-o nouă carte, „Long Haul: Hunting the Highway Serial Killers”, fostul director adjunct al FBI Frank Figliuzzi dezvăluie în detaliu modul în care sute de camionagii criminali în serie vânează victime în locuri de popas, moteluri și restaurante de pe marginea drumului, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.
image
Câți bucureșteni aveau drept de vot la alegerile locale din 1878?
Pe baza recensământului făcut de Primăria Capitalei în 1878, în listele electorale au fost înscriși 11.908 de alegători.