Uzurparea principiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image png

Ambiguitatea demnității

„Sînt toți oamenii demni de calitatea de a fi oameni? Este demnitatea inalienabilă? O putem pierde sub presiunea a ceea ce îndurăm? Este o chestiune de circumstanțe, de genetică, este o stare?” – sînt cîteva întrebări propuse de filosoful francez Éric Fiat în cartea sa Petit traité de dignité, apărută în 2012 la editura Larousse. 

Fiat pornește de la constatarea că noțiunea de demnitate este subiectivă: prezentînd mai întîi portrete și povești de viață ale unor oameni considerați a fi demni sau nedemni, demonstrează întreaga ambiguitate a acestor aprecieri: dacă, de pildă, burghezia vedea inițial demnitatea doar în titlurile nobiliare, apoi într-o conduită socială dictată de norme, pentru religiile monoteiste demnitatea este un har divin, căci am fost creați după chipul lui Dumnezeu.

Ieșind din domeniul teoriei, cum este percepută noțiunea de demnitate la firul ierbii? Și cum este manipulată?

Corectitudinea politică

Sub stindardul „demnității umane”, corectitudinea politică a făcut carieră. S-a extins, s-a emancipat. Feminismul lui Simone de Beauvoir a fost deturnat înspre extremismul lui Andrea Dworkin, care condamna pornografia ca fiind o lezare a demnității tuturor femeilor. 

Azi, de pildă, un simplu sărut poate fi perceput drept o desconsiderare, un act „impulsiv și sexist” care revoltă societatea online și pune pe jar un întreg guvern.

Din lupta pentru drepturi egale, antirasismul a devenit, în numele aceleiași demnității umane, o luptă contra culturii, impunînd și generalizînd o cenzură generatoare de autocenzură. Astfel, cuvinte care pînă mai ieri erau banale, astăzi sînt de evitat, pentru că s-ar putea să atenteze la demnitatea cuiva.

Comunitatea persoanelor homosexuale a fost prinsă în aceeași vrie a scandalurilor incitate de invocarea demnității umane. Identitatea sexuală și recunoașterea drepturilor persoanelor LGB au fost acaparate de adepții teoriei identității de gen – sexul nu mai este ceva biologic, ci un construct social, drept urmare, pentru a nu leza demnitatea cuiva, trebuie să fim atenți cum ne adresăm unei persoane despre care nu știm exact ce își dorește a fi, bărbat sau femeie.

În toată această debandadă, îmbibați în cultura revoltei, ajungem deseori să confundăm demnitatea umană cu orgoliile ideologice. Atît reperele intelectuale, cît și cele morale devin din ce în ce mai confuze, iar demnitatea umană, scoasă la paradă și garnisită cu tot soiul de paiete, riscă să își piardă profunzimea, să nu o mai recunoaștem ca atare și să o vehiculăm doar ca lozincă.

Lezarea orgoliilor ideologice

„Am protestat pentru că asemenea discursuri ne lezează demnitatea”, a declarat vehement Celeste Trianon, o activistă a comunității LGBTQ, în urma unui scandal care a avut loc, în urmă cu cîteva luni, la Universitatea McGill, din Canada.

Robert Wintemute, profesor specializat în drepturile omului la King’s College din Londra, fusese invitat de către Centrul pentru Drepturile Omului și Pluralismul Legal al Facultății de Drept din cadrul universității pentru a susține o prelegere despre noțiunile de sex și de gen și despre „divorțul” care ar trebui să aibă loc între comunitatea LGB (Lesbian, Gay and Bisexual) și T (Transgender).

Wintemute, care este directorul organizației Alianța LGB, a afirmat în cîteva rînduri că „respinge coaliția politică dintre cele două comunități”, contestînd anumite revendicări ale persoanelor transgender și socotind că acestea „sînt în conflict cu drepturile persoanelor homosexuale și bisexuale”.

În ziua evenimentului, mai mulți activiști ai comunității transgender s-au mobilizat și au protestat vehement contra prelegerii. Nu a fost doar o manifestație vocală, ci activiștii au intrat în sala de conferințe, l-au atacat pe Wintemute, aruncînd asupra lui cu făină, și au decuplat prizele proiectoarelor. Bineînțeles, evenimentul a fost anulat. 

„Alianța LGB este un grup de ură transfob, fondat în Regatul Unit, a cărui unică intenție este să anuleze drepturile persoanelor trans sub pretextul de a fi gay friendly”, a declarat, la vremea respectivă, Celeste Trianon.

Ulterior, profesorul Wintemute a declarat și el pentru CTV News că, deși opiniile sale pot stîrni controverse, ele nu promovează în nici un caz ura și nici nu au ca țintă lezarea demnității umane, menționînd totodată că universitățile canadiene ar trebui să fie „șocate” de asemenea proteste care ajung să anuleze dezbateri de idei.

„Este extrem de antidemocratic să anulezi o conferință la o universitate doar pentru că nu ești de acord cu opiniile exprimate”, a adăugat acesta.

Incidentul a fost îndelung comentat. Mai ales în contextul în care corectitudinea politică pare să dicteze în societatea canadiană.

Într-un articol pentru Le Devoir, Patrick Moreau, profesor de literatură la Colegiul Ahuntsic, a afirmat că este de-a dreptul îngrijorător faptul că din ce în ce mai multe proteste ideologice sînt însoțite de acte de violență, căci agresivitatea nu face decît să inhibe dialogul, să omoare din start orice fel de dezbatere și, prin urmare, să deschidă larg poarta cenzurii. Din cauza acestei agresivități brutale se instaurează o stare de inerție, o amorțeală care acceptă „interdicția de a mai pronunța anumite cuvinte, indiferent de context; violența este folosită, de asemenea, pentru a interzice libertatea de expresie și pentru a justifica zarva organizată pentru a împiedica pe cineva să-și exprime punctul de vedere. (...) Acești activiști transgender susțin că un specialist în drepturile omului răspîndește remarci pline de ură și transfobe care le subminează «securitatea» și «demnitatea», în timp ce aruncă pe el cu făină”.

Potrivit lui Moreau, în societatea actuală s-a înfiripat un narcisism comunitar „triumfător” care deturnează în beneficiul său „noțiunile generoase de toleranță, respect și demnitate ale indivizilor” valori care se află, de fapt, la baza idealurilor democrației. Iar această diversiune pune în pericol democrația. 

„Contrar a ceea ce s-ar putea crede, relativismul, care rezultă dintr-un asemenea comunitarism, nu duce la mai multă toleranță și respect față de ceilalți, ci la închiderea fiecărei persoane într-un spațiu liniștitor, între cei patru pereți ai propriei existențe. În cel mai bun caz, se va ajunge la o indiferență generalizată față de ceilalți, în cel mai rău, la un război împotriva tuturor. (...) Dacă afirm că Pămîntul este rotund, aducînd mai apoi un anumit număr de informații care mie mi se par a fi o dovadă clară a acestei rotunjimi, nu ameninț în nici un fel siguranța celor care cred cu fermitate că Pămîntul este plat și nu le lezez, sub nici o formă, demnitatea. La fel, afirmația cum că dinozaurii au existat nu este un atac creștinofob la adresa celor care citesc Biblia ad litteram și, prin urmare, consideră că dinozaurii în cauză nu au existat niciodată și nu au putut să meargă pe Pămînt în perioadele Jurasic sau Cretacic, deoarece Pămîntul a fost creat, potrivit lor, cu puțin peste 6.000 de ani în urmă.”

Lezarea demnității umane

În Franța, la începutul anului 2022, jurnalistul Victor Castanet publica o carte de anchete asupra abuzurilor din căminele pentru bătrîni. În Les Fossoyeurs, jurnalistul dezvăluie maltratarea rezidenților din instituțiile de tip EHPAD (Établissement d’hébergement pour personnes âgées dépendantes) care sufereau de lipsa medicamentelor, a îngrijirii elementare, a hranei. 

Deși, la momentul respectiv, dezvăluirile au stîrnit o oarecare indignare în societatea franceză, Guvernul anunțînd chiar că va „încerca” să ia măsuri, un an mai tîrziu lucrurile nu se schimbaseră. Pe 15 iunie, Annette Debeda, co-fondatoarea Cercului de îngrijitori din EPHAD, a declarat, pentru Europe 1, că rezidenții din căminele pentru bătrîni suferă în continuare de abuzuri, din cauză că personalul este prost plătit, deci nemotivat.

„Vîrstnicii din azile sînt prost îngrijiți de oameni care nu au nici motivația și nici cunoștințele necesare pentru a-i trata bine.”

În Italia, un caz asemănător a ținut timp de cîteva săptămîni prima pagină a ziarelor: Maria Cristina Catalano, administratora unui azil de bătrîni din Palermo, a fost acuzată, alături de mai mulți subalterni, de violență împotriva rezidenților. 

Ancheta a dezvăluit ulterior că, într-adevăr, bătrînii rezidenți erau sistematic bătuți și amenințați de membrii personalului. În fața acuzelor, Maria Cristina Catalano a declarat, pe un ton de autocompătimire, că „nu și-a dat seama de gesturile sale, din cauza stresului”.

Un caz la fel de șocant a avut loc și în Marea Britanie, de data aceasta într-un azil de lux, unde costul cazării se ridică la 2.000 de lire sterline pe săptămînă. Ann King, o rezidentă în vîrstă de 88 de ani, fusese brutalizată și umilită în mod constant de personalul azilului.

Cazul a fost dat în vileag de rudele femeii, care bănuind că ceva nu este în regulă au montat camere de filmat. Înregistrările le-au confirmat suspiciunile: asistentele o băteau, o batjocoreau și o înjurau, cu o voluptate sadică. Într-una dintre filmări, femeia de serviciu o lovește pe Ann King, care stă în pat, cu o cîrpă folosită pentru a curăța o toaletă, făcînd în același timp gesturi obscene. 

Acum cîteva luni, în România, am avut parte de aceleași scenarii: în „Căminele groazei” de la Voluntari, aproape o sută de rezidenți erau practic torturați de angajați. 

În afara faptului că nu erau îngrijiți și nu li se dădea mîncare, oamenii erau obligați să și muncească,  precum niște sclavi, fiind supuși unor „tratamente degradante și inumane”, potrivit comisarului-șef de poliție Georgian Drăgan.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
O turistă străină a rămas profund impresionată de România. „Asta a fost vacanța mea favorită de anul trecut”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar deja tot mai mulți turiști veniți de dincolo de hotare vin în România, unde rămân impresionați de experiența pe care o au.
liviu guta jpeg
Liviu Guță, prima apariție după doi ani. S-a aflat unde a dispărut: „Nu sunt mort”
Liviu Guță și-a făcut apariția, după doi ani de speculații despre „dispariția” sa. Artistul a ieșit public și a făcut primele declarații despre momentele grele prin care a trecut. Manelistul a mărturisit că nu este nici mort și nu se află nici în Panama.
Banner Ana Ularu
Vadim Krasnoselski
Regimul de la Tiraspol anunță că Moscova va relua livrările de gaz Transnistriei . „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
carte pixabay jpg
Puțini români știu ce înseamnă, de fapt, bicisnic. Este unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX, în ultimele luni
Cuvântul „bicisnic” a stârnit un val de interes, devenind unul dintre cele mai căutate termene în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) în ultimele luni.
masina spalatorie pexels png
Metoda necunoscută șoferilor prin care pot reduce consumul de carburant. Care este legătura cu spălatul mașinii
Curățenia mașinii poate duce la reducerea consumului de carburant, potrivit experților.
mutare jpg
Australian Open: doi jucători au cerut să fie mutați pe alt teren, deranjați de zgomotul produs de ultrași
Momente neverosimile petrecute la azi la Melbourne, la un meci din turul secund de pe tabloul masculin.
politie etilotest
Un șofer beat mort s-a dus cu mașina la Poliție. Fusese chemat la secție după ce și-a amenințat cu moartea soția și copiii
Caz incredibil în Galați. Un șofer beat s-a dus cu mașina la o secție de Poliție din orașul Galați. El fusese contactat de polițiști, întrucât era bănuit că și-a amenințat cu moartea soția și copiii.
shutterstock 383146987 jpg
Cele mai neglijate 7 locuri din casă, atunci când vine vorba despre curățenie
Află care sunt cele 7 locuri cel mai des uitate la curățenie și învață cum să le cureți eficient pentru un cămin mai sănătos și mai curat. Ghid complet cu sfaturi utile!