După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?

Publicat în Dilema Veche nr. 1036 din 15 februarie – 21 februarie 2024
image png

Unii îl detestă, considerîndu-l o reală maladie socială. Alții sînt dependenți de el, mutîndu-și cu totul viața reală în spațiul său virtual. Mulți îl folosesc ca pe un instrument de promovare. Mulți, pentru a propaga știri false sau ideologii radicale. A fost implicat în mai multe scandaluri. A provocat mișcări sociale puternice. 

În epicentrul unei transformări majore socio-culturale, provocată de tehnologiile digitale, Facebook este încă un jucător major. La aniversarea de 20 de ani, deși considerat a fi desuet, Facebook este încă folosit, în prezent, de trei miliarde de oameni în fiecare lună și de 2,11 miliarde de oameni în fiecare zi. Platformele achiziționate de compania Meta atrag aproape patru miliarde de oameni, cel puțin o dată pe lună.

Capitalizarea de piață a Meta este astăzi de 1,22 trilioane de dolari. În clasamentul Forbes al celor mai bogați oameni din lume, Mark Zuckerberg se află pe locul patru, cu o avere de 167,2 miliarde de dolari. 

Omniprezent în viața de zi cu zi, atît la firul ierbii, cît și în spațiul public, cît ne-a schimbat, de fapt, Facebook viețile?

Un proiect studențesc

Pe 4 februarie 2004, Mark Zuckerberg a lansat ceea ce avea să fie predecesorul Facebook de astăzi: Thefacebook.com, un proiect conceput în camera unor studenți de la Universitatea Harvard. Scopul site-ului era de a facilita interacțiunile între studenți: „Căutați oameni la propria școală sau universitate, găsiți oameni la propriile cursuri, găsiți prietenii prietenilor”. Proiectul studențesc avea să devină o corporație cu un masiv impact social.

Ideea unei rețele sociale nu era nouă. Tom Anderson, Chris DeWolfe și Jon Hart, programatori ai companiei eUniverse, concepuseră deja, cu un an în urmă, o astfel de platformă: Myspace.com.

Însă Zuckerberg și echipa sa și-au dezvoltat mult mai repede platforma, venind cu idei noi și extrem de atractive. Printre primele inovații: etichetarea utilizatorilor. Acest instrument ușura căutarea și găsirea unui alt utilizator, ceea ce nu doar că atrăgea înscrierea pe platformă, ci capta din ce în ce mai mult din timpul acestora: studenții începeau să fie fascinați de posibilitatea de a intra în legătură unii cu alții.

În mai puțin de un an, platforma adunase un milion de utilizatori, iar după patru ani, Facebook depășise Myspace. Mica platformă unde studenții își puteau găsi colegii din campus a devenit rapid un fenomen de masă. Fiind o platformă mult mai accesibilă, mai ordonată și mai puțin haotică decît ale altor pionieri ai rețelelor sociale, precum Myspace sau Friendster, Facebook a devenit jucăria preferată a tinerilor.

Bineînțeles, Facebook nu s-a limitat doar la găsirea prietenilor, ci a mers mai departe. În 2006 a introdus așa-numitul „flux de știri”. Postări, fotografii făcute de utilizatori în călătorii sau la petreceri erau „partajate” și „distribuite” pe Facebook. 

Viețile intime ale oamenilor au devenit știrile Facebook. În timp util, vedeai ce îți fac prietenii sau prietenii prietenilor, unde se află, ce mănîncă, ce și-au mai cumpărat. Deși Zuckerberg a numit acest flux de știri o metodă de a fi în contact cu prietenii, criticii l-au perceput ca pe o încurajare a spionajului. 

În 2009 apare butonul Like. Dacă pentru utilizatori era un instrument prin care puteau să-și manifeste de acum adeziunea unii față de ceilalți, să se aprecieze reciproc, să se regăsească în același trib, pentru Facebook butonul Likeera o metodă de a testa „piața”. Datorită acestui buton, Facebook avea să știe de acum ce le place și ce nu utilizatorilor de Internet. Pe baza informațiilor colectate s-a creat acel algoritm care a împins lucrurile mai departe și din cauza căruia Facebook a fost blamat că încurajează și întreține discursuri radicale. Postările care adunau un număr mare de aprecieri erau afișate mai vizibil în fluxul de știri. 

S-a adîncit nu doar dependența utilizatorilor (care intrau din ce în ce mai des să-și verifice like-urile), ci s-a declanșat o adevărată vînătoare de like-uri. De la simpli utilizatori la influencer-i și politicieni, toți au încercat să se conformeze algoritmului care le cerea, pentru mult rîvnita apreciere, să posteze conținut senzațional, cît mai șocant, cît mai incitant. 

Furnizor de dopamină

Aceste inovații tehnice au dus rapid la creșterea popularității Facebook, însă au avut și un impact social negativ. Utilizatorii erau deja prinși în cercul vicios al senzaționalismului: cu cît postările deveneau mai intime sau mai agresive, cu atît aprecierea publică online creștea. De altfel, printre multele acuze cu care s-a confruntat Facebook a fost și această folosire a algoritmilor pentru a crea dependență utilizatorilor.

Facebook a devenit un adevărat distribuitor de dopamină pentru creierul uman, susține Clément Machecourt, jurnalist pentru Le Point. „Primind mai multe like-uri la o fotografie, comentarii pozitive sau avînd mai mulți prieteni virtuali decît colegul tău de clasă, rețeaua de socializare este adesea o cursă pentru popularitate și narcisism. În fața ultimei fotografii de vacanță a unui prieten care a plecat pe o insulă paradiziacă, cineva este tentat să-i întoarcă «favoarea», cîteva luni mai tîrziu, postînd o fotografie de la marginea unei pîrtii de schi.”

Mișcări sociale de amploare

Au existat și mișcări sociale de amploare care au luat naștere pe rețeaua socială. Unul dintre exemplele notabile este al Primăverii arabe din 2011, cînd rețeaua a făcut posibilă urmărirea evenimentelor aproape în timp real. 

În Franța, mișcarea Vestelor Galbene, care nu și-a dorit nici lider, nici partid, s-a dezvoltat mai întîi pe Facebook, unde s-a și alimentat, degenerînd apoi în proteste stradale violente.

În România, în 2017, protestele de amploare generate de Ordonanţa de Urgenţă 13 erau anunțate și organizate pe Facebook. Tot pe Facebook erau postate și nenumărate fotografii din timpul acelor proteste, publicul devenind atras într-un număr din ce în ce mai mare de „ideea” de a protesta, chiar dacă ieșea la demonstrații fără să știe exact pentru ce.

În același timp, Facebook a fost un instrument puternic și pentru organizarea mișcărilor activiste, care în timp s-au radicalizat, precum Black Lives Matter sau MeToo

Scandaluri

Istoria de succes a Facebook a fost plină de scandaluri și acuzații: de la dezinformare, încălcarea confidențialității, probleme legate de moderarea conținutului, acuzații de comportament anticoncurențial, pînă la efectele criminale ale utilizării sale. Căci Facebook a provocat și pierderi de vieți omenești.

În 2014, Facebook a fost criticat după ce s-a aflat că efectuase, cu un an în urmă, teste psihologice pe 70.000 de utilizatori, care nu și-au dat consimțămîntul. Experimentul a testat modul în care schimbările din News Feed le-ar putea afecta sănătatea mintală. Compania eliminase anumite cuvinte din fluxurile de știri ale utilizatorilor, urmărind modul în care aceștia au reacționat. La momentul respectiv, compania și-a cerut scuze, susținînd că „testul” a făcut parte din cercetările pentru „testarea diferitelor produse”, însă nu a „comunicat suficient de bine” această testare. 

În 2016, un raport Buzzfeed a arătat cum știrile false au depășit știrile reale pe Facebook, în jurul alegerilor prezidențiale din SUA. Mark Zuckerberg a postat, pe Facebook, scuzele de rigoare, adăugînd că intenționează să îmbunătățească lucrurile. El a fost chemat, de altfel, de mai multe ori în fața Congresului american pentru a răspunde acuzațiilor de interferență a Rusiei în rețeaua sa.

De amintit este și scandalul Cambridge Analytica, din 2018, ecoul criticilor din 2016. Compania colectase atunci datele a 50 de milioane de utilizatori, fără acordul acestora, pentru a ținti mai precis orientarea lor politică. A transferat apoi aceste date Rusiei. În 2019, Facebook a fost amendat cu cinci miliarde de dolari de către Federal Trade Commission (FTC).

Tot în 2018, mai multe rapoarte au dezvăluit că rețeaua de socializare a fost folosită pentru a incita la genocid împotriva minorității musulmane Rohingya din Myanmar de către oficialii militari ai țării.

În noiembrie 2019, peste 4.000 de pagini de documente interne Facebook au fost făcute publice într-un proces intentat de către un dezvoltator de aplicații. Documentele au dezvăluit modul în care compania a întrerupt accesul dezvoltatorilor la date, a planificat să urmărească locațiile utilizatorilor Android și a luat în considerare, printre altele, să taxeze dezvoltatorii pentru accesul la datele utilizatorilor.

În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false. 

În 2021, Frances Haugen, o fostă angajată a Facebook, a făcut publice documente interne ale companiei. Aceasta a mărturisit în fața Congresului că Facebook a pus profiturile companiei înaintea siguranței oamenilor.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

ciucă png
Nicolae Ciucă evită să vorbească despre maneaua dedicată lui de Dani Mocanu
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, spune că nu a văzut şi nici nu a ascultat maneau pe care i-a dedicat-o Dani Mocanu, pentru că nu a avut timp.
digitalizare-conexiune-internet Foto ACCENTURE
Europa între independența de Rusia și dependența de SUA
Toate războaiele s-au născut din nevoia de a controla resursele în momente de criză. Conflictul din Ucraina a generat acțiuni în care zeci de negocieri în anii de pace nu au avut nici un rezultat.
traian basescu
Băsescu, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: „Putin nu îmi dă impresia că are Alzheimer, știe că dacă lovește, va fi lovit”
Traian Băsescu, fostul președinte al României, susține că Vladimir Putin este foarte conștient de faptul că, dacă va folosi arma nucleară, va fi la rândul său lovit.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Portret de candidat. Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă și fost membru AUR, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an.
Adriana Bahmuțeanu divorț de Silviu Prigoană
Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu Prigoană. Vedeta spune că ar fi primit ameninţări cu moartea
Adriana Bahmuţeanu a organizat miercuri, 20 noiembrie, un parastas pentru Silviu Prigoană, după ce acesta a fost înmormântat „în secret”, fără preot și slujbă, prezenții fiind doar cei patru fii ai săi, doi dintr-o căsătorie anterioară şi doi din mariajul cu vedeta TV.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Unde se află stațiunea unde Nicolae Ceaușescu voia sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă. Acolo exista zăpadă și 8 luni pe ani
În perioada regimului comunist, România a avut planuri ambițioase de a deveni gazda unei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă, o realizare care, însă, nu a fost niciodată concretizată.
image png
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Adriana Bahmuțeanu nu are deloc o relație apropiată cu Honorius și Silvius Prigoană, băieții fostului soț din primul său mariaj. Cu toate acestea, acum mai bine de un deceniu, Honorius era prezent în cadrul emisiunii „Confidențial” și vorbea despre relația lui cu Adriana Bahmuțeanu, pe vremuri soția
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
De unde vine expresia „țâță de mâță”? Când este folosită și care sunt semnificațiile ei
Expresia „țâță de mâță” este o expresie care desemnează ceva excepțional, deosebit. Poate fi folosită pentru a exprima admirația față de o persoană, un lucru sau un eveniment, având și o notă ușor ironică.
Alexandra Pacuraru jpg
Portret de candidat. Cine e Alexandra Păcuraru
Alexandra Păcuraru, fostă vedetă de televiziune și acum reprezentantă a Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.