După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?

Publicat în Dilema Veche nr. 1036 din 15 februarie – 21 februarie 2024
image png

Unii îl detestă, considerîndu-l o reală maladie socială. Alții sînt dependenți de el, mutîndu-și cu totul viața reală în spațiul său virtual. Mulți îl folosesc ca pe un instrument de promovare. Mulți, pentru a propaga știri false sau ideologii radicale. A fost implicat în mai multe scandaluri. A provocat mișcări sociale puternice. 

În epicentrul unei transformări majore socio-culturale, provocată de tehnologiile digitale, Facebook este încă un jucător major. La aniversarea de 20 de ani, deși considerat a fi desuet, Facebook este încă folosit, în prezent, de trei miliarde de oameni în fiecare lună și de 2,11 miliarde de oameni în fiecare zi. Platformele achiziționate de compania Meta atrag aproape patru miliarde de oameni, cel puțin o dată pe lună.

Capitalizarea de piață a Meta este astăzi de 1,22 trilioane de dolari. În clasamentul Forbes al celor mai bogați oameni din lume, Mark Zuckerberg se află pe locul patru, cu o avere de 167,2 miliarde de dolari. 

Omniprezent în viața de zi cu zi, atît la firul ierbii, cît și în spațiul public, cît ne-a schimbat, de fapt, Facebook viețile?

Un proiect studențesc

Pe 4 februarie 2004, Mark Zuckerberg a lansat ceea ce avea să fie predecesorul Facebook de astăzi: Thefacebook.com, un proiect conceput în camera unor studenți de la Universitatea Harvard. Scopul site-ului era de a facilita interacțiunile între studenți: „Căutați oameni la propria școală sau universitate, găsiți oameni la propriile cursuri, găsiți prietenii prietenilor”. Proiectul studențesc avea să devină o corporație cu un masiv impact social.

Ideea unei rețele sociale nu era nouă. Tom Anderson, Chris DeWolfe și Jon Hart, programatori ai companiei eUniverse, concepuseră deja, cu un an în urmă, o astfel de platformă: Myspace.com.

Însă Zuckerberg și echipa sa și-au dezvoltat mult mai repede platforma, venind cu idei noi și extrem de atractive. Printre primele inovații: etichetarea utilizatorilor. Acest instrument ușura căutarea și găsirea unui alt utilizator, ceea ce nu doar că atrăgea înscrierea pe platformă, ci capta din ce în ce mai mult din timpul acestora: studenții începeau să fie fascinați de posibilitatea de a intra în legătură unii cu alții.

În mai puțin de un an, platforma adunase un milion de utilizatori, iar după patru ani, Facebook depășise Myspace. Mica platformă unde studenții își puteau găsi colegii din campus a devenit rapid un fenomen de masă. Fiind o platformă mult mai accesibilă, mai ordonată și mai puțin haotică decît ale altor pionieri ai rețelelor sociale, precum Myspace sau Friendster, Facebook a devenit jucăria preferată a tinerilor.

Bineînțeles, Facebook nu s-a limitat doar la găsirea prietenilor, ci a mers mai departe. În 2006 a introdus așa-numitul „flux de știri”. Postări, fotografii făcute de utilizatori în călătorii sau la petreceri erau „partajate” și „distribuite” pe Facebook. 

Viețile intime ale oamenilor au devenit știrile Facebook. În timp util, vedeai ce îți fac prietenii sau prietenii prietenilor, unde se află, ce mănîncă, ce și-au mai cumpărat. Deși Zuckerberg a numit acest flux de știri o metodă de a fi în contact cu prietenii, criticii l-au perceput ca pe o încurajare a spionajului. 

În 2009 apare butonul Like. Dacă pentru utilizatori era un instrument prin care puteau să-și manifeste de acum adeziunea unii față de ceilalți, să se aprecieze reciproc, să se regăsească în același trib, pentru Facebook butonul Likeera o metodă de a testa „piața”. Datorită acestui buton, Facebook avea să știe de acum ce le place și ce nu utilizatorilor de Internet. Pe baza informațiilor colectate s-a creat acel algoritm care a împins lucrurile mai departe și din cauza căruia Facebook a fost blamat că încurajează și întreține discursuri radicale. Postările care adunau un număr mare de aprecieri erau afișate mai vizibil în fluxul de știri. 

S-a adîncit nu doar dependența utilizatorilor (care intrau din ce în ce mai des să-și verifice like-urile), ci s-a declanșat o adevărată vînătoare de like-uri. De la simpli utilizatori la influencer-i și politicieni, toți au încercat să se conformeze algoritmului care le cerea, pentru mult rîvnita apreciere, să posteze conținut senzațional, cît mai șocant, cît mai incitant. 

Furnizor de dopamină

Aceste inovații tehnice au dus rapid la creșterea popularității Facebook, însă au avut și un impact social negativ. Utilizatorii erau deja prinși în cercul vicios al senzaționalismului: cu cît postările deveneau mai intime sau mai agresive, cu atît aprecierea publică online creștea. De altfel, printre multele acuze cu care s-a confruntat Facebook a fost și această folosire a algoritmilor pentru a crea dependență utilizatorilor.

Facebook a devenit un adevărat distribuitor de dopamină pentru creierul uman, susține Clément Machecourt, jurnalist pentru Le Point. „Primind mai multe like-uri la o fotografie, comentarii pozitive sau avînd mai mulți prieteni virtuali decît colegul tău de clasă, rețeaua de socializare este adesea o cursă pentru popularitate și narcisism. În fața ultimei fotografii de vacanță a unui prieten care a plecat pe o insulă paradiziacă, cineva este tentat să-i întoarcă «favoarea», cîteva luni mai tîrziu, postînd o fotografie de la marginea unei pîrtii de schi.”

Mișcări sociale de amploare

Au existat și mișcări sociale de amploare care au luat naștere pe rețeaua socială. Unul dintre exemplele notabile este al Primăverii arabe din 2011, cînd rețeaua a făcut posibilă urmărirea evenimentelor aproape în timp real. 

În Franța, mișcarea Vestelor Galbene, care nu și-a dorit nici lider, nici partid, s-a dezvoltat mai întîi pe Facebook, unde s-a și alimentat, degenerînd apoi în proteste stradale violente.

În România, în 2017, protestele de amploare generate de Ordonanţa de Urgenţă 13 erau anunțate și organizate pe Facebook. Tot pe Facebook erau postate și nenumărate fotografii din timpul acelor proteste, publicul devenind atras într-un număr din ce în ce mai mare de „ideea” de a protesta, chiar dacă ieșea la demonstrații fără să știe exact pentru ce.

În același timp, Facebook a fost un instrument puternic și pentru organizarea mișcărilor activiste, care în timp s-au radicalizat, precum Black Lives Matter sau MeToo

Scandaluri

Istoria de succes a Facebook a fost plină de scandaluri și acuzații: de la dezinformare, încălcarea confidențialității, probleme legate de moderarea conținutului, acuzații de comportament anticoncurențial, pînă la efectele criminale ale utilizării sale. Căci Facebook a provocat și pierderi de vieți omenești.

În 2014, Facebook a fost criticat după ce s-a aflat că efectuase, cu un an în urmă, teste psihologice pe 70.000 de utilizatori, care nu și-au dat consimțămîntul. Experimentul a testat modul în care schimbările din News Feed le-ar putea afecta sănătatea mintală. Compania eliminase anumite cuvinte din fluxurile de știri ale utilizatorilor, urmărind modul în care aceștia au reacționat. La momentul respectiv, compania și-a cerut scuze, susținînd că „testul” a făcut parte din cercetările pentru „testarea diferitelor produse”, însă nu a „comunicat suficient de bine” această testare. 

În 2016, un raport Buzzfeed a arătat cum știrile false au depășit știrile reale pe Facebook, în jurul alegerilor prezidențiale din SUA. Mark Zuckerberg a postat, pe Facebook, scuzele de rigoare, adăugînd că intenționează să îmbunătățească lucrurile. El a fost chemat, de altfel, de mai multe ori în fața Congresului american pentru a răspunde acuzațiilor de interferență a Rusiei în rețeaua sa.

De amintit este și scandalul Cambridge Analytica, din 2018, ecoul criticilor din 2016. Compania colectase atunci datele a 50 de milioane de utilizatori, fără acordul acestora, pentru a ținti mai precis orientarea lor politică. A transferat apoi aceste date Rusiei. În 2019, Facebook a fost amendat cu cinci miliarde de dolari de către Federal Trade Commission (FTC).

Tot în 2018, mai multe rapoarte au dezvăluit că rețeaua de socializare a fost folosită pentru a incita la genocid împotriva minorității musulmane Rohingya din Myanmar de către oficialii militari ai țării.

În noiembrie 2019, peste 4.000 de pagini de documente interne Facebook au fost făcute publice într-un proces intentat de către un dezvoltator de aplicații. Documentele au dezvăluit modul în care compania a întrerupt accesul dezvoltatorilor la date, a planificat să urmărească locațiile utilizatorilor Android și a luat în considerare, printre altele, să taxeze dezvoltatorii pentru accesul la datele utilizatorilor.

În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false. 

În 2021, Frances Haugen, o fostă angajată a Facebook, a făcut publice documente interne ale companiei. Aceasta a mărturisit în fața Congresului că Facebook a pus profiturile companiei înaintea siguranței oamenilor.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Alergiile sezoniere Foto Yale Health jpg
Răceală vs. alergie: Diferențele-cheie care îți spun ce te-a lovit în plin sezon al polenului
Aflați cum să faceți diferența între răceală și alergii sezoniere! Descoperiți simptomele-cheie care vă ajută să identificați rapid ce vă afectează, în special în sezonul polenului.
pawel durakiewicz guinness jpg
A alergat 42 km desculț pe gheață!
Alergătorul polonez Pawel Durakiewicz (38 de ani) a reușit o performanță incredibilă, intrând în Cartea Recordurilor Guinness după ce a alergat un maraton complet desculț, pe gheață și zăpadă, în 4 ore, 57 de minute și 54 de secunde.
george simion foto facebook png
Cum pot influența alegerile din România politica europeană. Expert: „Va fi un bloc est-european constând în Ungaria, Slovacia și România”
Profesor de științe politice la Rutgers University-Newark și expert în spațiul ex-sovietic, Alexander J. Motyl consideră că o victorie a lui George Simion poate duce la reconfigurarea politicii europene. O abordare similară are și expertul în relații internaționale Laurențiu Pleșca.
duminica gelu jpg
Alegătorii tăcuți pot răsturna rezultatul. Cine sunt românii care ar putea decide soarta turului II al prezidențialelor
Scena politică românească e dominată de susținătorii vocali ai celor doi finaliști, aflați într-o confruntare deschisă. Sociologul Gelu Duminică avertizează însă că, deși pare că au confiscat discursul politic, nu aceștia vor decide alegerile.
fabrica dacia
Se mai produce ceva în România după 1990? Adevărul care nu le place unora, scos la iveală de un economist
Economistul Adrian Băzăvan reacționează la criticile suveraniștilor, care susțin că economia României nu mai produce nimic și că trăim exclusiv din importuri. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa, susține Băzăvan, care vine cu date interesante în acest sens.
Patru zodii primesc un mesaj important de la Univers pe 8 martie, foto Shutterstock jpg
Zodia care va avea de înfruntat un obstacol, la finalul lunii mai. Ce trebuie să știe acest nativ
La finalul lunii mai, astrele pregătesc o perioadă intensă pentru nativii din zodia Taur. După un început de primăvară liniștit, cu multă energie pozitivă și oportunități, aceștia vor întâmpina un obstacol semnificativ care va pune la încercare răbdarea și reziliența lor.
nor tornada cluj jpg
Vremea e în mâinile noastre. Cum pot românii pasionați de fenomene meteo să sprijine cercetarea științifică
Pasionații de fenomene meteo extreme sunt încurajați să ajute comunitatea științifică. Specialiștii îi îndeamnă să filmeze tornade, efecte spectuloase ale grindinei, dar și alte fenomene interesante, pentru a fi apoi distribuite către organizații de profil și analizate.
papa leon profimedia jpg
Leon al XIV-lea, noul papa, deşi american, nu este un fan al preşedintelui SUA. „Trump a încurcat-o”
Cristian Bădiliţă, istoric al creştinismului timpuriu, spune că Papa Leon al XIV-lea, în ciuda faptului că este un american, nu este de acord cu politica MAGA a preşedintelui Donald Trump.
Marcel Ciolacu dupa alegerile din 4 mai la Consiliul PSD   Foto Mediafax (2) jpg
Ciolacu a demisionat, dar nu se dă dus. Ce funcție ar putea primi liderul PSD după prezidențiale SURSE
Fostul premier Marcel Ciolacu, rămas momentan în fruntea PSD, încă mai speră la o poziție de putere în fruntea statului, susțin surse politice pentru Adevărul.