Woke vs. antisemitism

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

După atacul islamist Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, disputa privind conflictul din Orientul Mijlociu a izbucnit și în universitățile și școlile din SUA. 

Pe 5 decembrie, Comitetul pentru Educație, condus de republicani, din Congresul SUA le-a convocat pe Claudine Gay, președintele Harvard, Sally Kornbluth, președintele MIT (The Massachusetts Institute of Technology), și Elizabeth Magill, președintele Universității din Pennsylvania. Problema pusă pe tapet era combaterea antisemitismului din campusul universităților. 

În timpul audierii, cele trei au recunoscut că au avut loc în universități și campusuri incidente antisemite și islamofobe.

Deputata Elise Stefanik le-a întrebat dacă „a cere genocidul evreilor” ar încălca codurile de conduită ale școlilor respective.

Sally Kornbluth a declarat: „Ca american, ca evreu și ca ființă umană, detest antisemitismul, iar administrația mea îl combate activ. Din 7 octombrie, comunicările mele din campus au fost foarte clare cu privire la pericolele antisemitismului și la atrocitatea atacului terorist al Hamas. (...) Totuși, în calitate de președinte al MIT – pe lîngă îndatoririle mele de a păstra campusul în siguranță și de a menține funcționarea acestui bun național – trebuie, în același timp, să mă asigur că protejăm diversitatea de vorbire și libertatea de exprimare pentru toată lumea, în conformitate cu principiile Institutului privind libertatea de exprimare”.

Elizabeth Magill a răspuns: „Dacă este direcționată și severă, omniprezentă, este hărțuire”.

Claudine Gay a fost cea mai precaută: „Depinde, în funcție de context”.

Răspunsurile evazive ale celor trei au fost imediat taxate. Peste 70 de parlamentari, inclusiv doi democrați, precum și foști studenți și donatori de seamă au cerut, în special, demisia lui Claudine Gay. Donatorii bogați (republicani și democrați deopotrivă), absolvenții de la Harvard au încetat să mai susțină public universitatea. 

Cea mai vocală voce acuzatoare din partea donatorilor a fost cea a lui Bill Ackman, investitor miliardar, absolvent al Harvard și membru în consiliul consultativ al Facultății de Drept a Universității. Acesta a cerut vehement demisia lui Gay, susținînd, printre altele, că Harvard a numit-o în funcția de președinte nu pentru meritele ei academice, ci doar pentru a îndeplini cerințele de diversitate. De partea lui Ackman s-au poziționat rapid și mulți alți donatori importanți ai Universității. Potrivit Le Point, pe 11 decembrie, Harvard pierduse deja un miliard de dolari. 

Presiunea mediatică, financiară și politică a determinat-o pe Elizabeth Magill să demisioneze pe 10 decembrie. Claudine Gay a primit, inițial, sprijinul Harvard, însă a demisionat în ianuarie 2024. 

Claudine Gay 

Claudine Gay a fost numită, în iulie 2023, președintele Universității Harvard. Gay a devenit astfel primul președinte afro-american din istoria renumitei universități, fiind și a doua femeie președinte din istoria de aproape 400 de ani a Harvard. În același timp, mandatul său a fost și cel mai scurt: șase luni. 

La cîteva zile după audierea în Comitetul pentru Educație, pe 11 decembrie, Gay a fost acuzată, în mod public, și de plagiat. Acuzațiile au venit din partea unor bloggeri, activiști ai politicii de dreapta, Christopher Rufo și Aaron Sibarium. Aceștia afirmaseră că Gay nu citase în mod adecvat sursele folosite în disertație și în aproximativ 11 dintre articolele enumerate în CV-ul său.

Totuși, autorii pe care Gay îi citase „inadecvat” au declarat că nu se consideră plagiați și nu au adus acuzații. Printre aceștia s-a numărat și David Canon, profesor de științe politice la Universitatea din Wisconsin, mai multe fraze din cartea sa, Race, Redistricting and Representation apar fără ghilimele, fiind puțin modificate. „Nu sînt deloc îngrijorat de acele pasaje”, a declarat ulterior Canon pentru Washington Free Beacon, adăugînd că exemplele date de acuzatori nici măcar nu se apropie de un plagiat academic. 

În apărarea lui Gay s-au pronunțat și Randall Kennedy și Charles Fried, profesori la Facultatea de Drept de la Harvard. Randall Kennedy a afirmat că acuzațiile de plagiat au fost demontate de profesioniști, iar Charles Fried a catalogat acuzațiile drept un „atac de extremă dreapta asupra instituțiilor de elită”. Fried a discreditat de asemenea și legitimitatea celor doi acuzatori.

„Dacă ar fi venit dintr-un alt sector, aș fi putut să le acord un oarecare credit, dar nu cînd vin de la acești oameni”, a spus el pentru The New York Times.

Un dosar academic subțire

Deși acuzațiile de plagiat nu au fost dovedite și, mai mult, au fost infirmate de mai mulți autori considerați a fi fost plagiați, atît în presa din SUA, cît și în cea europeană s-a comentat pe larg cazul Claudine Gay, amintindu-se atît de pregătirea ei precară pentru a ocupa funcția de președinte al Harvard, cît și faptul că demisia nu a afectat-o prea mult. 

Într-un editorial din The New York TimesClaudine Gay and the Limits of Social Engineering at Harvard, s-a ridicat întrebarea asupra ascensiunii sale ierarhice, Gay avînd, de fapt, un dosar academic foarte subțire. 

WELT a preluat tema: „Claudine Gay nu a avut o carieră de cercetare fructuoasă. Doar cîteva publicații despre participarea politică a negrilor – nu se găsesc multe altele în bibliografia academică”.

„Adevărata întrebare nu este de ce Claudine Gay nu mai e președinte, ci mai degrabă de ce a reușit să rămînă în funcție atît de mult timp” este și întrebarea lansată de Le Point.

Pe de altă parte, susțin jurnaliștii francezi, demisia lui Gay nu înseamnă că ea fost exclusă din lumea academică, ci că pur și simplu a fost „retrogradată” într-o altă funcție mai puțin importantă, în departamentul de științe politice. Iar salariul ei nu a fost deloc afectat: Gay va continua să primească aproape un milion de dolari pe an. În plus, nefiind obligată să facă vreo mea culpa în scrisoarea sa de demisie, imaginea ei rămîne cea de victimă „a unei cabale conservatoare”, notează Le Point.

Woke vs. antisemitism

S-a ridicat, de asemenea, problema dublului standard de care a dat dovadă Claudine Gay. Răspunsul acesteia, diplomatic și birocratic, „depinde de context”, a intrat într-o contradicție flagrantă cu acțiunile și declarațiile ei din trecut, cînd a fost pusă în situații similare.

În 2019, cînd era decan al Facultății de Arte și Științe (FAS), Gay a suspendat un profesor de economie, Roland Fryer, pentru doi ani din funcția de decan. Motivul invocat: acesta trimisese cîteva SMS-uri cu propuneri lascive unor asistente universitare. Pe de altă parte, Fryer era cunoscut pentru că punea sub semnul întrebării teoriile „rasismului structural”. (Rasismul structural se referă la totalitatea modalităților în care societățile încurajează discriminarea rasială printr-un sistem bine pus la punct, care înglobează alocarea locuințelor, sistemul de educație, angajare, salarii, beneficii, credite, reprezentarea în mass-media, asistență medicală și justiție penală.) 

În plus, în 2020, după șase zile de la moartea lui George Floyd, Claudine Gay publica un comunicat de presă în care sugera că se simte amenințată personal de evenimentele din îndepărtatul Minneapolis. 

Moartea lui Floyd, a scris ea, a ilustrat „brutalitatea violenței rasiste în această țară” și i-a dat „un sentiment acut de vulnerabilitate”. Gay a adăugat că își amintește „încă o dată, cum chiar și activitățile noastre (ale americanilor de culoare) cele mai banale, cum ar fi jogging-ul, pot prezenta un risc exagerat. Într-un moment în care vreau doar să-mi țin fiul adolescent în brațe, sînt dureros de conștientă de firava protecție pe care acest lucru i-o oferă”. 

Într-un memorandum adresat facultății pe 20 august 2020, Gay a mai scris: „Apelurile pentru justiție rasială auzite pe străzile noastre rezonează și în campusul nostru, deoarece ni se amintește de deficiențele noastre individuale și instituționale și de responsabilitatea împărtășită de facultatea noastră de a spune adevărul grav despre efectele pernicioase ale inegalității structurale. (...) Acest moment oferă o oportunitate profundă de schimbare instituțională care trebuie făcută și nu poate fi ratată. (…) Vă scriu astăzi pentru a vă împărtăși angajamentul meu personal față de acest proiect de transformare și pentru a vă comunica primii pași de care FAS va avea nevoie pentru a avansa această agendă importantă în anul viitor”.

O cu totul altă atitudine decît cea pe care a avut-o în timpul audierilor din 5 decembrie. Dacă în direcția woke, Claudine Gay se poziționa tranșant, militant și empatic, nu în același mod s-a prezentat cînd a fost vorba despre antisemitism.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
NYP: Minciunile oamenilor de știință cu privire la pandemia COVID-19. Virusul care a omorât milioane de oameni, posibil creat de om
La patru ani de la izbucnirea pandemiei de Covid, în SUA se aduc acuzații de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „big pharma”.
image
Copii forțați de părinți să stea la cerșit pe vânt și ploaie, printre mașini, pe un drum din Buzău
Poliția a pus capăt chinurilor la care au fost supuși mai mulți copii și un adult cu handicap chiar de către cei care ar trebui să aibă grijă de ei. Două cupluri din comuna buzoiană Siriu, care aveau relație de concubinaj, și-au obligat copiii și nepoții, minori și un adult invalid, să cerșească
image
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
O profesoară de matematică din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, supranumită „Bunda Becky” de către elevi, a fost găsită vinovată pentru că a întreținut relații sexuale cu doi adolescenți. În fața instanței, ea a încercat să dea vina pe comportamentul elevilor.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.