Woke vs. antisemitism

Publicat în Dilema Veche nr. 1032 din 18 ianuarie – 24 ianuarie 2024
image png

După atacul islamist Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, disputa privind conflictul din Orientul Mijlociu a izbucnit și în universitățile și școlile din SUA. 

Pe 5 decembrie, Comitetul pentru Educație, condus de republicani, din Congresul SUA le-a convocat pe Claudine Gay, președintele Harvard, Sally Kornbluth, președintele MIT (The Massachusetts Institute of Technology), și Elizabeth Magill, președintele Universității din Pennsylvania. Problema pusă pe tapet era combaterea antisemitismului din campusul universităților. 

În timpul audierii, cele trei au recunoscut că au avut loc în universități și campusuri incidente antisemite și islamofobe.

Deputata Elise Stefanik le-a întrebat dacă „a cere genocidul evreilor” ar încălca codurile de conduită ale școlilor respective.

Sally Kornbluth a declarat: „Ca american, ca evreu și ca ființă umană, detest antisemitismul, iar administrația mea îl combate activ. Din 7 octombrie, comunicările mele din campus au fost foarte clare cu privire la pericolele antisemitismului și la atrocitatea atacului terorist al Hamas. (...) Totuși, în calitate de președinte al MIT – pe lîngă îndatoririle mele de a păstra campusul în siguranță și de a menține funcționarea acestui bun național – trebuie, în același timp, să mă asigur că protejăm diversitatea de vorbire și libertatea de exprimare pentru toată lumea, în conformitate cu principiile Institutului privind libertatea de exprimare”.

Elizabeth Magill a răspuns: „Dacă este direcționată și severă, omniprezentă, este hărțuire”.

Claudine Gay a fost cea mai precaută: „Depinde, în funcție de context”.

Răspunsurile evazive ale celor trei au fost imediat taxate. Peste 70 de parlamentari, inclusiv doi democrați, precum și foști studenți și donatori de seamă au cerut, în special, demisia lui Claudine Gay. Donatorii bogați (republicani și democrați deopotrivă), absolvenții de la Harvard au încetat să mai susțină public universitatea. 

Cea mai vocală voce acuzatoare din partea donatorilor a fost cea a lui Bill Ackman, investitor miliardar, absolvent al Harvard și membru în consiliul consultativ al Facultății de Drept a Universității. Acesta a cerut vehement demisia lui Gay, susținînd, printre altele, că Harvard a numit-o în funcția de președinte nu pentru meritele ei academice, ci doar pentru a îndeplini cerințele de diversitate. De partea lui Ackman s-au poziționat rapid și mulți alți donatori importanți ai Universității. Potrivit Le Point, pe 11 decembrie, Harvard pierduse deja un miliard de dolari. 

Presiunea mediatică, financiară și politică a determinat-o pe Elizabeth Magill să demisioneze pe 10 decembrie. Claudine Gay a primit, inițial, sprijinul Harvard, însă a demisionat în ianuarie 2024. 

Claudine Gay 

Claudine Gay a fost numită, în iulie 2023, președintele Universității Harvard. Gay a devenit astfel primul președinte afro-american din istoria renumitei universități, fiind și a doua femeie președinte din istoria de aproape 400 de ani a Harvard. În același timp, mandatul său a fost și cel mai scurt: șase luni. 

La cîteva zile după audierea în Comitetul pentru Educație, pe 11 decembrie, Gay a fost acuzată, în mod public, și de plagiat. Acuzațiile au venit din partea unor bloggeri, activiști ai politicii de dreapta, Christopher Rufo și Aaron Sibarium. Aceștia afirmaseră că Gay nu citase în mod adecvat sursele folosite în disertație și în aproximativ 11 dintre articolele enumerate în CV-ul său.

Totuși, autorii pe care Gay îi citase „inadecvat” au declarat că nu se consideră plagiați și nu au adus acuzații. Printre aceștia s-a numărat și David Canon, profesor de științe politice la Universitatea din Wisconsin, mai multe fraze din cartea sa, Race, Redistricting and Representation apar fără ghilimele, fiind puțin modificate. „Nu sînt deloc îngrijorat de acele pasaje”, a declarat ulterior Canon pentru Washington Free Beacon, adăugînd că exemplele date de acuzatori nici măcar nu se apropie de un plagiat academic. 

În apărarea lui Gay s-au pronunțat și Randall Kennedy și Charles Fried, profesori la Facultatea de Drept de la Harvard. Randall Kennedy a afirmat că acuzațiile de plagiat au fost demontate de profesioniști, iar Charles Fried a catalogat acuzațiile drept un „atac de extremă dreapta asupra instituțiilor de elită”. Fried a discreditat de asemenea și legitimitatea celor doi acuzatori.

„Dacă ar fi venit dintr-un alt sector, aș fi putut să le acord un oarecare credit, dar nu cînd vin de la acești oameni”, a spus el pentru The New York Times.

Un dosar academic subțire

Deși acuzațiile de plagiat nu au fost dovedite și, mai mult, au fost infirmate de mai mulți autori considerați a fi fost plagiați, atît în presa din SUA, cît și în cea europeană s-a comentat pe larg cazul Claudine Gay, amintindu-se atît de pregătirea ei precară pentru a ocupa funcția de președinte al Harvard, cît și faptul că demisia nu a afectat-o prea mult. 

Într-un editorial din The New York TimesClaudine Gay and the Limits of Social Engineering at Harvard, s-a ridicat întrebarea asupra ascensiunii sale ierarhice, Gay avînd, de fapt, un dosar academic foarte subțire. 

WELT a preluat tema: „Claudine Gay nu a avut o carieră de cercetare fructuoasă. Doar cîteva publicații despre participarea politică a negrilor – nu se găsesc multe altele în bibliografia academică”.

„Adevărata întrebare nu este de ce Claudine Gay nu mai e președinte, ci mai degrabă de ce a reușit să rămînă în funcție atît de mult timp” este și întrebarea lansată de Le Point.

Pe de altă parte, susțin jurnaliștii francezi, demisia lui Gay nu înseamnă că ea fost exclusă din lumea academică, ci că pur și simplu a fost „retrogradată” într-o altă funcție mai puțin importantă, în departamentul de științe politice. Iar salariul ei nu a fost deloc afectat: Gay va continua să primească aproape un milion de dolari pe an. În plus, nefiind obligată să facă vreo mea culpa în scrisoarea sa de demisie, imaginea ei rămîne cea de victimă „a unei cabale conservatoare”, notează Le Point.

Woke vs. antisemitism

S-a ridicat, de asemenea, problema dublului standard de care a dat dovadă Claudine Gay. Răspunsul acesteia, diplomatic și birocratic, „depinde de context”, a intrat într-o contradicție flagrantă cu acțiunile și declarațiile ei din trecut, cînd a fost pusă în situații similare.

În 2019, cînd era decan al Facultății de Arte și Științe (FAS), Gay a suspendat un profesor de economie, Roland Fryer, pentru doi ani din funcția de decan. Motivul invocat: acesta trimisese cîteva SMS-uri cu propuneri lascive unor asistente universitare. Pe de altă parte, Fryer era cunoscut pentru că punea sub semnul întrebării teoriile „rasismului structural”. (Rasismul structural se referă la totalitatea modalităților în care societățile încurajează discriminarea rasială printr-un sistem bine pus la punct, care înglobează alocarea locuințelor, sistemul de educație, angajare, salarii, beneficii, credite, reprezentarea în mass-media, asistență medicală și justiție penală.) 

În plus, în 2020, după șase zile de la moartea lui George Floyd, Claudine Gay publica un comunicat de presă în care sugera că se simte amenințată personal de evenimentele din îndepărtatul Minneapolis. 

Moartea lui Floyd, a scris ea, a ilustrat „brutalitatea violenței rasiste în această țară” și i-a dat „un sentiment acut de vulnerabilitate”. Gay a adăugat că își amintește „încă o dată, cum chiar și activitățile noastre (ale americanilor de culoare) cele mai banale, cum ar fi jogging-ul, pot prezenta un risc exagerat. Într-un moment în care vreau doar să-mi țin fiul adolescent în brațe, sînt dureros de conștientă de firava protecție pe care acest lucru i-o oferă”. 

Într-un memorandum adresat facultății pe 20 august 2020, Gay a mai scris: „Apelurile pentru justiție rasială auzite pe străzile noastre rezonează și în campusul nostru, deoarece ni se amintește de deficiențele noastre individuale și instituționale și de responsabilitatea împărtășită de facultatea noastră de a spune adevărul grav despre efectele pernicioase ale inegalității structurale. (...) Acest moment oferă o oportunitate profundă de schimbare instituțională care trebuie făcută și nu poate fi ratată. (…) Vă scriu astăzi pentru a vă împărtăși angajamentul meu personal față de acest proiect de transformare și pentru a vă comunica primii pași de care FAS va avea nevoie pentru a avansa această agendă importantă în anul viitor”.

O cu totul altă atitudine decît cea pe care a avut-o în timpul audierilor din 5 decembrie. Dacă în direcția woke, Claudine Gay se poziționa tranșant, militant și empatic, nu în același mod s-a prezentat cînd a fost vorba despre antisemitism.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

razboi foto pixabay jpg
Dezastru strategic pentru România. Fără soluții în fața Rusiei, ne distanțăm rapid de cei ce ne-ar apăra. Expert: „Nu avem o directivă de planificare”
Analistul militar Hari Bucur Marcu critică activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pe care îl vede incapabil să găsească soluții la provocările momentului. Într-o analiză pentru „Adevărul”, Hari Bucur Marcu remarcă faptul că ultima întâlnire a CSAT nu a adus niciun răspuns
Murături mai deosebite pentru iarnă Colaj
Alimentul surprinzător pe care ar trebui să-l consumăm zilnic. „Îmbunătățește digestia și ar trebui să fie obligatoriu”
Lumea nutriției devine tot mai atractivă pentru cei care doresc să-și îmbunătățească stilul de viață prin alegeri alimentare corecte. Din acest motiv, mulți oameni apelează la sfaturile experților pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase.
motor pixabay jpg
La ce turaţie trebuie să menţii motorul la mașinile diesel. Toți șoferii trebuie să știe asta
Probabil că majoritatea șoferilor știu că maşinile care au motoare diesel trebuie să fie conduse diferit comparativ cu cele pe benzină. Evident, cea mai importantă diferenţă este dată de turaţia la care motorul trebuie menţinut pentru a nu fi uzat.
Profesorul de genetică David Sinclair cunoscut drept „gurul de la Harvard” Foto David Sinclair
Secretele longevității, dezvăluite de un expert Harvard: „Mi-am recăpătat creierul de la 20 de ani”
Modificarea tiparelor alimentare pe care le considerăm normale de mult timp poate avea un impact semnificativ asupra procesului de îmbătrânire.
istanbul pixabay jpg
Orașele spectaculoase care leagă două continente! Sunt destinația perfectă în această vară
De-a lungul lumii există nenumărate orașe de o frumusețe rară, pe care trebuie să o explorăm măcar o dată în viață. Însă, numai câteva dintre acestea ne permit să explorăm frumusețea a două continente diferite!
roman thailanda jpg
Paradisul bogaților. Locul „secret” unde românii cu bani își iau case la prețuri mici. „Dobânda la bancă e 0,92%”
Românii cu bani se adaptează prețurilor mari și caută destinații de vis unde casele și proprietățile imobiliare în general sunt mult mai ieftine ca la noi. Un cunoscut vlogger român arată un astfel de loc spre care se îndreaptă unii conaționali.
Captură video cu cei trei jurnalişti răpiţi în Irak jpeg
30 martie: 20 de ani de la difuzarea primelor imagini cu jurnaliștii români răpiți în Irak
Pe 30 martie 2005, televiziunea Al Jazeera a difuzat prima înregistrare cu jurnaliștii români răpiți în Irak. Fără cereri clare din partea răpitorilor, cazul a stârnit îngrijorare și a devenit unul dintre cele mai mediatizate evenimente privind siguranța presei în zone de conflict.
facultate istock jpg
Cele mai inutile facultăți din prezent, conform Inteligenței Artificiale. Pe locul 1 este o specializare foarte căutată
Într-o eră digitală în continuă schimbare, unde tehnologia este în centrul aproape tuturor industriilor, întrebarea care se pune frecvent este: „Ce facultăți sunt cu adevărat utile în prezent?”.
Cetatea Zânelor  Foto cetateazânelor ro jpg
Misterele cetăților dacice din Ținutul Secuiesc. Locuri legendare răvășite de localnicii cuprinși de febra aurului
O mulțime de atracții turistice se regăsesc în regiunea etnografică Ținutul Secuiesc, cu orașe și comune locuite de etnici maghiari. Printre locurile istorice se numără și mai multe cetăți dacice. Două dintre ele au păstrat legende stranii, care au aprins imaginația căutătorilor de comori.