Zoe, fii feminină!

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

Cum se întîmplă, din ce în ce mai des, mass-media a preluat din nou un scandal iscat pe rețelele sociale, cu tot siajul de ciondăneală ideologică, clișee și părerisme inflamate. Pe scurt, este vorba despre o piesă muzicală, lansată pe 14 februarie, cu pretenție de mesaj social. Piesa în cauză abuzează de un limbaj dur, care pe de o parte a indignat, iar pe de alta a fost salutat ca un spărgător de tabuuri. 

Piesa denunță „dublul standard” și discriminarea: dacă din partea unui bărbat acceptăm versuri tari, limbajul licențios al unei femei nu este bine văzut. În plus, bărbații sînt denunțați ca agresori, iar femeile, ca eterne victime. 

Artista a declarat că a scris piesa mai mult ca să fie „înțeleasă, decît ascultată”. A mai declarat, într-un interviu pentru Pagina de media, că a trăit cele mai frumoase zile din viața ei, căci a intrat în atenția publicului larg, cu un asemenea mesaj. A ținut să sublinieze că nu a fost o schemă de marketing, nu a folosit idei feministe pentru a atrage atenția mediatică, ci pentru a încuraja femeile să nu mai fie timide și supuse.

Luată la bani mărunți, piesa are la bază nucleul ideologiei noului feminism. Femeile care, pentru a demonstra că sînt libere, independente și egale bărbaților, se masculinizează. Cultura violului, ideologie apărută în anii ’70, în al doilea val al feminismului, și augmentată în prezent prin mișcări de genul MeToo, este și ea prezentă. 

Este, cu alte cuvinte, rețeta perfectă pentru a stîrni dispute, avînd în vedere patimile pe care extremismele le nasc. Însă vine și cu o uriașă și solidă plasă de siguranță: statistici din întreaga lume vorbesc despre o creștere a violenței contra femeii. 

La sfîrșitul anului trecut, secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat: „Violența împotriva femeilor este o încălcare îngrozitoare a drepturilor omului, o criză de sănătate publică și un obstacol major în calea dezvoltării durabile. Este persistentă, răspîndită și se înrăutățește”. Însă statisticile care îi susțin declarația relevă un fenomen.

În ciuda poziției de lideri mondiali în egalitatea de gen, țările nordice prezintă „paradoxul nordic”. Ratele violenței domestice împotriva femeilor sînt semnificativ mai mari decît media UE: 32% în Danemarca, 30% în Finlanda, 28% în Suedia și 22,4% în Islanda. Media UE este de 22%.

De asemenea, în Franța, unde ideologia feminismului radicalizat cîștigă din ce în ce mai mult teren, angajamentul președintelui Emmanuel Macron față de egalitatea de gen contrastează puternic cu creșterea îngrijorătoare a cazurilor de violență domestică. În 2023, acestea au crescut cu 15% față de 2022 și cu 95% față de 2017.

Dacă prima etapă a feminismului (de tip Simone de Beauvoir) a adus drepturi concrete femeilor, mai ales prin lobby rațional, etapele următoare au marșat pe ideologii din ce în ce mai dure contra bărbaților. Or, bazîndu-ne tocmai pe statistici recente, poate ar fi cazul să ne întrebăm dacă mesajele extremiste ale feminismului de azi folosesc ele la ceva. Dacă nu cumva feminismul radicalizat a ajuns să confunde drepturile cu obsesiile. Dacă, în loc să provoace o schimbare reală de mentalitate, s-a lăsat îmbătat de slogane care nu fac decît să întețească focul violenței, aruncînd în flăcări principiile de bază ale feminismului.

Feminitate

Mirandolina, personajul pe care Carlo Goldoni l-a creat în 1753, este o femeie de afaceri, independentă, sigură pe farmecele sale, care joacă bărbații pe degete și obține, întotdeauna, ce dorește. Se ambiționează chiar, doar de dragul competiției, să farmece un misogin declarat. Cavalerul de Ripafratta declamă sus și tare că „Urăște femeile”. Totuși, Mirandolina îl face să se îndrăgostească nebunește de ea. Pe de o parte, se arată drept cine e, o femeie bogată și frumoasă, care nu are nevoie de bărbați, pe de alta, joacă rolul sfioasei în preajma cavalerului, suspină, își pleacă privirea, se preface chiar că leșină. 

„Auzi, tu! Dușmanul femeilor! Nu le poate suferi! Sărman nebun... pesemne n-a dat încă de o femeie care să știe cum să-l ia, dar se pare că tocmai a dat. Tocmai cu de-alde ăștia îmi place să am de-a face, căci de cel care se ține de capul meu mă plictisesc foarte repede. Stau de vorbă cu toți, dar nu mă îndrăgostesc de nici unul. Vreau să-mi bat joc de toți caraghioșii, de îndrăgostiții plîngăreți și vreau să mă slujesc de toate vicleșugurile ca să înving, să înmoi și să cuceresc toate inimile sălbatice, împietrite și dușmănoase față de noi, femeile, care sîntem cel mai minunat lucru din cîte a zămislit natura.”

În piesele sale, Goldoni glorifică nu doar inteligența feminină, ci și încrederea femeilor în ele însele, în convingerea lor că sînt niște zeițe: „Cel mai minunat lucru din cîte a zămislit natura”. În plus, admiră enorma capacitate de empatie a femeilor. Empatia fiind aici acea inteligență emoțională care le face să anticipeze reacțiile bărbaților, cel mai important pas în a manipula. 

În general, personajele masculine ale lui Goldoni sînt niște ființe limitate, victime ale prejudecăților societății, avînd atuul forței fizice, baza patriarhatului. În Bădăranii, relațiile de putere ale acestei societății patriarhale sînt inversate tocmai prin inteligența feminină.

Femeile joacă doar de fațadă rolul impus de bărbați, în realitate ele nu sînt niciodată subjugate acestui rol. Nu se consideră victime, nu se complac într-o situație care nu le convine și își urmăresc interesele. În ciuda aparențelor, ele sînt cele libere, iar bărbații sînt întemnițați în propriile prejudecăți. Dacă li se impune ceva, reacționează, însă nu o fac într-o manieră „bădărănească”, nu se apucă să urle, să lovească, să înjure, nu se comportă precum bărbații. O fac prin logică, inteligență și mult farmec, accesoriile și armele cele mai de preț ale femeii. Și au întotdeauna de cîștigat.

Cu un secol înaintea lui Goldoni, Molière promova aceeași inteligență feminină capabilă să subjuge lumea patriarhală. „Este un profet al eliberării femeilor”, scrie jurnalistul Christophe Barbier în cartea sa Le monde selon Molière, comentînd că dramaturgul francez, deși prețuia inteligența feminină, critica, în același timp, femeile care doar voiau să pară „cultivate”, mimînd erudiția.

Feminitatea, atît pentru Molière, cît și pentru Goldoni, nu însemna supușenie, ci inteligență, o capacitate de percepție superioară a femeilor față de bărbați. (Științific, s-a demonstrat chiar că femeile disting mai multe culori decît bărbații.)

Feminism vs. feminitate

Literatura nu a reușit însă niciodată să schimbe prea multe în viața reală. Simone de Beauvoir auzea deseori de la tatăl ei, ca un soi de laudă, că are „un creier de bărbat”. În 1949, Beauvoir avea să publice una dintre lucrările de bază ale primelor mișcări feministe: Al doilea sex. O denunțare a patriarhatului care limita drepturile femeii la independență. 

Să nu uităm că, în general, în anii ’50, femeile nu erau încurajate pe drumul educației, căci aceasta ar fi însemnat calea spre libertate. Și, în general, femeia era supusă constrîngerilor de tot felul, constrîngeri care azi, în lumea occidentală, ne-ar părea de pe cu totul altă planetă. Nu aveau voie să facă școala de șoferi, dacă un bărbat din familie nu își dădea consimțămîntul. De asemenea, nu puteau închiria un apartament, nu puteau face o operație dacă nu aveau încuviințarea tatălui, fratelui sau altei rude de gen masculin. Clișeele patriarhale erau folosite din plin în viața de zi cu zi. 

În 1951, Van Heusen, firmă de îmbrăcăminte exclusiv masculină, punea pe afiş un bărbat îmbrăcat impecabil, cu cravată şi în costum, servit la pat, în patru labe, de soţie: „Arată-i că e o lume a bărbaţilor“. În 1952, imaginea berii Schlitz apare lîngă o nevastă în lacrimi, speriată că a ars mîncarea: „Nu-ţi face griji, iubito“, îi spune soţul, „tot e bine că n-ai ars berea“. În 1953, Alcoa inventează sticla de ketchup pe care „pînă şi o femeie este în stare s-o deschidă“. Cam asta a fost mentalitatea care a făcut ca feminismul să declare război feminității, percepută ca un handicap.

Unul dintre punctele radicalizării feminismului a fost în 1967, cînd Valerie Solanas a publicat SCUM Manifesto (Society for Cutting Up Men), un manifest care vehiculează idei de genul: „Bărbații au distrus lumea și este datoria femeilor să preia conducerea“. Solanas propune chiar înființarea unei organizații care să răstoarne toate sistemele create de bărbați și chiar să elimine sexul masculin. Culmea este că textul lui Solanas nu a fost băgat în seamă pînă în momentul cînd aceasta l-a împușcat pe Andy Warhol, pe care l-a acuzat că i-ar fi furat o piesă de teatru.

În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.

Însă feminismul radicalizat nu a schimbat prea multe mentalități. A provocat isterii, teamă, furie, a stîrnit o tabără contra celeilalte, a contaminat discursul public. A impus mai degrabă vorbe, dar a uitat să facă fapte.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.