Zoe, fii feminină!

Publicat în Dilema Veche nr. 1038 din 29 februarie – 6 martie 2024
image png

Cum se întîmplă, din ce în ce mai des, mass-media a preluat din nou un scandal iscat pe rețelele sociale, cu tot siajul de ciondăneală ideologică, clișee și părerisme inflamate. Pe scurt, este vorba despre o piesă muzicală, lansată pe 14 februarie, cu pretenție de mesaj social. Piesa în cauză abuzează de un limbaj dur, care pe de o parte a indignat, iar pe de alta a fost salutat ca un spărgător de tabuuri. 

Piesa denunță „dublul standard” și discriminarea: dacă din partea unui bărbat acceptăm versuri tari, limbajul licențios al unei femei nu este bine văzut. În plus, bărbații sînt denunțați ca agresori, iar femeile, ca eterne victime. 

Artista a declarat că a scris piesa mai mult ca să fie „înțeleasă, decît ascultată”. A mai declarat, într-un interviu pentru Pagina de media, că a trăit cele mai frumoase zile din viața ei, căci a intrat în atenția publicului larg, cu un asemenea mesaj. A ținut să sublinieze că nu a fost o schemă de marketing, nu a folosit idei feministe pentru a atrage atenția mediatică, ci pentru a încuraja femeile să nu mai fie timide și supuse.

Luată la bani mărunți, piesa are la bază nucleul ideologiei noului feminism. Femeile care, pentru a demonstra că sînt libere, independente și egale bărbaților, se masculinizează. Cultura violului, ideologie apărută în anii ’70, în al doilea val al feminismului, și augmentată în prezent prin mișcări de genul MeToo, este și ea prezentă. 

Este, cu alte cuvinte, rețeta perfectă pentru a stîrni dispute, avînd în vedere patimile pe care extremismele le nasc. Însă vine și cu o uriașă și solidă plasă de siguranță: statistici din întreaga lume vorbesc despre o creștere a violenței contra femeii. 

La sfîrșitul anului trecut, secretarul general ONU, Antonio Guterres, a declarat: „Violența împotriva femeilor este o încălcare îngrozitoare a drepturilor omului, o criză de sănătate publică și un obstacol major în calea dezvoltării durabile. Este persistentă, răspîndită și se înrăutățește”. Însă statisticile care îi susțin declarația relevă un fenomen.

În ciuda poziției de lideri mondiali în egalitatea de gen, țările nordice prezintă „paradoxul nordic”. Ratele violenței domestice împotriva femeilor sînt semnificativ mai mari decît media UE: 32% în Danemarca, 30% în Finlanda, 28% în Suedia și 22,4% în Islanda. Media UE este de 22%.

De asemenea, în Franța, unde ideologia feminismului radicalizat cîștigă din ce în ce mai mult teren, angajamentul președintelui Emmanuel Macron față de egalitatea de gen contrastează puternic cu creșterea îngrijorătoare a cazurilor de violență domestică. În 2023, acestea au crescut cu 15% față de 2022 și cu 95% față de 2017.

Dacă prima etapă a feminismului (de tip Simone de Beauvoir) a adus drepturi concrete femeilor, mai ales prin lobby rațional, etapele următoare au marșat pe ideologii din ce în ce mai dure contra bărbaților. Or, bazîndu-ne tocmai pe statistici recente, poate ar fi cazul să ne întrebăm dacă mesajele extremiste ale feminismului de azi folosesc ele la ceva. Dacă nu cumva feminismul radicalizat a ajuns să confunde drepturile cu obsesiile. Dacă, în loc să provoace o schimbare reală de mentalitate, s-a lăsat îmbătat de slogane care nu fac decît să întețească focul violenței, aruncînd în flăcări principiile de bază ale feminismului.

Feminitate

Mirandolina, personajul pe care Carlo Goldoni l-a creat în 1753, este o femeie de afaceri, independentă, sigură pe farmecele sale, care joacă bărbații pe degete și obține, întotdeauna, ce dorește. Se ambiționează chiar, doar de dragul competiției, să farmece un misogin declarat. Cavalerul de Ripafratta declamă sus și tare că „Urăște femeile”. Totuși, Mirandolina îl face să se îndrăgostească nebunește de ea. Pe de o parte, se arată drept cine e, o femeie bogată și frumoasă, care nu are nevoie de bărbați, pe de alta, joacă rolul sfioasei în preajma cavalerului, suspină, își pleacă privirea, se preface chiar că leșină. 

„Auzi, tu! Dușmanul femeilor! Nu le poate suferi! Sărman nebun... pesemne n-a dat încă de o femeie care să știe cum să-l ia, dar se pare că tocmai a dat. Tocmai cu de-alde ăștia îmi place să am de-a face, căci de cel care se ține de capul meu mă plictisesc foarte repede. Stau de vorbă cu toți, dar nu mă îndrăgostesc de nici unul. Vreau să-mi bat joc de toți caraghioșii, de îndrăgostiții plîngăreți și vreau să mă slujesc de toate vicleșugurile ca să înving, să înmoi și să cuceresc toate inimile sălbatice, împietrite și dușmănoase față de noi, femeile, care sîntem cel mai minunat lucru din cîte a zămislit natura.”

În piesele sale, Goldoni glorifică nu doar inteligența feminină, ci și încrederea femeilor în ele însele, în convingerea lor că sînt niște zeițe: „Cel mai minunat lucru din cîte a zămislit natura”. În plus, admiră enorma capacitate de empatie a femeilor. Empatia fiind aici acea inteligență emoțională care le face să anticipeze reacțiile bărbaților, cel mai important pas în a manipula. 

În general, personajele masculine ale lui Goldoni sînt niște ființe limitate, victime ale prejudecăților societății, avînd atuul forței fizice, baza patriarhatului. În Bădăranii, relațiile de putere ale acestei societății patriarhale sînt inversate tocmai prin inteligența feminină.

Femeile joacă doar de fațadă rolul impus de bărbați, în realitate ele nu sînt niciodată subjugate acestui rol. Nu se consideră victime, nu se complac într-o situație care nu le convine și își urmăresc interesele. În ciuda aparențelor, ele sînt cele libere, iar bărbații sînt întemnițați în propriile prejudecăți. Dacă li se impune ceva, reacționează, însă nu o fac într-o manieră „bădărănească”, nu se apucă să urle, să lovească, să înjure, nu se comportă precum bărbații. O fac prin logică, inteligență și mult farmec, accesoriile și armele cele mai de preț ale femeii. Și au întotdeauna de cîștigat.

Cu un secol înaintea lui Goldoni, Molière promova aceeași inteligență feminină capabilă să subjuge lumea patriarhală. „Este un profet al eliberării femeilor”, scrie jurnalistul Christophe Barbier în cartea sa Le monde selon Molière, comentînd că dramaturgul francez, deși prețuia inteligența feminină, critica, în același timp, femeile care doar voiau să pară „cultivate”, mimînd erudiția.

Feminitatea, atît pentru Molière, cît și pentru Goldoni, nu însemna supușenie, ci inteligență, o capacitate de percepție superioară a femeilor față de bărbați. (Științific, s-a demonstrat chiar că femeile disting mai multe culori decît bărbații.)

Feminism vs. feminitate

Literatura nu a reușit însă niciodată să schimbe prea multe în viața reală. Simone de Beauvoir auzea deseori de la tatăl ei, ca un soi de laudă, că are „un creier de bărbat”. În 1949, Beauvoir avea să publice una dintre lucrările de bază ale primelor mișcări feministe: Al doilea sex. O denunțare a patriarhatului care limita drepturile femeii la independență. 

Să nu uităm că, în general, în anii ’50, femeile nu erau încurajate pe drumul educației, căci aceasta ar fi însemnat calea spre libertate. Și, în general, femeia era supusă constrîngerilor de tot felul, constrîngeri care azi, în lumea occidentală, ne-ar părea de pe cu totul altă planetă. Nu aveau voie să facă școala de șoferi, dacă un bărbat din familie nu își dădea consimțămîntul. De asemenea, nu puteau închiria un apartament, nu puteau face o operație dacă nu aveau încuviințarea tatălui, fratelui sau altei rude de gen masculin. Clișeele patriarhale erau folosite din plin în viața de zi cu zi. 

În 1951, Van Heusen, firmă de îmbrăcăminte exclusiv masculină, punea pe afiş un bărbat îmbrăcat impecabil, cu cravată şi în costum, servit la pat, în patru labe, de soţie: „Arată-i că e o lume a bărbaţilor“. În 1952, imaginea berii Schlitz apare lîngă o nevastă în lacrimi, speriată că a ars mîncarea: „Nu-ţi face griji, iubito“, îi spune soţul, „tot e bine că n-ai ars berea“. În 1953, Alcoa inventează sticla de ketchup pe care „pînă şi o femeie este în stare s-o deschidă“. Cam asta a fost mentalitatea care a făcut ca feminismul să declare război feminității, percepută ca un handicap.

Unul dintre punctele radicalizării feminismului a fost în 1967, cînd Valerie Solanas a publicat SCUM Manifesto (Society for Cutting Up Men), un manifest care vehiculează idei de genul: „Bărbații au distrus lumea și este datoria femeilor să preia conducerea“. Solanas propune chiar înființarea unei organizații care să răstoarne toate sistemele create de bărbați și chiar să elimine sexul masculin. Culmea este că textul lui Solanas nu a fost băgat în seamă pînă în momentul cînd aceasta l-a împușcat pe Andy Warhol, pe care l-a acuzat că i-ar fi furat o piesă de teatru.

În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.

Însă feminismul radicalizat nu a schimbat prea multe mentalități. A provocat isterii, teamă, furie, a stîrnit o tabără contra celeilalte, a contaminat discursul public. A impus mai degrabă vorbe, dar a uitat să facă fapte.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

netflix shutterstock jpg
Comedia romantică de pe Netflix care i-a cucerit pe abonați. A fost adăugată recent și se află pe locul 1
A sosit weekendul și cu siguranță vrei să te relaxezi urmărind un film singur, sau de ce nu, cu familia. Dacă ești în pană de idei și nu știi la ce producție să te mai uiți, venim noi cu o recomandare. Aflată în prezent pe locul 1 în top cele mai vizionate filme de pe platforma de streaming Netflix,
autostrada 5 jpg
Circulăm pe încă 16 kilometri de autostradă. Când va fi gata restul tronsonului
A fost o zi importantă ieri, în istoria autostrăzii Sibiu – Piteşti. S-au inaugurat alţi 15,77 kilometri, cu cuprinşi între nodurile rutiere de la Bascov şi Băiculeşti. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, speră ca în 2027 să putem circula pe autostradă de la Bucureşti până la Sibiu, fără înt
cristela georgescu instagram jpg
Cristela Georgescu, alergând prin zăpadă purtând un costum de baie: „Are efect sedativ”
Cristela Georgescu a ajuns din nou virală pe rețelele de socializare. Dacă acum ceva timp internauții se amuzau după ce au apărut în mediul online filmulețe cu ea când își dă palme ca să scape de boli, dansează pe muzică latino și vorbește despre ce a învățat de la dr. Colin Campbell, de data aceast
cosmin avram la piata jpg
Experimentul unui celebru vlogger în Germania. „Sunt prețurile mai mari sau mai mici ca în România?”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a vizitat Berlinul, prilej să facă o comparație cu România. Iar rezultatul a fost surprinzător.
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
TikTok nu a răspuns încă cererii de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România. Ce amendă riscă gigantul chinez
Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază la cererile de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției.
image png
Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria din cauza incertitudinii politice. Ucraina i-ar putea lua locul
Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plată şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, afirmă surse ruse şi siriene citate vineri de Reuters.
Presupune drone de origine necunoscută au fost observate și în alte state FOTO captură Fox News
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
Dronele mari sunt zilele astea subiect de conversație în statul New Jersey, unde locuitorii au raportat că au văzut drone de dimensiunea unor mașini zburând pe timp de noapte. Oficialii nu sunt încredințați asupra a ceea văd realmente localnicii.
banner cristina cioran png
Alex Dobrescu a știut încă de la început de sarcina Cristinei Cioran. Cum a reacționat atunci când a aflat marea veste
Recent, Cristina Cioran și-a surprins fanii din social media după ce a anunțat că este însărcinată. De asemenea, actrița a confirmat că Alex Dobrescu este tatăl copilului, pe care îl dorește, totodată, în viața copiilor ei. În plus, se pare că Alex știa încă de la finalul lunii mai că va deveni tată
iasi accident tramvai captura video png
Momentul în care un șofer din Iași a fost lovit din plin de un tramvai, după ce nu s-a asigurat
Un accident rutier între un tramvai și un autoturism a avut loc în Iași, la intersecția bulevardului Nicolae Iorga. Incidentul a fost surprins de camerele de supravegheri.