Empatia în școală

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

În România se vorbește din ce în ce mai mult despre fenomenul violenței școlare care, potrivit statisticilor, a prins amploare. Potrivit unei cercetări realizate anul acesta de World Vision România, 55% din profesori au declarat că au fost martori la acte de violență în școala lor și doar 45% consideră că „știu ce au de făcut“.

În ceea ce privește numărul de acte de vio-lență asupra copiilor, raportul World Vi-sion România atrage atenția că acesta a crescut de la an la an. Conform datelor raportate de DGASPC-uri, dacă în 2021 au fost raportate 11.903 cazuri (între ianuarie-septembrie), în 2022 numărul raportat în aceeași perioadă a fost de 12.761. 

În 2023, în urma mai multor acte de violență mediatizate, Ministerul Edu-ca-ției a reacționat: în luna iulie a pus în con-sultare publică o „procedură privind ma-na-gementul cazurilor de violență în me-diul școlar“. Procedura nu este însă nimic nou sub soare. Este mai degrabă o consemnare, un soi de trecere în revistă a diferitelor acte de violență, de la cele minore la bullying și cyberbullying.

În ceea ce privește măsurile pentru com-ba-terea violenței, potrivit „procedurii“, reprezentanţii unităţilor de învăţă-mînt ar trebui „să sesizeze instituţiile a-bi-li-tate“, să colaboreze cu acestea şi să a-plice și sancţiuni, dar și consiliere pentru cei vinovați, respectiv măsuri de sprijin pentru victime.

La nivel declarativ, procedura va include „toți pașii ce trebuie parcurși în procesul de gestionare a unui caz de violență școlară“, după cum a declarat în luna august ministrul Educației, Ligia Deca, citată de edu.pedu. Aceasta a adăugat că există, astfel, „un traseu ușor de urmărit, ceea ce oferă posibilitatea intervenției rapide și coordonate“.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri pe marginea respectivei proceduri ministeriale, o dezbatere la care au participat în jur de douăzeci de re-pre-zentanți ai elevilor, profeso-ri-lor, pă-rin-ților, societății civile și ai in-sti-tu-țiilor partenere (precum Agenția Na-țio-nală Antidrog).

Bineînțeles, România nu deține monopol asupra fenomenului violenței școlare. Însă, pe cînd la noi se discută, se oftează și se inițiază proceduri, în alte țări se iau măsuri concrete. 

Excluderea hărțuitorilor de pe rețelele sociale

Recent, în Franța, premierul Élisabeth Borne a anunțat o serie de măsuri menite să pună capăt agresiunii școlare, de la raportarea sistematică a cazurilor către Justiție pînă la dorința de a „exclude studenții hărțuitori“ de pe rețelele sociale.

Acest plan prevede, de asemenea, pentru următorii cinci ani, o instruire a an-ga-jaților din domeniul educațional, astfel în-cît aceștia să poată identifica și să aibă cu-noștințele necesare pentru a remedia situațiile de conflict. În plus, noul plan al Guvernului francez împotriva agresiunii școlare mai include „cursuri de empatie“.

Gabriel Attal, ministrul Educației, a anunțat generalizarea în „programa șco-lară“ a „cursurilor de empatie“ de la începutul anului școlar 2024, Franța urmînd să preia un model care s-a aplicat, cu succes, în Danemarca. „De la începutul anului școlar, în ianuarie 2024, vor fi cursuri de empatie în fiecare săptămînă în cel puțin o școală-pilot“, a mai declarat ministrul.

Metoda daneză

Metoda daneză de combatere a vio-lenței școlare a constat într-un program educațional, „Fri for Mobberi“ („Eliberați de agresivitate“), lansat în 2007 și bazat pe predarea empatiei. Potrivit statisticilor, metoda a fost una de succes. În regatul scandinav, procentul băieților cu vîrste cuprinse între 11 și 15 ani care erau victime ale hărțuirii de cîteva ori pe lună a scăzut de la 15% la 6% și cel al fetelor de la 14% la 9% în școlile primare și gimnaziale  

Programul a fost conceput de două ONG-uri, Mary Fonden, o fundație spon-sorizată de Prințesa moștenitoare Mary, și Red Barne, în urma cercetărilor știin-țifice, potrivit cărora conștientizarea timpurie și permanentă a efectelor violenței duce la diminuarea acesteia.

Astfel, încă de la creșă copiilor li se vor-bește despre ce înseamnă violența, de-spre cum s-o recunoască, să o combată și despre cum să nu o perpetueze. Ini-ția-torii și-au dorit astfel „crearea unei culturi care nu doar să combată violența, dar să ajute și la prevenirea ei“.

Bineînțeles, acest program nu se des-fă-șoară doar prin discuții fade, ci constă în diferite instrumente, metode și materiale pe care profesioniștii în domeniul e-du-cațional le pot încorpora cu ușurință în rutinele zilnice ale copiilor, fie cei din instituțiile de îngrijire, fie din grădinițe sau școlile primare. 

Un exemplu de asemenea instrument este ghiozdanul colorat. În funcție de gru--pa de vîrstă, copiii primesc diferite ghioz--dane care conțin un ursuleț de pluș, de care trebuie să aibă grijă, CD-uri cu muzică sau cărți, postere sau jocuri. Pe baza acestora, copiii socializează, pentru că ideea principală este să nu se simtă niciodată excluși, fiind în per-ma-nență supravegheați și antrenați să in-teracționeze.

La zece ani după implementarea acestui program, potrivit unei evaluări realizate de Institutul Ramboell, copiii de grădiniță care urmează programul anti-bullying „au demonstrat un comportament empatic mai evident, devenind mai grijulii unii față de alții“.

Potrivit unui sondaj privind bunăstarea elevilor realizat în 2022 de Institutul de Stat pentru Sănătatea Publică, Danemarca se află, alături de Suedia și Islanda, în fruntea țărilor din Europa cu cea mai scăzută rată de agresiune școlară.

Totuși, succesul experimentului „Fri for Mobberi“, care a inspirat multe alte țări, printre care și Franța, nu a fost sin-gurul remediu împotriva violenței șco-lare. 

În 2017, Guvernul olandez a adoptat o lege care impune ca „toate școlile primare și gimnaziale să aibă o strategie și planuri de acțiune împotriva violenței“. Conform aceleiași legislații, elevii și părinții au posibilitatea de a depune plîngere la poliție dacă unitatea de învățămînt nu are o strategie antiviolență sau dacă reacțiile conducerii sînt insuficiente. 

Însă, chiar și așa, în ciuda legislației și a succesului metodei empatiei predată în școală, chiar dacă Danemarca a reușit să scadă enorm rata violențelor școlare care se petrec în instituții, acestea s-au răspîndit, în prezent, pe rețelele sociale.

Potrivit unui nou studiu al Consiliului pentru Prevenirea Criminalității, o treime dintre școli nu au un plan de combatere a hărțuirii online, iar 72% din școlile primare la nivel național au raportat că au avut din ce în ce mai multe cazuri de agresiune pe rețelele sociale – deseori îndreptate către profesori. Potrivit unui sondaj din 2023 realizat de Danish Channel 1, în peste 400 de școli primare, 84% din directorii de școli au declarat că au fost victime ale agresiunii pe rețelele sociale. 

Se poate preda empatia?

Predarea empatiei este o măsură văzută cu scepticism de unii oamenii de știință. Nu doar pentru că nu este pe deplin înțeleasă, însă dacă este pe deplin înțeleasă, poate fi folosită ca instrument de manipulare.

Într-un interviu pentru Le Point, neurologul Jean Decety a declarat că ministrul Educației, Gabriel Attal, se înșeală crezînd că empatia este un instrument pentru a lupta împotriva acestui flagel. „Astăzi empatia a devenit un soi de prăjitură... Toată lumea vrea empatie, pînă la absurd. În ziare, cînd citesc că unui anume criminal i-a lipsit empatia față de victima lui, dau ochii peste cap. Ar trebui, nu-i așa, să fie evident că ne lipsește empatia atunci cînd ucidem, batem sau violăm pe cineva.“ Potrivit neurologului, pentru a înțelege ce înseamnă de fapt empatia, trebuie înțelese toate cele trei componente ale sale.

Prima componentă este capacitatea de a împărtăși emoțiile. „În lumea animală, acest lucru e numit  contagiune emo-țională. La oameni, vom vorbi despre empatia emoțională, capacitatea de a simți ceea ce simte cealaltă persoană.“

A doua componentă se referă la capacitatea mentală de a te pune în mod conștient în locul celuilalt pentru a-l înțelege mai bine. „În termeni oarecum academici, vorbim despre «teoria minții». Este acea abilitate pe care oamenii o au de a adopta punctul de vedere subiectiv, perspectiva celuilalt pentru a-l înțelege mai bine, a-i înțelege stările emoționale, convingerile și intențiile.“ 

Însă această componentă, odată stă-pî-ni-tă, poate deveni un instrument de mani-pulare. Odată ce îl înțelegi pe celălalt, felul lui de a acționa și a reacționa, îi cunoști și slăbiciunile.

A treia componentă a empatiei este preocuparea pentru binele celuilalt. „Astăzi vorbim despre «compasiune», dar nu îmi place tonul religios al acestui termen. În toate cazurile, se referă la acea capacitate pe care oamenii, la fel ca și celelalte animale, o au să le pese de ceilalți, să vrea să-i ajute etc. (...) Însă nu este nevoie să-i învățăm pe oameni să simtă ceea ce simt alții. Problema oamenilor este că nu pot fi înduioșați de starea emoțională a unei persoane care nu le place sau cu care sînt în competiție. Toate acestea sînt mediate, influențate de relațiile sociale, de grupurile sociale din care facem parte și de dinamica dintre grupuri.“

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

cutremur pacific
Alertă de tsunami în Pacific, după ce un cutremur de magnitudinea 7 a lovit Insulele Tonga
Un seism de magnitudine 7 s-a produs duminică, 30 martie, în Oceanul Pacific, la est de Insulele Tonga, a informat Centrul german de cercetări Geofizice (GFZ). În urma cutremurului, Sistemul de avertizare de tsunami din Pacific a emis o alertă.
WhatsApp Image 2025 03 30 at 15 10 09 1e28ad30 jpg
Elena Lasconi, radicală cu Nicuşor Dan: „N-are nicio şansă să ajungă în turul doi”
Liderul USR, Elena Lasconi, susține că Nicușor Dan „n-are nicio șansă să ajungă în turul doi” iar sondajele care o plasează pe locurile inferioare „nu o descurajează”.
baza stanga 1 jpg
Pentru ea a venit deja vara! Kendall Jenner, apariție de infarct la piscină
Kendall Jenner (29 de ani) este pregătită pentru vară şi a împărtăşit pe Instagram o serie de fotografii provocatoare.
baza jos jpg
Ce sumă a primit un bărbat pentru 48 de ani petrecuţi pe nedrept în închisoare. A fost arestat pe 18 august 1966 pentru crimă
Iwao Hakamata, un bărbat de 89 de ani, care a petrecut mai mult de 48 de ani în închisoare, a primit o compensaţie de 1,4 milioane de dolari din partea guvernului japonez
test1 jpeg
Testul de inteligență pe care puțini oameni îl pot rezolva. Ai găsit broasca ascunsă în imagine?
Este un test de inteligență care, cel puțin la prima vedere, poate părea destul de banal. Cu toate acestea, imediat ce vom încerca să rezolvăm provocarea, vom vedea că ea este, de fapt, mult mai greu de deslușit!
WhatsApp Image 2025 03 25 at 16 39 02 (1) jpeg
Învățătoarea de la capătul României care face performanță în educație. Și-a dorit să profeseze în mediul rural și dă aripi copiilor
O învățătoare care predă într-un cătun botoșănean a reușit să câștige premiul de Profesor al Anului, la categoria debutanți. Ioana Cristina Pașcău are 30 de ani și a refuzat un post la oraș doar pentru a preda copiilor de la țară.
banner tavi clonda png
Din ce face bani Gabriela Cristea, după ce a renunțat la televiziune. Tavi Clonda a spus tot: „Am avut luni de zile când câștigam mii de euro”
Plecarea Gabrielei Cristea de la cârma show-ului matrimonial pe care îl prezenta la Antena Stars a stârnit tristețe în rândul oamenilor care vreme de mai bine de trei decenii au urmărit-o în fața micului ecran. Acum, după luni de când a luat această decizie, Tavi Clonda dezvăluie cu ce se ocupă prez
Screenshot 2025 03 30 180206 png
Cine este șeful de Poliție care organiza petreceri cu droguri în locuința sa. Denunțătorul său: „Știu de la traficanți că îi apară de 10-15 ani”
Comisarul-șef Viorel Tilca, șeful Secției 1 Poliție Timișoara, a fost reținut de DIICOT pentru trafic de droguri și găzduirea unor petreceri unde se consumau substanțe interzise. Un alt bărbat, de 38 de ani, este acuzat de comercializarea drogurilor.
Richard Chamberlain in Pasarea Spin 1983  Foto Profimedia jpg
A murit Richard Chamberlain. Marele actor cunoscut din Dr Kildare și Shogun avea 90 de ani
Richard Chamberlain, actorul cunoscut pentru rolul său din serialul medical din anii 1960 Dr. Kildare și pentru rolul principal din Shogun, a murit la vârsta de 90 de ani, a confirmat publicistul său pentru BBC.