Empatia în școală

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

În România se vorbește din ce în ce mai mult despre fenomenul violenței școlare care, potrivit statisticilor, a prins amploare. Potrivit unei cercetări realizate anul acesta de World Vision România, 55% din profesori au declarat că au fost martori la acte de violență în școala lor și doar 45% consideră că „știu ce au de făcut“.

În ceea ce privește numărul de acte de vio-lență asupra copiilor, raportul World Vi-sion România atrage atenția că acesta a crescut de la an la an. Conform datelor raportate de DGASPC-uri, dacă în 2021 au fost raportate 11.903 cazuri (între ianuarie-septembrie), în 2022 numărul raportat în aceeași perioadă a fost de 12.761. 

În 2023, în urma mai multor acte de violență mediatizate, Ministerul Edu-ca-ției a reacționat: în luna iulie a pus în con-sultare publică o „procedură privind ma-na-gementul cazurilor de violență în me-diul școlar“. Procedura nu este însă nimic nou sub soare. Este mai degrabă o consemnare, un soi de trecere în revistă a diferitelor acte de violență, de la cele minore la bullying și cyberbullying.

În ceea ce privește măsurile pentru com-ba-terea violenței, potrivit „procedurii“, reprezentanţii unităţilor de învăţă-mînt ar trebui „să sesizeze instituţiile a-bi-li-tate“, să colaboreze cu acestea şi să a-plice și sancţiuni, dar și consiliere pentru cei vinovați, respectiv măsuri de sprijin pentru victime.

La nivel declarativ, procedura va include „toți pașii ce trebuie parcurși în procesul de gestionare a unui caz de violență școlară“, după cum a declarat în luna august ministrul Educației, Ligia Deca, citată de edu.pedu. Aceasta a adăugat că există, astfel, „un traseu ușor de urmărit, ceea ce oferă posibilitatea intervenției rapide și coordonate“.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri pe marginea respectivei proceduri ministeriale, o dezbatere la care au participat în jur de douăzeci de re-pre-zentanți ai elevilor, profeso-ri-lor, pă-rin-ților, societății civile și ai in-sti-tu-țiilor partenere (precum Agenția Na-țio-nală Antidrog).

Bineînțeles, România nu deține monopol asupra fenomenului violenței școlare. Însă, pe cînd la noi se discută, se oftează și se inițiază proceduri, în alte țări se iau măsuri concrete. 

Excluderea hărțuitorilor de pe rețelele sociale

Recent, în Franța, premierul Élisabeth Borne a anunțat o serie de măsuri menite să pună capăt agresiunii școlare, de la raportarea sistematică a cazurilor către Justiție pînă la dorința de a „exclude studenții hărțuitori“ de pe rețelele sociale.

Acest plan prevede, de asemenea, pentru următorii cinci ani, o instruire a an-ga-jaților din domeniul educațional, astfel în-cît aceștia să poată identifica și să aibă cu-noștințele necesare pentru a remedia situațiile de conflict. În plus, noul plan al Guvernului francez împotriva agresiunii școlare mai include „cursuri de empatie“.

Gabriel Attal, ministrul Educației, a anunțat generalizarea în „programa șco-lară“ a „cursurilor de empatie“ de la începutul anului școlar 2024, Franța urmînd să preia un model care s-a aplicat, cu succes, în Danemarca. „De la începutul anului școlar, în ianuarie 2024, vor fi cursuri de empatie în fiecare săptămînă în cel puțin o școală-pilot“, a mai declarat ministrul.

Metoda daneză

Metoda daneză de combatere a vio-lenței școlare a constat într-un program educațional, „Fri for Mobberi“ („Eliberați de agresivitate“), lansat în 2007 și bazat pe predarea empatiei. Potrivit statisticilor, metoda a fost una de succes. În regatul scandinav, procentul băieților cu vîrste cuprinse între 11 și 15 ani care erau victime ale hărțuirii de cîteva ori pe lună a scăzut de la 15% la 6% și cel al fetelor de la 14% la 9% în școlile primare și gimnaziale  

Programul a fost conceput de două ONG-uri, Mary Fonden, o fundație spon-sorizată de Prințesa moștenitoare Mary, și Red Barne, în urma cercetărilor știin-țifice, potrivit cărora conștientizarea timpurie și permanentă a efectelor violenței duce la diminuarea acesteia.

Astfel, încă de la creșă copiilor li se vor-bește despre ce înseamnă violența, de-spre cum s-o recunoască, să o combată și despre cum să nu o perpetueze. Ini-ția-torii și-au dorit astfel „crearea unei culturi care nu doar să combată violența, dar să ajute și la prevenirea ei“.

Bineînțeles, acest program nu se des-fă-șoară doar prin discuții fade, ci constă în diferite instrumente, metode și materiale pe care profesioniștii în domeniul e-du-cațional le pot încorpora cu ușurință în rutinele zilnice ale copiilor, fie cei din instituțiile de îngrijire, fie din grădinițe sau școlile primare. 

Un exemplu de asemenea instrument este ghiozdanul colorat. În funcție de gru--pa de vîrstă, copiii primesc diferite ghioz--dane care conțin un ursuleț de pluș, de care trebuie să aibă grijă, CD-uri cu muzică sau cărți, postere sau jocuri. Pe baza acestora, copiii socializează, pentru că ideea principală este să nu se simtă niciodată excluși, fiind în per-ma-nență supravegheați și antrenați să in-teracționeze.

La zece ani după implementarea acestui program, potrivit unei evaluări realizate de Institutul Ramboell, copiii de grădiniță care urmează programul anti-bullying „au demonstrat un comportament empatic mai evident, devenind mai grijulii unii față de alții“.

Potrivit unui sondaj privind bunăstarea elevilor realizat în 2022 de Institutul de Stat pentru Sănătatea Publică, Danemarca se află, alături de Suedia și Islanda, în fruntea țărilor din Europa cu cea mai scăzută rată de agresiune școlară.

Totuși, succesul experimentului „Fri for Mobberi“, care a inspirat multe alte țări, printre care și Franța, nu a fost sin-gurul remediu împotriva violenței șco-lare. 

În 2017, Guvernul olandez a adoptat o lege care impune ca „toate școlile primare și gimnaziale să aibă o strategie și planuri de acțiune împotriva violenței“. Conform aceleiași legislații, elevii și părinții au posibilitatea de a depune plîngere la poliție dacă unitatea de învățămînt nu are o strategie antiviolență sau dacă reacțiile conducerii sînt insuficiente. 

Însă, chiar și așa, în ciuda legislației și a succesului metodei empatiei predată în școală, chiar dacă Danemarca a reușit să scadă enorm rata violențelor școlare care se petrec în instituții, acestea s-au răspîndit, în prezent, pe rețelele sociale.

Potrivit unui nou studiu al Consiliului pentru Prevenirea Criminalității, o treime dintre școli nu au un plan de combatere a hărțuirii online, iar 72% din școlile primare la nivel național au raportat că au avut din ce în ce mai multe cazuri de agresiune pe rețelele sociale – deseori îndreptate către profesori. Potrivit unui sondaj din 2023 realizat de Danish Channel 1, în peste 400 de școli primare, 84% din directorii de școli au declarat că au fost victime ale agresiunii pe rețelele sociale. 

Se poate preda empatia?

Predarea empatiei este o măsură văzută cu scepticism de unii oamenii de știință. Nu doar pentru că nu este pe deplin înțeleasă, însă dacă este pe deplin înțeleasă, poate fi folosită ca instrument de manipulare.

Într-un interviu pentru Le Point, neurologul Jean Decety a declarat că ministrul Educației, Gabriel Attal, se înșeală crezînd că empatia este un instrument pentru a lupta împotriva acestui flagel. „Astăzi empatia a devenit un soi de prăjitură... Toată lumea vrea empatie, pînă la absurd. În ziare, cînd citesc că unui anume criminal i-a lipsit empatia față de victima lui, dau ochii peste cap. Ar trebui, nu-i așa, să fie evident că ne lipsește empatia atunci cînd ucidem, batem sau violăm pe cineva.“ Potrivit neurologului, pentru a înțelege ce înseamnă de fapt empatia, trebuie înțelese toate cele trei componente ale sale.

Prima componentă este capacitatea de a împărtăși emoțiile. „În lumea animală, acest lucru e numit  contagiune emo-țională. La oameni, vom vorbi despre empatia emoțională, capacitatea de a simți ceea ce simte cealaltă persoană.“

A doua componentă se referă la capacitatea mentală de a te pune în mod conștient în locul celuilalt pentru a-l înțelege mai bine. „În termeni oarecum academici, vorbim despre «teoria minții». Este acea abilitate pe care oamenii o au de a adopta punctul de vedere subiectiv, perspectiva celuilalt pentru a-l înțelege mai bine, a-i înțelege stările emoționale, convingerile și intențiile.“ 

Însă această componentă, odată stă-pî-ni-tă, poate deveni un instrument de mani-pulare. Odată ce îl înțelegi pe celălalt, felul lui de a acționa și a reacționa, îi cunoști și slăbiciunile.

A treia componentă a empatiei este preocuparea pentru binele celuilalt. „Astăzi vorbim despre «compasiune», dar nu îmi place tonul religios al acestui termen. În toate cazurile, se referă la acea capacitate pe care oamenii, la fel ca și celelalte animale, o au să le pese de ceilalți, să vrea să-i ajute etc. (...) Însă nu este nevoie să-i învățăm pe oameni să simtă ceea ce simt alții. Problema oamenilor este că nu pot fi înduioșați de starea emoțională a unei persoane care nu le place sau cu care sînt în competiție. Toate acestea sînt mediate, influențate de relațiile sociale, de grupurile sociale din care facem parte și de dinamica dintre grupuri.“

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

ger naprasnic jpg
Ger de crapă pietrele în acest weekend cu temperaturi de -14 grade. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
Temperaturile vor scădea drastic în orele care urmează, iar vineri și sâmbătă se anunță un ger de crapă pietrele. Cea mai recentă prognoză indică temperaturi și de minus 14 grade
semafor jpeg
Provocarea care dă bătăi de cap multor șoferi. Care este ordinea de trecere a mașinilor, având în vedere că semafoarele nu funcționează?
Atunci când ne urcăm la volan, este extrem de important să cunoaștem cât mai bine regulile de circulație. Acestea sunt menite să ne țină în siguranță, iar chiar și situațiile ieșite din comun sunt prevăzute în legislație.
dragusin jpg
Radu Drăgușin, la munca de jos. Stoperul naționalei a cărat lăzi cu mâncare
Radu Drăgușin, 22 de ani, a împărțit alimente în prejma sărbătorilor.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu ar fi plagiat proiectul „Hrană, apă, energie” de la oligarhul pro-rus Ilan Șor care l-a publicat în 2022
Proiectul „Hrană, apă, energie”, denumirea programului electoral cu care a mers Călin Georgescu în campania electorală pentru Cotroceni, este identic cu ce lansat cu câţiva ani în urmă de către fostul deputat de la Chişinău, Ilan Şor, un oligarh pro-rus condamnat la închisoare.
Polițiștii de frontieră l au prins pe falsul medic în tren, la Vama Curtici jpeg
Sorin Grindeanu despre Schengen: „Se reduc timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mai repede frontierele UE.
tribunal
Rapid face sărbătorile în liniște. Ce a decis instanța în procesul privind folosirea abuzivă a imnului
Rapid, clubul sportiv și cel de fotbal, a fost acționat în justiție de Andrei Păunescu, fiului fostului poet Adrian Păunescu.
Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
România și Bulgaria intră în spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Miniștrii de interne din țările UE, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Locul din țara noastră, vechi din 1850, care va fi revitalizat cu fonduri europene. Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneoclimaterice din România
Stațiunea Borsec, cunoscută pentru apele sale minerale și peisajele montane spectaculoase, va beneficia de un proiect amplu de revitalizare finanțat prin fonduri europene.
italia pixabay jpg
Țara din Europa, aproape de România, în care toată lumea vrea să trăiască. Are condiții bioclimatice unice în lume, ocupă 0,5% din Pământ, iar 0,83% din omenire trăiește acolo
Este o țară de o frumusețe rară, cu o climă plăcută și o istorie incredibilă. Iar, de-a lungul deceniilor, undeva în jur de un milion de români și-au început o nouă viață aici. Este vorba despre Italia, o țară incredibilă, care impresionează prin biodiversitatea ei!