De ce Barbie și nu Ken?

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
E cool să postești jpeg

Are 64 de ani. Nu-i arată, în ciuda vieții sociale tumultuoase pe care o are. Chiar zilele acestea se află în centrul unei noi controverse, fiind subiectul unui film care aproape a provocat incidente internaționale. I s-au dedicat studii și cercetări antropologice și, nu de puține ori, a aprins spiritele la nivel politic, social și moral, reușind să fie mereu în atenția opiniei publice.

Oficial, s-a născut pe 9 martie 1959 și, în prezent, în fiecare minut, sînt vîndute în jur de o sută de reprezentări ale ei, în întreaga lume. 

Potrivit lui Michel Manson, istoric și profesor emerit în științe ale educației la Universitatea Paris-13, secretul longevității sale constă în abilitatea de a se adapta și a evolua odată cu vremurile și cu sensibilitățile societății. „Niciodată retrogradă, niciodată în urmă, nu riscă să se demodeze”, a declarat profesorul pentru Le Point, vorbind despre succesul atemporal al păpușii Barbie.

Vis american, cioacă germană

Deși succesul păpușii Barbie ar putea fi asemănat cu visul american, la origine stă de fapt o cioacă germană: păpușa Bild Lilli, care numai pentru copii nu era. 

Ruth Handler, cunoscută ca fiind creatoarea păpușii Barbie și co-fondator al companiei Mattel, a declarat odinioară că inspirația i-a venit de la fiica ei, Barbara, care se juca doar cu păpuși-bebeluși. Atunci ar fi avut această viziune, de a putea oferi fetițelor păpuși care să le inspire să viseze un alt viitor decît cel al femeii casnice care are grijă de copii. 

Adevărul este că în 1956, în timpul unei călătorii în Europa, Handler a descoperit păpușa Bild Lilli, extrem de asemănătoare viitoarei Barbie, cu o siluetă de invidiat, chipul machiat și privirea provocatoare.

Lilli era întruchiparea unei eroine de bandă desenată publicată în ziarul german Bild și destinată adulților. Bild Lilli simboliza și ea o tînără independentă și dezinhibată, însă, sub acoperirea meseriei de secretară, era, de fapt, o prostituată de lux. De aceea păpușile Lilli nu erau destinate copiilor și erau vîndute în tutungerii și magazine de jucării pentru adulți, fiind adesea achiziționate drept cadouri amuzante pentru burlaci.

La întoarcerea în Statele Unite, Ruth Handler a adus cu sine mai multe păpuși Bild Lilli, urmînd ca trei ani mai tîrziu, în 1959, prima păpușă Barbie, izbitor de asemănătoare cu Bild Lilli, să ajungă pe rafturile magazinelor americane de jucării. 

Din cauza asemănării, în 1961, compania Mattel a fost dată în judecată de către Greiner & Hausser, compania germană de jucării care fabrica păpușile Lilli, americanii fiind acuzați că ar fi furat designul german. Nu s-a ajuns la proces, deoarece cazul a fost soluționat în afara instanței, iar în 1964, compania Mattel a cumpărat drepturile de autor și brevetele Greiner & Hausser pentru Bild Lilli.

Organizația de eliberare a lui Barbie

Scandalul juridic a fost doar prima din multele controverse pe care Barbie avea să le nască. Încă de la prima ei apariție pe rafturile magazinelor, în 1959, Barbie și-a depășit statutul de jucărie,  considerată a fi mai degrabă un simbol în lumea adulților decît o păpușă în lumea copiilor. 

De-a lungul timpului, i-au fost analizate atît corpul și costumația, cît și poveștile care o însoțeau – Barbie dorea să întruchipeze femeia perfectă, frumoasă și independentă, bogată și plină de succes. Au existat numeroase studii ale antropologilor sociali care au căutat să vadă dacă influența păpușii îmbogățește într-adevăr viața fetițelor sau, din contra, le complexează și le subjugă unor stereotipuri patriarhale despre feminitate. 

„De fapt, păpușa Barbie întruchipează contradicțiile societății noastre. Și asta, încă de la începuturi”, a declarat Anne Monier, curatoare responsabilă de colecția de jucării la Muzeul de Arte Decorative din Paris, care a și organizat în 2016 o expoziție retrospectivă despre păpușă.

Cînd, în 1992, Mattel a lansat o variantă vorbitoare a păpușii, dotată cu 270 de mesaje rostite la întîmplare, un nou scandal avea s-o aducă pe Barbie în lumina reflectoarelor corectitudinii politice. 

Unul dintre aceste mesaje avea să deschidă Cutia Pandorei: „Ora de matematică este grea!”. Organizațiile feministe au reacționat imediat, pline de revoltă, susținînd că păpușa Barbie propagă și întărește stereotipurile privitoare la capacitățile intelectuale reduse ale femeilor, care n-au creier pentru științele exacte. Feministele au cerut ca păpușa să fie retrasă imediat de la vînzare. Compania Mattel și-a cerut scuze, susținînd că nu asta a fost intenția, iar comercianții au păstrat păpușa pe rafturi. 

Lucrurile nu s-au oprit aici. Controversa i-a atras atenția lui Igor Vamos, pe atunci student la Arte vizuale la Universitatea din California, San Diego, care a inițiat gruparea The Barbie Liberation Organization (Organizația pentru Eliberarea Păpușii Barbie). Membrii grupării au piratat casetele vocale cu care erau dotate atît păpușa Barbie, cît și soldatul G.I. Joe, schimbîndu-le între ele. Acțiunea a avut loc chiar în luna decembrie și, drept urmare, cîteva sute de păpuși Barbie le-au transmis copiilor, în ajunul Crăciunului 1993, cu voce guturală: Vengeance is mine („Răzbunarea îmi aparține”), în timp ce alte cîteva sute de G.I. Joe le spuneau, suav: The Beach is where I summer („Plaja este locul meu de vară”).

Igor Vamos, care acum este profesor și membru al grupului The Yes Men, a declarat că prin această acțiune a dorit să sublinieze „normele de gen tradiționale cu care sînt inoculați copiii: masculinitatea este agresivă, iar feminitate, pasivă”. 

Deși, la vremea respectivă, compania Mattel a refuzat să comenteze sabotajul activiștilor, în timp s-a pliat din ce în ce mai mult ideologiei corectitudinii politice, realizînd păpuși Barbie de toate formele și de toate culorile, învestindu-le cu cariere de succes, profesoare, astronaute, președinte ale SUA, neuitînd să le inoculeze chiar și deficiențe fizice. Totul sub motto-ul Barbie: „Noi, femeile, putem face orice”.

Film vs realitate

Derulînd filmul pe repede-înainte, ajungem în 2023, chiar la filmul Barbie, care rulează de cîteva săptămîni, atingînd recorduri atît de vînzări, cît și de controverse.

Încă de la începutul lunii iulie, filmul a fost interzis în Vietnam, lucru luat în considerare și de către Guvernul din Filipine, controversa fiind de data asta una politică, guvernele celor două state considerînd că filmul este o propagandă pentru China. 

Reacțiile au fost provocate de o scenă în care apare harta folosită de China cînd își trasează granițele în Marea Chinei de Sud – marcată de „linia cu nouă puncte”, contestată atît de țările din Asia de Sud-Est, cît și de către SUA și o mare parte din comunitatea internațională.

Ca replică la aceste acuze, compania Warner Bros a luat apărarea acelei hărți, afirmînd, într-o declarație publicată de Reuters, că aceasta nu are o semnificație politică. „Harta din Barbie Land este un desen capricios, asemănătoare celui făcut de un copil cu creion”, au declarat reprezentanții studioului. „Acele puncte descriu călătoria imaginară a lui Barbie din Barbie Land în lumea reală. Harta nu a fost destinată să facă nici un fel de declarație cu substrat politic.”

Poziția Warner Bros a fost apărată și folosită ca declarație politică și de senatoarea filipineză Risa Hontiveros: „Filmul Barbie este o ficțiune, la fel cum o ficțiune e și linia cu nouă puncte trasată pe acea hartă. (...) Cinematografele noastre ar trebui să includă un disclamer care să explice publicului că linia de nouă puncte este doar o născocire a imaginației Chinei”.

În SUA, Ginger Gaetz, soția reprezentantului Matt Gaetz, a cerut boicotarea filmului, pe motive ideologice. În ciuda faptului că a fost prezentă la premieră, îmbrăcată în roz, Gaetz a susținut că Barbie aduce prejudicii noțiunii de familie, fiind o distrugătoare a relațiilor dintre bărbați și femei. 

În toate aceste dezbateri inflamate, companionul lui Barbie, Ken, este ignorat, deși posedă aceleași ingrediente de scandal precum Barbie: pe de o parte, este stereotipul corporal (avînd un trup atletic, plin de mușchi), pe de alta, poate fi considerat o insultă la adresa masculinității: prințul consort, născut din coapsa lui Barbie. 

„Ken este, mai degrabă, figura păcăliciului”, consideră Daisy Letourneur, autoarea cărții de eseuri On ne naît pas mec. Petit traité féministe sur les masculinités (apărută la editura Zones, în 2022). „Este o insultă pe care o folosim împotriva acelor bărbați din cupluri heterosexuale, care își urmează soțiile, necondiționat. (...) Ken reprezintă bărbatul emasculat.”

Însă păpușa Ken nu a trezit nici pe de parte aceleași controverse, nefiind niciodată subiectul unor dezbateri vehemente asupra statutului bărbatului în societate. Feminismul agresiv ar trage o concluzie evidentă, menită să mai imprime o rotație cercului vicios al războiului sexelor. Totuși, mergînd la rădăcina feminismului, un sfat de la Simone de Beauvoir: „Femeile își construiesc singure lanțurile cu care bărbații nu vor să le împovăreze”.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru!
Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru? Care a fost motivul pentru care l-a lăsat să meargă așa la școală? Nici fata lui cea mare nu a scăpat!
Dan Cruceru (43 de ani), cunoscut în mediul online ca Taticool, unul dintre cei mai tari influenceri de parenting, le intră mereu în voie copiilor săi și le face mai toate poftele, Sophiei care este clasa a 7-a și lui Dan Christian, grupa mare la grădiniță.
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
O turistă străină a rămas profund impresionată de România. „Asta a fost vacanța mea favorită de anul trecut”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar deja tot mai mulți turiști veniți de dincolo de hotare vin în România, unde rămân impresionați de experiența pe care o au.
liviu guta jpeg
Liviu Guță, prima apariție după doi ani. S-a aflat unde a dispărut: „Nu sunt mort”
Liviu Guță și-a făcut apariția, după doi ani de speculații despre „dispariția” sa. Artistul a ieșit public și a făcut primele declarații despre momentele grele prin care a trecut. Manelistul a mărturisit că nu este nici mort și nu se află nici în Panama.
Banner Ana Ularu
Vadim Krasnoselski
Regimul de la Tiraspol anunță că Moscova va relua livrările de gaz Transnistriei. „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
carte pixabay jpg
Puțini români știu ce înseamnă, de fapt, bicisnic. Este unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX, în ultimele luni
Cuvântul „bicisnic” a stârnit un val de interes, devenind unul dintre cele mai căutate termene în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) în ultimele luni.
masina spalatorie pexels png
Metoda necunoscută șoferilor prin care pot reduce consumul de carburant. Care este legătura cu spălatul mașinii
Curățenia mașinii poate duce la reducerea consumului de carburant, potrivit experților.
mutare jpg
Australian Open: doi jucători au cerut să fie mutați pe alt teren, deranjați de zgomotul produs de ultrași
Momente neverosimile petrecute la azi la Melbourne, la un meci din turul secund de pe tabloul masculin.
politie etilotest
Un șofer beat mort s-a dus cu mașina la Poliție. Fusese chemat la secție după ce și-a amenințat cu moartea soția și copiii
Caz incredibil în Galați. Un șofer beat s-a dus cu mașina la o secție de Poliție din orașul Galați. El fusese contactat de polițiști, întrucât era bănuit că și-a amenințat cu moartea soția și copiii.