De ce Barbie și nu Ken?

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
E cool să postești jpeg

Are 64 de ani. Nu-i arată, în ciuda vieții sociale tumultuoase pe care o are. Chiar zilele acestea se află în centrul unei noi controverse, fiind subiectul unui film care aproape a provocat incidente internaționale. I s-au dedicat studii și cercetări antropologice și, nu de puține ori, a aprins spiritele la nivel politic, social și moral, reușind să fie mereu în atenția opiniei publice.

Oficial, s-a născut pe 9 martie 1959 și, în prezent, în fiecare minut, sînt vîndute în jur de o sută de reprezentări ale ei, în întreaga lume. 

Potrivit lui Michel Manson, istoric și profesor emerit în științe ale educației la Universitatea Paris-13, secretul longevității sale constă în abilitatea de a se adapta și a evolua odată cu vremurile și cu sensibilitățile societății. „Niciodată retrogradă, niciodată în urmă, nu riscă să se demodeze”, a declarat profesorul pentru Le Point, vorbind despre succesul atemporal al păpușii Barbie.

Vis american, cioacă germană

Deși succesul păpușii Barbie ar putea fi asemănat cu visul american, la origine stă de fapt o cioacă germană: păpușa Bild Lilli, care numai pentru copii nu era. 

Ruth Handler, cunoscută ca fiind creatoarea păpușii Barbie și co-fondator al companiei Mattel, a declarat odinioară că inspirația i-a venit de la fiica ei, Barbara, care se juca doar cu păpuși-bebeluși. Atunci ar fi avut această viziune, de a putea oferi fetițelor păpuși care să le inspire să viseze un alt viitor decît cel al femeii casnice care are grijă de copii. 

Adevărul este că în 1956, în timpul unei călătorii în Europa, Handler a descoperit păpușa Bild Lilli, extrem de asemănătoare viitoarei Barbie, cu o siluetă de invidiat, chipul machiat și privirea provocatoare.

Lilli era întruchiparea unei eroine de bandă desenată publicată în ziarul german Bild și destinată adulților. Bild Lilli simboliza și ea o tînără independentă și dezinhibată, însă, sub acoperirea meseriei de secretară, era, de fapt, o prostituată de lux. De aceea păpușile Lilli nu erau destinate copiilor și erau vîndute în tutungerii și magazine de jucării pentru adulți, fiind adesea achiziționate drept cadouri amuzante pentru burlaci.

La întoarcerea în Statele Unite, Ruth Handler a adus cu sine mai multe păpuși Bild Lilli, urmînd ca trei ani mai tîrziu, în 1959, prima păpușă Barbie, izbitor de asemănătoare cu Bild Lilli, să ajungă pe rafturile magazinelor americane de jucării. 

Din cauza asemănării, în 1961, compania Mattel a fost dată în judecată de către Greiner & Hausser, compania germană de jucării care fabrica păpușile Lilli, americanii fiind acuzați că ar fi furat designul german. Nu s-a ajuns la proces, deoarece cazul a fost soluționat în afara instanței, iar în 1964, compania Mattel a cumpărat drepturile de autor și brevetele Greiner & Hausser pentru Bild Lilli.

Organizația de eliberare a lui Barbie

Scandalul juridic a fost doar prima din multele controverse pe care Barbie avea să le nască. Încă de la prima ei apariție pe rafturile magazinelor, în 1959, Barbie și-a depășit statutul de jucărie,  considerată a fi mai degrabă un simbol în lumea adulților decît o păpușă în lumea copiilor. 

De-a lungul timpului, i-au fost analizate atît corpul și costumația, cît și poveștile care o însoțeau – Barbie dorea să întruchipeze femeia perfectă, frumoasă și independentă, bogată și plină de succes. Au existat numeroase studii ale antropologilor sociali care au căutat să vadă dacă influența păpușii îmbogățește într-adevăr viața fetițelor sau, din contra, le complexează și le subjugă unor stereotipuri patriarhale despre feminitate. 

„De fapt, păpușa Barbie întruchipează contradicțiile societății noastre. Și asta, încă de la începuturi”, a declarat Anne Monier, curatoare responsabilă de colecția de jucării la Muzeul de Arte Decorative din Paris, care a și organizat în 2016 o expoziție retrospectivă despre păpușă.

Cînd, în 1992, Mattel a lansat o variantă vorbitoare a păpușii, dotată cu 270 de mesaje rostite la întîmplare, un nou scandal avea s-o aducă pe Barbie în lumina reflectoarelor corectitudinii politice. 

Unul dintre aceste mesaje avea să deschidă Cutia Pandorei: „Ora de matematică este grea!”. Organizațiile feministe au reacționat imediat, pline de revoltă, susținînd că păpușa Barbie propagă și întărește stereotipurile privitoare la capacitățile intelectuale reduse ale femeilor, care n-au creier pentru științele exacte. Feministele au cerut ca păpușa să fie retrasă imediat de la vînzare. Compania Mattel și-a cerut scuze, susținînd că nu asta a fost intenția, iar comercianții au păstrat păpușa pe rafturi. 

Lucrurile nu s-au oprit aici. Controversa i-a atras atenția lui Igor Vamos, pe atunci student la Arte vizuale la Universitatea din California, San Diego, care a inițiat gruparea The Barbie Liberation Organization (Organizația pentru Eliberarea Păpușii Barbie). Membrii grupării au piratat casetele vocale cu care erau dotate atît păpușa Barbie, cît și soldatul G.I. Joe, schimbîndu-le între ele. Acțiunea a avut loc chiar în luna decembrie și, drept urmare, cîteva sute de păpuși Barbie le-au transmis copiilor, în ajunul Crăciunului 1993, cu voce guturală: Vengeance is mine („Răzbunarea îmi aparține”), în timp ce alte cîteva sute de G.I. Joe le spuneau, suav: The Beach is where I summer („Plaja este locul meu de vară”).

Igor Vamos, care acum este profesor și membru al grupului The Yes Men, a declarat că prin această acțiune a dorit să sublinieze „normele de gen tradiționale cu care sînt inoculați copiii: masculinitatea este agresivă, iar feminitate, pasivă”. 

Deși, la vremea respectivă, compania Mattel a refuzat să comenteze sabotajul activiștilor, în timp s-a pliat din ce în ce mai mult ideologiei corectitudinii politice, realizînd păpuși Barbie de toate formele și de toate culorile, învestindu-le cu cariere de succes, profesoare, astronaute, președinte ale SUA, neuitînd să le inoculeze chiar și deficiențe fizice. Totul sub motto-ul Barbie: „Noi, femeile, putem face orice”.

Film vs realitate

Derulînd filmul pe repede-înainte, ajungem în 2023, chiar la filmul Barbie, care rulează de cîteva săptămîni, atingînd recorduri atît de vînzări, cît și de controverse.

Încă de la începutul lunii iulie, filmul a fost interzis în Vietnam, lucru luat în considerare și de către Guvernul din Filipine, controversa fiind de data asta una politică, guvernele celor două state considerînd că filmul este o propagandă pentru China. 

Reacțiile au fost provocate de o scenă în care apare harta folosită de China cînd își trasează granițele în Marea Chinei de Sud – marcată de „linia cu nouă puncte”, contestată atît de țările din Asia de Sud-Est, cît și de către SUA și o mare parte din comunitatea internațională.

Ca replică la aceste acuze, compania Warner Bros a luat apărarea acelei hărți, afirmînd, într-o declarație publicată de Reuters, că aceasta nu are o semnificație politică. „Harta din Barbie Land este un desen capricios, asemănătoare celui făcut de un copil cu creion”, au declarat reprezentanții studioului. „Acele puncte descriu călătoria imaginară a lui Barbie din Barbie Land în lumea reală. Harta nu a fost destinată să facă nici un fel de declarație cu substrat politic.”

Poziția Warner Bros a fost apărată și folosită ca declarație politică și de senatoarea filipineză Risa Hontiveros: „Filmul Barbie este o ficțiune, la fel cum o ficțiune e și linia cu nouă puncte trasată pe acea hartă. (...) Cinematografele noastre ar trebui să includă un disclamer care să explice publicului că linia de nouă puncte este doar o născocire a imaginației Chinei”.

În SUA, Ginger Gaetz, soția reprezentantului Matt Gaetz, a cerut boicotarea filmului, pe motive ideologice. În ciuda faptului că a fost prezentă la premieră, îmbrăcată în roz, Gaetz a susținut că Barbie aduce prejudicii noțiunii de familie, fiind o distrugătoare a relațiilor dintre bărbați și femei. 

În toate aceste dezbateri inflamate, companionul lui Barbie, Ken, este ignorat, deși posedă aceleași ingrediente de scandal precum Barbie: pe de o parte, este stereotipul corporal (avînd un trup atletic, plin de mușchi), pe de alta, poate fi considerat o insultă la adresa masculinității: prințul consort, născut din coapsa lui Barbie. 

„Ken este, mai degrabă, figura păcăliciului”, consideră Daisy Letourneur, autoarea cărții de eseuri On ne naît pas mec. Petit traité féministe sur les masculinités (apărută la editura Zones, în 2022). „Este o insultă pe care o folosim împotriva acelor bărbați din cupluri heterosexuale, care își urmează soțiile, necondiționat. (...) Ken reprezintă bărbatul emasculat.”

Însă păpușa Ken nu a trezit nici pe de parte aceleași controverse, nefiind niciodată subiectul unor dezbateri vehemente asupra statutului bărbatului în societate. Feminismul agresiv ar trage o concluzie evidentă, menită să mai imprime o rotație cercului vicios al războiului sexelor. Totuși, mergînd la rădăcina feminismului, un sfat de la Simone de Beauvoir: „Femeile își construiesc singure lanțurile cu care bărbații nu vor să le împovăreze”.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Generalul Zalujnii alaturi de Chris Cavoli și amiralul Radakin FOTO Twitter @AdmTonyRadakin  jpeg
Strategie, informații și armament. Rolul ascuns al SUA în operațiunile militare ucrainene
Războiul din Ucraina a revelat o implicare mult mai profundă și extinsă a Statelor Unite decât se credea inițial.
Spreading homo sapiens la svg png
Ce este teoria „Evei mitocondriale”. Întreaga omenire s-ar trage dintr-o femeie africană care a trăit acum 200.000 de ani
O teorie a oamenilor de știință susține că toții oamenii moderni se trag dintr-o strămoașă comună care a trăit în Africa acum 200.000 de ani. Mai mult decât atât, un autor britanic a avansat ideea că 95% dintre europeni au genele a șapte „mame” fondatoare de acum 45.000 de ani.
dinamo fcsb fb jpg
masina de spalat webp
Leguma care bate produsele din comerț. Curăță mai bine mașina de spălat decât orice altă soluție
Mașina de spălat este unul dintre cele mai folosite aparate casnice din casa noastră. În ziua de astăzi, ea este crucială în gospodărie, motiv pentru care trebuie să știm precis cum să avem grijă de ea.
Militari ucraineni razboi ucraina Bahmut 7 august 2023 profimedia 0795026976 jpg
Decizii controversate pe frontul ucrainean. Cum a eșuat contraofensiva spre Melitopol
Planul contraofensivei ucrainene în direcția Melitopolului era un element cheie pentru Ucraina, însă generalul Aleksandr Sîrski a insistat asupra prioritarizării recuceririi Bahmutului, schimbând astfel strategia și conducând la eșecuri pe ambele direcții de atac.
sebastian popescu facebook jpg
Portret de candidat. Cine este Sebastian Popescu, medicul veterinar care vrea să ajungă la Cotroceni
Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, și-a mai încercat norocul în cursa prezidențială. Rezultatele pe care le-a obținut nu au depășit 35.000 de voturi. Scrutinul anulat de anul trecut a indicat chiar o scădere a susținerii sale.
0079e94b15ed312fa42232fd87a55db0d39 jpeg
Luciana Jinga, istoric: „Femeia din mediul rural a fost marea pierzătoare a perioadei comuniste“
Istoricul Luciana Jinga, expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ ce însemna să fii femeie în urmă cu câteva decenii
Sebastian Burduja, ministrul Energiei Foto Sebastian Burduja   Facebook jpg
Burduja îl acuză pe Nicușor Dan că neglijează Primăria pentru campania prezidențială. „Este scufundată în datorii”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, l-a acuzat pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, că își neglijează îndatoririle în timp ce își face campanie pentru alegerile prezidențiale.
1 zodii noroc la bani jpg jpeg
Cele 2 zodii care pot câștiga la Loto până de Paște. Astrele par că se aliniază în cazul lor
Se spune că norocul vine când te aștepți mai puțin, iar pentru unele zodii, astrele par să se alinieze perfect în această perioadă.