Viitorul sună prost

Publicat în Dilema Veche nr. 1000 din 8 iunie – 14 iunie 2023
E cool să postești jpeg

Nu doar la noi, ci peste tot în lume, educația e în criză: școlile de pretutindeni au din ce în ce mai puțini profesori, meseria de dascăl nemaitentînd tinerii, iar nivelul de educație al elevilor a scăzut îngrijorător: potrivit unui raport al Băncii Mondiale, la nivel mondial, analfabetismul funcțional este în creștere, sute de milioane de copii ajungînd la vîrsta adolescenței fără a avea nici cele mai de bază abilități, cum ar fi adunarea sau scăderea, citirea unei rețete medicale sau chiar înțelegerea programului autobuzelor. 

De ce nu mai învață elevii

Cauzele sînt multiple – una dintre teorii fiind că elevii de azi au nevoie de foarte multă atenție și nu pot învăța dacă nu simt o reală conexiune cu profesorii. 

„Generațiile tinere de astăzi pur și simplu nu vor să avanseze în călătoria lor educațională și profesională fără această legătură. Este un lucru care nu poate fi negociat: așa sînt ei crescuți” – susține, într-un articol din Forbes, Mark C. Perna, cercetător și fondatorul TFS Results (Ohio), o firmă de consultanță implicată în schimbarea paradigmei naționale în educație.

În ceea ce-i privește pe profesori, „majoritatea doresc cu adevărat să creeze acea legătură semnificativă cu elevii. De fapt, pentru mulți dintre ei aceasta a fost forța motrice din spatele deciziei lor de a preda. Însă școlile sînt lipsite de personal, iar profesorii existenți sînt suprasolicitați, pur și simplu nu mai au suficient timp să le arate elevilor că îi văd, îi aud și că le pasă de ei”.

Dacă s-a tot vorbit despre stresul cauzat elevilor de cei doi ani de restricții impuse de pandemie, prea puțin s-a vorbit despre cît de mult au fost afectați profesorii, cei mai mulți dintre ei acuzînd stări de epuizare. „Condițiile din domeniul educației au avut întotdeauna tendința de a fi solicitante, însă astăzi au devenit o reală rețetă pentru burnout, pe care profesorii îl experimentează aproape de două ori mai mult decît alți angajați guvernamentali.”

Însă, față de alți angajați la stat, profesorii sînt mult mai greu de înlocuit. Și nu este vorba doar despre specializarea grea, din timpul facultății, ci și despre cerințele inerente predării, precum o specializare continuă, abilități pedagogice care să se muleze pe cerințele fiecărei generații de elevi, dar și pe nevoile fiecărui elev în parte, și orele de muncă dublate în permanență de pregătirea orelor de predare.

Nivelurile ridicate și prelungite de stres de care sînt afectați azi profesorii sînt un semnal de alarmă și pentru următoarea generație, demotivînd astfel tinerii să mai intre în sistemul educațional, mai ales că salariile nu sînt nici pe departe suficient de atractive pentru a înclina balanța. 

Un cerc vicios ia astfel naștere: cu cît intră mai puțini oameni în învățămînt, cu atît se agravează pe termen lung deficitul de profesori, dar și atenția pe care cei angajați o mai pot acorda procesului educațional. Cu cît nu mai simt conexiunea cu profesorii, cu atît elevii nu mai au performanțe și cu atît mai mult cresc presiunile asupra profesorilor, care aleg să-și schimbe cariera. 

Potrivit Forbes, în SUA, aproape jumătate dintre profesori se gîndesc să plece de la catedră.

Școlile din Europa, deficit de profesori

Nici în Europa lucrurile nu stau mai bine. Potrivit unei analize defapt.ro, în majoritatea statelor din Europa există un deficit crescînd de cadre didactice, fără nici o perspectivă reală de redresare. Dacă, în prezent, în Germania există 40.000 de posturi neocupate, în Italia numărul acestora a atins 200.000. În Franța, la începutul anului școlar 2023, mai mult de jumătate din școli aveau un deficit de profesori, iar în Marea Britanie locurile vacante pentru profesori au crescut cu 93% mai mult decît înainte de pandemie

Cauzele sînt multiple: salariile demotivante, dar și o lipsă acută de satisfacție – meseria de dascăl, susțin profesorii din toate țările, este devalorizată în ochii societății. Și, ca o consecință a lipsei de respect pentru statutul de profesor, actele de violență îndreptate contra cadrelor didactice au crescut peste tot în țările europene.

Nivelul educațional, în cădere liberă

În mai toate țările occidentale se înregistrează o îngrijorătoare scădere a nivelului educațional, încă de la clasele mici. 

În Germania, potrivit Tagesschau, cunoștințele de germană și matematică ale elevilor de clasa a IV-a s-au deteriorat semnificativ în ultimii ani. 

Potrivit Institutului pentru Dezvoltarea Calității în Educație din Germania (Institut zur Qualitätsentwicklung im Bildungswesen), tendința descendentă s-a accelerat în ultimii ani și s-a ajuns în prezent la o statistică deloc roză: fiecare al cincilea elev de clasa a IV-a are dificultăți cînd citește un text sau trebuie să rezolve exerciții simple de aritmetică și aproape fiecare al treilea elev face greșeli grave de ortografie.

Însă nu închiderea școlilor în timpul perioadelor de carantină este o explicație, de vreme ce această tendință negativă a nivelului educațional a fost observată cu mult înainte de pandemie.

Într-o conferință recentă a miniștrilor Educației din cele 16 landuri germane, s-a afirmat că fenomenul s-a înregistrat încă din 2016, una dintre cauzele principale fiind schimbarea mentalității la nivel social. 

Azi, succesul nu mai este perceput ca depinzînd de nivelul de educație, ci mai degrabă de aptitudinile pe care le ai în social media. Pentru că nu e vorba de elevi care ar vrea, de pildă, să se orienteze către o meserie mai degrabă decît să se bazeze pe studiu, ci despre o atracție a cîștigului de bani prin faimă în mediul online. 

Studiul Institutului pentru Dezvoltarea Calității în Educație mai subliniază și că deficitul de profesori, din ce în ce mai acut în Germania, este o altă cauză agravantă.

În Marea Britanie, „sistemele de învățămînt eșuează la fiecare nivel și 60% din părinți nu cred că școlile mai pregătesc cu adevărat elevii pentru muncă” – este concluzia raportului anual realizat de The Times Education Commission.

Potrivit raportului, în timp ce pandemia a fost un „dezastru” pentru tineri, atît în ceea ce privește sănătatea lor mintală, cît și în ceea ce privește adîncirea diferențelor sociale, problemele educaționale precedă pandemia.

Directorul unei școli primare din Nottinghamshire a raportat că unii copii înscriși în clasa I, ajunși la școală, sînt incapabili să-și spună numele și că 50% din elevii care au fost înscriși la grădiniță anul trecut nu erau învățați de acasă cum să folosească toaleta. 

Potrivit unei recente analize a BBC, în ultimul an, în Anglia a crescut cu 10% numărul copiilor de cinci și șase ani care au nevoie de sprijinul pedagogilor pentru vorbire și limbaj, odată ajunși la școală – nu pot susține o conversație sau, dacă vor un obiect, nu-l pot denumi, ci arată cu degetul înspre acesta. 

Louisa Reeves, terapeut de vorbire și limbaj, care a lucrat îndelung în mediul școlar, a povestit jurnaliștilor BBC că mulți copii au un vocabular din ce în ce mai sărac și că le este greu să înțeleagă instrucțiunile.

De partea părinților, potrivit sondajului YouGov, 65% din aceștia sînt de părere că sistemul școlar actual este de vină, căci pune prea multă presiune pe elevi și pe examene, iar 56% din părinți consideră că acest lucru dăunează sănătății mintale a elevilor.

Franța continuă să coboare și ea în toate clasamentele internaționale ale nivelului educațional, precum PISA, TEAMS sau IEA. Potrivit cercetătorilor, elevii francezi din clasele primare nu dețin nici măcar elementele de bază predate în școală.

Potrivit statisticilor Ministerului Educației din Franța, numărul elevilor aflați în dificultate educațională a crescut cu zece puncte în ultimii ani, iar unul din patru liceeni nu are nivelul așteptat odată ce termină liceul. 

Cele mai slabe rezultatele se înregistrează în special la matematică și la disciplinele literare. Potrivit lui Thierry Rocher (Departamentului de Statistică al Ministerului Educației Naționale), citat de europe1fr., „elevii de liceu se descurcă destul de bine cînd vine vorba de abilități online, cum ar fi găsirea unor informații, însă cînd li se cere să interpreteze în profunzime un text, abilitățile lor lasă de dorit”.

Criza mondială a educației are multe cauze. Profesorii acuză sistemul, sistemul acuză societatea, iar societatea acuză profesorii și sistemul. Dacă profesorii cer performanță de la elevi, au probleme cu părinții, care îi acuză că le obosesc copiii; dacă elevii au note proaste la școală, de vină e profesorul, care nu e suficient pregătit, ignorîndu-se că, dacă doar nota contează, motivația pentru învățare este una greșită. 

Dacă scăderea nivelului educațional ne-ar îngrijora într-adevăr, probabil că ar trebui să pornim de la problema reală: de ce nu mai există motivație pentru învățătură? Răspunsul l-am găsi în mentalitatea facilului căreia ne-am abandonat, a cîrjelor informaționale (de ce să învăț, cînd am Google-ul aproape?) și a lipsei de interes pentru adevărata performanță.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

cartofi jpg
Cum și unde să păstrăm corect cartofii iarna. Așa nu vor încolți și nu vor prinde gust de „vechi”
Cartofii sunt printre cele mai îndrăgite și versatile legume din gospodăriile românilor. Fie că sunt consumați fierți, prăjiți, copți sau în diverse combinații, cartofii sunt nelipsiți de la masa noastră.
televizor telecomanda poza poza d8abfe9070 jpg
Postul TV din România care se schimbă complet. Va avea un alt nume, iar din vară va difuza cu totul altceva
Un post de televiziune din țara noastră urmează să treacă printr-o schimbare majoră din această vară. Nu numai că urmează să își schimbe numele, dar conținutul pe care îl va oferi se va schimba total.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care ocupă locul 1 în preferințele românilor. A fost vizionat deja de milioane de oameni din întreaga lume
Deși s-a lansat cu numai câteva zile în umă, acest film de excepție a devenit rapid unul dintre cele mai populare de pe platfoma de steaming Netflix. „Ad Vitam” a reușit, în numai cinci zile, să urce pe locul 1, în topul preferințelor din țaa noastă.
img (3) jpg
Cine este bărbatul care a ucis o mamă și pe fiul ei, în Bihor. A încălzit mâncare în bucătăria victimelor şi a luat masa. Femeia i-a fost învățătoare
Detalii șocante ies la iveală în cazul dublei crime din județul Bihor. Un tânăr de 27 de ani și mama acestuia, o pensionară în vârstă de 63 de ani, au fost omorâți cu sânge rece.
metrou bucuresti jpeg
Ponturi pentru a circula mai ieftin cu transportul în comun în București
Scumpirea Metrorex poate fi evitată prin alegerea altor tipuri de abonament, relatează clubferoviar.ro.
shutterstock 2541436979 jpg
Știi să-ți sufli nasul corect? Iată recomandările medicilor și riscurile asociate cu tehnicile greșite
Sezonul răcelilor și gripei aduce cu sine nasuri înfundate și secreții nazale abundente. Să-ți sufli nasul pare o acțiune simplă, dar dacă nu este făcută corect, poate avea consecințe neașteptate asupra sănătății.
harris jpg
O jucătoare de curling a scăpat de suspendarea pentru dopaj după ce a susținut că a fost contaminată prin contact sexual
Sportiva din Canada a scăpat de pedeapsa drastică dictată inițial, după ce s-a adresat TAS.
meta
Meta concediază mii de oameni „cu performanțe scăzute”: „Am decis să ridicăm ștacheta”
Meta, firma-mamă a WhatsApp, Facebook şi Instagram, va renunţa la aproximativ 5% dintre angajaţii săi cu performanţe scăzute şi intenţionează să facă noi angajări pentru acele posturi, în 2025.
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
Zodia care prinde curaj și-și urmează iubirea secretă. Renunță definitiv la relația toxică pe care o trăiește
În această săptămână, astrele aduc o transformare profundă în viața unei zodii care, de mult timp, trăiește într-un labirint emoțional.