Mîndri că nu evoluăm

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image png

Din trei în trei ani, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) măsoară performanța elevilor de 15 ani din întreaga lume, în ceea ce privește matematica, competențele lecturii și științele naturii: testele PISA. Aceste teste nu sînt un indicator doar pentru guvernanți, de a lua măsuri necesare pentru a îmbunătăți performanțele elevilor, ci și pentru investitorii care caută „creiere” pentru a-și dezvolta afacerile în țările respective. Cu cît procentul educațional este mai scăzut, cu atît țara respectivă nu reprezintă un interes real de dezvoltare economică.

Cele mai recente rezultate PISA, întîrziate un an din cauza pandemiei, au fost făcute publice pe 5 decembrie: extrem de bune pentru Singapore, Japonia, Coreea de Sud, deloc îmbucurătoare pentru majoritatea statelor europene, cu excepția Estoniei. De fapt, OCDE a vorbit chiar despre o „scădere fără precedent a performanței școlare” în spațiul european.

Însă, în timp ce, în Franța și Germania, rezultatele scăzute (net superioare României) au provocat o undă de șoc și au mobilizat ministerele Educației să ia măsuri de urgență pentru a redresa situația, în țara noastră, clasată pe ultimele locuri în UE, ministrul Educației, Ligia Deca, s-a declarat mulțumită. Potrivit ministrului Deca, sistemul de educație din România și-a dovedit reziliența, nu am „regresat” ca alte state și e foarte bine că ne-am păstrat același nivel ca în 2018.

În 2018, rezultatele testelor PISA au arătat că 44% din elevii români erau analfabeţi funcţional. 

Franța, îngrozită

Rezultatele din 2022 sînt printre cele mai scăzute măsurate vreodată în Franța în toate domeniile investigate: matematică, abilități de citire și știință. Potrivit testelor, performanțele elevilor francezi au scăzut, în patru ani, cu 21 de puncte la matematică, 25 de puncte la înțelegerea cititului și șase puncte la științe. 

În înțelegerea cititului, scăderea este, ca la matematică, foarte semnificativă, chiar dacă trend-ul descendent s-a înregistrat încă din 2012 și cu atît mai mult din 2018 (de la 493 la 474 de puncte astăzi). 

Le Point titrează că aceste rezultate sînt „catastrofale” pentru Hexagon. „Este o scădere istorică a performanțelor elevilor francezi deoarece, la edițiile precedente, această scădere reprezentase o pierdere maximă de patru sau chiar mai puține puncte.”

Una dintre cauze, susține Le Point, este sistemul de învățămînt extrem de inegal, care nu reușește să șteargă decalajele socio-economice: în Franța, copiii imigranților tind să obțină rezultate mai scăzute.

Altă cauză care a dus la scăderea performanțelor elevilor este violența din școli. Studiul care a însoțit testările indică faptul că în clase există multă agitație, zgomot, elevi care nu-l ascultă pe profesor, elevi care nu pot lucra pentru că alții perturbă cursul, toate acestea fiind factori care dăunează rezultatelor și progresului elevilor.

În plus, folosirea excesivă a telefonului: mai mult de unul din patru elevi au raportat că a fost distras de dispozitivele digitale în majoritatea sau în toate orele de clasă și aproape jumătate dintre elevi au afirmat că devin anxioși dacă li se iau telefoanele.

Nu în ultimul rînd, Franța, precum majoritatea statelor OCDE, se confruntă cu o lipsă acută de profesori. În fața rezultatelor PISA deprimante, ministrul Educației, Gabriel Attal, a luat imediat o poziție, propunînd un „Șoc educațional”. Pe 5 decembrie, ziua cînd au fost publicate rezultatele PISA, ministrul Attal a propus o serie de măsuri, printre care și implementarea metodei de învățare a matematicii dezvoltată de Singapore, stat care a înregistrat anul acesta cele mai mari performanțe ale elevilor. Attal a anunțat că această metodă de învățare va fi generalizată în școlile primare de la începutul anului școlar 2024. 

Germania, șocată

În ceea ce privește punctajul înregistrat la testele PISA, Germania se încadrează cam în același punctaj ca Franța: 475 de puncte. 

Situația cel mai puțin dramatică s-a înregistrat în testarea cunoștințelor științifice: 10% din tinerii chestionați sînt capabili să-și aplice cunoștințele în mod creativ și independent în multe situații diferite. Cu toate acestea, 23% nu pot recunoaște fenomene științifice binecunoscute.

În ceea ce privește matematica, aproape o treime dintre tinerii testați nu pot converti prețurile într-o altă monedă. Cînd vine vorba de lectură, lucrurile sînt la fel de sumbre: 25% din tinerii de 15 ani citesc prost și nu pot capta în întregime mesajul principal al unui text de lungime medie. Doar 8% din elevi citesc deosebit de bine și pot înțelege texte mai lungi, pot aborda concepte abstracte și pot face distincția între fapte și opinii.

„O rușine”, comentează Der Spiegel performanțele elevilor germani, considerate cele mai slabe din istoria participării Germaniei la testele PISA. Cifrele arată că performanțele acestora au scăzut cu 25 de puncte la matematică în ultimii patru ani. La înțelegerea cititului, scăderea înregistrată este de 18 puncte, iar la știință, de 11 puncte. 

Șocul resimțit în Germania în prezent este asemănător cu cel de la începutul anilor 2000, însă rezultatele sînt azi inferioare. Sistemul de învățămînt german a reacționat la acea vreme și a analizat rezultatele PISA pentru a se reforma. Măsurile luate au îmbunătățit vizibil rezultatele, începînd cu 2006.

Declinul a început în Germania în 2015, la fel cum s-a întîmplat în marea parte a țărilor OCDE. În 2015, Germania a primit un număr mare de imigranți după criza siriană. Proporția studenților proveniți din rîndurile imigranților a crescut de la 13 la 26% între 2012 și 2022

„Sistemul școlar german rămîne inechitabil la nivel social”, comentează Der Spiegel. „Performanța elevilor depinde foarte mult de statutul lor social, efectul imigrației atîrnînd mult în balanță.” La matematică, copiii imigranților obțin cu 59 de puncte mai puțin decît copiii nativilor germani. În ceea ce privește cititul, cînd părinții nu vorbesc germană acasă, copilul suferă lacune în stăpînirea limbii. 

Una dintre soluțiile propuse ar fi ca aceștia să fie plasați în grădinițe bune. Potrivit Institutului Federal de Cercetare a Populației, tocmai copiii imigranților sînt cei care nu beneficiază de locuri în aceste unități preșcolare. 

Deși imigrația reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru sistemul de învățămînt german, după cum subliniază și Die Welt, a existat și efectul COVID-19, dar și politica educațională, care „merge de mult în direcția greșită prin scăderea standardelor”. 

România, mulțumită

În acest context, în care majoritatea țărilor europene se agită să înțeleagă cauzele pentru a diminua efectele și să găsească soluții pentru a îmbunătăți performanțele elevilor, ministrul român al Educaţiei, Ligia Deca, a fost mulțumită de recentele rezultate ale elevilor români la testele PISA. 

În ziua cînd acestea au fost anunțate, faptul că România se plasează la coada clasamentului UE, situîndu-se doar înaintea Bulgariei, a fost pentru ministrul Deca un lucru pozitiv. Aceasta a declarat că e bine că ne menținem la același nivel ca în 2018, menționînd că, spre deosebire de alte state, ţara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor.

„Ştim că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la aproximativ acelaşi nivel ca în anul 2018. De exemplu, la matematică, ponderea OCDE a elevilor aflaţi la nivelul 2 sau mai sus de competenţă a scăzut cu şapte puncte procentuale, de la 76% în 2018 la 69% în 2022, în timp ce rezultatele ţării noastre au rămas stabile. Spre deosebire de multe alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor.”

Această stagnare în analfabetism funcțional pare să fie, pentru ministrul Educației, un motiv de mîndrie, căci, susține Deca, pandemia nu a perturbat procesul educațional. 

„Aceasta demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient şi că ţara noastră a reuşit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei”, a afirmat Ligia Deca, citată de news.ro. Acest sistem „rezilient” este, potrivit ministrului, meritul profesorilor, elevilor, părinților care „au depus toate eforturile necesare pentru ca elevii să-și continue învățarea”.

Dacă declarațiile ministrului ar fi analizate din punct de vedere psihologic, cu siguranță ar exista diagnosticul optimistului incurabil care, în orice situație catastrofală, apreciază ciripitul păsărelelor. Dacă ar fi supuse unui test PISA, ar indica un nivel crescut de analfabetism funcțional: reziliența este capacitatea de a-ți reveni, după un șoc, la normalitate, însă normalitatea sistemului educațional din România este una a dezastrului, nu a performanței. Cu alte cuvinte, doamna ministru este mulțumită că am revenit, cu bine, la dezastru.

După mai bine de douăzeci de ani de cînd țara noastră participă la testele PISA, rezultatele indică o stagnare în acest dezastru. Ne situăm la un nivel critic în ceea ce privește competențele, pe toate planurile: în prezent, România a obținut un scor total de 428 de puncte, menținîndu-ne proporția de jumătate dintre elevi care nu înțeleg ceea ce citesc. 

Dacă în Germania și Franța există o explicație socială a scăderii performanței elevilor, imigrația puternică, în România singura explicație a menținerii unui nivel ridicat de analfabetism funcțional este nu doar pura incompetență, ci și voluptatea acesteia. 

Dacă în alte state rezultatele slabe ale testului PISA au provocat îngrijorare, dar și acțiuni, în România zîmbim liniștiți.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.