Mîndri că nu evoluăm

Publicat în Dilema Veche nr. 1027 din 14 decembrie – 20 decembrie 2023
image png

Din trei în trei ani, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) măsoară performanța elevilor de 15 ani din întreaga lume, în ceea ce privește matematica, competențele lecturii și științele naturii: testele PISA. Aceste teste nu sînt un indicator doar pentru guvernanți, de a lua măsuri necesare pentru a îmbunătăți performanțele elevilor, ci și pentru investitorii care caută „creiere” pentru a-și dezvolta afacerile în țările respective. Cu cît procentul educațional este mai scăzut, cu atît țara respectivă nu reprezintă un interes real de dezvoltare economică.

Cele mai recente rezultate PISA, întîrziate un an din cauza pandemiei, au fost făcute publice pe 5 decembrie: extrem de bune pentru Singapore, Japonia, Coreea de Sud, deloc îmbucurătoare pentru majoritatea statelor europene, cu excepția Estoniei. De fapt, OCDE a vorbit chiar despre o „scădere fără precedent a performanței școlare” în spațiul european.

Însă, în timp ce, în Franța și Germania, rezultatele scăzute (net superioare României) au provocat o undă de șoc și au mobilizat ministerele Educației să ia măsuri de urgență pentru a redresa situația, în țara noastră, clasată pe ultimele locuri în UE, ministrul Educației, Ligia Deca, s-a declarat mulțumită. Potrivit ministrului Deca, sistemul de educație din România și-a dovedit reziliența, nu am „regresat” ca alte state și e foarte bine că ne-am păstrat același nivel ca în 2018.

În 2018, rezultatele testelor PISA au arătat că 44% din elevii români erau analfabeţi funcţional. 

Franța, îngrozită

Rezultatele din 2022 sînt printre cele mai scăzute măsurate vreodată în Franța în toate domeniile investigate: matematică, abilități de citire și știință. Potrivit testelor, performanțele elevilor francezi au scăzut, în patru ani, cu 21 de puncte la matematică, 25 de puncte la înțelegerea cititului și șase puncte la științe. 

În înțelegerea cititului, scăderea este, ca la matematică, foarte semnificativă, chiar dacă trend-ul descendent s-a înregistrat încă din 2012 și cu atît mai mult din 2018 (de la 493 la 474 de puncte astăzi). 

Le Point titrează că aceste rezultate sînt „catastrofale” pentru Hexagon. „Este o scădere istorică a performanțelor elevilor francezi deoarece, la edițiile precedente, această scădere reprezentase o pierdere maximă de patru sau chiar mai puține puncte.”

Una dintre cauze, susține Le Point, este sistemul de învățămînt extrem de inegal, care nu reușește să șteargă decalajele socio-economice: în Franța, copiii imigranților tind să obțină rezultate mai scăzute.

Altă cauză care a dus la scăderea performanțelor elevilor este violența din școli. Studiul care a însoțit testările indică faptul că în clase există multă agitație, zgomot, elevi care nu-l ascultă pe profesor, elevi care nu pot lucra pentru că alții perturbă cursul, toate acestea fiind factori care dăunează rezultatelor și progresului elevilor.

În plus, folosirea excesivă a telefonului: mai mult de unul din patru elevi au raportat că a fost distras de dispozitivele digitale în majoritatea sau în toate orele de clasă și aproape jumătate dintre elevi au afirmat că devin anxioși dacă li se iau telefoanele.

Nu în ultimul rînd, Franța, precum majoritatea statelor OCDE, se confruntă cu o lipsă acută de profesori. În fața rezultatelor PISA deprimante, ministrul Educației, Gabriel Attal, a luat imediat o poziție, propunînd un „Șoc educațional”. Pe 5 decembrie, ziua cînd au fost publicate rezultatele PISA, ministrul Attal a propus o serie de măsuri, printre care și implementarea metodei de învățare a matematicii dezvoltată de Singapore, stat care a înregistrat anul acesta cele mai mari performanțe ale elevilor. Attal a anunțat că această metodă de învățare va fi generalizată în școlile primare de la începutul anului școlar 2024. 

Germania, șocată

În ceea ce privește punctajul înregistrat la testele PISA, Germania se încadrează cam în același punctaj ca Franța: 475 de puncte. 

Situația cel mai puțin dramatică s-a înregistrat în testarea cunoștințelor științifice: 10% din tinerii chestionați sînt capabili să-și aplice cunoștințele în mod creativ și independent în multe situații diferite. Cu toate acestea, 23% nu pot recunoaște fenomene științifice binecunoscute.

În ceea ce privește matematica, aproape o treime dintre tinerii testați nu pot converti prețurile într-o altă monedă. Cînd vine vorba de lectură, lucrurile sînt la fel de sumbre: 25% din tinerii de 15 ani citesc prost și nu pot capta în întregime mesajul principal al unui text de lungime medie. Doar 8% din elevi citesc deosebit de bine și pot înțelege texte mai lungi, pot aborda concepte abstracte și pot face distincția între fapte și opinii.

„O rușine”, comentează Der Spiegel performanțele elevilor germani, considerate cele mai slabe din istoria participării Germaniei la testele PISA. Cifrele arată că performanțele acestora au scăzut cu 25 de puncte la matematică în ultimii patru ani. La înțelegerea cititului, scăderea înregistrată este de 18 puncte, iar la știință, de 11 puncte. 

Șocul resimțit în Germania în prezent este asemănător cu cel de la începutul anilor 2000, însă rezultatele sînt azi inferioare. Sistemul de învățămînt german a reacționat la acea vreme și a analizat rezultatele PISA pentru a se reforma. Măsurile luate au îmbunătățit vizibil rezultatele, începînd cu 2006.

Declinul a început în Germania în 2015, la fel cum s-a întîmplat în marea parte a țărilor OCDE. În 2015, Germania a primit un număr mare de imigranți după criza siriană. Proporția studenților proveniți din rîndurile imigranților a crescut de la 13 la 26% între 2012 și 2022

„Sistemul școlar german rămîne inechitabil la nivel social”, comentează Der Spiegel. „Performanța elevilor depinde foarte mult de statutul lor social, efectul imigrației atîrnînd mult în balanță.” La matematică, copiii imigranților obțin cu 59 de puncte mai puțin decît copiii nativilor germani. În ceea ce privește cititul, cînd părinții nu vorbesc germană acasă, copilul suferă lacune în stăpînirea limbii. 

Una dintre soluțiile propuse ar fi ca aceștia să fie plasați în grădinițe bune. Potrivit Institutului Federal de Cercetare a Populației, tocmai copiii imigranților sînt cei care nu beneficiază de locuri în aceste unități preșcolare. 

Deși imigrația reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru sistemul de învățămînt german, după cum subliniază și Die Welt, a existat și efectul COVID-19, dar și politica educațională, care „merge de mult în direcția greșită prin scăderea standardelor”. 

România, mulțumită

În acest context, în care majoritatea țărilor europene se agită să înțeleagă cauzele pentru a diminua efectele și să găsească soluții pentru a îmbunătăți performanțele elevilor, ministrul român al Educaţiei, Ligia Deca, a fost mulțumită de recentele rezultate ale elevilor români la testele PISA. 

În ziua cînd acestea au fost anunțate, faptul că România se plasează la coada clasamentului UE, situîndu-se doar înaintea Bulgariei, a fost pentru ministrul Deca un lucru pozitiv. Aceasta a declarat că e bine că ne menținem la același nivel ca în 2018, menționînd că, spre deosebire de alte state, ţara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor.

„Ştim că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la aproximativ acelaşi nivel ca în anul 2018. De exemplu, la matematică, ponderea OCDE a elevilor aflaţi la nivelul 2 sau mai sus de competenţă a scăzut cu şapte puncte procentuale, de la 76% în 2018 la 69% în 2022, în timp ce rezultatele ţării noastre au rămas stabile. Spre deosebire de multe alte state, România nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor.”

Această stagnare în analfabetism funcțional pare să fie, pentru ministrul Educației, un motiv de mîndrie, căci, susține Deca, pandemia nu a perturbat procesul educațional. 

„Aceasta demonstrează că avem un sistem de educaţie rezilient şi că ţara noastră a reuşit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei”, a afirmat Ligia Deca, citată de news.ro. Acest sistem „rezilient” este, potrivit ministrului, meritul profesorilor, elevilor, părinților care „au depus toate eforturile necesare pentru ca elevii să-și continue învățarea”.

Dacă declarațiile ministrului ar fi analizate din punct de vedere psihologic, cu siguranță ar exista diagnosticul optimistului incurabil care, în orice situație catastrofală, apreciază ciripitul păsărelelor. Dacă ar fi supuse unui test PISA, ar indica un nivel crescut de analfabetism funcțional: reziliența este capacitatea de a-ți reveni, după un șoc, la normalitate, însă normalitatea sistemului educațional din România este una a dezastrului, nu a performanței. Cu alte cuvinte, doamna ministru este mulțumită că am revenit, cu bine, la dezastru.

După mai bine de douăzeci de ani de cînd țara noastră participă la testele PISA, rezultatele indică o stagnare în acest dezastru. Ne situăm la un nivel critic în ceea ce privește competențele, pe toate planurile: în prezent, România a obținut un scor total de 428 de puncte, menținîndu-ne proporția de jumătate dintre elevi care nu înțeleg ceea ce citesc. 

Dacă în Germania și Franța există o explicație socială a scăderii performanței elevilor, imigrația puternică, în România singura explicație a menținerii unui nivel ridicat de analfabetism funcțional este nu doar pura incompetență, ci și voluptatea acesteia. 

Dacă în alte state rezultatele slabe ale testului PISA au provocat îngrijorare, dar și acțiuni, în România zîmbim liniștiți.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

image png
Cum a reacționat o femeie pe care soțul a înșelat-o cu „duduia” de la cantină: „Are în jur de 60 de ani și defilează prin oraș îmbrăcată ca o tânără de 20 de ani”
Infidelitatea, din nou o problemă care duce la destrămarea relației de cuplu. O tânără de 31 de ani a povestit cum soțul său cu un an mai mare ar fi înșelat-o cu femeia de la cantina locului de muncă, ea în vârstă de 60 de ani.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Pietoni, oameni  Foto Pixabay jpg
Au fost publicate rezultatele testărilor PISA pentru adulți: La nivel global o cincime din totalul participanților sunt analfabeți funcțional
La nivel internațional, competențele adulților în ceea ce privește alfabetizarea, alfabetizarea numerică și capacitatea de rezolvare a problemelor au stagnat sau chiar au scăzut, arată Studiul privind Competențele Adulților 2023, publicat de OCDE.
site anaf
ANAF a extins sfera veniturilor pentru care trebuie depusă Declarația Unică
ANAF a pus în transparență noul model de Declarație unică (Formular 212) care va trebui completată și depusă în 2025 de persoanele fizice care au avut în 2024 venituri din chirii, investiții, tranzacții crypto, activități independente și altele.
Banner Anamaria Prodan
Anamaria Prodan, nedespărțită de iubitul său, Ronald Gavril. Cum e relația celor doi! „Doi oameni dacă nu se susțin reciproc...”
Anamaria Prodan (51 de ani) și iubitul său Ronald Gavril (38 de ani) sunt nedespărțiți.
ceausescu revelion jpg
Adevărul despre plata datoriei externe în timpul lui Ceaușescu. Poporul a fost batjocorit pentru a acoperi încăpățânarea dictatorului
Considerată, mai ales de nostalgici, cea mai mare realizare a lui Nicolae Ceaușescu, achitarea completă a datoriei externe în anii 80 a reprezentat de fapt o cruntă bătaie de joc la adresa poporului român. Aceea datorie era rodul megalomaniei ceaușiste și a unei economii izolaționiste ineficientă.
Chei locuință Foto Adevărul jpg
Chiriile din București și Cluj înregistrează printre cele mai mari creșteri din Europa
Prețurile chiriilor sunt în creștere accelerată peste tot în Europa, iar București și Cluj se numără printre orașele din UE cu cele mai mari creșteri, se arată în Monitorul Social.
targ de craciun cu obiecte ale elevilor de la LVNT Slatina   foto alina mitran (7) jpg
Cadouri speciale de Crăciun, cu semnătura elevilor de la Arte. Cu banii strânși, adolescenții își vor cumpăra materialele necesare în atelier
Elevii de la clasele de Arte din cadrul Liceului Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina și-au pus din nou în vânzare obiectele lucrate pentru târgul de Crăciun. Este a treia ediție a târgului, iar cine vrea cadouri aparte pentru cei dragi, la prețuri accesibile, trebuie să ia în calcul târgul.