Zgomotul și furia

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

Cum locuiesc într-un bloc aflat pe unul dintre dintre cele mai zgomotoase bulevarde ale Bucureștiului, traficul intens, zi și noapte, sirenele poliției sau ale Salvării, pînă și gîlcevile nocturne ale unor turmentați, toate au devenit pentru mine un soi de fundal sonor cu care m-am obișnuit. Totuși, în ciuda acestei imunități auditive, inima încă îmi tresaltă de fiecare dată cînd aud motoarele dinadins turate ale motocicliștilor, creierii îmi sînt încă zdruncinați de ritualurile bormașiniștilor dependenți parcă de vacarm, iar tocurile vecinei de deasupra, care zburdă încă de la prima oră ca o căpriță pe gresie, îmi toacă, de fiecare dată, mărunt, ficații. La fel o face și mania pentru bași a petrecăreților, care pare că nu simt suficient muzica dacă nu o azvîrle cu furie în pereții celorlalți vecini. Și, cu siguranță, nu voi afla nici în viața asta, nici în următoarele, de ce multe restaurante, spații destinate mîncării și conversației, mizează pe boxe puternice și muzică de discotecă pentru a „atrage” clienți. Obișnuită cu zgomotele urbane inevitabile, nu înțeleg voluptatea pentru larma inutilă. 

O larmă care a devenit în ultimii o îngrijorare la nivel global. Un raport recent al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a identificat poluarea fonică urbană ca fiind una dintre cele trei probleme majore care amenință sănătatea publică (celelalte două fiind incendiile și perturbarea ciclului de viață al sistemelor naturale).

Potrivit raportului, poluarea fonică urbană ar trebui să tragă un semnal de alarmă atît guvernelor, cît și publicului larg, după cum a declarat Inger Andersen, director executiv al UNEP, citată de Ouest France. Andersen a susținut că poluarea fonică este una dintre problemele care „evidențiază necesitatea urgentă de a aborda tripla criză globală care combină schimbările climatice, poluarea și amenințările asupra biodiversității”.

Raportul UNEP conchide, de altfel, că există tot mai multe dovezi potrivit cărora expunerea la zgomotul urban este un factor de risc pentru dezvoltarea unor tulburări cardiovasculare și metabolice, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile coronariene și diabetul.

„Expunerea pe termen lung la zgomotul urban a dus la apariția a peste 48.000 de cazuri noi de boală cardiacă ischemică și a provocat 12.000 de decese premature pe an în Europa”, precizează raportul.

20% din populația europeană sau peste 100 de milioane de oameni sînt, în prezent, afectați de poluarea fonică ce costă guvernele miliarde de euro în fiecare an. Se estimează că, în Europa, peste 22 de milioane de oameni suferă de diferite efecte cronice ale poluării acustice, precum tulburări severe de somn. Bătrînii, femeile însărcinate și lucrătorii în ture se numără printre cei expuși riscului, mai indică raportul.

Pragul decibelilor

Raportul UNEP precizează și metodele de cuantificare a zgomotului. 

Măsurarea decibelilor, unitatea de măsură universală folosită pentru a indica intensitatea sau volumul unui sunet, face posibilă detectarea pragurilor la care zgomotul începe să deranjeze oamenii.

Zgomotul se măsoară pe o scară de la 0 la 130 de decibeli: 0 decibeli reprezintă pragul de audibilitate și 130 (zgomotul produs de o bormașină) devine pragul de „durere” auditivă.

Pînă la 20 de decibeli (zgomotul produs de foșnetul frunzelor), se spune că sunetul este foarte calm. Este acceptabil între 40 de decibeli (zgomotul dintr-o bibliotecă) pînă la 60 de decibeli (zgomotul unei conversații normale). Peste 65 de decibeli (zgomotul unui aspirator, pe o rază de trei metri), acesta devine obositor și iritabil. Peste 90 de decibeli (zgomotul unei mașini de tuns iarba sau al unei motocicletei), devine deja periculos pentru sănătate, și de-a dreptul nociv cînd depășește 110 decibeli (zgomotele unor tunete puternice, ale muzicii însoțite de bași sau ale unei bormașini).

Efectele zgomotului asupra sănătății

În special, zgomotul nocturn care ne perturbă somnul este cel care ne afectează sănătatea. Trezirea provocată de zgomot poate declanșa o serie de răspunsuri la stres fiziologic și psihologic, somnul fiind necesar pentru reglarea hormonală și funcționarea cardiovasculară.

Un zgomot de fond de peste 60 de decibeli este suficient pentru a crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și pentru a provoca pierderea concentrării.

Zgomotul are mai multe niveluri de impact asupra sănătății. În primul rînd, provoacă probleme auditive precum pierderea temporară a auzului sau surditatea totală, dacă expunerea la un zgomot puternic este prelungită – aceasta se întîmplă, în general, într-un mediu profesional sau în timpul activităților de agrement.

Apoi există efecte extra-auditive obiective, precum perturbarea somnului, a sistemului endocrin, a sistemului cardiovascular sau efecte asupra sistemului imunitar în ansamblu.

Însă există și efectele extra-auditive subiective, rezultate dintr-o percepție individuală, precum disconfortul provocat de enervare, care are impact asupra comportamentului social. Un mediu zgomotos poate stimula, de exemplu, un comportament violent sau agresiv.

Timo Hener, profesor asociat la Departamentul de Economie și Economia Afacerilor al universității daneze Aarhus BSS, a examinat impactul poluării fonice asupra criminalității, iar rezultatele studiului său, publicat în revista științifică Journal of Public Economics, arată că zgomotul intens provoacă mii de atacuri violente în fiecare an, existînd o legătură directă între expunerea la poluarea fonică intensă și comportamentul agresiv.

Potrivit studiului, dacă o zonă înregistrează o creștere a zgomotului de fond cu 4,1 decibeli, rata crimelor violente în aceeași zonă va crește cu 6,6%. În special bărbații sînt victimele violenței derivate din zgomot și tot ei cei care provoacă acte de violență.

Deși efectele negative ale zgomotului asupra sănătății variază, de la tulburări ușoare și temporare, precum oboseală și dificultăți de atenție, la un disconfort generalizat, precum declanșarea unor probleme patologice, ducînd pînă la creșterea gradului de agresivitate urbană, este de netăgăduit că acestea există și ne afectează pe fiecare.

Soluții europene

Potrivit Centrului Regional de Informare al Națiunilor Unite (UNRIC), pentru a combate poluarea fonică, orașele ar trebui să-și ecologizeze mediul. Vegetația abundentă nu doar că înfrumusețează străzile, însă copacii, acoperișurile verzi și arbuștii pot absorbi energia acustică și zgomotul de fond.

Spațiile verzi urbane, cum ar fi parcurile publice, nu sînt, bineînțeles, o oază de tăcere absolută, însă oferă o „ușurare acustică pentru locuitorii orașului. (...) Sunetele naturale, precum foșnetul frunzelor și cîntecul păsărilor, pot avea efecte psihologice pozitive, cum ar fi reducerea stresului”.

Urbaniştii ar trebui, așadar, să ia în serios beneficiile pentru sănătate ale spaţiilor verzi şi să se asigure că în orașe există suficient de mulți copaci care să ofere bariere naturale contra sunetului agresiv. „Planurile de urbanizare trebuie să țină cont de problema poluării fonice. Spațiile verzi, curțile și parcurile urbane liniștite oferă o soluție naturală pentru poluarea fonică (...) și contribuie la bunăstarea noastră mentală”, spune UNRIC.

UNRIC pledează, de altfel, și pentru încurajarea mobilității electrice și pentru biciclete, care ar reduce în mod considerabil zgomotul și ar îmbunătăți calitatea aerului. „De asemenea, guvernele ar trebui să pună în aplicare mecanisme pentru a reglementa traficul aerian și feroviar, activitățile din vecinătate, precum și construcția de noi infrastructuri, conform standardelor stricte de izolare fonică.”

Soluții mioritice

În teorie, în România, în baza Legii 61/1991, sînt sancționate încălcările normelor de convieţuire socială, ale ordinii și liniștii publice. Potrivit acesteia, este pedepsită, cu amenzi, „tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”.

Legea interzice, de altfel, „tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare, în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”. De asemenea, sînt sancționați și cei care organizează petreceri „cu caracter privat” în cadrul cărora se utilizează „aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor”.

În practică, de cele mai multe ori, conturile se reglează în afara legii, căci, dacă faci plîngere contra unui vecin, chiar dacă acesta este amendat o dată, sînt mari șanse de răzbunare „auditivă”: bubuieli, trîntituri, izbituri, la orice oră, insuficiente pentru a chema poliția, suficiente însă pentru a-ți toca nervii.

Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos. Metoda bătutului în țevi, de cele mai multe ori ineficientă, e preferata celor care nu se simt capabili de o confruntare directă, însă țin să-și manifeste indignarea. Alții preferă o confruntare directă, metodă care se lasă de cele mai multe ori cu scandal și care este total descurajată de autorități. Mai este și metoda „dinte pe dinte”, aceea în care ripostezi la zgomotele produse de vecini prin provocarea altora mai mari. Căci zgomotul și furia sînt într-adevăr, nedespărțite, însă produc, de fiecare dată, victime colaterale.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

ciucă png
Nicolae Ciucă evită să vorbească despre maneaua dedicată lui de Dani Mocanu
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, spune că nu a văzut şi nici nu a ascultat maneau pe care i-a dedicat-o Dani Mocanu, pentru că nu a avut timp.
digitalizare-conexiune-internet Foto ACCENTURE
Europa între independența de Rusia și dependența de SUA
Toate războaiele s-au născut din nevoia de a controla resursele în momente de criză. Conflictul din Ucraina a generat acțiuni în care zeci de negocieri în anii de pace nu au avut nici un rezultat.
traian basescu
Băsescu, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: „Putin nu îmi dă impresia că are Alzheimer, știe că dacă lovește, va fi lovit”
Traian Băsescu, fostul președinte al României, susține că Vladimir Putin este foarte conștient de faptul că, dacă va folosi arma nucleară, va fi la rândul său lovit.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Portret de candidat. Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă și fost membru AUR, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an.
Adriana Bahmuțeanu divorț de Silviu Prigoană
Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu Prigoană. Vedeta spune că ar fi primit ameninţări cu moartea
Adriana Bahmuţeanu a organizat miercuri, 20 noiembrie, un parastas pentru Silviu Prigoană, după ce acesta a fost înmormântat „în secret”, fără preot și slujbă, prezenții fiind doar cei patru fii ai săi, doi dintr-o căsătorie anterioară şi doi din mariajul cu vedeta TV.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Unde se află stațiunea unde Nicolae Ceaușescu voia sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă. Acolo exista zăpadă și 8 luni pe ani
În perioada regimului comunist, România a avut planuri ambițioase de a deveni gazda unei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă, o realizare care, însă, nu a fost niciodată concretizată.
image png
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Adriana Bahmuțeanu nu are deloc o relație apropiată cu Honorius și Silvius Prigoană, băieții fostului soț din primul său mariaj. Cu toate acestea, acum mai bine de un deceniu, Honorius era prezent în cadrul emisiunii „Confidențial” și vorbea despre relația lui cu Adriana Bahmuțeanu, pe vremuri soția
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
De unde vine expresia „țâță de mâță”? Când este folosită și care sunt semnificațiile ei
Expresia „țâță de mâță” este o expresie care desemnează ceva excepțional, deosebit. Poate fi folosită pentru a exprima admirația față de o persoană, un lucru sau un eveniment, având și o notă ușor ironică.
Alexandra Pacuraru jpg
Portret de candidat. Cine e Alexandra Păcuraru
Alexandra Păcuraru, fostă vedetă de televiziune și acum reprezentantă a Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.