Corvoada relaxării

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
E cool să postești jpeg

Zilnic, majoritatea dintre noi ne trezim cam la aceeași oră. Avem aceleași ritualuri, aproape mecanice, pe care le îndeplinim înainte de a pleca spre serviciu. Totul este măsurat în minute: cafeaua durează atît, dușul atît, îmbrăcatul atît. Drumul către serviciu este și el calculat. Orele de muncă sînt fixe. După ce terminăm treaba, ne dedăm unui alt set de ritualuri. Căci rutina, chiar și cînd o considerăm abrutizantă, este o formă de control asupra vieții care ne conferă un ritm și ne ferește, într-o oarecare măsură, de imprevizibilitate. 

Însă, cînd zi de zi urmăm, în mare, același program, acest lucru ajunge să ne obosească, să ne inducă o stare de trudă zadarnică, făcîndu-ne să ne temem că nu ne trăim viața pe deplin. Așa că ne dorim să ieșim, fie și pentru o pauză, din acest ciclu. Să facem altceva. Să ne culcăm, de pildă, mai tîrziu și să dormim mai mult dimineața, să ne savurăm cafeaua în tihnă, să citim, să ne plimbăm, pe scurt să simțim că trăim viața pe îndelete, că o savurăm și că nu o ratăm în goana unor minute numărate cu strictețe. Ne dorim să prețuim mai mult timpul pe care îl avem și să ne transformăm, din roboți, la loc în oameni. 

Tînjim, așadar, după vacanță. Problema e că, atunci cînd vine momentul să ne relaxăm și plecăm în vacanță, ne invadează un alt set de anxietăți. Cu cîteva zile înainte, intrăm într-o vrie a organizării. Trebuie să lăsăm totul în ordine, atît la serviciu, cît și acasă. Și, cum-necum, parcă tocmai în ajunul vacanței apar probleme pe care nu le-am prevăzut. Însă turăm motoarele la maximum, pentru că nici nu ne gîndim să lăsăm ceva neterminat, care ne-ar putea bîntui zilele libere, distrugîndu-ne hedonismul mult visat.

Așa că ne dăm peste cap pentru a încheia toate socotelile din viața cotidiană, hotărîți și îndîrjiți să putem pleca cu seninătate spre acea mică insulă promisă de liniște. O insulă pe care în nici un caz nu vrem să o ratăm, doar am visat atîtea luni la ea. Acea perioadă de reconectare cu noi înșine, care devine un tărîm inviolabil de grijile zilnice, pe care musai trebuie să le lăsăm în urmă. 

Însă de ce sîntem, uneori, atît de stresați odată ajunși în vacanță? În primul rînd, stresul deconectării face uneori deconectarea imposibilă. Ajunși în vacanță, după zile de trudă acerbă, sîntem fie obosiți, fie încă atît de surescitați încît pur și simplu nu putem ieși din cercul vicios al traiului de robot. Și incapacitatea de a ne relaxa ne enervează.

Apoi, ritmul vieții cu care ne-am obișnuit este complet dat peste cap. Deși ajungem la o sațietate, obișnuința rutinei de peste an este mult prea ancorată în sistemul nostru pentru a o putea înlătura cu seninătate, de pe o zi pe alta. Lipsa acesteia devine astfel o altă sursă de neliniște – brusc, pare că avem prea mult timp la îndemînă și nu știm ce să facem cu el. Cu ce să-l ocupăm mai întîi. Deși avem o sumedenie de lucruri plăcute în panoplia dorințelor, nu știm cu ce să începem.

Apoi, există acel gînd imperativ în capul nostru: în vacanță trebuie să te relaxezi, trebuie să te simți bine, trebuie să-ți „reîncarci” bateriile. Or tocmai această impunere devine ea însăși o altă sursă de stres. Imperativul relaxării anulează hedonismul. Datoria pe care ne-o autoinducem de a ne destinde provoacă stări de încordare. Cu cît ne străduim mai mult să ne simțim bine, cu atît devenim mai tensionați. Cu cît ne concentrăm mai mult să nu ratăm momentul, cu atît momentul este mai ratat.

Și, cu cît devenim mai tensionați, cu atît crește în noi tendința de a căuta nod în papură. Hotelul nu e ca în poze, vremea e prea caldă sau prea rece, mîncarea nu e grozavă, locurile pe care le visam nu sînt chiar spectaculoase. Pe scurt, nimic nu se ridică la nivelul așteptărilor. Și, cu cît ne ambalăm în voluptatea descoperirii și inventarierii micilor neplăceri, cu atît ignorăm faptul că aceste detalii nu fac decît să transpună frustrarea noastră că nu ne putem relaxa. 

Dezamăgirea ancorată în amănuntele exterioare vine ca o confirmare lăuntrică: nu avem capacitatea necesară de a ne bucura de viață. Și ce poate fi mai frustrant decît să visezi cu ochii deschiși la o bucurie, iar cînd aceasta devine realitate să nu simți decît o dezamăgire? 

image png
„O vîscozitate, sau altceva analog”
Înlocuirea unei piese de schimb presupune îndeobște oprirea mașinăriei, „scoaterea din priză” a ansamblului care trebuie reparat.
p 10 jpg
Grefe, transplant, înlocuiri de organe
Dimineața, doctorii își pun repede la loc „piesele” și pleacă la drum.
p 11 jpg
Despre viața eternă. Un creier în borcan
ă mă salvez în cer? Păi, ce discutăm noi aici, domnule, neuroștiințe, filosofie, transumanism sau teologie? În halul ăsta am ajuns? Doamne ferește!
p 12 jpg
Făpturi de unică folosință
Dar pentru a fi, realmente, mai buni, trebuie să găsim ieșirea din labirint.
image png
Poema centralei
Am găsit-o aici, montată de fostul proprietar, și va împlini în curînd 22 de ani.
p 13 jos  la Prisecaru jpg
Piese de schimb
Sperăm ca prin aceste considerații elementare să vă fi trezit dorința de a afla mai multe aspecte legate de acest capitol și curiozitatea de a urmări mai îndeaproape subiectul.
p 14 jpg
(Sub)ansambluri cognitive
Omul nu mai este, poate, măsura tuturor lucrurilor.
p 16 foto C  Mierlescu credit MNLR jpg
Cu ură și abjecție
Mă amuz și eu, dar constatativ, de un alt episod, grăitor, zic eu, cît zece.
image png
Groapa, cazul și centenarul
Eugen Barbu (20 februarie 1924 – 7 septembrie 1993) este, probabil, cel mai detestabil și mai controversat scriitor român din postbelicul literar românesc.
p 10 adevarul ro jpg
Dilemele decadenței
Există aici, poate, o secretă soteriologie la confiniile cu sensibilitatea decadentă, și anume credința că printr-o înălțare estetică deasupra oricărei etici contingente.
p 11 WC jpg
„Biografia detestabilă” și „opera admirabilă”
Groapa, cîteva nuvele din Oaie și ai săi ori Prînzul de duminică, parabolele decadente Princepele și Săptămîna nebunilor sînt titluri de neocolit.
p 12 Pe stadionul Dinamo, 1969 jpg
Montaje despre un mare prozator
Din dorința de a da autenticitate însemnării, autorul s-a slujit și de propria biografie. Cititorul va fi înțeles astfel semnificația primului montaj.
p 13 Eugen Barbu, Marcela Rusu, Aurel Baranga foto Ion Cucu credit MNLR jpg
Ce trebuie să faci ca să nu mai fii citit
Nu cred că Barbu e un scriitor mare, dar Groapa rămîne un roman bun (preferata mea e scena nunții) și pînă și-n Principele sînt pagini de foarte bună literatură.
p 14 credit MNLR jpg
Cele trei „Grații” ale „Împăratului Mahalalei”
Se pune, astfel, întrebarea ce ratează și unde ratează acest scriitor: fie în proasta dozare a elementului senzațional, fie în inabila folosire a șablonului ideologic.
image png
Dalí la București
Dalí vorbește românilor pe limba lor, spunîndu‑le, totuși, o poveste pe care nu o pot auzi de la nici un alt artist.
p 11 credit ARCUB jpg
Space venus Museum jpg
Declarația de independență a imaginației
și drepturile omului la propria sa nebunie
În coșmarul unei Venus americane, din beznă apare (ticsit de umbrele uscate) vestitul taxi al lui Cristofor Columb.
p 12 credit ARCUB jpg
Gala
Numai Gala și Dalí sînt deghizați într‑o mitologie deja indestructibilă.
Charme Pendentif Avide Dollars jpg
Suprarealismul sînt eu! Avida Dollars
Materia nu poate fi spiritualizată decît dacă o torni în aur.
047 jpg
Viziunea suprarealistă a lumii
Ne aflăm pe versantul opus lucidității gîndului. Intrăm în ținutul somnului, al tainei, adică în zona de umbră a vieții.
p 14 credit ARCUB jpg
Dalí în România?
Dacă ar fi să căutăm influența lui Dalí în arta românească, este necesar ca mai întîi să înțelegem cine și ce a fost Salvador Dalí.
image png
Mințile înfierbîntate
Cu alte cuvinte, cum diferă noile forme de fanatism de cele din trecut?
p 10 adevarul ro jpg
Dragă Domnule Cioran,
Pe vremuri, m-ați fi vrut arestat; acum, trebuie să-mi acceptați o „distanță ironică de destinul nostru”. Vai, lumea merge înainte cu „semi-idealuri”!
p 11 jpg

Parteneri

mc donalds unsplash
„Europa mai întâi”. Boicot în Franța la McDonald's, Coca Cola și Tesla, împotriva politicii administrației Trump
Un sondaj arăta că mai mult de șase francezi din 10 susțin evitarea produselor americane, iar aproape unul din trei le evită deja.
trump foto x jpg
SUA avertizează companiile franceze că trebuie să respecte interdicția lui Trump privind diversitatea
Administrația Trump a cerut unor companii franceze care au contracte guvernamentale în SUA să respecte un ordin executiv semnat de președintele american care interzice programele de diversitate, echitate și incluziune.
banner irinel columbeanu png
Fostul milionar Irinel Columbeanu le dă clasă celorlalți pensionari din azil. La ce e numărul 1: „Are o minte brici!”
La ce e fostul milionar Irinel Columbeanu numărul 1 în azil: „Are o minte brici”
ou fiert 1 jpeg
Ouăle sunt a doua cea mai scumpă sursă de proteine în SUA. Pe primul loc este carnea de vită
În ultimele luni, alimentele bogate în proteine, precum ouăle și carnea de vită, au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor în SUA. Statul american se străduiește să obțină ouă din ţările din Europa şi alte părţi, pentru a face față crizei.
AFP  20190331  1F771R  v1  HighRes  RomaniaEuEnvironmentVoteSocialPoverty jpg
Drumul de la Pata Rât la Londra e pavat cu multă muncă. „Mă trezesc la 6 dimineața și ajung acasă la 10 noaptea“
La 14 ani, Alexandra a ajuns în comunitatea de romi de lângă groapa de gunoi a Clujului. Nu s-a lăsat doborâtă de greutățile fără sfârșit ale vieții din Pata Rât și a muncit pe brânci. Acum, la 28 de ani, trăiește în Londra, are două joburi și este pe cale să termine o facultate de business.
horoscop webp
Horoscop 30 martie. Nativii unei zodii sunt sfătuiți să amâne deciziile importante
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de duminică, 30 martie.
test png
Testul rutier dificil ce dă dureri de cap până și șoferilor experimentați. În ce ordine vor trece mașinile prin intersecție
Atunci când ne urcăm la volan, este crucial să știm cât mai bine regulile de circulație. Acestea nu sunt menite doar pentru a fluidiza traficul, dar și pentru a ne ajuta să ajungem în siguranță la orice destinație.
LmpwZyZ3PTgwMCZoYXNoPWE2MWRhMzU5MzNhNjRjZWM3ZmNlNDIxNjc2YjQwODg1 thumb jpg
Spectacole cerești oferite de eclipsa parțială de Soare în toată lumea. Fenomen rar, asteptat cu interes de pasionații de astronomie
Fenomen astronomic spectaculos pe cer sâmbătă, 29 martie 2025. Eclipsă de soare a fost vizibilă în Europa, vestul Africii, estul Americii de Nord și nordul Asiei.
Cutremurul din Myanmar s-a resimțit puternic și în Thailanda. FOTO EPA-EFE
Bilanțul cutremurului din Myanmar a depășit 1.600 de morți. Operațiunile umanitare, afectate din cauza infrastructurii distruse
Liderii militari din Myanmar a permis accesul salvatorilor străini după un cutremur devastator, soldat cu peste 1.600 de morți. Totodată, ONU a avertizat că operațiunile umanitare sunt îngreunate de infrastructura distrusă.