Corvoada relaxării

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
E cool să postești jpeg

Zilnic, majoritatea dintre noi ne trezim cam la aceeași oră. Avem aceleași ritualuri, aproape mecanice, pe care le îndeplinim înainte de a pleca spre serviciu. Totul este măsurat în minute: cafeaua durează atît, dușul atît, îmbrăcatul atît. Drumul către serviciu este și el calculat. Orele de muncă sînt fixe. După ce terminăm treaba, ne dedăm unui alt set de ritualuri. Căci rutina, chiar și cînd o considerăm abrutizantă, este o formă de control asupra vieții care ne conferă un ritm și ne ferește, într-o oarecare măsură, de imprevizibilitate. 

Însă, cînd zi de zi urmăm, în mare, același program, acest lucru ajunge să ne obosească, să ne inducă o stare de trudă zadarnică, făcîndu-ne să ne temem că nu ne trăim viața pe deplin. Așa că ne dorim să ieșim, fie și pentru o pauză, din acest ciclu. Să facem altceva. Să ne culcăm, de pildă, mai tîrziu și să dormim mai mult dimineața, să ne savurăm cafeaua în tihnă, să citim, să ne plimbăm, pe scurt să simțim că trăim viața pe îndelete, că o savurăm și că nu o ratăm în goana unor minute numărate cu strictețe. Ne dorim să prețuim mai mult timpul pe care îl avem și să ne transformăm, din roboți, la loc în oameni. 

Tînjim, așadar, după vacanță. Problema e că, atunci cînd vine momentul să ne relaxăm și plecăm în vacanță, ne invadează un alt set de anxietăți. Cu cîteva zile înainte, intrăm într-o vrie a organizării. Trebuie să lăsăm totul în ordine, atît la serviciu, cît și acasă. Și, cum-necum, parcă tocmai în ajunul vacanței apar probleme pe care nu le-am prevăzut. Însă turăm motoarele la maximum, pentru că nici nu ne gîndim să lăsăm ceva neterminat, care ne-ar putea bîntui zilele libere, distrugîndu-ne hedonismul mult visat.

Așa că ne dăm peste cap pentru a încheia toate socotelile din viața cotidiană, hotărîți și îndîrjiți să putem pleca cu seninătate spre acea mică insulă promisă de liniște. O insulă pe care în nici un caz nu vrem să o ratăm, doar am visat atîtea luni la ea. Acea perioadă de reconectare cu noi înșine, care devine un tărîm inviolabil de grijile zilnice, pe care musai trebuie să le lăsăm în urmă. 

Însă de ce sîntem, uneori, atît de stresați odată ajunși în vacanță? În primul rînd, stresul deconectării face uneori deconectarea imposibilă. Ajunși în vacanță, după zile de trudă acerbă, sîntem fie obosiți, fie încă atît de surescitați încît pur și simplu nu putem ieși din cercul vicios al traiului de robot. Și incapacitatea de a ne relaxa ne enervează.

Apoi, ritmul vieții cu care ne-am obișnuit este complet dat peste cap. Deși ajungem la o sațietate, obișnuința rutinei de peste an este mult prea ancorată în sistemul nostru pentru a o putea înlătura cu seninătate, de pe o zi pe alta. Lipsa acesteia devine astfel o altă sursă de neliniște – brusc, pare că avem prea mult timp la îndemînă și nu știm ce să facem cu el. Cu ce să-l ocupăm mai întîi. Deși avem o sumedenie de lucruri plăcute în panoplia dorințelor, nu știm cu ce să începem.

Apoi, există acel gînd imperativ în capul nostru: în vacanță trebuie să te relaxezi, trebuie să te simți bine, trebuie să-ți „reîncarci” bateriile. Or tocmai această impunere devine ea însăși o altă sursă de stres. Imperativul relaxării anulează hedonismul. Datoria pe care ne-o autoinducem de a ne destinde provoacă stări de încordare. Cu cît ne străduim mai mult să ne simțim bine, cu atît devenim mai tensionați. Cu cît ne concentrăm mai mult să nu ratăm momentul, cu atît momentul este mai ratat.

Și, cu cît devenim mai tensionați, cu atît crește în noi tendința de a căuta nod în papură. Hotelul nu e ca în poze, vremea e prea caldă sau prea rece, mîncarea nu e grozavă, locurile pe care le visam nu sînt chiar spectaculoase. Pe scurt, nimic nu se ridică la nivelul așteptărilor. Și, cu cît ne ambalăm în voluptatea descoperirii și inventarierii micilor neplăceri, cu atît ignorăm faptul că aceste detalii nu fac decît să transpună frustrarea noastră că nu ne putem relaxa. 

Dezamăgirea ancorată în amănuntele exterioare vine ca o confirmare lăuntrică: nu avem capacitatea necesară de a ne bucura de viață. Și ce poate fi mai frustrant decît să visezi cu ochii deschiși la o bucurie, iar cînd aceasta devine realitate să nu simți decît o dezamăgire? 

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.