Like-ul scuză mijloacele?

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image

TikTok-ul este rețeaua socială preferată a adolescenților. Un sondaj recent din Marea Britanie a indicat chiar că, pentru aceștia, TikTok-ul este cea mai accesată sursă de informații. 

Însă ce fel de informații circulă pe TikTok?

În primul rînd, vorbim despre o rețea socială îndelung criticată. La nivel politic au fost invocate motive de securitate, acuzîndu-se acte de spionaj. De altfel, mai multe țări europene au interzis instalarea aplicației pe telefoanele guvernamentale. Alte state, precum Indonezia și Pakistan, au suprimat TikTok-ul, la răstimpuri, la nivel național, invocînd imoralitatea conținutului distribuit pe rețea.

În prezent, cea mai intensă dezbatere privind TikTok-ul se referă la siguranța fizică și psihică a tinerilor și adolescenților care îl utilizează. Potrivit datelor companiei, în Europa 69% din utilizatorii de TikTok au între 16 și 24 de ani.

Sfaturile TikTok

În ceea ce privește sfaturile răspîndite pe TikTok, există o paletă întreagă de bizarerii. 

Unii jură că dacă amesteci maioneză cu Sprite vei avea cel mai bun șampon din lume. Alții găsesc remedii-minune pentru combaterea acneei, precum consumul de clorofilă pură. 

Unul dintre sfaturile care au făcut ocolul lumii a fost lansat de Eli Withrow, un model din Los Angeles care găsise cea mai bună metodă pentru a avea un ten impecabil. Potrivit lui Withrow, dacă aplici crema de protecție solară numai în anumite zone, adică sub ochi, pe puntea nasului și pe bărbie, soarele îți va contura fața într-un mod natural.

Sfaturi de genul acesta cîștigă prin aplombul gurului de serviciu, fără a avea nici o bază științifică. Iar multe dintre ele vin fără nici cel mai mic avertisment. Și sînt cazuri în care cei care au urmat aceste sfaturi au avut de suferit.  

De pildă, există multe videoclipuri pe TikTok care promovează micro-peeling-ul acasă.

Anul trecut, Tilly Whitfield, o concurentă la emisiunea Big Brother din Australia, a încercat o astfel de metodă. Tratamentul facial consta în introducerea unor ace extrem de subțiri în piele, pentru o rănire deliberată. Potrivit lui Whitfield, corpul detectează rănile și eliberează o cantitate mai mare de colagen pentru a repara leziunile. Cu alte cuvinte, te rănești, pentru ca organismul să te repare și să te facă mai frumos. 

Însă, dînd curs acestor sfaturi, Whitfield a suferit multiple răni la obraji și inflamații, și-a pierdut parțial vederea, din cauza ochilor tumefiați, și a trebuit să fie tratată, de urgență, la spital. În final, tînăra a dat cel mai bun sfat din viața ei de influensăriță: „Cel mai bine e să mergeți la un profesionist”.

Însă, în afara sfaturilor de frumusețe, există și sfaturi de viață. Unul dintre acestea a devenit atît de popular printre utilizatorii de TikTok, încît a devenit aproape un curent, denumit „Sindromul fetei fericite”.

Ideea nu este originală, ci se inspiră din conceptele tradiționale de autoajutor: „Fetele fericite” cred că fericirea și succesul vor fi atinse doar prin puterea gîndului, fără a fi nevoie de nici o acțiune. 

Fericirea este o stare de spirit, susțin adepții care povestesc pe TikTok cum au ajuns să aibă succes doar prin puterea gîndirii pozitive. Hashtag-ul #luckygirlsyndrome este folosit în prezent de 495 de milioane de utilizatori, care cred că, dacă zîmbești 24 de ore din 24, atît Nirvana, cît și copacul cu bani sînt asigurate. 

Dar fata fericită are o rivală: fata nefericită. Pe lîngă tutorialele de machiaj, care ne învață cum să avem cearcăne și ochii înlăcrimați, cu ajutorul dermatografului și al picăturilor Visine, există și sfaturi despre cum să trăiești autentic realele sentimente umane, adică cele legate de tristețe. 

Clipurile derulate sub hashtag-ul #sadgirlwalk cîștigă din ce în ce mai mulți adepți și variază, de la cele în care tinerele se plimbă, ascultînd melodii triste și privind cu dor în depărtare, la manifestări de inducere fizică a durerii,: precum rănirea intenționată.

Fredrika Thelandersson, cercetător în studii media și comunicare la Universitatea Lund din Suedia, a declarat, pentru cotidianul britanic The Guardian, că tendința „fetelor triste” de pe TikTok este cauzată în primul rînd de impresia că „autenticitatea e cea mai importantă monedă de pe rețelele sociale – indiferent cît de mult adevăr se află în spatele ei. Și, pentru adepții acestui hashtag, nimic nu e mai autentic decît durerea”.

Provocări

De la sfaturi la așa-numitele „provocări” nu este decît un pas. Acestea, un soi de concurs virtual la care participă toți cei animați de un spirit competitiv cu masele, sînt lansate în special de așa-numiții „creatori de conținut” sau influencer-i, al căror venit depinde de popularitatea cîștigată online. 

Cu cît ideea este mai trăsnită, cu atît crește probabilitatea ca ea să devină virală. 

Spre deosebire de sfaturi, provocările sînt cele care atrag atenția celui mai mare număr de utilizatori, ideile controversate mărind numărul de like-uri și de click-uri. Însă, cu cît o provocare este mai hazardată, cu atît crește și gradul ei de periculozitate.

Iar provocările nu au limită de imaginație: de pildă, unii instigă să nu plătești facturile. Există utilizatori care, pentru a face față acestei provocări, au acumulat datorii de mii de euro. Facturile neplătite sînt mai apoi afișate cu mîndrie pe TikTok, ca un soi de atestat al curajului. 

Totul a pornit de la un utilizator care a postat provocarea: „Pariez că nimeni nu poate depăși datoria mea la Klarna” – Klarna este o companie suedeză care oferă servicii financiare online. Utilizatorul a pozat mai apoi datoria pe care o avea față de companie: 1.115 euro. 

Imediat, hashtag-ul #KlarnaDebts a devenit viral. Tinerii au început să distribuie videoclipuri pe TikTok în care își arătau cu mîndrie plățile restante. În prezent, hashtag-ul are peste 35 de milioane de vizualizări. Unul dintre cele mai virale videoclipuri este cel al unui utilizator care a acumulat datorii de aproape 22.000 de euro.

Sînt însă și provocări extrem de periculoase. 

În Franța, anul trecut, provocarea Labello a produs atîta îngrijorare, încît Guvernul a intervenit, trăgînd un semnal de alarmă. Popularizată în Statele Unite în 2021, provocarea consta inițial în a-ți da cu ruj Labello (un ruj care are diferite arome) și, mai apoi, partenerul să ghicească aroma acestuia, sărutîndu-te. 

Însă, în timp, această provocare a luat o turnură sinistră. Pe TikTok au apărut videoclipuri în care provocarea era ca adepții să taie o bucată de ruj, de fiecare dată cînd se simt triști. Cînd tubul se termina, persoana care antamase provocarea era instigată să se automutileze sau chiar să se sinucidă. 

Cînd numărul celor care participau la această nouă provocare depășise cifra de 12 milioane, semnale de alarmă au fost trase din toate părțile, inclusiv de către Ministerul de Interne. Din fericire, nu au fost raportate sinucideri sau morți cauzate de această provocare.

Însă anul acesta au apărut altele: provocare fularului (în care utilizatorii se sugrumă de unii singuri cu un fular, pînă în pragul leșinului), provocarea cicatricii (care constă în ciupirea violentă a obrazului pînă lași o urmă vizibilă) și provocarea virgulei (în care lovești cu putere ceafa cuiva, pentru a-i forța capul să se miște într-o direcție și apoi în direcția opusă). În urma unor asemenea provocări scăpate de sub control, mai mulți copii, adolescenți și tineri și-au pierdut viața.

Recent, Archie Battersbee, un băiat de 12 ani, din Regatul Unit, a fost găsit fără suflare de către familia sa după ce a participat la provocarea fularului. Copilul s-a strangulat atît de puternic, încît și-a pierdut cunoștința. Dus de urgență la spital, s-a constatat că era în moarte cerebrală, iar instanțele au optat pentru oprirea aparatelor de resuscitare.

În SUA, un băiat de 13 ani, Jacob Stevens, a murit după ce a încercat „Benadryl Challenge” – benadrilul fiind un medicament antialergic. Provocarea consta în înghițirea a 12-14 comprimate, scopul fiind provocarea halucinațiilor. În timp ce copilul înghițea tabletele, prietenii lui îl filmau. Și au continuat s-o facă în timp ce suferea de convulsii. Băiatul a murit.

Cel mai recent deces cauzat de o provocare pe TikTok a avut loc în SUA, în septembrie. Harris Wolobah, un adolescent de 14 ani, a murit în urma participării la „One Chip Challenge”. Provocarea constă în mîncatul unei cantități mari de chips-uri picante (în cazul acesta fiind vorba despre tortilla Paqui, pe ambalajul cărora există avertismente explicite asupra efectelor nocive) fără pauză și fără apă. După ce a participat la provocare, băiatului i s-a făcut rău, s-a dus acasă, iar ulterior a leșinat. Wolobah a fost găsit de fratele său, care l-a dus de urgență la un spital din apropiere. Însă, aici, medicii nu au mai putut să facă nimic. Doar au declarat decesul.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

liviu guta jpeg
Liviu Guță, prima apariție după doi ani. S-a aflat unde a dispărut: „Nu sunt mort”
Liviu Guță și-a făcut apariția, după doi ani de speculații despre „dispariția” sa. Artistul a ieșit public și a făcut primele declarații despre momentele grele prin care a trecut. Manelistul a mărturisit că nu este nici mort și nu se află nici în Panama.
Banner Ana Ularu
Vadim Krasnoselski
Regimul de la Tiraspol anunță că Moscova va relua livrările de gaz Transnistriei . „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
carte pixabay jpg
Puțini români știu ce înseamnă, de fapt, bicisnic. Este unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX, în ultimele luni
Cuvântul „bicisnic” a stârnit un val de interes, devenind unul dintre cele mai căutate termene în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) în ultimele luni.
masina spalatorie pexels png
Metoda necunoscută șoferilor prin care pot reduce consumul de carburant. Care este legătura cu spălatul mașinii
Curățenia mașinii poate duce la reducerea consumului de carburant, potrivit experților.
mutare jpg
Australian Open: doi jucători au cerut să fie mutați pe alt teren, deranjați de zgomotul produs de ultrași
Momente neverosimile petrecute la azi la Melbourne, la un meci din turul secund de pe tabloul masculin.
politie etilotest
Un șofer beat mort s-a dus cu mașina la Poliție. Fusese chemat la secție după ce și-a amenințat cu moartea soția și copiii
Caz incredibil în Galați. Un șofer beat s-a dus cu mașina la o secție de Poliție din orașul Galați. El fusese contactat de polițiști, întrucât era bănuit că și-a amenințat cu moartea soția și copiii.
shutterstock 383146987 jpg
Cele mai neglijate 7 locuri din casă, atunci când vine vorba despre curățenie
Află care sunt cele 7 locuri cel mai des uitate la curățenie și învață cum să le cureți eficient pentru un cămin mai sănătos și mai curat. Ghid complet cu sfaturi utile!
Klaus Iohannis Facebook jpg
Iohannis, ofițer al fostei Securități pe un site obscur din Ungaria. Ce scrie presa maghiară despre anularea alegerilor din România
Un articol publicat în presa maghiară scrie despre situația anulării alegerilor din România, comparându-l pe Călin Georgescu cu Donald Trump. Totodată, site-ul fuhu.hu face referire la președintele Klaus Iohannis, susținând șeful de stat este fost ofițer al Securității comuniste.