Like-ul scuză mijloacele?

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image

TikTok-ul este rețeaua socială preferată a adolescenților. Un sondaj recent din Marea Britanie a indicat chiar că, pentru aceștia, TikTok-ul este cea mai accesată sursă de informații. 

Însă ce fel de informații circulă pe TikTok?

În primul rînd, vorbim despre o rețea socială îndelung criticată. La nivel politic au fost invocate motive de securitate, acuzîndu-se acte de spionaj. De altfel, mai multe țări europene au interzis instalarea aplicației pe telefoanele guvernamentale. Alte state, precum Indonezia și Pakistan, au suprimat TikTok-ul, la răstimpuri, la nivel național, invocînd imoralitatea conținutului distribuit pe rețea.

În prezent, cea mai intensă dezbatere privind TikTok-ul se referă la siguranța fizică și psihică a tinerilor și adolescenților care îl utilizează. Potrivit datelor companiei, în Europa 69% din utilizatorii de TikTok au între 16 și 24 de ani.

Sfaturile TikTok

În ceea ce privește sfaturile răspîndite pe TikTok, există o paletă întreagă de bizarerii. 

Unii jură că dacă amesteci maioneză cu Sprite vei avea cel mai bun șampon din lume. Alții găsesc remedii-minune pentru combaterea acneei, precum consumul de clorofilă pură. 

Unul dintre sfaturile care au făcut ocolul lumii a fost lansat de Eli Withrow, un model din Los Angeles care găsise cea mai bună metodă pentru a avea un ten impecabil. Potrivit lui Withrow, dacă aplici crema de protecție solară numai în anumite zone, adică sub ochi, pe puntea nasului și pe bărbie, soarele îți va contura fața într-un mod natural.

Sfaturi de genul acesta cîștigă prin aplombul gurului de serviciu, fără a avea nici o bază științifică. Iar multe dintre ele vin fără nici cel mai mic avertisment. Și sînt cazuri în care cei care au urmat aceste sfaturi au avut de suferit.  

De pildă, există multe videoclipuri pe TikTok care promovează micro-peeling-ul acasă.

Anul trecut, Tilly Whitfield, o concurentă la emisiunea Big Brother din Australia, a încercat o astfel de metodă. Tratamentul facial consta în introducerea unor ace extrem de subțiri în piele, pentru o rănire deliberată. Potrivit lui Whitfield, corpul detectează rănile și eliberează o cantitate mai mare de colagen pentru a repara leziunile. Cu alte cuvinte, te rănești, pentru ca organismul să te repare și să te facă mai frumos. 

Însă, dînd curs acestor sfaturi, Whitfield a suferit multiple răni la obraji și inflamații, și-a pierdut parțial vederea, din cauza ochilor tumefiați, și a trebuit să fie tratată, de urgență, la spital. În final, tînăra a dat cel mai bun sfat din viața ei de influensăriță: „Cel mai bine e să mergeți la un profesionist”.

Însă, în afara sfaturilor de frumusețe, există și sfaturi de viață. Unul dintre acestea a devenit atît de popular printre utilizatorii de TikTok, încît a devenit aproape un curent, denumit „Sindromul fetei fericite”.

Ideea nu este originală, ci se inspiră din conceptele tradiționale de autoajutor: „Fetele fericite” cred că fericirea și succesul vor fi atinse doar prin puterea gîndului, fără a fi nevoie de nici o acțiune. 

Fericirea este o stare de spirit, susțin adepții care povestesc pe TikTok cum au ajuns să aibă succes doar prin puterea gîndirii pozitive. Hashtag-ul #luckygirlsyndrome este folosit în prezent de 495 de milioane de utilizatori, care cred că, dacă zîmbești 24 de ore din 24, atît Nirvana, cît și copacul cu bani sînt asigurate. 

Dar fata fericită are o rivală: fata nefericită. Pe lîngă tutorialele de machiaj, care ne învață cum să avem cearcăne și ochii înlăcrimați, cu ajutorul dermatografului și al picăturilor Visine, există și sfaturi despre cum să trăiești autentic realele sentimente umane, adică cele legate de tristețe. 

Clipurile derulate sub hashtag-ul #sadgirlwalk cîștigă din ce în ce mai mulți adepți și variază, de la cele în care tinerele se plimbă, ascultînd melodii triste și privind cu dor în depărtare, la manifestări de inducere fizică a durerii,: precum rănirea intenționată.

Fredrika Thelandersson, cercetător în studii media și comunicare la Universitatea Lund din Suedia, a declarat, pentru cotidianul britanic The Guardian, că tendința „fetelor triste” de pe TikTok este cauzată în primul rînd de impresia că „autenticitatea e cea mai importantă monedă de pe rețelele sociale – indiferent cît de mult adevăr se află în spatele ei. Și, pentru adepții acestui hashtag, nimic nu e mai autentic decît durerea”.

Provocări

De la sfaturi la așa-numitele „provocări” nu este decît un pas. Acestea, un soi de concurs virtual la care participă toți cei animați de un spirit competitiv cu masele, sînt lansate în special de așa-numiții „creatori de conținut” sau influencer-i, al căror venit depinde de popularitatea cîștigată online. 

Cu cît ideea este mai trăsnită, cu atît crește probabilitatea ca ea să devină virală. 

Spre deosebire de sfaturi, provocările sînt cele care atrag atenția celui mai mare număr de utilizatori, ideile controversate mărind numărul de like-uri și de click-uri. Însă, cu cît o provocare este mai hazardată, cu atît crește și gradul ei de periculozitate.

Iar provocările nu au limită de imaginație: de pildă, unii instigă să nu plătești facturile. Există utilizatori care, pentru a face față acestei provocări, au acumulat datorii de mii de euro. Facturile neplătite sînt mai apoi afișate cu mîndrie pe TikTok, ca un soi de atestat al curajului. 

Totul a pornit de la un utilizator care a postat provocarea: „Pariez că nimeni nu poate depăși datoria mea la Klarna” – Klarna este o companie suedeză care oferă servicii financiare online. Utilizatorul a pozat mai apoi datoria pe care o avea față de companie: 1.115 euro. 

Imediat, hashtag-ul #KlarnaDebts a devenit viral. Tinerii au început să distribuie videoclipuri pe TikTok în care își arătau cu mîndrie plățile restante. În prezent, hashtag-ul are peste 35 de milioane de vizualizări. Unul dintre cele mai virale videoclipuri este cel al unui utilizator care a acumulat datorii de aproape 22.000 de euro.

Sînt însă și provocări extrem de periculoase. 

În Franța, anul trecut, provocarea Labello a produs atîta îngrijorare, încît Guvernul a intervenit, trăgînd un semnal de alarmă. Popularizată în Statele Unite în 2021, provocarea consta inițial în a-ți da cu ruj Labello (un ruj care are diferite arome) și, mai apoi, partenerul să ghicească aroma acestuia, sărutîndu-te. 

Însă, în timp, această provocare a luat o turnură sinistră. Pe TikTok au apărut videoclipuri în care provocarea era ca adepții să taie o bucată de ruj, de fiecare dată cînd se simt triști. Cînd tubul se termina, persoana care antamase provocarea era instigată să se automutileze sau chiar să se sinucidă. 

Cînd numărul celor care participau la această nouă provocare depășise cifra de 12 milioane, semnale de alarmă au fost trase din toate părțile, inclusiv de către Ministerul de Interne. Din fericire, nu au fost raportate sinucideri sau morți cauzate de această provocare.

Însă anul acesta au apărut altele: provocare fularului (în care utilizatorii se sugrumă de unii singuri cu un fular, pînă în pragul leșinului), provocarea cicatricii (care constă în ciupirea violentă a obrazului pînă lași o urmă vizibilă) și provocarea virgulei (în care lovești cu putere ceafa cuiva, pentru a-i forța capul să se miște într-o direcție și apoi în direcția opusă). În urma unor asemenea provocări scăpate de sub control, mai mulți copii, adolescenți și tineri și-au pierdut viața.

Recent, Archie Battersbee, un băiat de 12 ani, din Regatul Unit, a fost găsit fără suflare de către familia sa după ce a participat la provocarea fularului. Copilul s-a strangulat atît de puternic, încît și-a pierdut cunoștința. Dus de urgență la spital, s-a constatat că era în moarte cerebrală, iar instanțele au optat pentru oprirea aparatelor de resuscitare.

În SUA, un băiat de 13 ani, Jacob Stevens, a murit după ce a încercat „Benadryl Challenge” – benadrilul fiind un medicament antialergic. Provocarea consta în înghițirea a 12-14 comprimate, scopul fiind provocarea halucinațiilor. În timp ce copilul înghițea tabletele, prietenii lui îl filmau. Și au continuat s-o facă în timp ce suferea de convulsii. Băiatul a murit.

Cel mai recent deces cauzat de o provocare pe TikTok a avut loc în SUA, în septembrie. Harris Wolobah, un adolescent de 14 ani, a murit în urma participării la „One Chip Challenge”. Provocarea constă în mîncatul unei cantități mari de chips-uri picante (în cazul acesta fiind vorba despre tortilla Paqui, pe ambalajul cărora există avertismente explicite asupra efectelor nocive) fără pauză și fără apă. După ce a participat la provocare, băiatului i s-a făcut rău, s-a dus acasă, iar ulterior a leșinat. Wolobah a fost găsit de fratele său, care l-a dus de urgență la un spital din apropiere. Însă, aici, medicii nu au mai putut să facă nimic. Doar au declarat decesul.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Prințul William îl etichetează pe Regele Charles drept „incompetent” și prevede o revoluție regală când va urca pe tron
Se pare că Prințul William admiră felul cum bunica sa conducea regatul, dar crede că modul în care tatăl său o face nu se ridică la aceleași standarde.
image
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Românii care dețin case sau terenuri cu situație juridică neclară le pot pierde dacă nu se interesează de ele mai mult de trei ani. Acest lucru este posibil prin legea care permite notarea posesiei în cartea funciară și împroprietărirea după trei ani.
image
Fotografiile cu Cherecheș prins în Germania, subiect de glume: „Deci au dreptate vecinii mei care au zis că în Germania nu este ca în România”
Fotografiile apărute în presă și pe rețelele de socializare cu primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prins în Germania, au declanșat discuții aprinse printre internauți.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.