Anti-imigrație și rasism

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
E cool să postești jpeg

Anul trecut, în Uniunea Europeană s-a înregistrat un record al imigrației, cifrele cererilor de azil depășind un milion. O situație care a îngrijorat, mai ales, țările europene care au avut de-a face cu valul masiv de imigranți sirieni în 2015.

Potrivit datelor Agenției Europene pentru Azil (EUAA), cele mai multe cereri de azil au venit tot din partea sirienilor, însă au crescut și solicitările din partea cetățenilor turci.

În ceea ce privește principala destinație a solicitanților de azi în UE, Germania este, în continuare, țara cea mai vizată. Anul acesta a primit mai mult de un sfert din toate cererile depuse.

În ceea ce privește beneficiarii de protecție temporară, datele EUAA indicau în octombrie un număr de aproximativ 4,3 milioane de oameni care au fugit din Ucraina în urma invaziei Rusiei. Cei mai mulți, în raport cu populația țării, au fost găzduiți în Cehia.

Reforma sistemului de azil UE

În urma presiunii crescute, Parlamentul European a anunțat, pe 20 decembrie, după ani de tergiversări, că țările membre ale Uniunii au ajuns, în sfîrșit, la un acord asupra unei reforme fundamentale a sistemul de azil.

Principalele reforme ale acordului vizează controlul la graniță, selecția solicitanților de azil, solidaritatea între statele membre și procedurile în cazuri de criză.

În ceea ce privește controlul, acesta va fi înăsprit și se va derula în prima etapă în afara frontierei. Verificările de identificare și securitate pot dura pînă la șapte zile. La sfîrșitul acestei perioade, persoana care solicită azil fie va fi acceptată pentru o procedură de acordare a azilului, fie întoarsă din drum, spre țara de origine sau cea de tranzit.

Selecția persoanelor care solicită azilul este un element central al acordului dintre statele membre, fiind catalogată drept „procedură de frontieră”. Această procedură va fi aplicată solicitanților care, statistic, au cele mai puține șanse de a obține azil, adică resortisanții țărilor pentru care rata de recunoaștere a statutului de refugiat este mai mică de 20% în UE.

Statistic, aceștia provin din Maroc, Tunisia, Bangladesh. Potrivit procedurii de selecție, ei vor fi reținuți la frontieră, iar cererea lor de azil va fi examinată la fața locului, printr-o procedură accelerată. Dacă nu au nici o perspectivă de a primi azil vor fi deportați imediat. Familiile cu copii sub vîrsta de 12 ani vor fi și ele supuse acestei proceduri. Pentru implementarea procedurii de selecție, statele membre plănuiesc să creeze centre speciale în apropierea frontierelor.

Al treilea punct important al noului acord european este „solidaritatea obligatorie”. Această solidaritate a fost reglementată, pînă în prezent, de Regulamentul Dublin III, prin care prima țară UE în care intră un solicitant de azil este responsabilă de examinarea dosarului acestuia. Acestui regulament i s-a mai adăugat însă un criteriu: respectiva țară europeană va fi responsabilă și de procesarea cererii de azil.

Cum noul criteriu pune o povară asupra țărilor din sudul Europei, a fost introdus și un mecanism de „solidaritate obligatorie”. Potrivit acestui mecanism, celelalte țări UE vor trebui să contribuie prin primirea solicitanților de azil („relocări”) sau prin ajutor financiar: 20.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil nerelocat.

Al patrulea punct al acordului de reformare a sistemului de azil se referă la situațiile de criză. Acest mecanism va fi declanșat în cazul unui aflux masiv de migranți într-un stat UE și va fi mai puțin protector pentru solicitanții de azil decît ar fi, în mod normal, procedurile existente.

Se vor prelungi perioadele de reținere a unui migrant la frontierele externe ale UE, procedurile de examinare a cererilor vor fi mai rapide și mai simplificate, astfel încît solicitanții să poată fi deportați mai ușor.

Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Sînt politicile anti-imigrație rasiste?

Acordul statelor membre pentru a reforma sistemul de azil a fost denunțat de apărători ai drepturilor omului. Zeci de ONG-uri, printre care Amnesty International, Caritas și Salvați Copiii, au transmis o scrisoare deschisă prin care avertizează asupra riscului creării unui sistem „prost conceput, costisitor și crud”.

Europarlamentarul Damien Carême a susținut că acest acord „face de rușine cele mai frumoase valori ale Europei”. „Vom finanța ziduri, sîrmă ghimpată, sisteme de protecție în toată Europa”, a declarat acesta pe rețeaua X.

Însă nu doar acordul statelor membre a provocat critici, ci și proiectele de legi la nivel național, care s-au născut în direcția acestei reforme.

Recent, în Franța, peste două sute de personalități au publicat un articol în L’Humanité și Mediapart în care au cerut oamenilor să iasă la demonstrații împotriva unui proiect de lege care vizează controlul imigrației. Semnatarii au denunțat o lege scrisă sub dictarea „vînzătorilor de ură”.

Proiectul, care trebuie încă promulgat de președintele Republicii, stabilește cote de imigrație, înăsprește în special condițiile de reîntregire a familiei, de acces la prestații sociale și de eliberare a permiselor de ședere. Mathilde Panot, liderul deputaților La France Insoumise, a descris acest proiect de lege drept „cel mai prost text rasist și xenofob din ultimii patruzeci de ani ai țării noastre”. Un punct de vedere împărtășit de partidele de extremă stînga.

Le Point a provocat o dezbatere privind potențialul de rasism al legilor care propun reglementarea, încetinirea și descurajarea fluxului de imigranți.

„Există, ce e drept, această idee: cu cît sînt mai puțini străini, cu atît mai bine”, a afirmat politologul Pascal Perrineau, profesor universitar la Sciences Po, adăugînd însă că afirmația potrivit căreia fiecare încercare de a reglementa imigrația este marcată de xenofobe și rasiste e simplistă.

Smaïn Laacher, director al Observatorului Migrației și Orașului de la Fundația Jean-Jaurès s-a declarat surprins de legătura stabilită între rasism și înăsprirea legilor pentru imigrație. „Nu, reglementarea imigrației nu este rasistă. Este o metodă de a readuce ordine în lume. În Franța, aceste legi nu sînt bazate pe biologie sau rasă.” Acesta a argumentat că fiecare stat are obligația de a acționa asupra celor care se stabilesc între granițele sale, asupra celor pe care decide să îi primească și asupra celor care ar trebui expulzați. „A spune că reglementarea este un act rasist, de extremă dreapta, este doar un slogan politic”, a adăugat Smaïn Laacher.

Potrivit lui Pierre-André Taguieff, filozof, polititolog și istoric, controlul și selecția imigrației răspund unei preocupări pentru unitatea națională și pacea socială. „Este o cerere legitimă, este chiar unul dintre fundamentele statului-națiune! Nu putem demoniza această îngrijorare.”

Acuzele crescute de rasism, cînd vine vorba despre reglementările fluxurilor de imigranți, vin, în opinia lui Taguieff, fie din partea unor ignoranți „puri și simpli”, fie din partea activiștilor de extremă stînga „care își recită catehismul”, fie din partea „unor suflete frumoase care se exprimă dintr-o indignare morală”.

Remigrație

Totuși, îngrijorarea crescută a europenilor în fața fluxului enorm de imigranți nu a dus doar la o reglementare mai strictă a politicii de azil, ci a fost capitalizată de partide politice extremiste.

Recent, Universitatea Philipps din Marburg (Germania) a desemnat cuvîntul indezirabil al anului 2023: Remigrație.

Cuvîntul, deși a fost folosit pentru repatrierea voluntară a persoanelor izgonite din țările lor, precum întoarcerea poporului evreu din exil după 1945, astăzi este reinterpretat și vehiculat ideologic în cu totul alt sens în Germania, de partide precum AfD.

Prin „remigrație”, AfD susține că persoanele cu origini migratoare ar trebui expulzate forțat din țară, chiar dacă au cetățenie germană și chiar dacă s-au născut în Germania. AfD visează chiar la o deportare în masă a acestora.

Potrivit Universității Philipps din Marburg „termenul, odinioară inofensiv, remigrare este folosit de etnicii naționaliști ai AfD și ai Mișcării Identitariste pentru a-și ascunde adevăratele intenții: deportarea tuturor persoanelor care au culoarea pielii sau originea presupus greșite, chiar dacă sînt cetățeni germani. După ce a fost ales drept «cuvîntul indezirabil al anului», această înșelăciune cu remigrația nu ar trebui să mai fie atît de ușoară”.

Chiar dacă au existat mitinguri de protest la Berlin contra AfD, chiar dacă Robert Habeck, vicecancelarul țării, a susținut, în mod tacit, apelurile de interzicere a partidului, declarînd că AfD plănuiește să transforme Germania într-un stat autoritar, partidul este pe val.

În prezent, în sondajele naționale AfD a crescut la 22%. Între timp, doar 23% din cetățenii germani au declarat că mai au încredere în cancelarul Olaf Scholz.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

crima politie poliyoe 78747900 jpeg
Cine este afaceristul găsit mort în parcarea unui supermarket din nordul Capitală. Fusese dat dispărut cu o zi în urmă
Bărbatul găsit mort într-o mașină parcată într-un supermarket din Voluntari era un afacerist din Bacău în vârstă de 42 de ani, au transmis surse apropiate anchetei.
Banner Dan Negru
Secretul pe care Dan Negru l-a ținut ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90
Dan Negru, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de televiziune din România, a vorbit, recent, despre un secret pe care l-a ținut ascuns timp de 30 de ani. După ce, în ultima perioadă, în spațiul public s-a vorbit tot mai mult despre interzicerea unor rețele de socializare, Dan Negru a deschis
1743143143365 Foto  jpeg
Breaking Bad, în mansarda unui student pasionat de chimie: a creat un laborator clandestin pentru producerea de metamfetamină și droguri sintetice
Un student din Italia, pasionat de chimie și fan al serialul TV Breaking Bad, a fost arestat. Poliţiştii au decoperit acasă la el un laborator complet funcțional în care producea metamfetamină și droguri sintetice.
Donald Trump FOTO GettyImages
Trump, de neclintit în decizia privind creșterea taxelor auto. „Nu-mi pasă deloc dacă cresc prețurile”
Președintele american Donald Trump a declara sâmbătă, într-un interviu pentru NBC News, că „nu-i pasă deloc” dacă producătorii auto cresc prețurile din cauza noilor tarife impuse pe importurile de mașini fabricate în străinătate.
gara burdujeni din suceava jpg
Gara spectaculoasă din România construită în 1892 pe un teren mlăștinos cu izvoare subterane. A fost proiectată după modelul celei din Fribourg
Este o clădire de o frumusețe rară, care are în spate o istorie impresionantă. Turiștii care ajung în nordul țării cu siguranță au avut deja oportunitatea de a admira acest loc, însă el ar trebui vizitat de fiecare dintre noi.
supermarket atacat rachete harkov rusia 1024x768 webp
Rușii au atacat spitalul din Harkov cu drone Shahed: două persoane au murit, iar alte 27 sunt rănite
Armata rusă a lovit sâmbătă noapte un spital militar din Harkov (nord-est), a anunțat Kievul. Două persoane au murit, iar alte 27 sunt rănite.
csm bucuresti fb jpg
trump si MUsk, pe X captura Youtube png
Angajaţii Institutului pentru Pace din SUA, concediaţi printr-un e-mail trimis târziu în noapte. Casa Albă: „Nu au reușit să asigure pacea”
Aproape toți angajații de la Institutul de Pace al SUA, un thinktank creat și finanțat de Congres, au primit notificări prin e-mail privind concedierea lor în masă, cel mai recent pas în reducerea guvernului administrației Trump.
anvelope jpg
Producția de anvelope, cu impact de 2,5 miliarde de dolari în exportul României, vizată de regulamentul UE privind produsele din defrișări
România ar putea fi puternic afectată de noul regulament european privind produsele provenite din defrișări, având în vedere că exporturile țării noastre au însumat 2,5 miliarde de dolari în 2023, ultimul an pentru care există date statistice complete.