Demnitatea în vremurile rețelelor sociale

Publicat în Dilema Veche nr. 1019 din 19 octombrie – 25 octombrie 2023
image

Departe de a fi o valoare desuetă, demnitatea este o noțiune la modă, fiind o monedă des utilizată, atît la nivel politic (fie de către regimurile democratice, fie de cele dictatoriale), cît și social sau cultural. Totuși, vorbind despre demnitate, nu vorbim despre ceva ușor de definit.

Uneori, referirea la demnitatea umană exprimă valoarea de neînlocuit a ființelor umane. În alte contexte este vorba despre interzicerea exploatării oamenilor. În altele, desemnează respectul (de sine), fiind dezbătute atît integritatea morală, cît și cea corporală a oamenilor (de unde dezbaterile aprinse despre eutanasiere, dreptul la o moarte demnă).

La nivel filosofic, demnitatea umană este definită ca fiind ceva intrinsec. Ne naștem cu ea, este amprenta noastră supremă de ființe umane. Astfel, Immanuel Kant scria: „Lucrurile au o calitate atunci cînd le putem folosi. De exemplu, pantofii sînt de calitate dacă ne vin bine și putem alerga cu ei. Dacă pantofii se strică și nimeni nu mai poate alerga în ei nu mai au nici o calitate. Cu oamenii e diferit. Oamenii au valoare. Chiar dacă sînt bolnavi. Chiar dacă nu pot lucra. Vorbind despre valoare, vorbim despre demnitate. Și fiecare persoană are această demnitate, pentru că este om”.

La nivel legislativ, demnitatea umană definește „valoarea egală a tuturor oamenilor”, prevede drepturi egale pentru toți, indiferent de originea, sexul, vîrsta, religia, limba, statutul social, orientarea sexuală, cetățenia, opiniile politice sau de altă natură ale unei persoane. În 1948, recunoașterea demnității umane a fost chiar inclusă în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, pe motiv că aceasta „constituie fundamentul libertăţii, al dreptăţii şi al păcii în lume”, constituind nu doar un drept fundamental în sine, ci reprezentînd „însuşi temeiul drepturilor fundamentale”. 

La nivelul firului ierbii, însă, lucrurile se complică – azi demnitatea fiind asociată mai degrabă cu respectul, atît exterior, cît și cel de sine. Dar utilizările termenului și înțelesul noțiunii de respect sînt adesea contradictorii. 

Bunăoară, dacă ne raportăm la rețelele sociale, nu de puține ori vedem iscate scandaluri în numele „demnității”, care se lasă însă cu o păruială virtuală între scandalagii. Dacă aceste scandaluri au potențial electoral, politicienii nu se lasă intimidați și nici nu-și consideră statutul de „demnitari” ca un obstacol în calea bălăcirii în subiecte triviale. Pretinzînd că poartă stindardul virtuții, socotesc, de cele mai multe ori, doar numărul de voturi. 

Corectitudinea politică, cu multele ei curente, care propovăduiesc toate demnitatea umană, se hrănește de fapt, din ce în ce mai mult, din incitarea la ură pe rețelele sociale, cîștigînd astfel adepți. Dintre aceștia, mulți au impresia că duc lupta cea bună, dar de fapt ajung să anuleze – denigrînd și distrugînd valori și vieți – însuși conceptul de demnitate.

Și să nu uităm de mrejele like-ului, un cal troian care, sub aspect de dar, ascunde un puternic declanșator al lacunelor respectului de sine. Pentru a fi primit, acest like ne instigă să devenim fie scandalagii, fie clovni, fie să devenim niște exhibiționiști, aruncînd în public cele mai profunde intimități. 

Dosarul de față își propune așadar nu doar definiții ale demnității, cum a fost percepută ea de-a lungul timpului, cum a evoluat sau a involuat, dar să și lanseze întrebarea: la ce se mai raportează această noțiune, într-o societate ahtiată după audiență? (Stela Giurgeanu)

Comunismul se aplică din nou jpeg
Începe vara
Tranziția pe care o aduce toamna poate fi de multe ori delicată, ca o dulce amînare.
11642099644 1a9d5559e6 o jpg
A treia fiică a anului
Toamna întind mîna după paharul de vin și fotografii vechi, mă duc la tîrgul de cărți, ascult teatru radiofonic.
Chisinau Center4 jpg
Toamna-Toamnelor
Pentru mine, Chişinăul devenise, încet, un oraș galben, despre care îmi plăcea să spun că găzduiește Toamna-Toamnelor.
p 11 sus Sonata de toamna jpg
Lasă-mi toamna
În „Sonata de toamnă” (1978), Ingmar Bergman dedică acest anotimp transpunerii unei întîlniri dintre o mamă și o fiică înstrăinate.
31524231041 19fca33e3b o jpg
Viața începe cînd cade prima frunză
Și-acum, la 33 de ani, îmi cumpăr haine noi odată cu fiecare început de toamnă, de parcă m-aș pregăti iar pentru școală.
p 12 sus WC jpg
Delta
Septembrie era pentru noi și luna marii traversări a lacului Razelm.
51604890122 85f6db3777 k jpg
Toamna vrajbei noastre
„Nu «Rarul umple carul», ci «Desul umple carul»!“
3035384225 17c8a2043e k jpg
Toamna între maşini paralele
Ne mai amintim cum arăta o toamnă în București în urmă cu 17 ani?
p 14 WC jpg
p 23 WC jpg
Make tea, not war
Ori de cîte ori englezii nu se simt în largul lor într-o situație (adică aproape tot timpul), pun de ceai.
image png
SF-ul din viețile noastre
Dosarul de acum e o revizitare a unor epoci dispărute.
p 10 la Babeti WC jpg
Cine te face voinic?
Iar azi – numai săpunuri bio, zero clăbuc, sau geluri antibacteriene, zero miros.
image png
Sînt atît de bătrîn, că
Sînt atît de bătrîn, că în copilăria mea dudele se mîncau de pe jos, din praf.
image png
În tranziţie
O zi şi o noapte a durat, cred, aşteptarea pe trotuarul primului McDonald’s, pentru un burger gratuit.
p 11 la Rugina jpg
Avem casete cu „Casablanca“
Fell in love with you watching Casablanca.
p 12 la Mihalache jpg
Unde ești?
„Și după aia pot să plec?” „În nici un caz!” „Nu mai înțeleg nimic!”, se bosumflă. Nu știu dacă e ceva de înțeles, m-am gîndit, dar nu i-am mai spus.
image png
Cu o bursă de studii la Berlin
Mă întreb cum s-ar mai putea realiza astăzi experiența unei călătorii în care totul nu e planificat dinainte pe Internet
p 13 foto Alex Galmeanu jpg
image png
Despre dinozauri şi mamifere conectate (şi tatuate)
De pe margine, cei care privesc melancolic şi neputincios sînt doar dinozaurii.
image png
30 de ani mai tîrziu
Mă atrag tîrgurile cu vechituri într-un fel de neînțeles.
WhatsApp Image 2023 11 22 at 10 28 30 jpeg
Ceea ce nu poate reda o fotografie
Și cît de greu ar fi azi să-ți imaginezi încarnarea unei legături printr-un tom de hîrtie?
image png
image png
Schiță pentru o etică a recunoștinței
Gratitudinea e o recunoaștere a felului misterios în care ni se întîmplă binele.
image png
Recunoștința, darul „învățăceilor”
Ceea ce primesc eu de la „învațăceii” mei este extrem de prețios.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.