Educația ne unește. În probleme

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image

Despre problemele educației din România se vorbește mult și cu emfază. Însă, după cum a afirmat premierul Marcel Ciolacu, „România trece de la fapte la vorbe”. 

Problemele nu doar că nu se rezolvă, însă trenînd, an de la an, se permanentizează și, în ciuda promisiunilor și a numărului impresionant de „reforme”, se înmulțesc. 

Probleme există și în alte sisteme educaționale din Europa, precum Marea Britanie, Germania sau Franța. Lipsa profesorilor, slabe rezultate educaționale, dar și infrastructură precară.

La început de an școlar, care sînt vechile și noile probleme, la noi și la ei?

Testările antidrog

În România, noul an școlar a debutat, ca de obicei, cu declarații entuziaste despre ce va fi.

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, i-a îndemnat pe elevii unei școli gimnaziale din București să învețe și să nu copieze. „Vrem să deveniți niște cetățeni model”, a adăugat aceasta.

Potrivit doamnei Carmen Iohannis, „legile învăţămîntului care vor fi implementate în acest an vor aduce bucurie”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a afirmat că, de vreme ce toți ne dorim o Românie „competitivă”, aceasta se poate realiza doar printr-o „educație de calitate, accesibilă tuturor elevilor și studenților”. 

Însă de aripile declarațiilor optimiste despre viitoarea Românie educată sînt atîrnate problemele nerezolvate ale României „needucate”. Care atîrnă greu.

La nivel logistic, în continuare, sute de unități de învățămînt din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Potrivit Ziarului Financiar, este vorba de mai mult de jumătate dintre acestea.

Absența grupurilor sanitare din școli este, de asemenea, o problemă veșnică. Un reportaj al B1 TV arată că elevii din peste 700 de unități de învățămînt din țară merg în continuare la WC-urile din curte care, și acestea, se degradează de la an la an. 

Potrivit statisticilor citate de jurnaliști, Vasluiul e lider în primele trei poziții ale topului județelor ale căror școli au toaletele în curte: 111 unități școlare. Pe locul doi se află județul Teleorman, cu 52 de instituții, iar pe locul trei, județul Olt, cu 42 de școli.

La nivel educațional, analfabetismul funcțional al elevilor români este în creștere.

Concluziile celui mai recent studiu național, realizat de platforma BRIO, în colaborare cu Ministerul Educației, arată că aproape 90% din elevii claselor I-VIII au profunde lacune educaționale. 

Astfel, 42% din elevii de ciclu primar și gimnazial sînt analfabeți funcțional, 47% – minim funcțional (adică pot înțelege un text, dar nu-l pot aprofunda) și doar 11% au obținut scorul „funcțional“. Cu alte cuvinte, doar 11% din elevii români au capacitatea de înțelege și a prelucra informațiile dintr-un text scris.

„Copiii intră nefuncționali în școală și ies nefuncționali din școală. Ies cu multe cunoștințe, dar nu și cu capacitatea de a înțelege textele citite (...) Analfabetismul funcțional nu dispare la ieșirea copilului din sistemul de educație formală, e o umbră care merge cu el toată viața și care-i acoperă mare parte din viață, împiedicîndu-l să progreseze în vreun fel ca individ. Vom avea niște viitori adulți incapabili să citească un contract de muncă. Este o problemă națională și nu este una a copiilor, ci a întregului sistem și a noastră ca societate“, a declarat, pentru Adevărul, Gabi Bartic, CEO al platformei BRIO.

La nivel politic, entuziasmul discursurilor privind proiectul „România educată” scade cînd e pus pe  hîrtie. Potrivit unui document transmis Comisiei Europene de Guvernul României, obținut de G4Media.ro și Economedia.ro, mai multe reforme prevăzute în PNRR privind acest proiect au fost ajustate.

Astfel, din PNRR au dispărut 1.800 de laboratoare de informatică dotate cu tehnologie, 330 dintre școlile care ar fi trebuit să fie dotate prin PNRAS (Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar) și 10% din școlile care ar fi trebuit renovate. În plus, jumătate dintre microbuzele electrice școlare, prevăzute în PNRR, au fost eliminate din plan.

Ce e drept, la început de an școlar, guvernanții au identificat și o problemă în școlile din România: consumul de droguri. Însă au găsit imediat și soluția: introducerea testării antidrog a elevilor.

Totuși, deși consumul de droguri este, într-adevăr, o problemă în școlile noastre, politicienii au identificat-o abia acum și doar în siajul accidentului din stațiunea 2 Mai, cînd un tînăr de 19 ani, drogat, a lovit în plin un grup de oameni, omorînd doi dintre aceștia. 

Pe 28 august, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că se ia în calcul această testare a elevilor. O temă abordată și de președintele Klaus Iohannis în discursul ținut pe 1 septembrie. Adresîndu-se elevilor, președintele le-a atras atenția asupra consumului de droguri. „Prin educaţie şi conştientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor ameninţări”, a conchis președintele.

Marea Britanie

Marea Britanie se confruntă de cîțiva ani cu lipsa profesorilor. Potrivit Fundației Naționale pentru Cercetare Educațională, numărul locurilor vacante a crescut cu 93% după perioada pandemiei.

Deși Guvernul a propus sindicatelor profesorilor o creștere salarială, sindicatele au respins oferta, motivînd că este o creștere mică (de 4,3%,), în comparație cu surplusul de sarcini care revin profesorilor. 

Peste toate acestea, anul școlar 2023 a debutat în Marea Britanie cu un scandal. Guvernul a ordonat închiderea a peste 100 de școli, din cauza pericolului de prăbușire. Și există temeri că alte sute ar putea fi, de asemenea, închise.

Pericolul de prăbușire este cauzat de betonul (RAAC) folosit în construcția școlilor pînă în anii 1980. În 2018, autoritățile în construcții au identificat riscul potențial de colaps, betonul problematic fiind considerat a fi inferior calitativ. Guvernanții au fost alertați, unele școli au fost reabilitate, însă pentru altele nu a fost luată nici o măsură.

Anul acesta, un fost oficial, Jonathan Slater, care a deținut una dintre cele mai înalte funcții în Departamentul Educației, a declarat că, în 2021, actualul premier Rishi Sunak, care pe atunci era cancelar al Fiscului, a redus la jumătate fondurile necesare pentru construcția de școli noi. Iar asta, în ciuda avertismentelor privind pericolul reprezentat de folosirea RAAC în construcția a sute de clădiri.

În prezent, premierul Sunak se confruntă cu o criză politică, dar și social-educațională. Mii de elevi sînt afectați: unii vor trebui să revină la școala online, alții să fie primiți temporar în alte școli. Ceea ce provoacă o criză și corpului profesoral – ce vor face profesorii ai căror elevi vor primi educație în alte unități școlare?

Germania

Probleme vechi, cum ar fi lipsa de profesori și deficitul educațional în rîndul elevilor de școală primară (afectați de grave probleme de citire), au revenit și ele în centrul atenției, odată cu reînceperea noului an școlar.

Însă, peste acestea, Germania se confruntă cu o nouă mare problemă: supraaglomerarea în școli. Potrivit Ministerului Culturii, în cele 2.400 de școli primare din țară vor exista cu 15.000 de elevi mai mulți decît în anul școlar precedent. Ministerul a invocat, pentru această situație, numărul mare de refugiați veniți – în special, dar nu numai – din Ucraina. Cea mai mare creștere de noi elevi a fost înregistrată în clasa I. 

Potrivit ministrului Educației, Theresa Schopper, pentru acești copii sînt necesare sute de clase suplimentare și, inevitabil, mai mulți profesori. Ceea ce readuce în discuție problema mai veche: lipsa profesorilor.

Franța

Lipsa profesorilor nu este nici în școlile franceze o problemă nouă, ci un fenomen care se acutizează cu fiecare an. Față de anul trecut, numărul posturilor neocupate a crescut în 2023 cu peste 3.100 de posturi. Aproape jumătate din unitățile franceze de învățămînt (48%) acuză penuria de cadre didactice. În plus, sindicatele din învățămînt reclamă salariile mici și condițiile de muncă din ce în ce mai deteriorate.

Violența în mediul școlar francez este o altă problemă cu care se confruntă instituțiile de învățămînt. Atît elevii, cît și profesorii sînt afectați (statistic, 50% din profesorii francezi au fost supuși cel puțin o dată agresiunilor venite din partea elevilor).

Educația copiilor cu dizabilități intelectuale este, de asemenea, puternic criticată. Potrivit asociației Unapei, 23% din aceștia nu sînt integrați în sistemul educațional.

Deși nici Franța nu duce lipsă de probleme vechi, noul an școlar în Hexagon a debutat cu una nouă. Care a provocat dezbateri încinse, atît la nivel național, cît și internațional. La sfîrșitul lunii august, Gabriel Attal, noul ministru al Educației, a anunțat că va fi interzisă în școli purtarea abayei (rochie lungă purtată de femeile musulmane), decizie cu aplicare de la începutul acestui an școlar.

Opozanții politici au reacționat, afirmînd că această hotărîre este doar o modalitate „foarte convenabilă” pentru ca Guvernul să nu abordeze problemele adevărate ale Educației Naționale. Și nu doar politicienii au criticat această decizie, ci și profesorii. 

Philippe Meirieu, cercetător în științele educaționale, a declarat că ar fi fost de preferat ca pe tapet să fie puse problemele deficitului de profesori în sistemul educațional gimnazial sau ale situației profesorilor care „se prăbușesc” din cauza prea multor sarcini și care „nu mai au timp să aibă grijă de elevi”.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Regele Charles în România  foto   GettyImages jpg
Regele Charles și-a anulat vacanța în România din cauza problemelor de sănătate. „Așteaptă cu nerăbdare să o viziteze”
Regele Charles al III-lea a anulat două vacanțe în străinătate, din cauza problemelor de sănătate, după ce a fost internat de urgență la spital. Acesta urma să vină în România.
Marina Almășan, sursă de inspiratie pentru bucătari jpg
Ce decizie a luat Marina Almășan, după ce Mihaela Tatu și Antena 1 ar fi copiat emisiunea ei „Rivalii”: „Mintea mea are...”
La începutul acestei luni, Marina Almășan a luat foc după difuzarea primei ediții a emisiunii „În direct cu România”, moderată la Antena 1 de Mihaela Tatu, acuzându-i pe cei de la Antena 1 că ar fi copiat emisiunea ei „Rivalii”, difuzată până de curând la TVR. Mihaela Tatu a respins acuzațiile de f
prysmian1 jpeg
Un lider global își mută producția în România. Este cel mai important producător mondial din acest sector
Cel mai mare producător de cabluri pentru energie și telecomunicații din lume urmează să își mute producția în țara noastră. În acest moment, compania deja deține o fabrică la Slatina și dorește să își transfere producția din Marea Britanie în România.
fotbal-poarta-publimedia-shutterstock
Meci de fotbal, transformat în ring de box. O fotbalistă de 14 ani, bătută de mama unui băiat din echipa adversă
O fată de 14 ani a fost bătută de mama unui fotbalist din echipa adversă, la un meci care a avut loc în comuna Nuşfalău, a anunţat IPJ Sălaj.
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
Athos Salomé jpg
Athos Salome, supranumit „Nostradamus în viață”, previziuni șocante. Ce schimbări se vor produce la nivel mondial
Athos Salome, excentricul clarvăzător supranumit „Nostradamus în viață” de presa internațională, care a anticipat cu exactitate pandemia de COVID-19, moartea reginei Elisabeta a II-a și căderea globală a sistemelor Microsoft, face profeții uluitoare despre viitorul lui Donald Trump și dominația tehn
Mamă săracă cu trei copii   GettyImages jpeg
Sănătatea femeii în România: o istorie a controlului, rușinii și supraviețuirii
De la mitul „isteriei“ feminine la reglementarea alăptării, de la promovarea unei igiene „naționale“ la interzicerea avortului, statul a modelat și controlat corpul femeii în funcție de nevoile momentului: igienizare, demografie sau industrializare.
italia jaf san vincenzo tw6 png
Italia: Atac în stil mafiot asupra unei dube cu valori. Un comando jefuieşte două vehicule blindate și fuge cu 4 milioane de euro
Jaf în stil mafiot, în Italia. Sunt căutați bandiții care au atacat două vehicule de transport de fonduri aparținând companiei Btv-Battistolli Group, pe drumul național Aurelia, în comuna San Vincenzo, în provincia Livorno.
Prințul Harry Foto Getty Images jpg
Prințul Harry, în mijlocul unui nou scandal. Ducele de Sussex este acuzat de intimidare și hărțuire
Președinta unei organizații de caritate înființate de Prințul Harry l-a acuzat pe acesta de „hărțuire și intimidare la scară largă”, după ce el și mai mulți alți membri au demisionat din organizație la începutul acestei săptămâni.