Premiile Goncourt 2023, prima selecție

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image

Ca în fiecare an la începutul lunii septembrie, Academia Goncourt anunță o primă selecție a romanelor care intră în competiția pentru importantul premiu. O a doua selecție este programată pentru 3 octombrie, apoi lista celor patru finaliști urmează să fie dezvăluită pe 25 octombrie la Cracovia, unde vor fi sărbătoriți 25 de ani de la primul „Choix Goncourt” – o serie de premii internaționale ale căror jurii sînt formate din studenți, liceeni şi francofili. Cel mai prestigios premiu literar francez va fi decernat pe 7 noiembrie, la restaurantul Drouant din Paris, după cum o spune tradiția. Deși, financiar, premiantul primește din partea academiei doar 10 euro, bătălia pentru Goncourt este mare, căci prestigiul premiului vinde. Sînt deja antamate traduceri în străinătate și tirajele sînt enorme.

Anul acesta, prima selecție constă în 16 romane, un număr deja tradițional: Mokhtar Amoudi, Les Conditions idéales(Gallimard), Jean-Baptiste Andrea, Veiller sur elle (L’Iconoclaste), Dominique Barbéris, Une façon d’aimer(Gallimard), Vincent Delecroix, Naufrage (Gallimard), Cécile Desprairies, La Propagandiste (Seuil), Émilie Frèche, Les Amants du Lutetia (Albin Michel), Dorothée Janin, La Révolte des filles perdues (Stock), Gaspard Kœnig, Humus(L’Observatoire), Kevin Lambert, Que notre joie demeure (Le Nouvel Attila), Akira Mizubayashi, Suite inoubliable(Gallimard), Laure Murat, Proust, roman familial (Robert Laffont), Léonor de Récondo, Le Grand Feu (Grasset), Éric Reinhardt, Sarah, Susanne et l’écrivain (Gallimard), Antoine Sénanque, Croix de cendre (Grasset), Neige Sinno, Triste tigre (POL), Jean-Philippe Toussaint, L’Échiquier (Minuit).

Le Point remarcă în acestă primă selecție că dintre „vedetele” actualului sezon literar, Academia Goncourt a exclus autori precum Sorj Chalandon sau Amélie Nothomb. 

„Unul dintre primele romane cele mai remarcate din această toamnă, cel al lui Neige Sinno, se află alături de cele ale două cadre universitare, Laure Murat și Cécile Desprairies, sau ale lui Mokhtar Amoudi, deja încoronat cu premiul Envoyé par la Poste.” Le Point remarcă și faptul că anul acesta au fost selectați romancieri în ascensiune precum Jean-Baptiste Andrea, care a cîștigat deja premiul Fnac pentru roman, Dorothée Janin, canadianul Kevin Lambert și chiar Émilie Frèche.

Veiller sur elle, romanul lui Jean-Baptiste Andrea, care a cîștigat premiul Fnac, este, la prima vedere, un roman de dragoste, în vremurile fasciste ale Italiei. O întîlnire surprinzătoare a doi tineri care „n-ar fi trebuit să se întîlnească”. Mimo, care s-a născut într-o familie săracă, intrat ucenic la un sculptor în piatră, devine un geniu al sculpturii. Viola, moștenitoarea unei familii prestigioase, o tînără al cărei destin pare să fie pecetluit într-o viață fără griji, dar și fără bucurie, refuză să se resemneze cu locul care i-a fost atribuit. Deși o poveste de dragoste, romanul pune problema destinului: există o cale de neclintit sau calea este clădită din alegerile pe care le facem?

În ceea ce privește romanul lui Dorothée Janin, La Révolte des filles perdues, el vine ca o urmare a romanului lui Andrea: anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, ierarhiile care s-au reașezat, valorile care s-au schimbat. De profesie jurnalistă, Dorothée Janin folosește literatura ca pretext pentru un documentar extraordinar al societății franceze din 1947, pornind de la un episod istoric: pe 6 mai 1947, la penitenciarul Fresnes, aproximativ 40 de femei închise fără a fi fost judecate, pentru delicte minore, precum furturi mărunte, comportament nepotrivit (desfrînare) sau pentru că autoritățile au presupus că reprezintă o „amenințare” la adresa societății, s-au revoltat timp de 48 de ore.

Romanul lui Kevin Lambert, Que notre joie demeure, ne poartă înspre societatea de azi din Montréal. Céline Wachowski, o arhitectă de renume internațional, realizează primul mare proiect public pe care l-a realizat pentru Montréal, orașul natal. Complexul Webuy, un proiect ambițios, în care își concentrează toată pasiunea și dragostea, devine însă ținta criticilor activiștilor și ale populației în general. Céline va fi acuzată de lipsă de respect față de ecologie, de „distrugerea liantului social”, de accelerarea „gentrificării cartierelor”, de „elitism” și de alte asemenea păcate de moarte într-o societate îmbibată în corectitudine politică. 

Al patrulea scriitor remarcat de Le Point este Émilie Frèche. Les Amants du Lutetia este o poveste de dragoste care începe cu o sinucidere. Într-o cameră a hotelului Lutetia este descoperită o pereche de octogenari, adormiți pentru veșnicie, ținîndu-se de mînă. Un ultim gest romantic sau o dragoste egoistă? La nivel pragmatic, sinuciderea celor doi ridică o sumedenie de probleme urmașilor, lăsînd o moștenire complicată și un mare semn de întrebare: cine au fost, pînă la urmă, cei doi? Însă întregul roman al lui Frèche se construiește în jurul interogației. Este pînă la urmă iubirea elixirul vieții, singurul remediu pentru realitatea meschină și plină de răutate?

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

ciucă png
Nicolae Ciucă evită să vorbească despre maneaua dedicată lui de Dani Mocanu
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie, spune că nu a văzut şi nici nu a ascultat maneau pe care i-a dedicat-o Dani Mocanu, pentru că nu a avut timp.
digitalizare-conexiune-internet Foto ACCENTURE
Europa între independența de Rusia și dependența de SUA
Toate războaiele s-au născut din nevoia de a controla resursele în momente de criză. Conflictul din Ucraina a generat acțiuni în care zeci de negocieri în anii de pace nu au avut nici un rezultat.
traian basescu
Băsescu, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: „Putin nu îmi dă impresia că are Alzheimer, știe că dacă lovește, va fi lovit”
Traian Băsescu, fostul președinte al României, susține că Vladimir Putin este foarte conștient de faptul că, dacă va folosi arma nucleară, va fi la rândul său lovit.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Portret de candidat. Cine este Călin Georgescu
Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă și fost membru AUR, candidează ca independent la alegerile prezidențiale din acest an.
Adriana Bahmuțeanu divorț de Silviu Prigoană
Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu Prigoană. Vedeta spune că ar fi primit ameninţări cu moartea
Adriana Bahmuţeanu a organizat miercuri, 20 noiembrie, un parastas pentru Silviu Prigoană, după ce acesta a fost înmormântat „în secret”, fără preot și slujbă, prezenții fiind doar cei patru fii ai săi, doi dintr-o căsătorie anterioară şi doi din mariajul cu vedeta TV.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Unde se află stațiunea unde Nicolae Ceaușescu voia sa organizeze Jocurile Olimpice de Iarnă. Acolo exista zăpadă și 8 luni pe ani
În perioada regimului comunist, România a avut planuri ambițioase de a deveni gazda unei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă, o realizare care, însă, nu a fost niciodată concretizată.
image png
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Adriana Bahmuțeanu nu are deloc o relație apropiată cu Honorius și Silvius Prigoană, băieții fostului soț din primul său mariaj. Cu toate acestea, acum mai bine de un deceniu, Honorius era prezent în cadrul emisiunii „Confidențial” și vorbea despre relația lui cu Adriana Bahmuțeanu, pe vremuri soția
Raceala la pisici pisica cu labuta pe fata 768x512 webp
De unde vine expresia „țâță de mâță”? Când este folosită și care sunt semnificațiile ei
Expresia „țâță de mâță” este o expresie care desemnează ceva excepțional, deosebit. Poate fi folosită pentru a exprima admirația față de o persoană, un lucru sau un eveniment, având și o notă ușor ironică.
Alexandra Pacuraru jpg
Portret de candidat. Cine e Alexandra Păcuraru
Alexandra Păcuraru, fostă vedetă de televiziune și acum reprezentantă a Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN), și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.