Premiile Goncourt 2023, prima selecție

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image

Ca în fiecare an la începutul lunii septembrie, Academia Goncourt anunță o primă selecție a romanelor care intră în competiția pentru importantul premiu. O a doua selecție este programată pentru 3 octombrie, apoi lista celor patru finaliști urmează să fie dezvăluită pe 25 octombrie la Cracovia, unde vor fi sărbătoriți 25 de ani de la primul „Choix Goncourt” – o serie de premii internaționale ale căror jurii sînt formate din studenți, liceeni şi francofili. Cel mai prestigios premiu literar francez va fi decernat pe 7 noiembrie, la restaurantul Drouant din Paris, după cum o spune tradiția. Deși, financiar, premiantul primește din partea academiei doar 10 euro, bătălia pentru Goncourt este mare, căci prestigiul premiului vinde. Sînt deja antamate traduceri în străinătate și tirajele sînt enorme.

Anul acesta, prima selecție constă în 16 romane, un număr deja tradițional: Mokhtar Amoudi, Les Conditions idéales(Gallimard), Jean-Baptiste Andrea, Veiller sur elle (L’Iconoclaste), Dominique Barbéris, Une façon d’aimer(Gallimard), Vincent Delecroix, Naufrage (Gallimard), Cécile Desprairies, La Propagandiste (Seuil), Émilie Frèche, Les Amants du Lutetia (Albin Michel), Dorothée Janin, La Révolte des filles perdues (Stock), Gaspard Kœnig, Humus(L’Observatoire), Kevin Lambert, Que notre joie demeure (Le Nouvel Attila), Akira Mizubayashi, Suite inoubliable(Gallimard), Laure Murat, Proust, roman familial (Robert Laffont), Léonor de Récondo, Le Grand Feu (Grasset), Éric Reinhardt, Sarah, Susanne et l’écrivain (Gallimard), Antoine Sénanque, Croix de cendre (Grasset), Neige Sinno, Triste tigre (POL), Jean-Philippe Toussaint, L’Échiquier (Minuit).

Le Point remarcă în acestă primă selecție că dintre „vedetele” actualului sezon literar, Academia Goncourt a exclus autori precum Sorj Chalandon sau Amélie Nothomb. 

„Unul dintre primele romane cele mai remarcate din această toamnă, cel al lui Neige Sinno, se află alături de cele ale două cadre universitare, Laure Murat și Cécile Desprairies, sau ale lui Mokhtar Amoudi, deja încoronat cu premiul Envoyé par la Poste.” Le Point remarcă și faptul că anul acesta au fost selectați romancieri în ascensiune precum Jean-Baptiste Andrea, care a cîștigat deja premiul Fnac pentru roman, Dorothée Janin, canadianul Kevin Lambert și chiar Émilie Frèche.

Veiller sur elle, romanul lui Jean-Baptiste Andrea, care a cîștigat premiul Fnac, este, la prima vedere, un roman de dragoste, în vremurile fasciste ale Italiei. O întîlnire surprinzătoare a doi tineri care „n-ar fi trebuit să se întîlnească”. Mimo, care s-a născut într-o familie săracă, intrat ucenic la un sculptor în piatră, devine un geniu al sculpturii. Viola, moștenitoarea unei familii prestigioase, o tînără al cărei destin pare să fie pecetluit într-o viață fără griji, dar și fără bucurie, refuză să se resemneze cu locul care i-a fost atribuit. Deși o poveste de dragoste, romanul pune problema destinului: există o cale de neclintit sau calea este clădită din alegerile pe care le facem?

În ceea ce privește romanul lui Dorothée Janin, La Révolte des filles perdues, el vine ca o urmare a romanului lui Andrea: anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, ierarhiile care s-au reașezat, valorile care s-au schimbat. De profesie jurnalistă, Dorothée Janin folosește literatura ca pretext pentru un documentar extraordinar al societății franceze din 1947, pornind de la un episod istoric: pe 6 mai 1947, la penitenciarul Fresnes, aproximativ 40 de femei închise fără a fi fost judecate, pentru delicte minore, precum furturi mărunte, comportament nepotrivit (desfrînare) sau pentru că autoritățile au presupus că reprezintă o „amenințare” la adresa societății, s-au revoltat timp de 48 de ore.

Romanul lui Kevin Lambert, Que notre joie demeure, ne poartă înspre societatea de azi din Montréal. Céline Wachowski, o arhitectă de renume internațional, realizează primul mare proiect public pe care l-a realizat pentru Montréal, orașul natal. Complexul Webuy, un proiect ambițios, în care își concentrează toată pasiunea și dragostea, devine însă ținta criticilor activiștilor și ale populației în general. Céline va fi acuzată de lipsă de respect față de ecologie, de „distrugerea liantului social”, de accelerarea „gentrificării cartierelor”, de „elitism” și de alte asemenea păcate de moarte într-o societate îmbibată în corectitudine politică. 

Al patrulea scriitor remarcat de Le Point este Émilie Frèche. Les Amants du Lutetia este o poveste de dragoste care începe cu o sinucidere. Într-o cameră a hotelului Lutetia este descoperită o pereche de octogenari, adormiți pentru veșnicie, ținîndu-se de mînă. Un ultim gest romantic sau o dragoste egoistă? La nivel pragmatic, sinuciderea celor doi ridică o sumedenie de probleme urmașilor, lăsînd o moștenire complicată și un mare semn de întrebare: cine au fost, pînă la urmă, cei doi? Însă întregul roman al lui Frèche se construiește în jurul interogației. Este pînă la urmă iubirea elixirul vieții, singurul remediu pentru realitatea meschină și plină de răutate?

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Prințul William îl etichetează pe Regele Charles drept „incompetent” și prevede o revoluție regală când va urca pe tron
Se pare că Prințul William admiră felul cum bunica sa conducea regatul, dar crede că modul în care tatăl său o face nu se ridică la aceleași standarde.
image
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Românii care dețin case sau terenuri cu situație juridică neclară le pot pierde dacă nu se interesează de ele mai mult de trei ani. Acest lucru este posibil prin legea care permite notarea posesiei în cartea funciară și împroprietărirea după trei ani.
image
Fotografiile cu Cherecheș prins în Germania, subiect de glume: „Deci au dreptate vecinii mei care au zis că în Germania nu este ca în România”
Fotografiile apărute în presă și pe rețelele de socializare cu primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prins în Germania, au declanșat discuții aprinse printre internauți.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.