Termopanul, valoare națională

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
E cool să postești jpeg

În 1887, Ion Creangă îi scria lui Titu Maiorescu: „Bojdeuca de căsuță în care locuiesc, de vreo 18 ani, e de vălătuci și povîrnită spre cădere pe zi ce merge, de n-ar fi răzămată în vreo 24 de furci de stejar și acelea putrede”.

În 2023, după restaurarea bojdeucii, mai mulți internauți îi scriau lui Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi: „O bojdeucă trendy”, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?”, „Acum arată ca o pensiune de cinci margarete”, „Așteptăm și restaurarea Teiului. Nu m-ar mira să-l defrișați și să plantați un palmier”, „Păcat că n-au fost bani și de o piscină infinity”, „În poze se vede Creanga’s Residence”.

Scandalul s-a iscat după ce Costel Alexe a anunțat, cu mîndrie, finalizarea lucrărilor de restaurare a bojdeucii. Declarînd că, în foarte scurt timp, vom putea „pătrunde iarăși în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță”, președintele a făcut publice și cîteva fotografii.

Însă efectul nu a fost cel scontat. Reacțiile vehemente nu au întîrziat să apară, oamenii fiind revoltați că restaurarea a distrus iremediabil adevărul istoric al bojdeucii, deși Costel Alexe a susținut contrariul, declarînd că lucrările ar fi conservat pe deplin „farmecul”.

Criticii au acuzat faptul că bojdeuca a fost modernizată, nu conservată. A fost dotată cu un sistem de iluminare, cu proiectoare, prize, parchet, gresie, pavaj, bare de inox. Iar curtea, care ar fi trebuit să fie o oază de verdeață, a fost betonată.

„Nu mai păstrează acel farmec al bojdeucii pe care îl știm cu toții. Foarte multă piatră și ea supără privitorul, care vrea să vadă o bojdeucă de mahala, simplă, curată. Pare o casă în care vizitatorii vin să stea ca la o pensiune”, a declarat și istoricul Vasile Cotiuga, într-un reportaj la PRO TV.

De cealaltă parte, Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din Iași, a declarat pentru DigiFM că de vină pentru revolta oamenilor sînt fotografiile, care nu au avut o calitate prea bună, și lipsa patinei timpului, care nu și-a pus încă amprenta peste nou renovata bojdeucă.

„Publicarea în avans a fotografiilor nu a fost o decizie fericită, căci nu sînt dintre cele mai bune unghiuri. (...) La fața locului, noi am constatat că s-a respectat tot, inclusiv dimensiunile, și toată bojdeuca în întregime, cu o observație: este nouă. După o restaurare, lucrurile arată cu totul altfel decît înainte. Oamenii sînt obișnuiți cu bojdeuca așa cum era, în ultimele zile au văzut în fotografii o altă bojdeucă, dar eu vă spun că nu e alta, iar patina timpului se va așeza și bojdeuca va arăta așa cum o cunoaște lumea. Nu aș putea spune dacă sînt mulțumit sau nu, pentru că nu noi am făcut acest proiect, ci doar l-am preluat în administrare. Părerea mea e a unui om care a văzut bojdeuca după ce a fost restaurată și e cu totul altceva decît se vede în fotografii.”

În ceea ce privește înlocuirea spațiului verde din curte cu un amfiteatru din beton, domnul Teodorovici a afirmat că „oamenii au observat acum lucruri care existau de foarte mult timp. Erau copaci care trebuia tăiați, însă amfiteatrul a existat”.

În ceea ce îl privește pe Gheorghe Baian, directorul firmei de construcţii care s-a ocupat de reabilitarea muzeului, acesta a declarat, pentru TV Life Iași, că s-a încercat păstrarea cît mai multor elemente autentice.

„Au fost păstrate materialele aferente pereților, inclusiv tencuieli și varuri, care urmează să fie folosite la finisaje. Avem, într-adevăr, un sistem modernizat de încălzire în pereți, peste care va fi aplicată tencuiala. Am păstrat cuptorul vechi, vatra veche, ce va suferi un mic proces de restaurare, dar vom folosi în rest tencuiala specifică pentru clădiri monument. Va fi construit și un cerdac precum cel inițial, cel din spatele monumentului va fi reabilitat”, a explicat Gheorghe Baian.

adevarul.ro
adevarul.ro

Politicienii nu au ratat momentul. Marius Bodea, senator USR, a cerut o anchetă în cazul reabilitării bojdeucii lui Ion Creangă, declarînd pentru DigiFM că ceea ce s-a petrecut în urma lucrărilor este o „barbarie”.

„De neimaginat, mai ales că în Iași există mulți experți în prezervarea patrimoniului cultural. Proporțiile clădirii originale nu mai există, întregul ansamblu din jur nu are nici o legătură cu locul unde a trăit Ion Creangă, care emana simplitate. Acum e o zonă super-betonată, are parchet, arată ca o locuință pe care o poți închiria. Totul a fost decontextualizat.”

După cinci zile, de la declanșarea scandalului, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de Control verificarea legalității avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”. Potrivit comunicatului de presă al ministerului, atît Comisia Națională a Monumentelor Istorice, cît și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției, prin analizarea proiectului și prin deplasare la fața locului.

Fușăreala, brand de țară

Scandalul iscat de reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă nu este singular, avînd nenumărate precedente.

În 2017, la Mănăstirea Curtea de Argeș au fost montate geamuri termopane, în urma unor lucrări de „restaurare”. Lucrările au avut loc în timpul evaluării UNESCO de a include Mănăstirea pe lista patrimoniului universal. În prezent, Mănăstirea nu se află în patrimoniul UNESCO.

În 2019, Mănăstirea Rafaila, din județul Vaslui, clasată monument istoric, a fost „reabilitată” de o echipă de muncitori necalificați, geamurile fiind înlocuite cu termopane, iar pardoseala din lemn, cu gresie. Starețul care a comandat lucrarea a fost trimis atunci în judecată, însă judecătorii au decis, la finalul procesului, să nu-i aplice nici o pedeapsă, susținînd că acesta „nu a urmărit să distrugă clădirea, ci doar să o facă funcţională”.

Porțile maramureșene, o fostă mîndrie națională, sînt un alt exemplu al valorilor naționale care au pierit „pe limba lor”. După Revoluție, devenite obiectiv turistic, au atras nu doar un număr impresionant de străini, ci și ochiul dracului și au fost vîndute masiv, în special cumpărătorilor din alte țări. În febra comerțului, mulți meșteri au ignorat tradițiile, mizînd pe o împodobire excesivă, iar simbolurile tradiționale, cele care constituiau de fapt nucleul valorii acestor porți, au fost lăsate de izbeliște. Însă noul stil împopoţonat nu a mai atras. În timp, meșteșugul s-a lăsat de meșteșugari, iar porțile de lemn au fost înlocuite de localnici cu unele moderne, din metal, preferate celor tradiționale din lemn, pe motiv că sînt mai „funcționale”.

„Funcționalitatea” pare a fi cuvîntul de bază în restaurarea monumentelor din România. Însă cel mai adesea această funcționalitate este sinonimă cu indolența, facilul fușărelii și nepriceperea.

Să nu uităm scandalul care a izbucnit în 2013, cînd opera lui Brâncuși, Poarta Sărutului, menită a fi restaurată, a fost spălată cu un jet puternic de apă. „Spălarea Porții este o aberație, ceva inadmisibil, tot fierul din poartă a ieșit la suprafață. S-a făcut fără aviz, iar cine lucrează fără aviz e pasibil penal. Nu există nici un proiect care să spună că acest monument se poate spăla cu pompa de presiune. Acum Poarta este galbenă, din cauza spălării cu apă, sărurile de fier au ieșit la suprafață, sînt fîșii galbene. Poarta a devenit galbenă”, a declarat la vremea respectivă Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare, adăugînd că, pentru aceste lucrări, nu a fost niciodată consultat.

A fost inițiată o anchetă, precum cea din prezent privind restaurarea bojdeucii lui Creangă. Ancheta respectivă a dus la un proces care a durat șase ani. Cînd îndelungatul proces a fost finalizat în 2019, verdictul dat nu a fost prea surprinzător pentru România: nimeni nu a fost vinovat, nimeni nu a fost inculpat pentru spălarea Porții Sărutului cu furtunul.

Cu toate că mai mulți experți străini au afirmat, în timpul procesului, că structura monumentului a fost iremediabil afectată, experții români audiați au declarat că „singurele stricăciuni produse” au fost doar cîteva chituri și plombe deteriorate. Drept urmare, procurorii au aplecat urechea la expertiza românească și au ajuns la concluzia că, dacă opera lui Brâncuși nu a avut prea mult de suferit, n-are de ce să existe un vinovat.

În România, protejarea monumentelor istorice intră sub incidența Legii nr. 422/2001. Potrivit acesteia, deteriorarea sau distrugerea unui monument istoric se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.

În statele Uniunii Europene, precum Germania, Franța, Spania sau Italia, pedepsele pentru aceste infracțiuni pornesc de la 60.000 de euro și pot ajunge la cinci milioane de euro și închisoare de pînă la 10 ani.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.