Dacă am fi poligloți, ne-am mai război?

Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
image

Toată lumea este de acord: există nenumărate avantaje ale învățării limbilor străine. Și nu este vorba doar despre un cîștig intelectual sau financiar, ci și despre un soi de „medicament” contra degenerării creierului. Și mai este un atu care, mai ales în vremurile noastre, mi se pare extrem de actual: stăpînirea unei limbi străine crește nivelul de toleranță socială.

Potrivit psihologului Robert Sternberg (Universitatea Cornell, din SUA), care a condus mai multe cercetări privind inteligența umană, învățarea unei limbi străine duce la dezvoltarea unei „inteligențe practice”, tradusă prin inteligența socială, o abilitate care îi ajută pe indivizi să-și înțeleagă semenii dincolo de stereotipurile care însoțesc o anumită cultură. 

Potrivit altor cercetători, precum Hanh Thi Nguyen și Guy Kellogg (Universitatea Hawaii Pacific), „învățarea unei noi limbi implică nu numai achiziția de elemente lingvistice, ci și integrarea unor noi moduri de gîndire și noi comportamente”.

Această temă, a importanței învățării limbilor străine, s-a strecurat, aproape neobservată în contextul societății noastre, măcinate de războaie și de problemele pe care acestea le generează. 

La sfîrșitul lunii septembrie, Germania a luat decizia să închidă 110 filiale ale Institutului Goethe, atît în Europa, cît și în restul lumii, invocîndu-se motive financiare şi geopolitice. Decizia a fost aspru criticată, atît în Germania, cît și în Franța.

Süddeutsche Zeitung a reacționat, vehement, printr-un articol intitulat „Disprețul lui Baerbock”, potrivit căruia închiderea filialelor Institutului Goethe din Franța este un „un afront fără precedent” și  „o catastrofă”. 

De cealaltă parte, în Franța, atît reprezentanții orașelor Lille, Bordeaux și Strasbourg, cît și societatea civilă s-au mobilizat, lansînd petiții online împotriva acestei decizii: „Institutul Goethe (...) este un actor cultural esențial în teritoriile noastre și un partener-cheie în relațiile dintre comunitățile franceze și germane” – s-a menționat într-unul dintre apelurile trimise ministrului german de Externe.

Și nu doar Franța a fost afectată: în Italia urmează să se închidă filiale importante din Genova, Trieste și Torino, iar în Olanda, filiala din Rotterdam. În afara Europei, Institutul Goethe își va suspenda filiale în Brazilia, Japonia și SUA.

De ce să învățăm limbi străine?

Decizia Berlinului a provocat, pe lîngă nemulțumiri, și dezbateri privind necesitatea învățării limbilor străine.

Deși multă vreme a existat prejudecata cum că învățarea mai multor limbi supraaglomerează creierul, mentalitățile au început să se schimbe odată cu apariția primelor studii asupra copiilor bilingvi, care au demonstrat că aceștia obțin rezultate mai bune la testele de inteligență decît cei care cunosc doar limba maternă. 

În 2004, cercetătorii de la King’s College din Londra au reușit să demonstreze că persoanele care cunosc mai multe limbi au creierul mai dezvoltat, au o mai mare flexibilitate în gîndire, dar și o mai mare rezistență fizică a creierului. Potrivit cercetătorilor, vorbirea mai multor limbi protejează creierul de degradare.  

Un alt studiu, publicat în 2015, a relevat faptul că dintre persoanele care au suferit un accident vascular cerebral poligloții au avut mai puține probleme cognitive decît monolingvii. Cercetătorii au explicat că acest lucru se datorează faptului că antrenamentul de care beneficiază creierul unei persoane poliglote îi conferă o capacitate sporită de concentrare, prin eliminarea surselor de distragere a atenției.

Să înveți o limbă străină are și avantaje profesionale, înțelegerea unei alte limbi conferind un alt statut în ochii angajatorilor. Persoanele care vorbesc mai multe limbi străine sînt percepute ca fiind mai inteligente, multifuncționale și mai capabile de a lua decizii mai bune.

Chiar în vremurile Inteligenței Artificiale, un angajat care stăpînește mai multe limbi străine are un atu, deoarece comunicarea umană rămîne esențială. 

Învață europenii limbi străine?

Europenii sînt, în general, conștienți de avantajele multilingvismului. Conform rezultatelor unui Eurobarometru, aproape nouă din zece cetățeni ai UE au declarat că sînt convinși de marea utilitate a cunoașterii uneia sau mai multor limbi străine. 98% erau de părere că stăpînirea limbilor străine este un atu pentru viitorul copiilor. 72% au afirmat că susțin activ acest obiectiv și 77% că învățarea unei limbi străine ar trebui să fie o prioritate.

Totuși, în afară de Luxemburg, țară ai cărei cetățeni au cele mai multe competențe multilingve din Uniunea Europeană (99% din cetățeni vorbesc cel puțin o limbă străină), procentul de europeni care spun că pot comunica într-o limbă străină a scăzut, de la 56% la 54%. 

Testele lingvistice efectuate în rîndul adolescenților din 14 țări europene au demonstrat că doar 42% din aceștia stăpînesc o primă limbă străină și doar 25% o a doua limbă străină. Un procent semnificativ dintre acești tineri, respectiv 14% pentru prima limbă străină și 20% pentru a doua, nici măcar nu ating nivelul de „utilizator de bază”.

Proporția elevilor care cunosc o limbă străină variază de la 82% în Malta și Suedia (unde engleza este preferată) la doar 14% în Franța (pentru engleză) și 9% în Regatul Unit (pentru franceză).

În ceea ce ne privește, potrivit unui Eurobarometru referitor la atitudinile faţă de multilingvism, aproape jumătate dintre români au declarat că pot purta o conversaţie în altă limbă străină, engleza fiind cea mai des folosită, însă doar 20% au mărturisit că folosesc o limbă străină în vacanţă, faţă de media europeană de 50%.

Majoritatea celor care au declarat că „știu” limba engleză au recunoscut însă că abilitățile de înțelegere scrisă și orală au fost consolidate cu ajutorul Internetului. 

Engleza, o limbă facilă?

Bineînțeles, cum limba engleză este omniprezentă, există preconcepția că aceasta este o limbă facil de stăpînit. În zilele noastre, „toată lumea vorbește limba engleză” – cît de corectă este însă această afirmație?

În majoritatea statelor membre ale UE, la nivelul învățămîntului primar, marea parte a elevilor învață la școală limba engleză, ca limbă străină principală. 

În Malta și Cipru, precum și în Liechtenstein, în Norvegia și în fosta Republică Iugoslavă, toți elevii din școala primară au studiat, în mod obligatoriu, limba engleză începînd cu anul 2012. În Austria, Spania și Italia, au fost înregistrate proporții foarte mari de elevi din școala primară care învață engleza (între 98,9% și 99,6%), în timp ce mai mult de nouă din zece copii care frecventează școala primară au studiat engleză în Polonia, Croația și Franța. 

Potrivit unui studiu Eurostat, care precizează că a vorbi „foarte bine” limba engleză înseamnă a avea „capacitatea de a înțelege și reproduce o gamă largă de texte complexe și de a folosi limba în mod flexibil”, în Franța, Italia și Germania competențele la engleză ale adulților cu vîrste cuprinse între 25 și 64 sînt „foarte scăzute”.

Un lucru explicabil prin faptul că, auzind-o peste tot, folosind zilnic cuvinte englezești, ai impresia că o știi și ignori faptul că limba engleză nu este una taman ușoară – chichițele gramaticale, pronunția, capcanele diferențelor dintre scris și vorbit sînt doar cîteva dintre greutățile limbii engleze. 

Pornind chiar de la vocabularul foarte bogat – se estimează că vocabularul limbii engleze include peste un milion de cuvinte și, potrivit tezaurului Merriam-Webster, există aproape 300.000 de sinonime care nu sînt perfecte, avînd nuanțe cu un alt impact asupra semnificației (de exemplu, a spune despre cineva că este trustworthy (de încredere) are altă conotație decît reliable – pe care să te poți baza).

Diferențele dintre ortografie și pronunție sînt o altă dificultate. De exemplu, aceeași combinație de litere e pronunțată diferit, în cuvinte diferite (roughthoughthrough). Ca să nu mai vorbim despre omofone: through (prin) și threw (a aruncat) care, deși se pronunță identic, se scriu diferit și înseamnă lucruri diferite.

În ceea ce privește regulile gramaticii, acestea, cu siguranță, nu pot fi învățate după ureche. De pildă, există o ordine specifică în care adjectivele trebuie aranjate înaintea unui substantiv (altfel nu se mai înțelege nimic), reguli privind pluralul substantivelor sau conjugarea verbelor care au însă nenumărate excepții.

Bineînțeles, engleza e ușor de „vorbit” pentru cineva care se mulțumește cu cîteva cuvinte și expresii de bază, suficiente pentru a se face cît de cît înțeles, însă pentru cineva care dorește să o vorbească fluent, limba engleză devine la fel de greu de stăpînit precum germana, franceza, italiana sau spaniola. 

Pînă la urmă, învățarea unei limbi străine este ceva la fel de greu ca a cunoaște un alt om. Cere timp, curiozitate, răbdare și multă bunăvoință. Răsplata însă este una pe măsură: te îmbogățește, atît la nivel intelectual, cît și sufletește.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

ChatGPT FOTO Shutterstock jpg
Un fost angajat OpenAI a fost găsit mort. Denunțase anterior încălcări ale drepturilor de autor legate de ChatGPT
Un fost cercetător OpenAI, în vârstă de 26 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său din San Francisco. Acesta denunțase încălcări ale drepturilor de autor legate de ChatGPT. Poliția a stabilit că decesul este o sinucidere
O femeie a murit după ce a intrat cu maşina într o autoutilitară oprită Foto ISU jpg
Accident cumplit pe A2. O tânără a murit după ce a intrat cu maşina într-un utilaj care trasa marcaje rutiere
O femeie din Tulcea şi-a pierdut viaţa într-un accident petrecut pe autostrada A2, pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti. Aceasta a intrat cu mașina într-un utilaj care trasa marcaje rutiere pe carosabil.
cozi ceausescu jpg
Românii, înfometați sistematic în numele științei. Cât trebuia să mănânce un om conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
Într-o perioadă în care economia României era în colaps, regimul Ceaușescu a impus un program drastic de raționalizare alimentară, justificat drept o măsură „științifică” pentru sănătatea populației.
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități mp4 thumbnail png
Cum alegi cadoul de Crăciun potrivit diferitelor personalități Sfaturi utile de la Andreea Verde, PR-Manager Alice Books
Andreea Verde, PR-Manager Alice Books are recomandări pentru părinți, tineri, pasionați de SF pentru toți cei care se regăsesc în universul cărților
banner buletin de bucuresti png
Marii actori ai României din „Buletin de București” care s-au întâlnit în cer. Pentru Mircea Diaconu s-a tras ultima cortină
Cinematografia românească a fost îmbogățită, de-a lungul decadelor, de artiști de geniu, care au transformat filmele în opere memorabile și teatrul în adevărate sanctuare ale artei.
artificii descoperite perchezitii bals   foto IPJ Olt (2) jpeg
Aproximativ două tone de materiale pirotehnice descoperite în Olt la o singură adresă: artificii de scenă, comercializate ilegal
Polițiștii din Olt, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș, au făcut percheziții într-un dosar în care cercetează comercializarea ilegală de obiecte pirotehnice, descoperind aproape două tone de artificii care urma să fie puse ilegal pe piață.
orasul 5 min danemarca  jpg
„Orașul de cinci minute”, conceptul care a stârnit o uriașă indignare, se extinde în Europa. Cum arată
Nu se întâmplă des ca lumea urbanismului și a managementului traficului să fie cuprinsă de controverse, însă în ultimii ani conceptul inofensiv de „oraș de 15 minute” a stârnit indignare pe forumurile online, în rândul politicienilor cinici și pe străzile unor orașe britanice precum
Politie Spania FOTO Rene Bonilla Shutterstock jpg
O fetiță româncă din Spania a fost vândută de părinți pentru 5.000 de euro. A fost oferită drept „soție” unui tânăr
Părinții unei fete românce din Spania au fost arestați în Cádiz după ce au vândut copila în schimbul a 5.000 de euro. Minora a fost forțată să se căsătorească și să trăiască într-o dubă timp de doi ani.
FOTO Tiberiu Boșutar / Facebook
Deputat AUR, acuzat de instigare la aruncarea în aer a unor clădiri publice. Politicianul a fost plasat sub control judiciar
Deputatul ales al AUR, Tiberiu Boşutar, a fost plasat sub control judiciar pentru 30 de zile, în urma unor percheziţii efectuate în cadrul dosarului deschis pe numele acestuia în data de 7 decembrie, pentru instigare publică.