Lectura, antidotul violenței?

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

Potrivit Indexului Global al Păcii din 2023, deși nivelul mediu de pace globală s-a deteriorat cu cîteva procente, Islanda își păstrează poziția de cea mai pașnică țară din lume, deținută din 2008. Potrivit celui mai recent sondaj, realizat de Centrul de literatură islandeză în anul 2022, islandezii sînt, în continuare, cititori pasionați. Citesc, în medie, 2,4 cărți pe lună. 

Speculînd, însă, în lumea copleșită de violență, hipnotizată de ecran și avidă după mass-media comercială și social media, poate că merită să ne punem întrebarea: nu cumva lectura este antidotul pentru violența din lumea noastră?

Abandonul lecturii

Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”. Cînd sîntem obosiți, după ore lungi de muncă și alergături cotidiene, simțim nevoia unei relaxări. Iar cea mai la îndemînă relaxare a omului modern este prăbușirea în fața televizorului sau afundarea în algoritmii vreunei rețelele sociale. Dar sînt aceste obișnuințe cu adevărat relaxante? 

Studiile din domeniu ne spun că nu prea. Unele, precum cel condus de profesorul Ryan Dougherty, de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore și publicat în revista Brain Imaging and Behavior, au concluzii de-a dreptul terifiante: consumul excesiv de televiziune ne putrezește, fizic, creierul. 

Cercetarea a fost derulată timp de mai bine de douăzeci de ani și a conchis că efectele consumului de televiziune asupra creierului sînt devastatoare, căci provoacă o diminuare a materiei cenușii craniene – responsabilă atît pentru procesarea senzațiilor și pentru percepție, cît și pentru mișcarea voluntară, pentru vorbire și învățare.

Cercetătorii au observat că volumul creierului persoanelor care s-au uitat la televizor, în medie, cu aproximativ o oră și jumătate mai mult decît semenii lor s-a redus cu aproximativ 0,5%. Potrivit profesorului Ryan Dougherty, deși acest procent poate părea mic, în fapt este dezastruos pentru capacitățile intelectuale și fizice ale oamenilor. 

În aceeași notă, într-un interviu pentru CNN, Amy Arnsten, neurolog și profesor la Universitatea Yale, a afirmat că reducerea materiei cenușii în cortexul prefrontal are ca efect dezvoltarea unei incapacități de a mai lua decizii complexe, de a mai raționa într-o manieră sintetică și reflexivă. Deteriorarea acestei zone conduce la un deficit de atenție și memorie, provocînd creierului un sindrom de stres cronic.

Relaxarea în fața televizorului este, așadar, un mit. Chiar dacă, la început, timp de cîteva minute, televizorul poate oferi un răgaz creierului, mai mult de două ore petrecute în fața unui ecran epuizează corpul și creierul, inducînd o oboseală nocivă. În plus, lumina albastră a ecranului „păcălește” creierul, care o percepe ca pe o lumină diurnă, provocîndu-ne probleme de somn. 

Odihna pe care o percepem zăcînd în fața televizorului este în fapt un factor enorm de stres pentru creier. Potrivit cercetătorului Matthew Edlund, expert în odihnă și regenerare la Centrul de Medicină Circadiană, citat de revista Vice, relaxarea mentală nu constă în dezactivarea totală a creierului, ci în focalizarea acestuia pe un traseu al gîndirii logice, care ne conferă un sentiment de siguranță.

Cu alte cuvinte, starea de vegetație a creierului este echivalentă cu subnutrirea acestuia, un efect pe care îl au din plin atît programele de divertisment și mass-media comercială, cît și social media. Expus unui număr enorm de stimuli și de non-informații, creierul sucombă într-un abis al confuziei.

Pe de altă parte, hrănirea acestuia cu informații coerente și benefice – precum cititul unei cărți – aduce adevărata relaxare, cea activă, în care gîndurile se înlănțuie în mod coerent. Privînd creierul de această coerență, suprimăm de fapt gîndirea și ne lăsăm în voia instinctelor. Cînd îl „hrănim”, îi mărim capacitatea de analiză și de înțelegere, ceea ce diminuează și efectele agresivității animale. 

Or, violența diseminată prin ecran, fie cel al televizorului, fie al telefoanelor inteligente, se suprapune peste această diminuare a capacităților intelectuale de care dispune creierul nostru.

De altfel, tulburările provocate de jocurile video au fost recunoscute drept o problemă de sănătate mintală de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), încă din 2018. Iar asta din cauză că „circuitul recompensei” este suprastimulat, iar creierul se adaptează unei senzații din ce în ce mai puternice de plăcere, care ne încurajează să jucăm mai des și mai mult timp. Consecințele: performanța academică slabă, relațiile sociale disfuncționale, calitatea slabă a somnului, care provoacă problemele de dispoziție, anxietate și, în cele din urmă, agresivitate.

În ceea ce privește expunerea copiilor la violența diseminată la televizor, există numeroase studii care confirmă faptul că, printre efecte, se numără o puternică desensibilizare și o incapacitate de a mai distinge violența de la televizor de violența din viața reală.

În cartea sa Lobotomia TV – adevărul științific despre efectele televiziunii, Michel Desmurget, cercetător în neuroștiință și fostul director de cercetare la INSERM, face o analiză a mai bine de 40 de ani de cercetări în acest domeniu. Studiile citate de autor relevă proasta influență a televiziunii asupra cogniției, limbajului, sociabilității sau sănătății. Expunerea prelungită la ecranele TV crește riscul de eșec școlar, consumul de tutun și alcool, apariția tulburărilor de alimentație și obezitatea.  Însă cel mai des întîlnit efect asupra copiilor este dezvoltarea unui comportament violent și agresiv. Unul dintre studiile citate de Desmurget conchide că un copil de grădiniță, expus la o oră de programe violente pe zi, este de patru ori mai expus dezvoltării unui comportament antisocial în școala primară.

Realitatea confirmă studiile: în societatea de azi, violența în școli a crescut în mod îngrijorător. Copiii au ajuns să omoare „ca să vadă cum e” (precum un caz din Japonia, cînd un adolescent și-a înjunghiat profesorul de liceu, declarînd că voia să omoare pe cineva, dar nu știa pe cine). Copiii au ajuns să omoare alți copii, cu voluptate (precum cazul din Germania, cînd două fetițe de 12 și 13 ani și-au omorît o colegă cu lovituri repetate de cuțit). Din păcate, această listă de exemple este lungă și departe de a se fi încheiat.

Efectul lecturii asupra creierului

Faptul că cititul este benefic oamenilor, din toate punctele de vedere, nu e doar un moft intelectual, ci un fapt relevat de numeroase studii care au cercetat reacțiile creierului în timpul lecturii. Mai puțin stres, abilitățile cognitive stimulate și reducerea riscului de a dezvolta boli degenerative ale creierului sînt doar cîteva dintre beneficiile lecturii zilnice.

Potrivit unui studiu realizat de psihologi de la Universitatea Sussex (Anglia), citat de Le Soir, doar șase minute de lectură pe zi reduc stresul cotidian, într-un procent de peste 60%. Potrivit studiului, cînd citim, mintea ni se concentrează asupra unui singur lucru, firul unei povești, ceea ce ne permite să ne detașăm de realitatea virtuală care ne bombardează cu stimuli.

Un alt studiu, publicat în revista Science, compară lectura cu un sport: citind, ne stimulăm creierul și îl ajutăm să ne structureze ideile. Ceea ce îmbunătățește considerabil sănătatea mintală. În plus, literatura ne mărește coeficientul de empatie, lectura ne permite să-i înțelegem pe cei din jur, astfel încît să interacționăm mult mai bine unii cu alții. 

Potrivit unui alt studiu, publicat în 2021, în revista Neurology, de o echipă de cercetători americani, doar 20 de minute de lectură pe zi reduc riscul bolilor degenerative ale creierului și pot întîrzia apariția simptomelor de Alzheimer cu pînă la cinci ani.

Însă lectura se educă

Deși biblioterapia este azi o formă de terapie la modă, în mai multe țări europene, precum Marea Britanie, ea nu este deloc un concept modern. Potrivit istoricului grec Diodorus Siculus, deasupra intrării în camera în care Ramses al II-lea al Egiptului își păstra cărțile exista această inscripție, considerată cel mai vechi motto al bibliotecilor: „Casa vindecării sufletului”.

Unde anume și de ce s-a pierdut această chibzuință?

De cele mai multe ori, vina este aruncată în mod greșit asupra noii generații. Acuzăm tinerii, oftînd cu prea multă lejeritate, că nu mai citesc, că nu mai sînt interesați de nimic altceva decît de ecranul telefonului. Evident, faptul că un copil nu citește nu este vina lui, ci a părinților, care au preferat să-l lase în fața televizorului sau să-i pună un telefon în mînă, în loc să petreacă timp citindu-i și învățîndu-l să prindă drag de carte.

Un studiu norvegian de la Universitatea din Stavanger, citat de Le Point, a demonstrat că acei copii care intră în contact cu cărțile de mici, cărora li se citește în mod frecvent înainte de a împlini vîrsta de 2 ani, dezvoltă un vocabular aproape de două ori mai elaborat decît al celor cărora nu li se citește. De asemenea, unui copil căruia i se citește de mic dezvoltă o memorie mai bună, căci ajunge să rețină povestea citită de mai multe ori. Cînd ascultă poveștile, imaginația i se dezvoltă, ceea ce îi stimulează gîndirea prin activarea sinapselor. Beneficiile lecturii încă din primii ani depășesc însă cadrul lingvistic și academic, căci dezvoltă în copii curiozitatea și le permit să se cunoască mai bine, experimentînd, într-un mod non-violent, un întreg spectru de emoții. 

Expunînd copiii de mici cititului, îi facem astfel „dependenți” de gîndirea rațională și coerentă, nu de stimularea excesivă și goală de conținut a ecranului. Le dezvoltăm empatia, făcîndu-i să înțeleagă profunzimile unor situații, nu îi abandonăm unei lumi virtuale, care îi antrenează pe calea violenței. Însă, bineînțeles, un copil este stimulat să citească mai departe atunci cînd își vede părinții citind, căci lectura se educă.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

oslo jpg
Un angajat FRF a evitat o tragedie în avion, salvând viața copilotului în timpul zborului: Dumnezeu a făcut să fiu acolo
Un angajat al FRF a îndreptat o situație care se putea transforma într-o tragedie.
netflix pixabay jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc! Abia lansat, e un succes total
În ciuda faptului că s-a lansat în urmă cu numai câteva zile, pelicula „The Snow Sister” a devenit extrem de populară pe Netflix. În țara noastră, chiar a reușit să și intre în topul preferințelor, iar acest film este alegerea perfectă în această perioadă de sărbători.
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
Mulți români consumă acest aliment în fiecare dimineață! Puțină lume știe că el poate influența testele antidrog
Este un aliment banal, pe care foarte mulți români îl consumă dimineața. Este alegere perfectă pentru acele momente în care suntem pe fugă, sau în care vrem să avem la îndemână o gustare delicioasă.
inteligenta artificiala
Inteligența Artificială a generat vânzări online globale de peste 14 miliarde de dolari
Rezultatele vânzărilor de Black Friday arată primele semnale cu privire la modul în care se va desfășura sezonul Sărbătorilor, iar anul acesta a semnalat o schimbare în modul în care clienții își fac cumpărăturile.
Drumeție montană ghidată prin Anii Drumeției în Sibiu Sursă Colaj Anii Drumeției
Descoperă comoara ascunsă a României: peste 800 km de trasee spectaculoase în Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru
Pe 11 decembrie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muntelui, un prilej perfect pentru a redescoperi comorile naturale ale României. Cu o treime din suprafața sa acoperită de munți și sute de kilometri de trasee spectaculoase, țara noastră se impune ca o destinație de vis pentru iubitori
sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!
bilet avion jpeg
Zboruri deasupra Rusiei: companiile aeriene chineze câștigă piața, cele europene pierd. Cu cât s-au scumpit biletele de avion
Zborurile europene către China au devenit mai lungi, mai scumpe și chiar mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene anulează rute — dar companiile aeriene chineze nu se confruntă cu astfel de probleme.
AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.