Micile trivialități ale anului 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Pe plan mondial, anul 2023 nu a fost cu nimic mai bun decît anii precedenți. Războaie noi, cutremure devastatoare, neliniști sociale produse de dezvoltarea Inteligenței Artificiale, care amenință atît educația, cît și piața muncii din întreaga lume, scăderea calității educaționale, probleme internaționale produse de imigrația crescîndă, toate s-au amplificat. 

Totuși, chiar și în acest tăvălug de probleme, omenirea a găsit resurse pentru a-și menține micile bucurii, micile frivolități, care dau sare și piper vieții. 

Și-a ales culoarea preferată, un roșu aprins, a inventat „necroroboți”, resuscitînd păienjeni decedați, a premiat cercetătorii care au numărat cîte fire de păr avem în nas, s-a lăsat invadată de spiriduși și a fost interesată de reacțiile trecătorilor, atunci cînd altcineva privește în sus. 

Și, pentru că o privire înspre „sus” este o latură a optimismului, poate n-ar fi rău să încheiem anul cu un mic mozaic de zîmbete, poezie, culoare și giumbușlucuri.

Premiile Ig Nobel

Premiile Ig Nobel (joc de cuvinte, în limba engleză ignobel însemnînd „dezonorant”) sînt o parodie a Premiilor Nobel și sînt acordate, anual, pentru cercetări științifice „triviale”. Conceptul a luat naștere în 1991, din dorința de a premia acele studii, cercetări, experimente și invenții care, deși ne fac să zîmbim prin ideile neobișnuite și imaginația debordantă, ne pot pune și pe gînduri. 

Anul acesta au fost decernate, pe data de 14 septembrie, zece premii.

La categoria Chimie și Geologie, studiul cîștigător și-a propus să explice de ce geologii și paleontologii ling rocile pe care le studiază. Studiul a conchis că suprafețele de rocă sînt mai ușor de studiat atunci cînd sînt umede.

La categoria Medicină, studiul premiat aparține unui grup de cercetători internaționali care a numărat numărul de fire de păr din nas: cîte sînt în nara dreaptă, cîte în nara stîngă? După ce au efectuat cercetări pe aproape douăzeci de cadavre, cercetătorii au descoperit că numărul mediu de fire de păr din nara stîngă (120) a depășit cu puțin numărul mediu ale celui din dreapta (112).

La categoria Sănătate Publică, a fost premiat cercetătorul sud-coreean Seung-min Park, de la Universitatea Stanford. Acesta a inventat o toaletă inteligentă care analizează în detaliu toate „nevoile” noastre. Cu alte cuvinte, datorită diverșilor senzori, toaleta are capacitatea de a analiza compoziția urinei, volumul acesteia, clasifică excrementele în funcție de scala Bristol, face fotografii. Toaleta Stanford a fost proiectul cîștigător, căci, potrivit juriului, face posibilă depistarea precoce a anumitor boli.

La categoria Nutriție, premiul a revenit unui grup de cercetători japonezi care au descoperit că stimularea papilelor gustative, folosind curent electric, poate îmbunătăți gustul mîncărurilor cu conținut scăzut de sodiu. Participanții la acest studiu au folosit tacîmuri electrificate și au constatat că acestea schimbă într-adevăr gustul alimentelor consumate, făcîndu-le să pară mai sărate decît în realitate. Cu alte cuvinte, o descoperire menită să reducă sarea în bucate. 

La categoria Inginerie mecanică, cîștigătorii premiului au explorat necrorobotica. Adică au folosit păianjeni morți pentru a construi instrumente robotizate de prindere. Echipa de cercetare a folosit ace extrem de mici pentru a injecta aer în păianjenii morți, astfel încît insectele decedate să-și extindă picioarele. Apoi au scos aerul, prin aceeași metodă, ceea ce a făcut ca picioarele păianjenilor să se închidă. Ideea nu a fost fără greutate, de vreme ce rezultatele au conchis că puterea de prindere  a acestor necroroboți ar putea suporta o greutate de 1,3 ori mai mare decît greutatea insectelor.

La Literatură, premiul a mers către un studiu care a cercetat implicațiile repetării aceluiași cuvînt. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această îndeletnicire dă o senzație de „jamais vu”. Studiul, internațional (cercetătorii venind din Franța, Marea Britanie, Malaezia și Finlanda), a conchis că oamenii care pronunță de multe-multe ori un cuvînt ajung să se simtă „ciudat”, să se disocieze de acel cuvînt pînă la a nu-i mai atribui nici un sens. 

Premiul pentru domeniul Comunicării a fost atribuit unui grup de cercetători (din Argentina, Spania, Columbia, Chile, China și SUA) care au studiat activitățile mentale ale oamenilor experți în vorbirea inversă. Una dintre concluzii: cei care au abilitatea să pronunțe cuvintele sau să reproducă fraze de la coadă la cap au o activitate cerebrală mai crescută. 

Premiul pentru Educație a revenit unei cercetări care a studiat, metodic, plictiseala profesorilor și a elevilor în timpul orelor de curs. Concluzia a fost că lucrurile plictisitoare plictisesc. 

SUA au cîștigat premiul pentru Psihologie pentru o serie de experimente stradale care au avut ca scop testarea reacției trecătorilor atunci cînd cineva privește în sus. Rezultatele au conchis că dacă o singură persoană privește în sus, doar 4% din trecători tind să facă același lucru. Însă dacă 15 persoane privesc în sus, procentul trecătorilor care îi imită crește la 40%. 

Însă, probabil, cel mai sexy premiu Ig Nobel a fost acordat la secțiunea Fizică, unei echipe de cercetători care a studiat în ce măsură este afectată compoziția apelor oceanice de activitatea sexuală a hamsiilor.

Viva Magenta

Povestea Sistemului de culori Pantone a început în 1963, cînd fondatorul companiei, Lawrence Herbert, a creat un sistem de identificare a culorilor prin diferite coduri. Scopul: crearea unui „limbaj universal de culoare care să permită designerilor să ia deciziile cele mai bune”.

Din anul 2000, Institutul Pantone Color (creat în 1986, pentru a oferi asistență designerilor, arhitecților și diverselor companii) a instaurat tradiția decernării unui premiu colorat: „Culoarea anului”.

Culoarea anului este aleasă de un grup de 40 de specialiști, cu diferite profesii, care examinează tendințele din domeniile modei, cinematografiei, televiziunii, designului, politicii și evenimentelor mondiale. Aceștia se întîlnesc de două ori pe an, într-o capitală europeană, pentru a dezbate tendințele coloristice ale lumii și a selecta culoarea reprezentativă a anului în curs.

Pentru 2023, Institutul Pantone Color a desemnat Viva Magenta, o culoare descrisă ca fiind apropiată de carmin, de un roșu purpuriu sau de o zmeură „foarte coaptă”. Potrivit Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone Color Institute, Viva Magenta are o latură jucăușă și distractivă, fiind totodată și puternică. Potrivit directoarei, aceasta poate fi asociată „unui pumn într-o mănușă de catifea! Este o nuanță de roșu care cultivă un echilibru între cald și rece, (...) o culoare îndrăzneață și spirituală”.

Aceasta a declarat că, în era digitală pe care o trăim, trebuie să „căutăm inspirația în natură și să ne întoarcem la ceea ce este real”.

Personalitatea anului

Revista Time a desemnat-o pe Taylor Swift drept „Personalitatea anului 2023”. Cîntăreața, în vîrstă de 33 de ani, i-a întrecut în topul alegerii pe Barbie și pe Regele Charles al III-lea. 

„Deși popularitatea ei a crescut de-a lungul deceniilor, acesta este anul în care Swift, în vîrstă de 33 de ani, a realizat un fel de fuziune nucleară: a îmbinat arta și comercialul astfel încît a eliberat o energie de o forță istorică”, a comentat revista. Time a spus că Taylor Swift a fost aleasă drept personalitatea anului 2023 pentru că a găsit o modalitate perfectă de a oferi oamenilor din întreaga lume „speranță în vremuri întunecate”.

„Nimeni altcineva de pe planetă nu poate ajunge astăzi la inimile atîtor oameni precum o face Taylor Swift”, a conchisTime.

Premiile FIFI

Premiile „Fragrance Foundation Awards 2023” (cunoscute și drept premiile FIFI) sînt asemănate cu premiile César pentru cinema. În fiecare an, profesioniști, dar și amatori, se reunesc și aleg cele mai bune parfumuri ale momentului, incluse în mai multe categorii.

În 2023, parfumul de lux pentru femei a fost desemnat Gabrielle, de la Chanel, în timp ce, la categoria Prestige, Paradoxe, de la Prada, a cîștigat premiul. 

La parfumurile masculine, Noir Extreme, de la Tom Ford, a cîștigat premiul pentru categoria parfumul de lux, iar Eau Givrée, de la Hermès Terre d’Hermès, la categoria Prestige.

Epidemie de spiriduși

Le Point a anunțat de curînd că în Franța a izbucnit o nouă epidemie: cea de spiriduși. De cîțiva ani, observă jurnaliștii francezi, spiridușii, acele credincioase ajutoare ale lui Moș Crăciun, cu fesuri roșii și obraji bucălați, au invadat nu doar vitrinele magazinelor și rafturile supermarket-urilor, ci și rețelele de socializare. Și nicicînd mai mult ca în 2023.

Din 2020, în Franța a fost creat un grup de Facebook Lutins farceurs de Noël care are peste 200.000 de urmăritori. În 2023, pe pagina grupului au fost postate zilnic mii de fotografii cu spiriduși. 

Un spiriduș, pe marginea căzii, spune: „Cred că baia e pregătită”. Altul privește cu poftă un crenvurșt din farfuria pe care o ține în mînă. Altcineva a realizat o piramidă din suluri de hîrtie igienică imprimată cu spiriduși. În  altă poză vedem un grup de spiriduși refugiați în cuva mașinii de spălat rufe. 

Deși au apărut bombăneli din culisele corectitudinii politice, activiști care atrag atenția că spiridușii sînt spioni ai Moșului, trimiși să cerceteze comportamentul copiilor și să-i pîrască dacă nu au fost buni, spiridușii nu dau atenție acestor Grinch și par chitiți să răspîndească veselie.

O epidemie de zîmbete, binevenită.

featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.