Micile trivialități ale anului 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Pe plan mondial, anul 2023 nu a fost cu nimic mai bun decît anii precedenți. Războaie noi, cutremure devastatoare, neliniști sociale produse de dezvoltarea Inteligenței Artificiale, care amenință atît educația, cît și piața muncii din întreaga lume, scăderea calității educaționale, probleme internaționale produse de imigrația crescîndă, toate s-au amplificat. 

Totuși, chiar și în acest tăvălug de probleme, omenirea a găsit resurse pentru a-și menține micile bucurii, micile frivolități, care dau sare și piper vieții. 

Și-a ales culoarea preferată, un roșu aprins, a inventat „necroroboți”, resuscitînd păienjeni decedați, a premiat cercetătorii care au numărat cîte fire de păr avem în nas, s-a lăsat invadată de spiriduși și a fost interesată de reacțiile trecătorilor, atunci cînd altcineva privește în sus. 

Și, pentru că o privire înspre „sus” este o latură a optimismului, poate n-ar fi rău să încheiem anul cu un mic mozaic de zîmbete, poezie, culoare și giumbușlucuri.

Premiile Ig Nobel

Premiile Ig Nobel (joc de cuvinte, în limba engleză ignobel însemnînd „dezonorant”) sînt o parodie a Premiilor Nobel și sînt acordate, anual, pentru cercetări științifice „triviale”. Conceptul a luat naștere în 1991, din dorința de a premia acele studii, cercetări, experimente și invenții care, deși ne fac să zîmbim prin ideile neobișnuite și imaginația debordantă, ne pot pune și pe gînduri. 

Anul acesta au fost decernate, pe data de 14 septembrie, zece premii.

La categoria Chimie și Geologie, studiul cîștigător și-a propus să explice de ce geologii și paleontologii ling rocile pe care le studiază. Studiul a conchis că suprafețele de rocă sînt mai ușor de studiat atunci cînd sînt umede.

La categoria Medicină, studiul premiat aparține unui grup de cercetători internaționali care a numărat numărul de fire de păr din nas: cîte sînt în nara dreaptă, cîte în nara stîngă? După ce au efectuat cercetări pe aproape douăzeci de cadavre, cercetătorii au descoperit că numărul mediu de fire de păr din nara stîngă (120) a depășit cu puțin numărul mediu ale celui din dreapta (112).

La categoria Sănătate Publică, a fost premiat cercetătorul sud-coreean Seung-min Park, de la Universitatea Stanford. Acesta a inventat o toaletă inteligentă care analizează în detaliu toate „nevoile” noastre. Cu alte cuvinte, datorită diverșilor senzori, toaleta are capacitatea de a analiza compoziția urinei, volumul acesteia, clasifică excrementele în funcție de scala Bristol, face fotografii. Toaleta Stanford a fost proiectul cîștigător, căci, potrivit juriului, face posibilă depistarea precoce a anumitor boli.

La categoria Nutriție, premiul a revenit unui grup de cercetători japonezi care au descoperit că stimularea papilelor gustative, folosind curent electric, poate îmbunătăți gustul mîncărurilor cu conținut scăzut de sodiu. Participanții la acest studiu au folosit tacîmuri electrificate și au constatat că acestea schimbă într-adevăr gustul alimentelor consumate, făcîndu-le să pară mai sărate decît în realitate. Cu alte cuvinte, o descoperire menită să reducă sarea în bucate. 

La categoria Inginerie mecanică, cîștigătorii premiului au explorat necrorobotica. Adică au folosit păianjeni morți pentru a construi instrumente robotizate de prindere. Echipa de cercetare a folosit ace extrem de mici pentru a injecta aer în păianjenii morți, astfel încît insectele decedate să-și extindă picioarele. Apoi au scos aerul, prin aceeași metodă, ceea ce a făcut ca picioarele păianjenilor să se închidă. Ideea nu a fost fără greutate, de vreme ce rezultatele au conchis că puterea de prindere  a acestor necroroboți ar putea suporta o greutate de 1,3 ori mai mare decît greutatea insectelor.

La Literatură, premiul a mers către un studiu care a cercetat implicațiile repetării aceluiași cuvînt. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această îndeletnicire dă o senzație de „jamais vu”. Studiul, internațional (cercetătorii venind din Franța, Marea Britanie, Malaezia și Finlanda), a conchis că oamenii care pronunță de multe-multe ori un cuvînt ajung să se simtă „ciudat”, să se disocieze de acel cuvînt pînă la a nu-i mai atribui nici un sens. 

Premiul pentru domeniul Comunicării a fost atribuit unui grup de cercetători (din Argentina, Spania, Columbia, Chile, China și SUA) care au studiat activitățile mentale ale oamenilor experți în vorbirea inversă. Una dintre concluzii: cei care au abilitatea să pronunțe cuvintele sau să reproducă fraze de la coadă la cap au o activitate cerebrală mai crescută. 

Premiul pentru Educație a revenit unei cercetări care a studiat, metodic, plictiseala profesorilor și a elevilor în timpul orelor de curs. Concluzia a fost că lucrurile plictisitoare plictisesc. 

SUA au cîștigat premiul pentru Psihologie pentru o serie de experimente stradale care au avut ca scop testarea reacției trecătorilor atunci cînd cineva privește în sus. Rezultatele au conchis că dacă o singură persoană privește în sus, doar 4% din trecători tind să facă același lucru. Însă dacă 15 persoane privesc în sus, procentul trecătorilor care îi imită crește la 40%. 

Însă, probabil, cel mai sexy premiu Ig Nobel a fost acordat la secțiunea Fizică, unei echipe de cercetători care a studiat în ce măsură este afectată compoziția apelor oceanice de activitatea sexuală a hamsiilor.

Viva Magenta

Povestea Sistemului de culori Pantone a început în 1963, cînd fondatorul companiei, Lawrence Herbert, a creat un sistem de identificare a culorilor prin diferite coduri. Scopul: crearea unui „limbaj universal de culoare care să permită designerilor să ia deciziile cele mai bune”.

Din anul 2000, Institutul Pantone Color (creat în 1986, pentru a oferi asistență designerilor, arhitecților și diverselor companii) a instaurat tradiția decernării unui premiu colorat: „Culoarea anului”.

Culoarea anului este aleasă de un grup de 40 de specialiști, cu diferite profesii, care examinează tendințele din domeniile modei, cinematografiei, televiziunii, designului, politicii și evenimentelor mondiale. Aceștia se întîlnesc de două ori pe an, într-o capitală europeană, pentru a dezbate tendințele coloristice ale lumii și a selecta culoarea reprezentativă a anului în curs.

Pentru 2023, Institutul Pantone Color a desemnat Viva Magenta, o culoare descrisă ca fiind apropiată de carmin, de un roșu purpuriu sau de o zmeură „foarte coaptă”. Potrivit Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone Color Institute, Viva Magenta are o latură jucăușă și distractivă, fiind totodată și puternică. Potrivit directoarei, aceasta poate fi asociată „unui pumn într-o mănușă de catifea! Este o nuanță de roșu care cultivă un echilibru între cald și rece, (...) o culoare îndrăzneață și spirituală”.

Aceasta a declarat că, în era digitală pe care o trăim, trebuie să „căutăm inspirația în natură și să ne întoarcem la ceea ce este real”.

Personalitatea anului

Revista Time a desemnat-o pe Taylor Swift drept „Personalitatea anului 2023”. Cîntăreața, în vîrstă de 33 de ani, i-a întrecut în topul alegerii pe Barbie și pe Regele Charles al III-lea. 

„Deși popularitatea ei a crescut de-a lungul deceniilor, acesta este anul în care Swift, în vîrstă de 33 de ani, a realizat un fel de fuziune nucleară: a îmbinat arta și comercialul astfel încît a eliberat o energie de o forță istorică”, a comentat revista. Time a spus că Taylor Swift a fost aleasă drept personalitatea anului 2023 pentru că a găsit o modalitate perfectă de a oferi oamenilor din întreaga lume „speranță în vremuri întunecate”.

„Nimeni altcineva de pe planetă nu poate ajunge astăzi la inimile atîtor oameni precum o face Taylor Swift”, a conchisTime.

Premiile FIFI

Premiile „Fragrance Foundation Awards 2023” (cunoscute și drept premiile FIFI) sînt asemănate cu premiile César pentru cinema. În fiecare an, profesioniști, dar și amatori, se reunesc și aleg cele mai bune parfumuri ale momentului, incluse în mai multe categorii.

În 2023, parfumul de lux pentru femei a fost desemnat Gabrielle, de la Chanel, în timp ce, la categoria Prestige, Paradoxe, de la Prada, a cîștigat premiul. 

La parfumurile masculine, Noir Extreme, de la Tom Ford, a cîștigat premiul pentru categoria parfumul de lux, iar Eau Givrée, de la Hermès Terre d’Hermès, la categoria Prestige.

Epidemie de spiriduși

Le Point a anunțat de curînd că în Franța a izbucnit o nouă epidemie: cea de spiriduși. De cîțiva ani, observă jurnaliștii francezi, spiridușii, acele credincioase ajutoare ale lui Moș Crăciun, cu fesuri roșii și obraji bucălați, au invadat nu doar vitrinele magazinelor și rafturile supermarket-urilor, ci și rețelele de socializare. Și nicicînd mai mult ca în 2023.

Din 2020, în Franța a fost creat un grup de Facebook Lutins farceurs de Noël care are peste 200.000 de urmăritori. În 2023, pe pagina grupului au fost postate zilnic mii de fotografii cu spiriduși. 

Un spiriduș, pe marginea căzii, spune: „Cred că baia e pregătită”. Altul privește cu poftă un crenvurșt din farfuria pe care o ține în mînă. Altcineva a realizat o piramidă din suluri de hîrtie igienică imprimată cu spiriduși. În  altă poză vedem un grup de spiriduși refugiați în cuva mașinii de spălat rufe. 

Deși au apărut bombăneli din culisele corectitudinii politice, activiști care atrag atenția că spiridușii sînt spioni ai Moșului, trimiși să cerceteze comportamentul copiilor și să-i pîrască dacă nu au fost buni, spiridușii nu dau atenție acestor Grinch și par chitiți să răspîndească veselie.

O epidemie de zîmbete, binevenită.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

imperiul roman jpg
O nouă ipoteză surprinzătoare. De ce s-ar fi prăbușit, de fapt, Imperiul Roman
Imperiul Roman este, fără doar și poate, cel mai faimos stat din istoria omenirii. Vreme de milenii, o bună parte din Europa, cât și zone întinse din Orientul Mijlociu și Nordul Africii s-au aflat sub conducerea acestuia.
Vitamina D rămâne inactivă iar calciul nu se absoarbe corect fără un aport adecvat de magneziu Colaj DMS
Mineralul esențial fără de care vitamina D și calciul nu funcționează corect. Ce recomandă specialiștii
Studiile au demonstrat că magneziul joacă un rol esențial în activarea vitaminei D în organism. Acest mineral este necesar pentru ca enzimele din ficat și rinichi să transforme vitamina D în forma sa activă, esențială pentru o absorbție optimă a calciului. Dar cum funcționează acest mecanism?
Ambulanță pentru victime multiple Foto ISU Sibiu jpg
Accident grav între un camion și un autoturism pe DN 6. Cinci persoane au fost rănite
Cinci persoane au fost rănite, sâmbătă seară, într-un accident petrecut pe DN 6 la ieşirea din Calafat spre Craiova, judeţul Dolj, după ce un autoturism s-a ciocnit cu un autocamion încărcat cu lemne.
WhatsApp Image 2025 03 29 at 10 34 18 jpeg
mc donalds unsplash
„Europa mai întâi”. Boicot în Franța la McDonald's, Coca Cola și Tesla, împotriva politicii administrației Trump
Un sondaj arăta că mai mult de șase francezi din 10 susțin evitarea produselor americane, iar aproape unul din trei le evită deja.
trump foto x jpg
SUA avertizează companiile franceze că trebuie să respecte interdicția lui Trump privind diversitatea
Administrația Trump a cerut unor companii franceze care au contracte guvernamentale în SUA să respecte un ordin executiv semnat de președintele american care interzice programele de diversitate, echitate și incluziune.
banner irinel columbeanu png
Fostul milionar Irinel Columbeanu le dă clasă celorlalți pensionari din azil. La ce e numărul 1: „Are o minte brici!”
La ce e fostul milionar Irinel Columbeanu numărul 1 în azil: „Are o minte brici”
ou fiert 1 jpeg
Ouăle sunt a doua cea mai scumpă sursă de proteine în SUA. Pe primul loc este carnea de vită
În ultimele luni, alimentele bogate în proteine, precum ouăle și carnea de vită, au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor în SUA. Statul american se străduiește să obțină ouă din ţările din Europa şi alte părţi, pentru a face față crizei.
AFP  20190331  1F771R  v1  HighRes  RomaniaEuEnvironmentVoteSocialPoverty jpg
Drumul de la Pata Rât la Londra e pavat cu multă muncă. „Mă trezesc la 6 dimineața și ajung acasă la 10 noaptea“
La 14 ani, Alexandra a ajuns în comunitatea de romi de lângă groapa de gunoi a Clujului. Nu s-a lăsat doborâtă de greutățile fără sfârșit ale vieții din Pata Rât și a muncit pe brânci. Acum, la 28 de ani, trăiește în Londra, are două joburi și este pe cale să termine o facultate de business.