Micile trivialități ale anului 2023

Publicat în Dilema Veche nr. 1029 din 28 decembrie – 10 ianuarie 2023
image png

Pe plan mondial, anul 2023 nu a fost cu nimic mai bun decît anii precedenți. Războaie noi, cutremure devastatoare, neliniști sociale produse de dezvoltarea Inteligenței Artificiale, care amenință atît educația, cît și piața muncii din întreaga lume, scăderea calității educaționale, probleme internaționale produse de imigrația crescîndă, toate s-au amplificat. 

Totuși, chiar și în acest tăvălug de probleme, omenirea a găsit resurse pentru a-și menține micile bucurii, micile frivolități, care dau sare și piper vieții. 

Și-a ales culoarea preferată, un roșu aprins, a inventat „necroroboți”, resuscitînd păienjeni decedați, a premiat cercetătorii care au numărat cîte fire de păr avem în nas, s-a lăsat invadată de spiriduși și a fost interesată de reacțiile trecătorilor, atunci cînd altcineva privește în sus. 

Și, pentru că o privire înspre „sus” este o latură a optimismului, poate n-ar fi rău să încheiem anul cu un mic mozaic de zîmbete, poezie, culoare și giumbușlucuri.

Premiile Ig Nobel

Premiile Ig Nobel (joc de cuvinte, în limba engleză ignobel însemnînd „dezonorant”) sînt o parodie a Premiilor Nobel și sînt acordate, anual, pentru cercetări științifice „triviale”. Conceptul a luat naștere în 1991, din dorința de a premia acele studii, cercetări, experimente și invenții care, deși ne fac să zîmbim prin ideile neobișnuite și imaginația debordantă, ne pot pune și pe gînduri. 

Anul acesta au fost decernate, pe data de 14 septembrie, zece premii.

La categoria Chimie și Geologie, studiul cîștigător și-a propus să explice de ce geologii și paleontologii ling rocile pe care le studiază. Studiul a conchis că suprafețele de rocă sînt mai ușor de studiat atunci cînd sînt umede.

La categoria Medicină, studiul premiat aparține unui grup de cercetători internaționali care a numărat numărul de fire de păr din nas: cîte sînt în nara dreaptă, cîte în nara stîngă? După ce au efectuat cercetări pe aproape douăzeci de cadavre, cercetătorii au descoperit că numărul mediu de fire de păr din nara stîngă (120) a depășit cu puțin numărul mediu ale celui din dreapta (112).

La categoria Sănătate Publică, a fost premiat cercetătorul sud-coreean Seung-min Park, de la Universitatea Stanford. Acesta a inventat o toaletă inteligentă care analizează în detaliu toate „nevoile” noastre. Cu alte cuvinte, datorită diverșilor senzori, toaleta are capacitatea de a analiza compoziția urinei, volumul acesteia, clasifică excrementele în funcție de scala Bristol, face fotografii. Toaleta Stanford a fost proiectul cîștigător, căci, potrivit juriului, face posibilă depistarea precoce a anumitor boli.

La categoria Nutriție, premiul a revenit unui grup de cercetători japonezi care au descoperit că stimularea papilelor gustative, folosind curent electric, poate îmbunătăți gustul mîncărurilor cu conținut scăzut de sodiu. Participanții la acest studiu au folosit tacîmuri electrificate și au constatat că acestea schimbă într-adevăr gustul alimentelor consumate, făcîndu-le să pară mai sărate decît în realitate. Cu alte cuvinte, o descoperire menită să reducă sarea în bucate. 

La categoria Inginerie mecanică, cîștigătorii premiului au explorat necrorobotica. Adică au folosit păianjeni morți pentru a construi instrumente robotizate de prindere. Echipa de cercetare a folosit ace extrem de mici pentru a injecta aer în păianjenii morți, astfel încît insectele decedate să-și extindă picioarele. Apoi au scos aerul, prin aceeași metodă, ceea ce a făcut ca picioarele păianjenilor să se închidă. Ideea nu a fost fără greutate, de vreme ce rezultatele au conchis că puterea de prindere  a acestor necroroboți ar putea suporta o greutate de 1,3 ori mai mare decît greutatea insectelor.

La Literatură, premiul a mers către un studiu care a cercetat implicațiile repetării aceluiași cuvînt. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această îndeletnicire dă o senzație de „jamais vu”. Studiul, internațional (cercetătorii venind din Franța, Marea Britanie, Malaezia și Finlanda), a conchis că oamenii care pronunță de multe-multe ori un cuvînt ajung să se simtă „ciudat”, să se disocieze de acel cuvînt pînă la a nu-i mai atribui nici un sens. 

Premiul pentru domeniul Comunicării a fost atribuit unui grup de cercetători (din Argentina, Spania, Columbia, Chile, China și SUA) care au studiat activitățile mentale ale oamenilor experți în vorbirea inversă. Una dintre concluzii: cei care au abilitatea să pronunțe cuvintele sau să reproducă fraze de la coadă la cap au o activitate cerebrală mai crescută. 

Premiul pentru Educație a revenit unei cercetări care a studiat, metodic, plictiseala profesorilor și a elevilor în timpul orelor de curs. Concluzia a fost că lucrurile plictisitoare plictisesc. 

SUA au cîștigat premiul pentru Psihologie pentru o serie de experimente stradale care au avut ca scop testarea reacției trecătorilor atunci cînd cineva privește în sus. Rezultatele au conchis că dacă o singură persoană privește în sus, doar 4% din trecători tind să facă același lucru. Însă dacă 15 persoane privesc în sus, procentul trecătorilor care îi imită crește la 40%. 

Însă, probabil, cel mai sexy premiu Ig Nobel a fost acordat la secțiunea Fizică, unei echipe de cercetători care a studiat în ce măsură este afectată compoziția apelor oceanice de activitatea sexuală a hamsiilor.

Viva Magenta

Povestea Sistemului de culori Pantone a început în 1963, cînd fondatorul companiei, Lawrence Herbert, a creat un sistem de identificare a culorilor prin diferite coduri. Scopul: crearea unui „limbaj universal de culoare care să permită designerilor să ia deciziile cele mai bune”.

Din anul 2000, Institutul Pantone Color (creat în 1986, pentru a oferi asistență designerilor, arhitecților și diverselor companii) a instaurat tradiția decernării unui premiu colorat: „Culoarea anului”.

Culoarea anului este aleasă de un grup de 40 de specialiști, cu diferite profesii, care examinează tendințele din domeniile modei, cinematografiei, televiziunii, designului, politicii și evenimentelor mondiale. Aceștia se întîlnesc de două ori pe an, într-o capitală europeană, pentru a dezbate tendințele coloristice ale lumii și a selecta culoarea reprezentativă a anului în curs.

Pentru 2023, Institutul Pantone Color a desemnat Viva Magenta, o culoare descrisă ca fiind apropiată de carmin, de un roșu purpuriu sau de o zmeură „foarte coaptă”. Potrivit Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone Color Institute, Viva Magenta are o latură jucăușă și distractivă, fiind totodată și puternică. Potrivit directoarei, aceasta poate fi asociată „unui pumn într-o mănușă de catifea! Este o nuanță de roșu care cultivă un echilibru între cald și rece, (...) o culoare îndrăzneață și spirituală”.

Aceasta a declarat că, în era digitală pe care o trăim, trebuie să „căutăm inspirația în natură și să ne întoarcem la ceea ce este real”.

Personalitatea anului

Revista Time a desemnat-o pe Taylor Swift drept „Personalitatea anului 2023”. Cîntăreața, în vîrstă de 33 de ani, i-a întrecut în topul alegerii pe Barbie și pe Regele Charles al III-lea. 

„Deși popularitatea ei a crescut de-a lungul deceniilor, acesta este anul în care Swift, în vîrstă de 33 de ani, a realizat un fel de fuziune nucleară: a îmbinat arta și comercialul astfel încît a eliberat o energie de o forță istorică”, a comentat revista. Time a spus că Taylor Swift a fost aleasă drept personalitatea anului 2023 pentru că a găsit o modalitate perfectă de a oferi oamenilor din întreaga lume „speranță în vremuri întunecate”.

„Nimeni altcineva de pe planetă nu poate ajunge astăzi la inimile atîtor oameni precum o face Taylor Swift”, a conchisTime.

Premiile FIFI

Premiile „Fragrance Foundation Awards 2023” (cunoscute și drept premiile FIFI) sînt asemănate cu premiile César pentru cinema. În fiecare an, profesioniști, dar și amatori, se reunesc și aleg cele mai bune parfumuri ale momentului, incluse în mai multe categorii.

În 2023, parfumul de lux pentru femei a fost desemnat Gabrielle, de la Chanel, în timp ce, la categoria Prestige, Paradoxe, de la Prada, a cîștigat premiul. 

La parfumurile masculine, Noir Extreme, de la Tom Ford, a cîștigat premiul pentru categoria parfumul de lux, iar Eau Givrée, de la Hermès Terre d’Hermès, la categoria Prestige.

Epidemie de spiriduși

Le Point a anunțat de curînd că în Franța a izbucnit o nouă epidemie: cea de spiriduși. De cîțiva ani, observă jurnaliștii francezi, spiridușii, acele credincioase ajutoare ale lui Moș Crăciun, cu fesuri roșii și obraji bucălați, au invadat nu doar vitrinele magazinelor și rafturile supermarket-urilor, ci și rețelele de socializare. Și nicicînd mai mult ca în 2023.

Din 2020, în Franța a fost creat un grup de Facebook Lutins farceurs de Noël care are peste 200.000 de urmăritori. În 2023, pe pagina grupului au fost postate zilnic mii de fotografii cu spiriduși. 

Un spiriduș, pe marginea căzii, spune: „Cred că baia e pregătită”. Altul privește cu poftă un crenvurșt din farfuria pe care o ține în mînă. Altcineva a realizat o piramidă din suluri de hîrtie igienică imprimată cu spiriduși. În  altă poză vedem un grup de spiriduși refugiați în cuva mașinii de spălat rufe. 

Deși au apărut bombăneli din culisele corectitudinii politice, activiști care atrag atenția că spiridușii sînt spioni ai Moșului, trimiși să cerceteze comportamentul copiilor și să-i pîrască dacă nu au fost buni, spiridușii nu dau atenție acestor Grinch și par chitiți să răspîndească veselie.

O epidemie de zîmbete, binevenită.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

ciolacu tatuaj foto tiktok png
Ciolacu: „M-au păcălit cu tatuajul că mi s-a șters”. Ce spune despre creșterea TVA
Premierul Marcel Ciolacu spune că tatuajul de pe mână prin care promitea că nu va crește TVA-ul s-a șters, dar pretinde că promisiunea făcută în campanie rămâne valabilă.
Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru!
Cum și-a vopsit fiul Dan Cruceru? Care a fost motivul pentru care l-a lăsat să meargă așa la școală? Nici fata lui cea mare nu a scăpat!
Dan Cruceru (43 de ani), cunoscut în mediul online ca Taticool, unul dintre cei mai tari influenceri de parenting, le intră mereu în voie copiilor săi și le face mai toate poftele, Sophiei care este clasa a 7-a și lui Dan Christian, grupa mare la grădiniță.
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
O turistă străină a rămas profund impresionată de România. „Asta a fost vacanța mea favorită de anul trecut”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar deja tot mai mulți turiști veniți de dincolo de hotare vin în România, unde rămân impresionați de experiența pe care o au.
liviu guta jpeg
Liviu Guță, prima apariție după doi ani. S-a aflat unde a dispărut: „Nu sunt mort”
Liviu Guță și-a făcut apariția, după doi ani de speculații despre „dispariția” sa. Artistul a ieșit public și a făcut primele declarații despre momentele grele prin care a trecut. Manelistul a mărturisit că nu este nici mort și nu se află nici în Panama.
Banner Ana Ularu
Vadim Krasnoselski
Regimul de la Tiraspol anunță că Moscova va relua livrările de gaz Transnistriei. „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
carte pixabay jpg
Puțini români știu ce înseamnă, de fapt, bicisnic. Este unul dintre cele mai căutate cuvinte în DEX, în ultimele luni
Cuvântul „bicisnic” a stârnit un val de interes, devenind unul dintre cele mai căutate termene în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) în ultimele luni.
masina spalatorie pexels png
Metoda necunoscută șoferilor prin care pot reduce consumul de carburant. Care este legătura cu spălatul mașinii
Curățenia mașinii poate duce la reducerea consumului de carburant, potrivit experților.
mutare jpg
Australian Open: doi jucători au cerut să fie mutați pe alt teren, deranjați de zgomotul produs de ultrași
Momente neverosimile petrecute la azi la Melbourne, la un meci din turul secund de pe tabloul masculin.